LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Eigen bijdrage - besmettelijke ziektes

Bespreek hier zorgverzekeraars en aanverwante zaken.
vroem
Berichten: 3748
Lid geworden op: 29 jun 2009 13:58

Re: Eigen bijdrage - besmettelijke ziektes

Ongelezen bericht door vroem » 04 mar 2014 11:49

andersom kan het ook gebeuren. Een besmettelijke zeikte neem je tegenwoordig zo maar mee. Kan iedereen die een ziekte krijgt via TS dat dus op TS verhalen..lekkere gedachtengang. Alsof men ervoor kiest met die ziekte rond te lopen EN het over te dragen aan anderen...

angel1978
Berichten: 6464
Lid geworden op: 30 aug 2005 11:08

Re: Eigen bijdrage - besmettelijke ziektes

Ongelezen bericht door angel1978 » 04 mar 2014 11:55

vroem schreef:andersom kan het ook gebeuren. Een besmettelijke zeikte neem je tegenwoordig zo maar mee. Kan iedereen die een ziekte krijgt via TS dat dus op TS verhalen..lekkere gedachtengang. Alsof men ervoor kiest met die ziekte rond te lopen EN het over te dragen aan anderen...
Elk griepje over verkoudheid kan je dan flink geld kosten.
Je zal maar iemand besmetten met de griep en die kan 2 weken niet werken en wellicht zelfs in het ziekenhuis belanden met een longontsteking :shock:

witte angora
Berichten: 20061
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Eigen bijdrage - besmettelijke ziektes

Ongelezen bericht door witte angora » 04 mar 2014 12:18

angel1978 schreef:
vroem schreef:andersom kan het ook gebeuren. Een besmettelijke zeikte neem je tegenwoordig zo maar mee. Kan iedereen die een ziekte krijgt via TS dat dus op TS verhalen..lekkere gedachtengang. Alsof men ervoor kiest met die ziekte rond te lopen EN het over te dragen aan anderen...
Elk griepje over verkoudheid kan je dan flink geld kosten.
Je zal maar iemand besmetten met de griep en die kan 2 weken niet werken en wellicht zelfs in het ziekenhuis belanden met een longontsteking :shock:
Dat wou ik maar net zeggen. Dan heb ik nog heel wat geld tegoed van heel wat mensen...

Shine
Berichten: 2475
Lid geworden op: 17 jan 2007 11:02

Re: Eigen bijdrage - besmettelijke ziektes

Ongelezen bericht door Shine » 04 mar 2014 13:08

Algemeen: ik heb het niet over het oplopen van een griepje.
Ik heb het over het verplicht onderzoek moeten laten doen binnen het kader van bijvoorbeeld TBC (ernstig besmettingsgevaar) of bijvoorbeeld Q-koorts (mss is deze laatste wel een erg slecht voorbeeld).

In het verhaal van TS heeft iemand TB. In verband met verhoogd besmettingsgevaar worden mensen in de directe omgeving van de TB-er onderzocht of ze besmet zijn. Dergelijke onderzoeken kunnen zich behoorlijk uitspreiden, afhankelijk met wie de TB-er omgang heeft gehad en waar die is geweest. Het zogeheten contactonderzoek.
Eigenlijk heerst er bij dit soort onderzoeken geen echte vrijwilligheid. En nee, natuurlijk wil iemand, iemand anders niet met opzet besmetten. Dit staat ook niet ter discussie. :-)
Echter de kosten voor dit vrijwillig verplichte contactonderzoek komen dus voor rekening van (in dit geval) TS. Te weten het eigen risico.
En hier zou je je vraagtekens bij kunnen (!!!) plaatsen. Je zou dit soort onderzoeken ook kunnen beschouwen en benaderen en behandelen als -plaatselijke- bevolkingsonderzoek. Immers, de GGD gaat en wil een contactonderzoek doen omdat besmettingsgevaar te groot is. En vanuit dit oogpunt zou je eigenlijk kunnen zeggen: deze onderzoekskosten komen niet voor eigen rekening. In ieder geval niet als je behoort tot de groep van contactonderzoekten, wat een soort van bevolkingsonderzoek is, ten opzichte van de brandhaard. M.a.w. indien van toepassing, gaan buiten het eigen risico om.
Voor de 'brandhaard', dus veroorzaker (waarbij natuurlijk geen opzet in het spel is. Daar gaat het niet om) heeft het wel invloed op zijn/haar eigen risico. Deze persoon is de veroorzaker van het contactonderzoek, soort van bevolkingsonderzoek.
.Maar dan praten we over een wettelijke aansprakelijkheid ( WA ) en niet over een zorgverzekering.
Jij pleit dus naast je zorgverzekering over een aparte WA-zorg voor ziektes die je een ander geeft en dus verantwoordelijk voor bent ?
Euhm Nee daar pleit ik niet voor. Ik pleit nergens voor. :-)
Zoals ik al in mijn aanhef begon, zette het onderwerp mij wel verder aan het denken en vond ik het eigenlijk wel interessant om hierover eens met elkaar verder van gedachte te wisselen.

