LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] verandering afschrijven maandbedrag Florius

Hypotheek of hypotheekverstrekkers kan je hier bespreken.
F.v.W.
Berichten: 3
Lid geworden op: 04 dec 2007 11:54

verandering afschrijven maandbedrag Florius

Ongelezen bericht door F.v.W. »

Goedendag,

Mag het bij een lopende hypotheek om het maand bedrag op een ander moment afschrijven?

De hypotheek is nu voor de derde keer overgenomen en werd altijd op de eerste van de maand samen met de levensverzekering.
Nu overgenomen door Florius die heeft in een brief medegedeeld dat het gaat veranderen??? Waarom dit wil je toch helemaal niet. Ze gaan het dus achteraf afschrijven ipv vooraf. Betekend dus dat je een maand langer vast zit aan je hypotheek dan de planning was.

Mag dat zomaar ondanks dat ze dat van tevoren aangeven.

Groeten Fred

scontra
Berichten: 2453
Lid geworden op: 27 mar 2014 17:34

Re: verandering afschrijven maandbedrag Florius

Ongelezen bericht door scontra »

F.v.W. schreef:Goedendag,
Ze gaan het dus achteraf afschrijven ipv vooraf.
Groeten Fred

U maakt naar mijn idee een denkfoutje.
Flotius schrijft niet meer op de 1e (werk)dag voor de lopende maand af, maar haalt de datum van afschrijving iets naar voren.
Ze gaan nl. voor de volgende maand reeds afschrijven op de laatste werkdag van de maand die vooraf gaat aan de maand waarvoor het maandbedrag bedoeld is.
U betaald dus bijv. op de laatste werkdag van maart het maandbedrag voor april en daarmee schrijven ze eerder af dan tot heden het geval was.
U bent dus een maand eerder van uw hypotheek af als gedacht ;-)

Het e.e.a. staat in een kennisgeving m.b.t. het overgaan van Directbank naar Florius van 8 februari 2017.

taxikemperman
Berichten: 516
Lid geworden op: 08 jun 2005 16:51

Re: verandering afschrijven maandbedrag Florius

Ongelezen bericht door taxikemperman »

Er staat toch echt dat ze achteraf gaan innen zoals TS stelt.
Nu betaal je aan het begin van de maand voor de komende maand wat vrij normaal is voor financiele producten met vaste prijs en looptijd.
Nu gaan ze aan het eind van de maand de lopende maand innen.
Er wordt ook nadrukkelijk vermeld dat men niet vooruit mag voldoen

een vraag, een antwoord
Berichten: 706
Lid geworden op: 14 nov 2008 12:07

Re: verandering afschrijven maandbedrag Florius

Ongelezen bericht door een vraag, een antwoord »

Ooit kon je vrij kiezen wanneer je de hypotheeklasten wilde betalen.
Een paar aanbieders maakten daar gebruik van door een korting op de rente te bieden van 0,10%, zodat ze er goedkoop uitkwamen.
De clou was, dat je dan per maand vooraf betaald, in het reële kostenpercentage kwam je dus helemaal niet goedkoper uit.
Toen dat reële kostenpercentage in de offerte moest worden opgenomen, is die truc doorzien en zijn aanbieders er mee gestopt.
Florius heeft dat nu gecorrigeerd blijkbaar, in feite kom je dus goedkoper uit.

Als toevoeging, uiteindelijk betaal je het aangeboden rentepercentage pas zuiver als je per jaar achteraf betaald.

JozJan
Berichten: 430
Lid geworden op: 04 mar 2011 10:08

Re: verandering afschrijven maandbedrag Florius

Ongelezen bericht door JozJan »

Vermoedelijk schreef Direktbank de rente voor bv de de maand maart af op 1 april. Florius gaat dat nu op 29 maart al doen. Dat betekent dat geen verlenging van 1 (Hele!!) maand...

Overigens, al zou het een maand langer zijn en je wil dat niet, dan betaal je toch gewoon een extra maandtermijn vooraf. Probleem meteen opgelost.

