Pagina 1 van 2

Kindertoeslag 2008

Geplaatst: 24 jul 2009 15:11
door anne-ruth
Wie heeft er ook een brief van de belastingdienst ontvangen: U heeft in 2008 kindertoeslag ontvangen. Helaas heeft u teveel ontvangen. Wilt u dit even terugbetalen? Wij moeten over de 500 euro terugbetalen. Hierbij aangetekend dat deze kindertoeslag automatisch vorig jaar op je rekening werd gestort. Wij hebben deze dus niet aangevraagd. De opzet was: kinderkorting vervalt, en alle gezinnen krijgen een maandelijkse bijdrage, zodat je niet eenmaal per jaar geld terugkrijgt. Leuk, maar niet als je nu 500 euro terug moet betalen. Wie heeft hier ervaring mee?

Re: Kindertoeslag 2008

Geplaatst: 24 jul 2009 15:16
door jopieslim
Ook wij moeten terugbetalen. Bij ons gaat het om 72 €.

Re: Kindertoeslag 2008

Geplaatst: 24 jul 2009 17:02
door henk51
In 2008 hebt u kindertoeslag gekregen. Dit was een voorschot, gebaseerd op uw inschatting van uw inkomen in 2008, en die van uw eventuele partner. In de loop van 2009 krijgt u de beschikking Definitieve berekening. De definitieve berekening is gebaseerd op uw werkelijke situatie in 2008. Het kan zijn dat u:

* precies het juiste bedrag hebt gekregen
U hoeft niets te doen.
* te weinig kindertoeslag 2008 hebt gekregen
U krijgt het geld dat u nog te goed hebt, in 1 keer op uw rekening.
* te veel kindertoeslag 2008 hebt gekregen
U moet de te veel gekregen kindertoeslag 2008 terugbetalen.

Tekst gehaald van site belastingdienst. Wat je gekregen hebt is een voorschot .Het is daarom altijd handig om na te rekenen of het wel gebaseerd is op het juiste inkomen en je er wel rfecht op had. Mijn dochter kreeg zorgtoeslag maar gebaseerd op een te laag inkomen. Daarom meteen een herziening aangevraagd voorkomt terugbetalingen het jaar daarop.
Je hebt het wel niet aangevraagd maar wel gekregen, met natuurlijk de gedachte zo dat is lekker meegenomen,maar nu blijkt dat het te hoog is geweest had je door eerst na te rekenen kunnen voorkomen

gr Henk

Re: Kindertoeslag 2008

Geplaatst: 24 jul 2009 18:20
door kiz
Je hebt het wel niet aangevraagd maar wel gekregen, met natuurlijk de gedachte zo dat is lekker meegenomen,maar nu blijkt dat het te hoog is geweest had je door eerst na te rekenen kunnen voorkomen.
Ik had het ook niet aangevraagd, zelfs direct laten stopzetten. Helaas blijkt dat ik toch nog te veel heb ontvangen: het riante bedrag van € 4.

De beschikking vermeldt verder nog "voor bedragen onder € 3,- wordt geen acceptgiro gestuurd, deze hoeft u niet terug te betalen".

Leuker kunnen ze het (inderdaad) niet maken; wat mij betreft hadden ze die hele toeslag niet hoeven overmaken, kennelijk is "direct reageren" zelfs nog niet snel genoeg.

Re: Kindertoeslag 2008

Geplaatst: 24 jul 2009 18:32
door zalmmetwijn
Kindertoeslag is inkomensafhankelijk. Het voorschot voor 2008 is gebaseerd op de inkomensgegevens die bij de belastingdienst bekend waren in de (voorschot)systemen voor huur-en zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag of inkomstenbelasting. Op de toekenningsbeschikking van het voorschot en waarschijnlijk ook in het foldertje dat er zat, is gevraagd de gegevens te controleren op juistheid. Daar is gevraagd indien dit niet het geval was om een wijziging door te geven. Ook kunnen er in de loop van een jaar wijzigingen optreden. Ook daarvan is het handig (en soms verplicht ) om een wijziging door te geven.
Bij het definitief vaststellen wordt het daadwerkelijke inkomen over een bepaald jaar gebruikt. Als dit afwijkt van het inkomen dat voor het voorschot is gebruikt, krijg je of een terugvordering of een nabetaling. Het is het handigste om te zorgen dat er niet al te grote verschillen bestaan tussen het inkomen dat gebruikt wordt voor het voorschot en het definitieve inkomen. Als je nog meer toeslagen ontvangt en daarvoor is uitgegaan van hetzelfde inkomen voor het voorschot kindertoeslag is de kans groot dat je voor die toeslagen ook een bedrag terug moet betalen.