Een WA is ook gewoon een verzekering die iemand afsluit. Net zoals inboedelverzekering, opstalverzekering, autoverzekering, zorgverzekering, brandverzekering, glasverzekering etc.. Ik maak dus geen onderscheid meer tussen zorgverzekering en andersoortige verzekeringen.
Daarnaast gaat het niet om griepjes en dat soort futiliteiten, maar om onderzoeken, zoals ik hierboven aangeef, wat eigenlijk vrijwillig verplichte onderzoeken zijn. Soort van verkapte bevolkingsonderzoeken die plaats moeten vinden ten gevolge van een erg besmettelijke, met verstrekkende gezondheids gevolgen brandhaard.

Bevolkingsonderzoeken, zoals borstkanker (vanaf 50 jaar), darmkanker (onlangs ook ingevoerd), krijg je een oproep voor. Deze gaan buiten het eigen risico om. Gericht op preventie.
Vraag me nu terloops ook even af of er ook een prostaatkanker bevolkingsonderzoek is.....
Ehm, zoals de prikjes die kinderen krijgen ook los staan van het eigen risico.

Hmz,...begrijp je/jullie een beetje mijn hardop denken, vragen en delen hier in? Waarmee ik niet wil pretenderen dat iets wel of niet moet.

vroem
Berichten: 3748
Lid geworden op: 29 jun 2009 13:58

Re: Eigen bijdrage - besmettelijke ziektes

Ongelezen bericht door vroem » 04 mar 2014 13:17

je haalt alleen wel wat zaken door elkaar, oa met eigen risico... voor kinderen is nooit eigen risico van toepassing, zou het dus ook niet zijn als je onder de 18 betrokken zou worden in een dergelijk onderzoek.
En een griepje moet je niet onderschatten, gaan ook mensen aan dood namelijk...
Ik vind een dergelijk uiteindelijk wel beperkt onderzoek (kontaktenonderzoek) ook iets anders dan een landelijk algemeen onderzoek in het kader van preventie.

Isabel1
Berichten: 1416
Lid geworden op: 19 dec 2011 15:19

Re: Eigen bijdrage - besmettelijke ziektes

Ongelezen bericht door Isabel1 » 04 mar 2014 16:47

@shine,

om aan je gedachten wisseling toe te voegen:

in het zorg beleid wordt onderscheid gemaakt tussen preventieve screening en risico indicatie.

Preventieve screening is min of meer zoals hij het bevolkingsonderzoek noemt. Er wordt preventief gekeken of iemand ziek is omdat vroege opsporing betere kansen geeft, en daar wordt een leeftijdsgrens aan gekoppeld omdat de ziekte dan prevalent is.

