[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 176: Illegal string offset 'forum_id'
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 178: Illegal string offset 'forum_id'
Radar • Geen verhuisregeling bij MoneYou Easy Hypotheek
Pagina 1 van 3

Geen verhuisregeling bij MoneYou Easy Hypotheek

Geplaatst: 14 mei 2018 10:59
door Martijn83
In 2008 hebben wij een MoneYou Easy hypotheek afgesloten bij ABN AMRO dochter MoneYou. In de voorwaarden van de hypotheek was geen verhuisregeling opgenomen. Dit betekende echter een korting op de rente van ongeveer 0,3% t.o.v. bijvoorbeeld de Rabobank. Met ons volle verstand hebben wij gekozen voor deze lagere rente. Echter, nu bijna 10 jaar later zijn de tarieven van de MoneYou Easy hypotheek voor het vastzetten van de rente na afloop van de rentevastperiode gelijk aan de tarieven voor nieuwe hypotheken van MoneYou. Dit betekent dat je dus geen rentekorting meer krijgt op de hypotheek maar ook GEEN verhuisregeling krijgt. MoneYou is echter niet bereid de verhuisregeling op te nemen in de huidige hypotheek aan het einde van de rentevastperiode. Dit betekent dus dat je met de MoneYou hypotheek hetzelfde betaalt als andere klanten (die geen Easy hypotheek hebben) maar NIET de verhuisregeling krijgt. Dit is natuurlijk erg oneerlijk en niet transparant. MoneYou probeert zichzelf als no-nonsense bank zonder fratsen te profileren maar komt deze belofte voor bestaande klanten uit 2018 en 2019 dus niet na. Ik zou het waarderen als Radar hier misschien aandacht aan zou kunnen besteden in haar uitzendingen. Zijn er meer mensen die hier last van hebben?

Re: Geen verhuisregeling bij MoneYou Easy Hypotheek

Geplaatst: 14 mei 2018 14:14
door arvandongen
Ik begrijp dat de rentevaste periode binnenkort afloopt.

Je kan Moneyou vragen om een nieuwe hypotheek af te sluiten, zoals geldig voor nieuwe klanten. Waarin de verhuisregeling wel is opgenomen en waarvan de rente -blijkbaar- gelijk is aan het verstrekte verlengingsvoorstel. Misschien dat Moneyou dan alsnog water bij de wijn doet.

Anders gewoon een andere hypotheek afsluiten, bij een andere verstrekker met voorwaarden en rente die bij jullie wensen past.

Re: Geen verhuisregeling bij MoneYou Easy Hypotheek

Geplaatst: 14 mei 2018 16:04
door crazyme
Ik volg het verhaal even niet: bij het aangaan van de hypothecaire lening waren de voorwaarden en tarieven bekend.

Aan welke voorwaarde houdt MoneYou zich niet ?

Re: Geen verhuisregeling bij MoneYou Easy Hypotheek

Geplaatst: 14 mei 2018 17:21
door Fiesiekus
Aangeven dat je een concrete offerte van een andere bank hebt (incl. datum en offerte referentie).

Re: Geen verhuisregeling bij MoneYou Easy Hypotheek

Geplaatst: 14 mei 2018 17:28
door Fiesiekus
crazyme schreef:Aan welke voorwaarde houdt MoneYou zich niet ?
De initiele rentekorting vervalt bij het ingaan van de nieuwe RVP.

Re: Geen verhuisregeling bij MoneYou Easy Hypotheek

Geplaatst: 14 mei 2018 18:01
door kweenie
En is dat in tegenspraak met de voorwaarden?