Re: Kindertoeslag 2008

Geplaatst: 24 jul 2009 19:31
door kiz
@zalm:
De eerste storting was al gedaan vóór ik überhaupt een voorschotbeschikking had ontvangen; ik heb direct na het ontvangen daarvan de toeslag laten stopzetten door simpelweg een inkomen net bóven de toeslaggrens in te vullen. Andere toeslagen heb ik niet (inkomen is om en nabij de toeslaggrens); maar ik moet wél elke keer de belastingdienst controleren en corrigeren.
De hele systematiek van dat toeslagencircus is onnodig gecompliceerd, het gros van de mensen moet éénmaal per jaar aangifte doen, op basis daarvan kan dan toch direct de toeslag worden vastgesteld?

Re: Kindertoeslag 2008

Geplaatst: 24 jul 2009 19:51
door zalmmetwijn
@kiz
Ik reageerde niet specifiek op jouw bericht. Toeslagen zijn eigenlijk niet bedoeld om achteraf te betalen, maar dienen ter ondersteuning op het moment dat het nodig is, namelijk als je op het moment dat je kosten hebt aan huur, zorgverzekering of voor je kinderen. Een groot gedeelte van de mensen die een toeslag ontvangen doet nooit aangifte. De belastingdienst weet niet in december 2007 wat het exacte jaarinkomen van iemand over heel 2008 zal zijn, behalve dat de meesten het weinig zullen vinden. :wink:

Re: Kindertoeslag 2008

Geplaatst: 24 jul 2009 21:05
door SJZ
Ik had een te laag voorschot aangevraagd. Nu krijg ik nog een nabetaling van ongeveer € 4.100.

Re: Kindertoeslag 2008

Geplaatst: 24 jul 2009 21:41
door __oi__
Ik had een te laag voorschot aangevraagd. Nu krijg ik nog een nabetaling van ongeveer € 4.100.
Is de maximale kindertoeslag niet 82,- euro pm in 2008?
Dus max 984,- voor dat jaar?

Re: Kindertoeslag 2008

Geplaatst: 25 jul 2009 10:04
door SJZ
Ik was inderdaad niet zo duidelijk, ik had het over de kinderopvangtoeslag. Voor de kindertoeslag krijg ik inderdaad ook een nabetaling maar niet zo veel.

Re: Kindertoeslag 2008

Geplaatst: 25 jul 2009 19:54
door S.
Ik kreeg 22 juli 2 brieven dat ik 212 euro moet terugbetalen. (Zeker iets teveel overgewerkt ofzo). En nu heb ik een brief ontvangen die is getekend op 31 juli :? en waarbij ineens het bedrag is verhoogd tot 213 euro. :D

De belastingdienst; leuker kunnen we het niet maken, wel omslachtiger. :P

Re: Kindertoeslag 2008

Geplaatst: 25 jul 2009 20:16
door zegjijhetmaar-
Wij krijgen volgens de belastingdienst per 1 augustus kinder- en huurtoeslag ?

We hebben geen kinderen en de hypotheek op ons huis is over een jaar
afgelost :lol:

Re: Kindertoeslag 2008

Geplaatst: 25 jul 2009 20:43
door S.
Ja ja, de belastingdienst volgt zijn eigen logica. :wink:
Wel lachen, al kan zoiets natuurlijk ook heel pijnlijk zijn.
Ik zou wel eens een kijkje in hun 'rekenkamers' willen nemen.
Waarom kunnen deze mensen niet behoorlijk hun werk doen. Heb het idee dat er teveel mensen met 1 cliënt of zaak bezig zijn.