Risico indicatie onderzoek is iets anders (beleidsmatig dus) dat zijn onderzoeken omdat er aanwijzingen zijn dat je een bepaalde ziekte hebt. In het geval van TB is die aanwijzing bijvoorbeeld contact. Maar die aanwijzing kan ook een symptoom zijn. (bijvoorbeeld als je naar de huisarts gaat en ergens last van hebt en die verwijst door voor een test of onderzoek om te verifieren/falcifieren)
Waar het hier dus om gaat is dat er niet perse een klacht hoeft te zijn om een onderzoek te indiceren, maar het dus wel valt onder risico indicatie. Vergelijk het als volgt: als jij een knobbeltje voelt in een borst heb je een risico indicatie op kanker, dus zal je huisarts je doorsturen. Je weet nog niet of je dat wel hebt, en die huisarts ook niet, vandaar het onderzoek, maar er is een aanwijzing en die geeft je een verhoogd risico. Bij contact met TB is het contact zelf de aanwijzing.

Beleidsmatig loopt daar dus de vergelijking met bevolkingsonderzoeken stuk (het is natuurlijk te beargumenteren dat het eigenlijk een definitie kwestie is, en dat op niet-beleidsmatige vlakken de vergelijking prima houdbaar is)

Verder is TB ook echt een geval apart, op dit moment wordt het als een van de grootste dreigingen gezien omdat we steeds meer resistente TB tegen komen. Als we een dergelijke uitbraak zouden krijgen zijn de gevolgen niet te over zien.

net zo als jij, ik zeg niet perse dat ik het met het beleid eens ben, ik zeg alleen dat dat de beleidsmatige redenering is.

olaf79
Berichten: 8270
Lid geworden op: 17 okt 2011 23:53

Re: Eigen bijdrage - besmettelijke ziektes

Ongelezen bericht door olaf79 » 04 mar 2014 16:55

melanie_1 schreef:
puma73 schreef:Kansloze actie en bovendien een erg egoïstische post. Je maakt gebruik van het Nederlandse gezondheidsstelsel en daar is dit in vastgelegd.

Waarschijnlijk heb jij een zorgverzekering met een hoog eigen risico en een alge premie. Dan loop je inderdaad het risico dat je veel moet betalen bij een ziekte.
Kansloos wellicht. Egoïstisch vind ik niet. Stel dat ik beslis me niet te laten testen vanwege de kosten (ben zelf studente maar er zijn groepen mensen die het qua financien nog moeilijker hebben).
Dan zou ik straks met open tuberculose (besmettelijke fase) kunnen rondlopen, lijkt me dus ook uw zorg en die van de rest van de samenleving.

(ik heb gewoon het verplichte eigen risico, maar € 360,- is voor mij erg veel geld)
Dan blijf jij lekker met TBC rondlopen en word je lekker heel erg ziek.
Je kiest nooit voor een ziekte en heel veel krijg je door /van anderen. Je kunt ook een zware (of zelfs dodelijke) griep krijgen door iemand die zijn neus snuit. Zo kunnen we nog even door gaan.

360 euro is veel geld, inderdaad en van je zorgtoeslag kun je dat ruimschoots betalen.

solleila
Berichten: 361
Lid geworden op: 07 sep 2005 21:26

Re: Eigen bijdrage - besmettelijke ziektes

Ongelezen bericht door solleila » 04 mar 2014 17:22

Het probleem met eigen risico dat het een extra drempel op werpt. Wat kost het als mensen steeds zieker worden tot ze niet meer kunnen. Met spoed door iemand anders naar het ziekenhuis gebracht.
Is dat dan gratis ? dat kost meer dan 360 euro.
Ook gaan hierdoor mensen overlijden. Wacht maar af!!


Betrek het dan eens op jezelf. Kan het je dan niet schelen dat je broer/moeder of vader die zorg niet zou kunnen betalen. Hij/zij gaat hierdoor dood doordat hij te lang heeft gewacht met zorg. Kan het je dan niets schelen dat ze zijn dood gegaan omdat ze geen geld hiervoor hadden. Het lijkt erop dat er steeds meer mensen zich niet kunnen inleven in een ander.