Re: Geen verhuisregeling bij MoneYou Easy Hypotheek

Geplaatst: 14 mei 2018 19:43
door Martijn83
MoneYou heeft in het verleden steeds nieuwe producten geïntroduceerd. Deze hadden steeds lagere tarieven. De rentetarieven van de oude producten (bijvoorbeeld MoneYou Easy) waren dan hoger. Alle producten hadden eigen voorwaarden. Nu is MoneYou gestopt met alle verschillende tarieven van alle verschillende producten. Iedereen betaalt nu hetzelfde tarief. Maar de voorwaarden van de oude producten worden niet gewijzigd. Dit betekent dus dat ik nu hetzelfde betaal als een nieuwe klant maar dat ik geen verhuisregeling heb, maar een nieuw klant wel.
MoneYou wil wel meewerken aan het omzetten naar nieuwe voorwaarden maar je moet dan naar de notaris en dat kost geld. Ook moet je een boeterente betalen als leningdelen nog steeds lopen. Terwijl het wijzigen van de voorwaarden in het voordeel van de klant niks kost. Ze weigeren dit echter te doen......
Andere hypotheekverstrekkers zoals Hypotrust introduceren ook steeds nieuwe “producten” met eigen voorwaarden. Ze verhogen dan bijvoorbeeld de rentes en je kunt daar niks tegen doen. Nieuwe klanten krijgen echter de lage rente of bijvoorbeeld zoals bij mij, betere voorwaarden.

Re: Geen verhuisregeling bij MoneYou Easy Hypotheek

Geplaatst: 14 mei 2018 21:37
door crazyme
Wanneer ik nu om het even iets koop, dan doe ik dat tegen de huidige voorwaarden. Wat er in de toekomst gaat gebeuren weet niemand.
Ik zie nog steeds geen reden waarom Moneyou u iets anders verplicht zou zijn buiten wat is overeengekomen.

Wanneer mogen de wasmachine van een jaar oud 100 euro goedkoper wordt heb je als klant gewoon pech.

Re: Geen verhuisregeling bij MoneYou Easy Hypotheek

Geplaatst: 15 mei 2018 10:34
door JozJan
Wat een negatieve reacties zeg. TS heeft een hypotheek met een lagere rente in ruil voor een boete bij verkoop. Nu vervalt de korting op de rente, maar blijft de boete bij verkoop. Niet zo gek dat hij daar niet tevreden mee is. Gelukkig voor hem kan oversluiten naar een ander bij renteherziening waarschijnlijk zonder boete.

Re: Geen verhuisregeling bij MoneYou Easy Hypotheek

Geplaatst: 15 mei 2018 11:04
door Jefdus
Bij veel hypotheekproducten geldt een rentekorting alleen voor de eerste rentevast periode. Bij de hypotheken waar ik zelf mee te maken heb gehad, werd dat ook duidelijk aangegeven. TS zou dus moeten nagaan wat hierover precies in de overeenkomst en voorgaande documenten staat beschreven.

Re: Geen verhuisregeling bij MoneYou Easy Hypotheek

Geplaatst: 18 mei 2018 15:24
door Martijn83
Je kunt dit allemaal juridisch gaan benaderen. Ze doen niks wat niet mag. Maar wat ze doen is niet transparant, niet klantvriendelijk en onethisch. DSB bank deed ook niks wat verboden was maar dat wil nog niet zeggen dat zij een goede bank. MoneYou profileert zich als transparant, no-nonsense en betrouwbaar, maar dit zijn ze dus helaas niet met deze hypotheek.

Re: Geen verhuisregeling bij MoneYou Easy Hypotheek

Geplaatst: 18 mei 2018 15:42
door angel1978
martijnvangils schreef:Je kunt dit allemaal juridisch gaan benaderen. Ze doen niks wat niet mag. Maar wat ze doen is niet transparant, niet klantvriendelijk en onethisch. DSB bank deed ook niks wat verboden was maar dat wil nog niet zeggen dat zij een goede bank. MoneYou profileert zich als transparant, no-nonsense en betrouwbaar, maar dit zijn ze dus helaas niet met deze hypotheek.
Ze zijn wel degelijk transparant. Ze doen exact datgene dat ze bij het afsluiten met jou hebben afgesproken.
Jij wil nu iets anders dan je in 1e instantie bent aangegaan, dus als er iemand niet transparant is?

Re: Geen verhuisregeling bij MoneYou Easy Hypotheek

Geplaatst: 18 mei 2018 16:32
door tttlocke
Dit geval is toch identiek aan iemand die klaagt dat hij vorige week een product gekocht heeft, dat nu in de aanbieding is en dat de winkel hem niet alsnog, met terugwerkende kracht die korting wil geven: niet transparant, niet klantvriendelijk en onethisch?

Of iemand die op reis gaat, en in het vliegtuig zit naast iemand die exact dezelfde reis heeft geboekt, maar die een lagere prijs betaalt omdat hij op een ander tijdstip heeft gekocht?

Of zie ik nu iets over het hoofd?