Re: Kindertoeslag 2008

Geplaatst: 12 aug 2009 20:15
door movos
Ook ik heb ongevraagd kindertoeslag 2008 gekregen en ook ik kreeg 2 weken geleden een beschikking dat ik dat bedrag terug moest betalen,
Ik heb dan ook direct voor 2009 de kindertoeslag stopgezet (Dit kun je n.l wel zelf doen)en wat schetst mijn verbazing, ja al na 1 week ontving ik een brief van de belasting dat ik nu ook het reeds gekregen bedrag over 2009 moet terugbetalen. Nou dat is dan lekker samen is het een bedrag van 550 euro ONGEVRAAGD .Belachelijk ik heb direct gebeld en er werd mij verteld dat ik dat zelf moet controleren,maar wij vullen elk jaar netjes onze gegevens over onze inkomens in dus dit is toch bekend bij de belastingdienst.Zij bepalen die belachelijke kindertoeslag.

Maar ja je moet het toch terugbetalen.

Re: Kindertoeslag 2008

Geplaatst: 29 sep 2009 09:52
door jaspervz
Ja dat is het probleem juist. Mijn vriendin kreeg altijd dmv de voorlopige teruggave maandelijk de kinderkorting gestort. Dat is op 1 jan 2008 automatisch en stilzwijgend omgezet in de kinderkorting. Het bedrag van deze kindertoeslag lag ook nog eens heel dicht bij de kinderkorting. Daarom hebben we nooit meegekregen dat het nu niet meer om de korting, maar om een toeslag ging. Geen idee dus dat we er opeens geen recht meer op hadden. Nu mogen we heel 2008 en 2009 terugbetalen. De giro van 995 Euro voor 2008 hebben we al binnen, die van 2009 is onderweg...

Belastingdienst, leuker kunnen we.......

Tuurlijk, automatisch en zonder melding de korting die je ontvangt omzetten in een toeslag waar je geen recht op hebt, maar deze wel storten zodat je deze een paar jaar later terug mag betalen. Mij ontgaat hoe dit het makkelijkelijker moet maken.
Ik vraag mij ook af waar ze de gegevens voor de kindertoeslag vandaan halen. Mijn vriendin en ik doen al jaren belastingaangifte, dus de BD weet dan toch dat we er geen recht op hebben? Waarom krijgen we het dan ongevraagd?

Re: Kindertoeslag 2008

Geplaatst: 09 nov 2009 09:16
door dekrommewereld
Sterker nog, wie denkt er nog aan het controleren van post(van de BD notabene!) op juistheid zo vlak na de geboorte van je kind?? Het mooiste moment van mijn leven en dan moet ik mij nog druk maken op het controleren van berekeningen van de BD welke ze overigens zelf juist kunnen invullen als ze hun processen in orde hebben.

Ook wij hebben teveel kindertoeslag ontvangen over 2008 en 2009. Dit omdat het bij de BD niet bekend was dat mijn vrouw een toeslagpartner heeft (bij de BD notabene!). Maar: zodra ze het gemeentebestand raadplegen dan komen ze er opeens wel achter en moet je terugbetalen.

Ik vraag mij af hé: waarom moeilijk als het makkelijk kan? Waarom raadpleeg je dat rotbestand niet bij het berekenen van je toeslagen? En zeker in deze tijden van crisis wil je de burgers toch niet op zo'n manier verrassen?

Ik ga hiertegen in beroep. Ik vraag mij af of er meer mensen zijn geweest die dit hebben gedaan. Ik ontvang graag tips!

Re: Kindertoeslag 2008

Geplaatst: 09 nov 2009 11:13
door Mendoza
@ jaspervz
Dat is op 1 jan 2008 automatisch en stilzwijgend omgezet in de kinderkorting.
Je krijgt een beschikking met een folder toegezonden in het begin van het jaar.
Ik vraag mij ook af waar ze de gegevens voor de kindertoeslag vandaan halen. Mijn vriendin en ik doen al jaren belastingaangifte, dus de BD weet dan toch dat we er geen recht op hebben?
De belastingdienst maakt een schatting, en die kan er naast zitten om wat voor reden dan ook. Ze weten je werkelijke situatie pas achteraf. Daarom is het zaak dat soort dingen elk jaar te controleren. Zoals je merkt wordt 2009 nu wel alvast aangepast op basis van 2008.