Wat als opeens 1 miljoen mensen ziek worden door 1 tuberculose? Omdat er een paar mensen geen zorg afnemen. . Voor veel mensen is 35 euro per maand een hoop geld. Hier kunnen ze een week boodschappen van doen. Kiezen tussen eten en je gezondheid.
En zorgtoeslag is bedoelt om zorgpremie op te vangen niet om het eigen risico op te vangen.

Wanneer is de grens bereikt. Wat denk je dat je over 10 jaar betaalt. 1200 euro eigen risico of misschien nog meer. Misschien wel een 3000 of 4000 euro per jaar. Wanneer houd het op met eigen risico.
Wanneer is de drempel
Niemand kan het me vertellen.

Het grootste probleem in de zorg is de bureaucratie. Wij hebben in de wereld de 2de duurste zorg.

http://www.ftm.nl/exclusive/waar-oh-waa ... h-vandaan/

olaf79
Berichten: 8270
Lid geworden op: 17 okt 2011 23:53

Re: Eigen bijdrage - besmettelijke ziektes

Ongelezen bericht door olaf79 » 04 mar 2014 17:51

solleila schreef:Het probleem met eigen risico dat het een extra drempel op werpt. Wat kost het als mensen steeds zieker worden tot ze niet meer kunnen. Met spoed door iemand anders naar het ziekenhuis gebracht.
Is dat dan gratis ? dat kost meer dan 360 euro.
Ook gaan hierdoor mensen overlijden. Wacht maar af!!
Dat is niet alleen een probleem maar ook een voordeel. Het aantal onnodige bezoeken aan de dokter, ziekenhuis of specialist is heel hoog.
Betrek het dan eens op jezelf. Kan het je dan niet schelen dat je broer/moeder of vader die zorg niet zou kunnen betalen. Hij/zij gaat hierdoor dood doordat hij te lang heeft gewacht met zorg. Kan het je dan niets schelen dat ze zijn dood gegaan omdat ze geen geld hiervoor hadden. Het lijkt erop dat er steeds meer mensen zich niet kunnen inleven in een ander.
Je overdrijft rijkelijk. De zorgtoeslag is riant en mensen die het echt niet kunnen betalen worden alsnog geholpen.
Wat als opeens 1 miljoen mensen ziek worden door 1 tuberculose? Omdat er een paar mensen geen zorg afnemen. . Voor veel mensen is 35 euro per maand een hoop geld. Hier kunnen ze een week boodschappen van doen. Kiezen tussen eten en je gezondheid.
Tsja, als jij die keuze maakt is dat jouw probleem. Dit zijn ook vaak de mensen die roken, elke dag de kroeg bezoeken, 4x per week uitgaan, etc.
En zorgtoeslag is bedoelt om zorgpremie op te vangen niet om het eigen risico op te vangen.
Jawel. Zorgtoeslag is genoeg om premie + eigen risico te betalen en als je slim bent houd je nog over ook.
Wanneer is de grens bereikt. Wat denk je dat je over 10 jaar betaalt. 1200 euro eigen risico of misschien nog meer. Misschien wel een 3000 of 4000 euro per jaar. Wanneer houd het op met eigen risico.
Wanneer is de drempel
Niemand kan het me vertellen.
Nee mijn glazen bol doet het niet nee. Maar de kosten zijn afgelopen jaren niet meer gestegen en er worden veel maatregelen getroffen om het niet uit de hand te laten lopen. Ik denk dat het maximum wel zo'n beetje bereikt is.
Het grootste probleem in de zorg is de bureaucratie. Wij hebben in de wereld de 2de duurste zorg.

http://www.ftm.nl/exclusive/waar-oh-waa ... h-vandaan/
Maar wel van een hele hoge kwaliteit. En kwaliteit kost geld. We hebben ook een unieke samenstelling van de bevolking.