Dus omdat MoneYou de voorwaarden wijzigt van producten die niets met het product van TS te maken hebben, handelen ze ineens niet transparant, niet klantvriendelijk en onethisch?
En als ze niets hadden veranderd aan producten die niets met het product van TS te maken hebben, dan was alles prima in orde geweest?

Re: Geen verhuisregeling bij MoneYou Easy Hypotheek

Geplaatst: 18 mei 2018 17:54
door Erthanax
Zo gaat dat met contracten. Als de klant ineens iets anders wil dan moet dat gewoon kunnen. Maar als het bedrijf iets anders wil, dan heet het ineens "eenzijdig aanpassen" en is de wereld te klein.

Re: Geen verhuisregeling bij MoneYou Easy Hypotheek

Geplaatst: 22 mei 2018 14:19
door Martijn83
Wat me opvalt is dat jullie niet helemaal snappen wat er aan de hand is. Een hypotheek is een hypotheek, een lening voor aankoop van een huis, niks meer en niks minder. Een oud label en een nieuw label van dezelfde bank hebben dus echt wel iets met elkaar te maken. Je krijgt een hypotheek ZONDER verhuisregeling MET KORTING (bijvoorbeeld 2,5%). Maar even later bieden ze nieuwe hypotheken aan MET verhuisregeling MET dezelfde KORTING (bijvoorbeeld 2,5%). Bij het afsluiten van de hypotheek is gezegd dat er geen sprake is van een tweesporig rentebeleid, dit was misschien niet helemaal duidelijk. Dit betekent dus dat nieuwe klanten dezelfde rente betalen als de bestaande klanten. Maar dit is dus niet waar. MoneYou maakt steeds nieuwe labels met aparte voorwaarden en rentepercentages. En voor de oude labels vragen ze meer rente voor het vastzetten van de rente dan voor de nieuwe labels. Wat banken dus doen is rentevasttarieven verhogen voor bestaande labels van hypotheken en nieuwe labels aanbieden met lagere rentes. Je kunt zeggen dat je makkelijk over kunt sluiten maar sommige mensen kunnen dat niet omdat ze zelfstandige zijn geworden of misschien arbeidsongeschikt. Daarnaast moet je notariskosten en afsluitprovisie betalen. Het gebeurt heel vaak dat banken hun klanten hele hoge rentes rekenen bij aflopen van de rentevastperiode en ze zitten dan gevangen. Dit heeft DSB Bank ook veel gedaan in het verleden. Dit is onethisch en hier is veel aandacht aan besteed in de uitzendingen van Radar. Er is dus wel degelijk sprake van een probleem maar dan moet je wel eerst goed snappen wat er aan de hand is.

Re: Geen verhuisregeling bij MoneYou Easy Hypotheek

Geplaatst: 22 mei 2018 14:54
door arvandongen
martijnvangils schreef:Een oud label en een nieuw label van dezelfde bank hebben dus echt wel iets met elkaar te maken.
Uhm, nee.

Jij hebt een individuele hypotheekovereenkomst met de bank. Standaard is dat een lening die 30 jaar duurt, met geaccordeerde voorwaarden (die 30 jaar duren), en vaak een rentevaste periode die korter is dan 30 jaar. Je hebt binnen deze hypotheek niets te maken met hypotheken die 10 jaar later afgesloten worden door toekomstige klanten.

Als de bank na 10 jaar een nieuw hypotheek-product heeft gelanceerd (bijvoorbeeld een hypotheek met èn een lage rente èn een verhuisregeling) dan kan je de oude opzeggen en een nieuwe hypotheek afsluiten. De nieuwe geldt dan weer voor 30 jaar met nieuwe voorwaarden voor 30 jaar.

Bij de betere banken mag je na de rentevaste periode de hypotheek boetevrij oversluiten. Natuurlijk komen er wel kosten voor notaris, taxatie, etc.

Re: Geen verhuisregeling bij MoneYou Easy Hypotheek

Geplaatst: 22 mei 2018 15:08
door crazyme
martijnvangils schreef:Bij het afsluiten van de hypotheek is gezegd dat er geen sprake is van een tweesporig rentebeleid, dit was misschien niet helemaal duidelijk. Dit betekent dus dat nieuwe klanten dezelfde rente betalen als de bestaande klanten. Maar dit is dus niet waar.
Moneyou doet alles via internet. Mondeling dus niets. Wie heeft dit dan gezegd en klopt jouw interpretatie van deze opmerking wel ?

