[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 176: Illegal string offset 'forum_id'
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 178: Illegal string offset 'forum_id'
Radar • Herziene no-claim: terugbetalen! Kan dat zomaar?
Pagina 1 van 1

Herziene no-claim: terugbetalen! Kan dat zomaar?

Geplaatst: 09 feb 2007 00:04
door Frankkk
Bijna een jaar geleden kreeg ik bijna alle no-claim over 2005 terug. Vandaag ontving ik opeens een acceptgiro waarmee ik het, volgens een herzien overzicht no-claim 2005, teveel ontvangen bedrag moet terugbetalen.

Kan dat zomaar? Hebben ze nu, in 2007, nog steeds het recht om dit geld terug te vragen, of kan ik dit weigeren?

Re: Herziene no-claim: terugbetalen! Kan dat zomaar?

Geplaatst: 09 feb 2007 08:47
door Dilbert29
Volgens mij kan dat inderdaad. Er komen soms rekeningen van ziekenhuis, dokter of wat dan ook binnen die achteraf toch invloed zouden hebben op de no claim.

Aangezien je die dan al uitbetaald gekregen hebt, moeten ze dat dus terugvorderen.

Ik heb echter geen flauw idee of er een maximale termijn aanzit, dat zou je eens moeten nakijken.

Re: Herziene no-claim: terugbetalen! Kan dat zomaar?

Geplaatst: 09 feb 2007 13:49
door Frankkk
Inmiddels vond ik met google wel deze link:

http://www.monitor.nl/ziek.html?http:// ... 7_all_.htm

hierin staat o.a.:
-----------------------------
U kunt de verzekeraar dus beter schrijven dat u – ingevolge hetgeen daarover in de Memorie van Toelichting is gesteld, en de kennelijke bedoeling van de wetgever om een eventueel te veel terugbetaalde no-claim te verrekenen met de no-claim teruggave die per ultimo maart 2007 zal worden gedaan – aan een dergelijke verrekening de voorkeur geeft, en dat ook overigens uit de Memorie van Toelichting blijkt dat het toezenden van een herziene afrekening niet eerder aan de orde is dan per ultimo maart 2007. Laat staan dat betaling van die afrekening voor afloop van die termijn kan worden gevorderd door de verzekeraar.
-----------------------------

Dus misschien ga ik maar een dergelijk verzoek indienen.

Beetje onredelijk ook dat ze er zelf 6-8 weken over doen om een declaratie van mij in orde te maken, maar dat ze zelf binnen 2 weken de acceptgiro voldaan willen zien.

Re: Herziene no-claim: terugbetalen! Kan dat zomaar?

Geplaatst: 20 feb 2007 16:19
door Frans PJ
Ook ik ben geconfronteerd met de vraag (eis ) voor teruggaaf van het teveel ontvangen bedrag. Op zich heb ik er als dat de wetten zijn geen problemen mee
Waar ik echter tegenaanloop is het volgende: In de bijgesloten specificatie van mijn verzekeraar stond dat moest terugbetalen vanwege een bezoek aan de oorarts. een bedrag van (hou je vast)
282,86 euro. Dit voor 5 minuten werk. Volgens het ziekenhuis en de verzekeraar komt dit door en nieuwe wetgeving waardoor er tegenwoordig standaardbedragen berekend worden voor onderzoek of dit nu 5 of 20 minuten duurt.

Zijn hier ervaringen mee?

Gr. Frans.

Re: Herziene no-claim: terugbetalen! Kan dat zomaar?

Geplaatst: 20 feb 2007 21:54
door Niki82
Ik kreeg ook bericht van mijn zorgverzekering dat ik mijn No-claim van 2005 ontercht heb ontvangen. En of ik dit bedrag binnen twee weken wil terug overmaken.
Eerlijk gezegd was ik nogal verbaast. Op mijn nota staat namelijk dat ik bij een medisch specialist ben geweest. Dit klopt inderdaad wel. Ik ben namelijk onder behandeling bij een gyneacoloog geweest op de afdeling van het ziekenhuis gyneacologie/verloskunde.
Toen ik mijn Noclaim terug had gekregen in maart 2006 heb ik mijn zorgverzekeraar gebeld met de vraag of dit wel klopte aangezien ik bij een medisch specialist ben geweest. Deze melde mij dat dit waarschijnlijk onder kraamzorg/verloskunde viel. En dus niet mee telde voor mijn no-claim.
Dit blijkt nu dus onjuist.
Na nogmaals bellen met mijn zorgverzekeraar, hebben ze dit bevestigd. Ik moet nu mijn no-claim terugbetalen omdat mijn bezoek aan de gyneacoloog niet voor een zwangerschap was.
Nu is mijn vraag; Mag een zorgverzekering wel zien dat ik daar niet voor een zwangerschap geweest ben?
Ik heb dit weer aan mijn fysiotherapeut gevraagd en zij vertelde mij dat ze bij een behandeling een behandelingscode op moet geven. Zo ziet de zorgverzekeraar met welk aard klacht je daar loopt. Dit is waarschijnlijk dus ook zo gegaan bij mijn gyneacoloogbezoek. Eigenlijk vind ik dit belachelijk! Dit is toch patient geheim?
Kan iemand mij hier meer over vertellen?
Alvast super bedankt!
Groetjes van Niki

