Pagina 1 van 1

Opdracht tot rentewijziging aanhouden, kan/mag dit?

Geplaatst: 05 apr 2020 09:12
door remcoh
We zit in deze spannende tijd met het dilemma om de hypotheekrente opnieuw vast te zetten, onze rente staat nog maar 11 maanden vast maar in deze rare tijd kunnen dingen snel veranderen ben ik bang. Uiteindelijk besloten we om kiezen voor een wijziging en wilde ik dit online regelen.

Toen bleek dat zowel ik als mijn vrouw akkoord moeten gaan en dat mijn vrouw apart moet inloggen en digitaal moet ondertekenen voor de 20ste van de maand, anders vervalt de opdracht. Nu vraag ik me af: stel dat je dit doet vlak na de 20ste, dan heb je dus feitelijk de garantie/mogelijkheid om gedurende een maand naar een nieuwe vaststaande rente over te stappen. Is er vlak voor de 20ste nog geen stijging geweest, zou je de opdracht kunnen laten verlopen en een dag later weer een nieuwe opdracht kunnen maken, waardoor je dus weer een maand zekerheid hebt. Is een dergelijke handelswijze handig / toegestaan?

Onder normale omstandigheden lijkt dit allemaal niet heel spannend, maar in deze tijd is een maand best lang

Re: Opdracht tot rentewijziging aanhouden, kan/mag dit?

Geplaatst: 05 apr 2020 11:23
door Har45
Bij sommige banken is het beleid dat als je te laat bent om voor datum X je keuze kenbaar te maken de bank automatisch gaat verlengen tegen de vorige renteperiode.
Daar hoef u of uw echtgenote dus helemaal niks meer voor te doen .................

Re: Opdracht tot rentewijziging aanhouden, kan/mag dit?

Geplaatst: 05 apr 2020 11:38
door LectoriSalutem
Ergens moet je een keuze maken. Wat maakt het verschil tussen 1.2 en 1.3 nou eigenlijk uit. Wie in deze tijd zijn rente vastzet is sowieso spekkoper. Ik ken nog zat mensen die vastzitten aan 3, 4 of 5 procent. Niemand heeft een kristallen bol: er zijn economen die stellen dat de rente gaat crashen en er zijn ook geluiden dat de rente, mede door de corona, weer zal gaan stijgen.
Aan uitspraken van economen heb je dus ook niets, het gaat je eigen keuze worden.

Re: Opdracht tot rentewijziging aanhouden, kan/mag dit?

Geplaatst: 05 apr 2020 11:40
door Moneyman
Een verschil van 0,1% rente is natuurlijk best substantieel. Kan op de looptijd zomaar 5.000-10.000 euro schelen.

Re: Opdracht tot rentewijziging aanhouden, kan/mag dit?

Geplaatst: 05 apr 2020 12:53
door kweenie
Zo zal het altijd gaan bij een offerte voor rentewijziging. Die heeft altijd een bepaalde looptijd, dus kun je altijd een paar weken afwachten wat de rente doet. (Heeft dus niets te maken met dat je vrouw ook moet tekenen.)

Re: Opdracht tot rentewijziging aanhouden, kan/mag dit?

Geplaatst: 05 apr 2020 13:37
door LectoriSalutem
Je maakt op een zeker moment een zekere keuze. Dat heeft bepaalde gevolgen en daar moet je gewoon mee leven. Toen ik mijn huidige woning kocht was de overdrachtsbelasting nog 6%, welke ruim anderhalf jaar later zakte naar 2%. Daarmee had ik met een muisklik gevoelsmatig ruim 12 en eenhalfduizend eurie teveel betaald en kwam niet meer in aanmerking voor compensatie. Ik had achteraf kunnen gaan filosoferen wat ik daar allemaal voor had kunnen kopen, maar dat zou de situatie niet veranderen.
Misschien is over 2 jaar Nederland veranderd in een post-corona-achtige jungle waar je je leven nergens meer zeker bent. Dan is die tiende procent het laatste waar je je zorgen over maakt.
Niet alles is maakbaar.....