Re: Geen verhuisregeling bij MoneYou Easy Hypotheek

Geplaatst: 22 mei 2018 15:40
door Mk
arvandongen schreef:
martijnvangils schreef:Een oud label en een nieuw label van dezelfde bank hebben dus echt wel iets met elkaar te maken.
Uhm, nee.

Jij hebt een individuele hypotheekovereenkomst met de bank. Standaard is dat een lening die 30 jaar duurt, met geaccordeerde voorwaarden (die 30 jaar duren), en vaak een rentevaste periode die korter is dan 30 jaar. Je hebt binnen deze hypotheek niets te maken met hypotheken die 10 jaar later afgesloten worden door toekomstige klanten.

Als de bank na 10 jaar een nieuw hypotheek-product heeft gelanceerd (bijvoorbeeld een hypotheek met èn een lage rente èn een verhuisregeling) dan kan je de oude opzeggen en een nieuwe hypotheek afsluiten. De nieuwe geldt dan weer voor 30 jaar met nieuwe voorwaarden voor 30 jaar.

Bij de betere banken mag je na de rentevaste periode de hypotheek boetevrij oversluiten. Natuurlijk komen er wel kosten voor notaris, taxatie, etc.
Uhm ja wel dus. Want het oversluiten van de hypotheek vereist bijna altijd advies, kost gauw een paar duizend euro bij elkaar inclusief notaris, taxatie etc. Dat zorgt ervoor dat klanten het er maar bij laten zitten en akkoord gaan met een rentevoorstel waarbij ze net zoveel betalen als klanten die een beter product hebben. Vergelijk het met hoe banken vroeger omgingen met spaarrekeningen. Nieuwe soort rekening met hoge rente introduceren, klanten binnenhalen en daarna de rente verlagen en tegelijk weer een nieuwe soort rekening introduceren met iets andere voorwaarden en een hoge rente en daarbij hopen dat een deel van de klanten dat niet doorheeft en lekker in het oude product met lage rente blijft zitten. Legaal? Jazeker. Gebeurt het nog? Nee, want de toezichthouder heeft daar hard op ingegrepen.

Re: Geen verhuisregeling bij MoneYou Easy Hypotheek

Geplaatst: 22 mei 2018 16:06
door arvandongen
Mk schreef:Uhm ja wel dus. Want het oversluiten van de hypotheek vereist bijna altijd advies, kost gauw een paar duizend euro bij elkaar inclusief notaris, taxatie etc.
"Oversluiten" heeft niets te maken met het voortzetten van de huidige hypotheekovereenkomst. Bij oversluiten begin je een nieuwe overeenkomst bij een andere of bij dezelfde bank.

Mk schreef:Dat zorgt ervoor dat klanten het er maar bij laten zitten en akkoord gaan met een rentevoorstel waarbij ze net zoveel betalen als klanten die een beter product hebben.
Ja dat is waar. Oversluiten kost geld en energie en daardoor heeft de bank je een beetje klem in de huidige overeenkomst. Echter, noch de bank noch de klant heeft het recht de voorwaarden aan te passen zonder dat de ander ermee akkoord is gegaan.

N.B: Natuurlijk zou de bank eenvoudig de voorwaarden in het voordeel van de klant kúnnen aanpassen. Maar zij willen dat blijkbaar niet. En dus blijft de huidige overeenkomst gelijk. Dit is trouwens een overeenkomst waarmee de topic starter destijds akkoord is gegaan.

Re: Geen verhuisregeling bij MoneYou Easy Hypotheek

Geplaatst: 22 mei 2018 17:53
door tttlocke
crazyme schreef:
martijnvangils schreef:Bij het afsluiten van de hypotheek is gezegd dat er geen sprake is van een tweesporig rentebeleid, dit was misschien niet helemaal duidelijk. Dit betekent dus dat nieuwe klanten dezelfde rente betalen als de bestaande klanten. Maar dit is dus niet waar.
Moneyou doet alles via internet. Mondeling dus niets. Wie heeft dit dan gezegd en klopt jouw interpretatie van deze opmerking wel ?
Afgezien van dat kan natuurlijk 'het beleid' veranderd zijn. Bovendien is een losse opmerking, gehoord in een persoonlijk gesprek, iets heel anders dan een bepaling, zwart op wit, in een contract.