Mathilde D.
Berichten: 2038
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Eigen bijdrage - besmettelijke ziektes

Ongelezen bericht door Mathilde D. » 04 mar 2014 19:37

vroem schreef:je haalt alleen wel wat zaken door elkaar, oa met eigen risico... voor kinderen is nooit eigen risico van toepassing, zou het dus ook niet zijn als je onder de 18 betrokken zou worden in een dergelijk onderzoek.
En een griepje moet je niet onderschatten, gaan ook mensen aan dood namelijk...
Ik vind een dergelijk uiteindelijk wel beperkt onderzoek (kontaktenonderzoek) ook iets anders dan een landelijk algemeen onderzoek in het kader van preventie.
Shine haalt helemaal niets door elkaar. Hij zet een mooie en duidelijke argumentatie op. Ik ben het helemaal met hem of haar eens dat er wel reden is om het opmaken van eigen risico wegens een verplicht contactonderzoek moet worden heroverwogen.

Mathilde D.
Berichten: 2038
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Eigen bijdrage - besmettelijke ziektes

Ongelezen bericht door Mathilde D. » 04 mar 2014 19:39

@isabel:in het zorg beleid wordt onderscheid gemaakt tussen preventieve screening en risico indicatie.
We hebben te maken met een 3-e type: namelijk verplichte screening ivm een contactonderzoek. Ik vind dat niet hetzelfde als een "risico indicatie". Om deze verplichte screening heb je zelf niet gevraagd: daar vraagt de gemeenschap om: je wordt verplicht deel te nemen.

Isabel1
Berichten: 1416
Lid geworden op: 19 dec 2011 15:19

Re: Eigen bijdrage - besmettelijke ziektes

Ongelezen bericht door Isabel1 » 04 mar 2014 21:18

@mathilde, jij vind dat een derde variant (ik overigens ook) maar dat is niet wat er in de beleidsmaatregel staat die ik voorgeschoteld krijg.

dus in principe ben ik het helemaal met je eens, maar dat is niet de realiteit die ik op beleidsniveau zie

kweenie
Berichten: 14950
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Eigen bijdrage - besmettelijke ziektes

Ongelezen bericht door kweenie » 05 mar 2014 09:57

Mathilde D. schreef: Shine haalt helemaal niets door elkaar. Hij zet een mooie en duidelijke argumentatie op. Ik ben het helemaal met hem of haar eens dat er wel reden is om het opmaken van eigen risico wegens een verplicht contactonderzoek moet worden heroverwogen.
De kosten van het eerste onderzoek komen juist niet ten laste van het eigen risico. Dus er hoeven ook helemaal geen vraagtekens te worden geplaatst bij de vraag of die kosten ten laste van het eigen risico zouden moeten komen.

Alleen verdere onderzoeken, als er gerede aanwijzingen zijn dat iemand drager kan zijn van de ziekte, komen ten laste van je eigen risico. Daarin is het niet anders dan als je (gratis) naar de huisarts gaat met symptomen die ertoe leiden dat er sterke aanwijzingen zijn dat je een bepaalde ziekte hebt. Ook dan zullen bloedtests en andere vervolgonderzoeken wel ten laste van je eigen risico komen. Ook als er achteraf niets aan de hand blijkt te zijn.

En om nog verder de weg van de analogie van de bevolkingsonderzoeken in te gaan, als uit een (gratis) bevolkingsonderzoek naar voren komt dat iemand wellicht borstkanker heeft, dan komen de vervolgonderzoeken ook ten laste van je eigen risico.

Ik zou het juist krom vinden als die verdere onderzoeken in dit geval ineens gratis zouden moeten zijn.

puma73
Berichten: 5879
Lid geworden op: 28 nov 2003 13:41

Re: Eigen bijdrage - besmettelijke ziektes

Ongelezen bericht door puma73 » 05 mar 2014 10:21

Mathilde D. schreef:
@isabel:in het zorg beleid wordt onderscheid gemaakt tussen preventieve screening en risico indicatie.
We hebben te maken met een 3-e type: namelijk verplichte screening ivm een contactonderzoek. Ik vind dat niet hetzelfde als een "risico indicatie". Om deze verplichte screening heb je zelf niet gevraagd: daar vraagt de gemeenschap om: je wordt verplicht deel te nemen.
Laten we allemaal uitzonderingsregeltjes maken voor onderzoeken die niet eigen risicogebonden zijn, wordt de zorg nog duurder dan hij al is.