Re: Herziene no-claim: terugbetalen! Kan dat zomaar?

Geplaatst: 20 feb 2007 22:07
door Mathilde D.
Je kunt dit ook bespreken met :

het Meldpunt Consument en Zorg van de NPCF,
ma t.m. vrij 10 - 16 uur
030 - 29 16 777

Re: Herziene no-claim: terugbetalen! Kan dat zomaar?

Geplaatst: 26 feb 2007 12:42
door kerpershoek
Ja ik snap dr ook niks van.Heb zelf vorige week van mn zorgverzekeraar
een brief gekregen over de no-claim 2005!Dat ik dus ook teveel terug gehad heb van mn verzekeraar!Er stond een datum op van 17-06-2005 ben toen niet eens in het ziekenhuis geweest,heb toen gebeld en heb vorige week een mail gestuurd naar mn verzekeraar dr over en heb gevraagd om een kopie van waarvan het is!Heb nog steeds geen reactie gekregen.Zelf moet je alles decaleren voor het nieuwe jaar en hun mogen dan nog decaleren van 2005 terwijl het al 2007 is!Raar toch!Ben benieuwd of dr nog meer zijn met dit probleem.

groetjes,

wilma

Re: Herziene no-claim: terugbetalen! Kan dat zomaar?

Geplaatst: 03 mar 2007 20:28
door Mathilde D.
Nu is mijn vraag; Mag een zorgverzekering wel zien dat ik daar niet voor een zwangerschap geweest ben?
Ik heb dit weer aan mijn fysiotherapeut gevraagd en zij vertelde mij dat ze bij een behandeling een behandelingscode op moet geven. Zo ziet de zorgverzekeraar met welk aard klacht je daar loopt. Dit is waarschijnlijk dus ook zo gegaan bij mijn gyneacoloogbezoek. Eigenlijk vind ik dit belachelijk! Dit is toch patient geheim? Kan iemand mij hier meer over vertellen? Alvast super bedankt! Groetjes van Niki
Ik vind dat je eigenlijk gelijk hebt dat dit onder het medisch beroepsgeheim zou moeten vallen. Maar helaas is het zo dat sinds 1-2-2005 een andere manier van prijsberekening in het ziekenhuis is ingesteld. Dit heet de DBC-methode. (diagnose-behandel-combinatie). Daarbij betaalt iedereen eenzelfde bedrag, afhankelijk van de in het eerste consult gestelde diagnose. Het kan zelfs voorkomen dat je bijvoorbeeld 6000 euro moet betalen als je met een "ernstige diagnose" (bijv. hartinfarct of hersenbloeding) bent opgenomen maar na enkele uren overlijdt. De DBC-mthode gebruikt 13-cijferige codes, waaruit de diagnose rechtstreeks valt af te leiden. Als kanttekening kan ik plaatsen dat ook vroeger uit de gefactureerde diagnostiek en het specialisme veel viel af te leiden. Maar nu is er bijv. ook een probleem bij het door een specialist plaatsen van een spiraaltje. Anticonceptie valt niet onder de basisverzekering (voor onder de 21 jaar), dus hierdoor wordt de DURE!!! DBC-prijs voor het plaatsen van een spiraaltje of een andere ingreep tbv anticonceptie niet vergoed door de basisverzekering.

Als je op dit forum of via google zoekt op "DBC" is er veel informatie te vinden. Er bestaan 30.000 dbc's!

Re: Herziene no-claim: terugbetalen! Kan dat zomaar?