CB
Berichten: 2429
Lid geworden op: 03 jul 2003 20:07

Re: verandering afschrijven maandbedrag Florius

Ongelezen bericht door CB »

F.v.W. schreef:Ze gaan het dus achteraf afschrijven ipv vooraf. Betekend dus dat je een maand langer vast zit aan je hypotheek dan de planning was.

Mag dat zomaar ondanks dat ze dat van tevoren aangeven.

Groeten Fred
Als de wijziging inderdaad van vooraf incasseren (nota van maart per 1 maart incasseren) naar achteraf incasseren (nota van maart per 31 maart incasseren) betekend dit dat u effectief minder rente gaat betalen. Het is dan inderdaad het geval dat u 1 maand later de hypotheek heeft afgelost. Echter betaalt u in totaal geen euro meer. Bij vooraf betaling van de maand maart u betaalt u per 1 maart. Indien u vanaf dat moment achteraf gaat betalen, dan wordt de nota van april per 30 april geïncasseerd in plaats van 1 april (geen grapje). Dus is het net of u 1 maand overslaat en dat is de maand waardoor het lijkt of uw hypotheek 1 maand langer doorloopt. En ja men kan deze wijziging bij het verlengen van een contract doorvoeren. U kunt er nl. ook voor kiezen om het contract niet te verlengen.

F.v.W.
Berichten: 3
Lid geworden op: 04 dec 2007 11:54

Re: verandering afschrijven maandbedrag Florius

Ongelezen bericht door F.v.W. »

Het betreft een spaar hypotheek met een rente vast periode van 20 jaar, al 18 jaar betaal ik op de eerste van de maand samen met de levensverzekering.
De maand maart is er geen bedrag afgeschreven ook niet eind februari. Er gaat pas eind maart worden afgeschreven. Dat van de effectieve rente zal allemaal wel en of het nu goedkoper of duurder wordt vind ik niet relevant. Ik vind deze instanties allemaal ruk, er is een contract aan gegaan over 30 jaar en nu een ander het overneemt gaat die bepalen hoe het gaat dat klopt niet. Als ze zoiets overnemen zijn het niet alleen de lusten maar ook de lasten. In samen spraak met de klant is er niet meer bij, het wordt je gewoon medegedeeld. En de het is nu dus 30 jaar en 1 maand dat het je niet meer gaat betalen is duidelijk, ik vind het niet kloppen.
En ja je kan natuurlijk naar een ander, alleen is de hypotheek vorm er niet meer. Misschien dan toch verhuizen ( :
In ieder geval bedankt voor jullie reactie.

Groeten Fred

CB
Berichten: 2429
Lid geworden op: 03 jul 2003 20:07

Re: verandering afschrijven maandbedrag Florius

Ongelezen bericht door CB »

Allereerst heb je geen contract van 30 jaar, maar van 20 jaar. De rentevasteperiode is de contractperiode. Het contract wordt immers na 20 jaar verlengd. Ten tweede loopt je hypotheek nu geen 30 jaar en een maand, maar nog steeds 30 jaar. Je laatste betaling, bij een achterafbetaling, is immers op de laatste dag. Bij voorafbetaling loopt je hypotheek na de laatste betaling nog 30 dagen. Je betaalt de laatste termijn dus na 29 jaar en 11 maanden.
F.v.W. schreef:De maand maart is er geen bedrag afgeschreven ook niet eind februari. Er gaat pas eind maart worden afgeschreven.
Dat is dus precies zoals ik het in mijn vorige posting verwoorde. Alleen moet je daar de maanden maart en april vervangen door de maanden februari en maart.

Waar je wel een punt hebt, is dat je contract nog 2 jaar loopt en dan is het raar als de betaalwijze zonder overleg wordt herzien (alhoewel deze wijziging in jou voordeel is). Heb je het daar al met je bank over gehad? Wellicht kun je de resterende 2 jaar de betaalwijze onveranderd laten, maar daarna kan de bank bij verlenging van het contract de betaalwijze herzien. Indien je dan niet akkoord gaat zul je de hypotheek moeten oversluiten. Let wel dat er volgens mij maar weinig tot geen banken zijn die de voorafbetaling nog kennen. Deze betaalwijze van voorafbetaling wordt door de consumentenorganisatie's gezien als cliëntonvriendelijk.

Gesloten