Iemand die twee kinderen uit het waters redt en vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis moet, of iemand die rook inademt omdat hij iemand redt uit een brandend huis.

Er zijn duidelijke regels wat wel en wat niet onder het eigen risico valt. Er zijn duizenden mensen die chronisch ziek zijn en elk jaar binnen 2 of 3 maanden door hun eigen risico heen zijn. Die mensen betalen levenslang eigen risico voor iets waar ze niet om gevraagd hebben.

Moeten we daar dan ook aparte regeltjes voor gaan maken??

VioletPrue
Berichten: 3576
Lid geworden op: 03 mar 2009 15:37

Re: Eigen bijdrage - besmettelijke ziektes

Ongelezen bericht door VioletPrue » 05 mar 2014 20:26

olaf79 schreef:Zorgtoeslag is genoeg om premie + eigen risico te betalen en als je slim bent houd je nog over ook.
Wil je me even voorrekenen hoe je dat doet?
Want dit is natuurlijk faliekante onzin.

kweenie
Berichten: 14950
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Eigen bijdrage - besmettelijke ziektes

Ongelezen bericht door kweenie » 05 mar 2014 22:35

Voor die maximale € 72 toeslag kun je volgens mij moeilijk een zorgpolis zonder extra eigen risico nemen. En aangezien bij extra eigen risico de besparing op de premie lager is dan dat eigen risico, zul je in dat geval in elk geval niet voldoende overhouden voor dat eigen risico.

testcase
Berichten: 602
Lid geworden op: 03 jun 2007 01:03

Re: Eigen bijdrage - besmettelijke ziektes

Ongelezen bericht door testcase » 07 mar 2014 00:31

35 euro per maand vind ik niet veel geld, geled op waar je allemaal voor verzekerd bent.
87 euro zorgeverekering minus 72 euro zorgtoeslag plus 20 euro eigen risico per maand.
ik vind het een koopje.

Als jullie zo graag de schuld discussie willen voeren in de zorg

Moeten rokers een longkankerbehandeling niet meer vergoed worden. Een skiër die off piste in een coma raakt de permanente comaverpleging onthouden etc...

VioletPrue
Berichten: 3576
Lid geworden op: 03 mar 2009 15:37

Re: Eigen bijdrage - besmettelijke ziektes

Ongelezen bericht door VioletPrue » 07 mar 2014 16:22

testcase schreef:35 euro per maand vind ik niet veel geld, geled op waar je allemaal voor verzekerd bent.
87 euro zorgeverekering minus 72 euro zorgtoeslag plus 20 euro eigen risico per maand.
ik vind het een koopje.
Dat 'koopje' krijg je alleen als je geen cent hebt om op je achterste te krabben, dus een 'koopje' zou ik het niet noemen.
En ook heb ik niet alleen een basispolis, ik ben chronisch ziek.
En aangezien ik mijn eigen tanden nog heb, heb ik ook een tandverzekering.
En dan hebben we nog de medicatie die voorgeschreven wordt, maar niet vergoed, dus moet je dat ook nog zelf betalen.
Reken dan nog maar eens na wat een enorm koopje het wel niet is met die zorgtoeslag!
En ja, voor mij is € 35,- erg veel geld!

Chocomelk
Berichten: 11419
Lid geworden op: 30 nov 2009 18:14

Re: Eigen bijdrage - besmettelijke ziektes

Ongelezen bericht door Chocomelk » 07 mar 2014 16:29

olaf79 schreef:Jawel. Zorgtoeslag is genoeg om premie + eigen risico te betalen en als je slim bent houd je nog over ook.
Goh leg me dat ééns uit aub.


Zorgtoeslag is er juist voor de mensen die niet de volledige premie zelf
kunnen betalen daarom zorgtoeslag maar heeft totaal niets met het eigen risico te
maken de zorgtoeslag.

Gesloten