Pagina 1 van 1

Hoe kan ik voorkomen dat mijn partner mijn studieschuld betaalt??

Geplaatst: 27 mar 2020 11:54
door shugenja
Ik ben al dagen op zoek naar een antwoord. Hopelijk kan iemand mij via dit forum wat verder helpen. De situatie is als volgt:

Ik heb een behoorlijke studieschuld. Vanwege mijn lage inkomen hoe ik daar gelukkig niet teveel voor te betalen. Mijn vriendin heeft geen schulden en een behoorlijk inkomen.

Nu gaan we een huis kopen en ik heb al uitgerekend dat als we dit via normale weg doen (met samenlevingscontract) dan gaat DUO haar inkomen bij die van mij optellen. En moet er per maand maar liefst 530 euro door haar betaald gaan worden. Hoe kan ik dit voorkomen? Ik weet wel wat er mogelijkheden zijn bv de studieschuld te bevriezen tot het oneindige maar dat doe ik liever niet. Ik heb nog tien jaar te gaan op de afbetaling van deze schuld.

Ik lees nu dat je sowieso toeslagpartner bent als je samen een huis koopt. Betekent dat ook weer automatisch dat mijn partner mijn schuld moet betalen? Ze is immers officieel niet aansprakelijk voor mijn schuld. Ik heb vernomen dat de verkoop van het huis ook zonder samenlevingscontract kan. ZOu dit genoeg zijn om onze inkomens voor DUO gescheiden te houden zodat ik mijn eigen schuld zelf kan blijven betalen??

Mocht je antwoorden hebben liefst ook met vermelding naar links naar informatie waar dit uit blijkt. Ik zie en hoor namelijk tegenstrijdige dingen en hoop op een sluitend antwoord.

Re: Hoe kan ik voorkomen dat mijn partner mijn studieschuld betaalt??

Geplaatst: 28 mar 2020 01:17
door BL2
Wat is er op tegen om de schuld af te gaan betalen. Eventueel zal je dit onderling moeten verrekenen met partner.
Tis natuurlijk mooi om een huis te gaan kopen, maar het geld zal er wel moeten zijn.
Verder is het verstandig om de mogelijkheden te onderzoeken om meer te gaan verdienen, zodat afbetalen schuld eenvoudiger is.

Re: Hoe kan ik voorkomen dat mijn partner mijn studieschuld betaalt??

Geplaatst: 28 mar 2020 07:54
door Ivo.w
Door uw studieschuld zelf zo snel mogelijk af te betalen. Als u geen studieschuld meer heeft, hoeft uw partner daar ook niet meer aan bij te dragen.

Re: Hoe kan ik voorkomen dat mijn partner mijn studieschuld betaalt??

Geplaatst: 28 mar 2020 09:19
door Jantje7
Studie schuld moet niet door haar betaald worden maar door jou zelf. De hoogte van het maandelijks te betalen bedrag is inderdaad afhankelijk van het gezamenlijke inkomen. Houd er wel rekening mee dat uw studieschuld nadelige invloed heeft op de hoogte van de te verkrijgen hypotheek som.

Re: Hoe kan ik voorkomen dat mijn partner mijn studieschuld betaalt??

Geplaatst: 28 mar 2020 09:22
door Lady1234
Als u samen een huis koopt en daar ook gaat wonen, bent u fiscaal partner van elkaar, met of zonder samenlevingscontract.

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpe ... lden-heeft

U kunt ook tien jaar wachten.

Re: Hoe kan ik voorkomen dat mijn partner mijn studieschuld betaalt??

Geplaatst: 28 mar 2020 09:59
door Redfloor
Zodra je een gezamenlijk huishouden hebt (dus ook zonder samenlevingscontract, fiscaal partnerschap of wat dan ook) gaat DUO uit van het gezamenlijk inkomen. Ik vind het wel zo eerlijk. Je kunt het inkomen van je partner ook buiten beschouwing laten, maar dan wordt het terugbetalen verlengd.

Ook ik heb jarenlang brieven gehad dat ik op basis van mijn inkomen niet hoefde terug te betalen, maar mijn vriend op basis van zijn inkomen € 150 per maand (van mijn studieschuld dus). Uiteraard heb ik dat al die jaren zelf betaald. Inmiddels verdien ik ook genoeg en moet ik iedere maand de volle mep betalen. Over 3,5 jaar heb ik dan toch precies binnen de termijn van 15 jaar alle € 38.000 studieschuld terugbetaald. Ben ik stiekem toch trots op.

Overigens was dit het verhaal tot 2,5 weken geleden. Ivm de coronacrisis is mijn werkveld volledig weg en heb ik het terugbetalen toch maar even een half jaar stilgezet. Ik hoop nu dus na 15,5 jaar alles terugbetaald te hebben!

Re: Hoe kan ik voorkomen dat mijn partner mijn studieschuld betaalt??

Geplaatst: 28 mar 2020 12:53
door BL2
Kijk Redfloor, dat is de juiste instelling. Heel veel sterkte in deze barre tijden.