LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Zorg en zorg daarvoor bent U verzekerd.

Bespreek hier zorgverzekeraars en aanverwante zaken.
rob bavelaar
Berichten: 8
Lid geworden op: 09 mei 2006 15:34

Zorg en zorg daarvoor bent U verzekerd.

Ongelezen bericht door rob bavelaar » 28 apr 2007 06:43

Er was eens een man die riep zo hard dat hij het schandalig vond dat mensen die chronisch ziek waren geen gebruik konden maken van de no-claimregeling. Ben je jong en heel actief dan ontvang je ieder jaar 250 euro terug. Die man heeft nu een hoge positie en is penningmeester geworden van een grote club. De leden van die club behoeven onder zijn beleid geen no-claim meer te betalen ook de chronisch zieken niet. Een geode penningmeester nietwaar? Doch de penningmeester zou geen goede centenman zijn als hij de leden geen pootje uit zou draaien. Hij stelde voor om in het nieuwe contributiejaar 150 euro aan eigen risisco te gaan betalen en dat geldt voor alle leden. Ik ontvang als gepensioneerd lid van de club naast aow en pensioen ook een zorgtoeslag net als de andere leden. De zorgtoeslag heeft de penningmeester nu met 15 euro verminderd, de zorgverzekerd is met 10 euro omhoog gegaan en in het nieuwe verenigingsjaar krijg ik ook met een eigen risico te maken van 150 euro. De penningmeester wertk in stilte en ik hoor hem niet meer. Hij is natuurlijk kort van memorie en weet niet meer wat hij een klein jaar geleden heeft gezegd voordat hij penningmeester werd. Hij zal wel zeggen dat een penningmeester maar een klein onderdeel is van het gehele bestuur en dat de voorzitter en secretaris machtiger zijn dan hij. Toch zijn het alle drie geloofsgenoten en kijk dat snap ik nou niet. De chronisch zieke leden van de club worden nu toch dubbel gepakt of zie ik het sprookje verkeerd?

Mathilde D.
Berichten: 2041
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Zorg en zorg daarvoor bent U verzekerd.

Ongelezen bericht door Mathilde D. » 10 mei 2007 11:46

U vindt dat de no-claim/eigen risico helemaal moet worden afgeschaft?

Ik begrijp dat u het financieel niet gemakkelijk heeft. Maar waarom klaagt u dan niet over de inkomensafhankelijke bijdrage? Dat kost u 6,6% van uw AOW als ik het goed heb en nog eens 4,4% over uw overige pensioeninkomsten. Dit is samen een groter bedrag dan de no-claim of het eigen risico.

Zo'n relatief klein bedrag aan eigen risico (ten opzichte van de totale zorgpremie per jaar per persoon) zorgt voor een kleine barriere bij het vragen van zorg. Hierdoor wordt de zorg echt goedkoper omdat veel ziektes na enkele dagen vanzelf over zijn. Dat scheelt ook weer in de kosten van de medicijnen, want er worden nog altijd schrikbarend veel medicijnen voorgeschreven door de artsen. En misschien geldt dat voor u niet omdat u meer ernstige kwalen heeft. Maar doordat de andere mensen hierdoor worden aangezet om zuiniger met de zorg om te gaan, komt dat uiteindelijk ook uw portemonnee ten goede.

Ik ben het met u eens dat de uitzondering die gemaakt wordt voor de chronisch zieken, moeilijk gehandhaafd kan worden. Het zou niet best zijn als zich nu opeens allerlei mensen met min of meer chronische kwaaltjes bij de groep van de "chronisch zieken" willen worden: want je kunt ook ziek worden van het etiket! Ik ben benieuwd hoe men dit wil regelen. Ik vind dat er ene idiote uitzondering wordt gemaakt: alleen omdat de patientenorganisaties van de chronisch zieken zo hard gelobbyd hebben, wordt deze uitzondering gemaakt. Bovendien kostne deze mensen de gemeenschap ook veel geld: zij moeten gewoon hun bijdrage betalen, net als iedereen. Wat zeurt iemand over 150 euro , als hij 6000 euro per jaar kost?

Sunbow
Berichten: 145
Lid geworden op: 07 dec 2005 09:15

Re: Zorg en zorg daarvoor bent U verzekerd.

Ongelezen bericht door Sunbow » 10 mei 2007 17:32

Wanneer vraagt iemand zorg? Als jij ziek is. Een nieuwe tv, nieuwe kleding, luxe voeding, etc is allemaal niet noodzakelijk en daarin heeft men geen keus.

Men kan niet zeggen: laat ik maar geen blindedarmontsteking krijgen, anders kost het me mijn no-claim/eigen risico.

mathilde: jij kan misschien de kosten voor een binde darm operatie makkelijk ophoesten; er zijn ook mensen die er voor moeten sparen in zo'n geval.

Ik wil best meer premie betalen als solidariteitspremie voor bijvoorbeeld illegalen, dak-en thuislozen, minderbedeelden, etc, maar ik wil niet op kosten gejaagd worden omdat ik ziek ben/kan worden.

Mathilde ik krijg de indruk dat die 150 euro voor jou heel weinig geld is ten opzichte van je inkmsten. echter veel chronisch zieken werken part-time wegens hun ziekte en kunnen dus niet zo'n riant inkomen als jij verdienen.
Voor mij is 150 euro een hele som geld die ik niet zomaar eventjes kan missen.

en ziek zijn plan je niet, dat overkomt je. Ik was altijd blij dat we totdat Hoogervorst aantrad een goed systeem hadden met een solidariteiesbeginsel.

@Rob Bavelaar: Fantastisch mooi geschreven.

rob bavelaar
Berichten: 8
Lid geworden op: 09 mei 2006 15:34

Re: Zorg en zorg daarvoor bent U verzekerd.

Ongelezen bericht door rob bavelaar » 10 mei 2007 22:48

Ik begrijp dat u het financieel niet gemakkelijk heeft. Maar waarom klaagt u dan niet over de inkomensafhankelijke bijdrage? Dat kost u 6,6% van uw AOW als ik het goed heb en nog eens 4,4% over uw overige pensioeninkomsten. Dit is samen een groter bedrag dan de no-claim of het eigen risico.

Tuurlijk heb je gelijk Mathilde. Maar het ging nu over de no-claim. Een dag per week werk ik als vrijwilliger in een tehuis met mensen die de ziekte van Parkinson en Altzheimer hebben. Er wordt over een eigen risico gesproken doch de ouderen hebben geen keus hierin. Indien je ouder wordt heb je gewoon meer medicijnen nodig omdat het met de kwaliteit van leven heeft te maken. Solidariteit voor ouderen vanuit de samenleving zou al een begin kunnen zijn.

Gesloten