@dekrommewereld
Sterker nog, wie denkt er nog aan het controleren van post(van de BD notabene!) op juistheid zo vlak na de geboorte van je kind?? Het mooiste moment van mijn leven en dan moet ik mij nog druk maken op het controleren van berekeningen van de BD welke ze overigens zelf juist kunnen invullen als ze hun processen in orde hebben.
Net zo min als jij nu weet wat je exacte inkomen is van 2009 en 2010 weet de belastingdienst dat ook niet. Ze proberen zo juist mogelijk te schatten en ik heb het idee dat dat steeds beter gaat(alleen als je situatie gelijk blijft). Maar het neemt niet weg dat je dus wel altijd je post moet controleren.
Ook wij hebben teveel kindertoeslag ontvangen over 2008 en 2009. Dit omdat het bij de BD niet bekend was dat mijn vrouw een toeslagpartner heeft (bij de BD notabene!). Maar: zodra ze het gemeentebestand raadplegen dan komen ze er opeens wel achter en moet je terugbetalen.
Onjuist, ze halen dit uit je aangifte IB van 2008. En op basis van die gegevens passen ze ook 2009 maar aan.
Ik ga hiertegen in beroep. Ik vraag mij af of er meer mensen zijn geweest die dit hebben gedaan. Ik ontvang graag tips!
Een bezwaarschrift heeft alleen zin als de gegevens in je beschikking onjuist zijn. Voor 2009 kun je geen bezwaar maken, maar zul je een wijziging moeten indienen.
In jouw geval is denk ik niet aan de orde dat de gegevens onjuist zijn maar dat je het niet eens bent met de werkwijze van de belastingdienst. Onderstaande link voor het klachtenformulier. Als je een klacht indient moet je de beschikking gewoon betalen.
http://www.toeslagen.nl/overig/klachten/download/

Re: Kindertoeslag 2008

Geplaatst: 10 nov 2009 23:01
door zalmmetwijn
dekrommewereld schreef:Sterker nog, wie denkt er nog aan het controleren van post(van de BD notabene!) op juistheid zo vlak na de geboorte van je kind?? Het mooiste moment van mijn leven en dan moet ik mij nog druk maken op het controleren van berekeningen van de BD welke ze overigens zelf juist kunnen invullen als ze hun processen in orde hebben.
Kennelijk had je wel de tijd om kinderbijslag aan te vragen want dat moet je eerst doen om de kindertoeslag te kunnen ontvangen. De post van de Svb heb je dus wel kunnen lezen. (Dat is nog meer papier ook.) Het lijkt me overigens vervelender om achteraf te merken dat je te weinig hebt ontvangen. Je had het geld immers op het moment dat je het nodig had goed kunnen gebruiken.

Re: Kindertoeslag 2008

Geplaatst: 17 dec 2009 21:59
door hablando
Zoals gewoonlijk bij de Toeslag Kinderopvang; wat een ongelofelijke verwikkelingen allemaal.

Keurig alles opgestuurd voor medio dit jaar; tot op heden taal noch teken vernomen. Mind you; een jaar na afloop van 2008 nog steeds niet de infantiel eenvoudige afrekening opgesteld hebben als Belastingdienst.....

Je zult hier maar verantwoordelijk voor zijn. Walgelijk.

Re: Kindertoeslag 2008

Geplaatst: 17 dec 2009 22:38
door zalmmetwijn
hablando schreef:Zoals gewoonlijk bij de Toeslag Kinderopvang; wat een ongelofelijke verwikkelingen allemaal.

Keurig alles opgestuurd voor medio dit jaar; tot op heden taal noch teken vernomen. Mind you; een jaar na afloop van 2008 nog steeds niet de infantiel eenvoudige afrekening opgesteld hebben als Belastingdienst.....

Je zult hier maar verantwoordelijk voor zijn. Walgelijk.
Het is ook haast net moeilijk als het plaatsen van een bericht in het juiste draadje. Kindertoeslag, waar dit draadje over gaat, is namelijk iets heel anders dan Kinderopvangtoeslag.