Geplaatst: 07 mar 2007 17:08
door tooltje
Ook ik ben geconfronteerd met een herzien overzicht no claim 2005. Inmiddels was er een bezoek van een specialist bijgeboekt op 31-12-2005. Of ik maar 42 euro terug wilde betalen. Terwijl mijn daadwerkelijke bezoek aan deze specialist in oktober 2006 is geweest. In 2003 voor het eerst naar de plastisch chirurg geweest om een moedervlek te laten beoordelen, de keus was aan mij om deze te verwijderen of niet. Er stond een afspraak voor 2004 gepland en na enige overweging besloten de moedervlek voorlopig te laten zitten, dus afspraak netjes afgezegd. Nu wordt er gezegd dat het dossier niet geheel gesloten was en de behandelend specialist heeft het dossier heropend per 31-12-2005. Aangezien mijn no claim van 2006 al opgesouppeerd is vanwege fysio inzake een chronische kwestie kan ik niet nalaten om te denken dat ze kijken waar er nog wat te halen valt...en zie daar...mevrouw heeft over 2005 42 euro teruggekregen dus die kan ze mooi terugbetalen :? Heb bij het ziekenhuis hier navraag over gedaan en het enige wat zij zeggen is dat de specialist juist heeft gehandeld. Het gaat mij niet zozeer om het bedrag maar vraag me terdege af of dit allemaal wel juist is.

Ben benieuwd of meer mensen hier ervaring mee hebben.

Re: Herziene no-claim: terugbetalen! Kan dat zomaar?

Geplaatst: 07 mar 2007 22:35
door Mathilde D.
Inmiddels was er een bezoek van een specialist bijgeboekt op 31-12-2005. Of ik maar 42 euro terug wilde betalen. Terwijl mijn daadwerkelijke bezoek aan deze specialist in oktober 2006 is geweest. In 2003 voor het eerst naar de plastisch chirurg geweest om een moedervlek te laten beoordelen, de keus was aan mij om deze te verwijderen of niet. Er stond een afspraak voor 2004 gepland en na enige overweging besloten de moedervlek voorlopig te laten zitten, dus afspraak netjes afgezegd. Nu wordt er gezegd dat het dossier niet geheel gesloten was en de behandelend specialist heeft het dossier heropend per 31-12-2005
Ik raad je aan om de informatielijn NZA te bellen, om te vragen of deze opeenvolging van rekeningen is toegestaan. Ik vind dat 2003 en oktober 2006 wel erg ver uit elkaar liggen om tussentijds een "verleng-dbc" te boeken op 31/12/2005. Je moet eerst de echte rekening van het ziekenhuis opvragen (met bijbehorende dbc-codes, en met deze rekening in de hand bij de Nederlandse Zorg Autoriteit (informatielijn) navraag doen, of dit dbc-gebruik is toegestaan. Het kan ook via email.

Re: Herziene no-claim: terugbetalen! Kan dat zomaar?

Geplaatst: 11 apr 2007 21:13
door jaimita
Kreeg dit jaar de mededeling dat ik over 2006 geen recht had op teruggave van noclaim vanwege een dagopname op 3 maart 2006. Op die datum zat ik echter in Nieuw Zeeland. Opgebeld. Was een foutje. De noclaim heb ik echter nog steeds niet. Foutje bedankt.

Re: Herziene no-claim: terugbetalen! Kan dat zomaar?

Geplaatst: 12 apr 2007 13:58
door dvsweg159
Of je kan weigeren weet ik niet, maar..............

Het is toch van de zotte dat een ziekenhuis een jaar na dato met een rekening kan komen en dat de zorgverzekering dat dan ook nog accepteerd.
Ik vind dat een ziekenhuis binnen een mand dat dient te declareren bij de zorgverzekering. Zo komen er geen scheve gezichten en dat scheelt ook nog uitzoekwerk...

Ziekenhuizen doe beter je taak!!

Re: Herziene no-claim: terugbetalen! Kan dat zomaar?

Geplaatst: 12 apr 2007 14:03
door Walter van V
Mathilde heeft al eens uitgelegd hoe dat werkt, met die DBC`s. Die kunnen soms pas einde van een kalanderjaar gedeclareerd worden. EN dan met administratieve achterstand ben je zo een paar maanden verder.

Overigens vraag ik mij af of diezelfde DBC`s niet toevallig ook in hoge mate verantwoordelijk blijken voor weer een grote kostenstijging over 2006..??(een miljard...)

Re: Herziene no-claim: terugbetalen! Kan dat zomaar?

Geplaatst: 12 apr 2007 14:25
door dvsweg159
Wat men ook allemaal verzint verzint men maar gerwoon afrekenen binnen een maand en niet na een jaar komen met een rekening...een kwestie van fatsoen! En eigenlijk vind ik een maand al te veel...