LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] 16 jaar en een MBO opleiding

Krijg je studiefinanciering? Of ben je al jouw lening aan het afbetalen? Bespreek hier jouw ervaringen.
hoveling
Berichten: 73
Lid geworden op: 19 jun 2006 11:49

16 jaar en een MBO opleiding

Ongelezen bericht door hoveling »

Wij komen niet in aanmerking voor welke beurs dan ook omdat mijn dochter pas 16 is en een MBO opleiding gaat volgen. Ook een OV jaarkaart krijgen we niet. Ik moet dat maar allemaal betalen van de kinderbijslag. Nou dat gebruiken we voor kleding, schoenen, jas, enz...Dat is zo op. Zelf een kleine lening afsluiten hoort niet tot de mogelijkheden.
Wij hebben een middeninkomen en zitten net boven de grens. Ze heeft 700 euro aan boeken nodig, 310 euro aan verplichte werkkleding met schoollogo, 300 euro aan schoolkosten 90 euro per maand aan abbonnementskosten voor het OV en wie weet wat er nog bij komt dit jaar. Ik kan dat niet zomaar uit mijn mouw schudden in 1 keer. Het gaat via een winkelketen / bedrijfsketen dus kan ik ook niet in termijnen betalen. Als ze 18 is kan ze zelf bv collegekrediet aanvragen bij de IB maar nu niet. De peildatum is 1 augustus en mij dochter is in september jarig. Echt belachelijk allemaal dat er zo'n onderscheid wordt gemaakt tussen MBO en HBO. De regering moet blij zijn dat ze met 16 jaar een HAVO diploma op zak heeft en een vak wil leren. Als ze nu een HBO opleiding zou gaan volgen, komt ze wel overal voor in aanmerking omdat ze alles zelf mag aanvragen, (ook als je 16 bent,) ondankt ons inkomen.
Ik denk dat heel veel mensen met dit probleem zitten...
Hoe lossen zij dit op ? Ben erg benieuwd.....

kiz
Berichten: 2262
Lid geworden op: 11 okt 2005 21:37

Re: 16 jaar en een MBO opleiding

Ongelezen bericht door kiz »

@hoveling:
Zelfde situatie, maar pas over een jaar. Dat wordt dus geld wegzetten, en hopen dat de 15 jaar geleden gesloten spaarpolis niet is overwoekerd door kosten :( (die polis is destijds afgesloten om de eventuele kosten van een studie te kunnen dragen).
Overigens zit er nog verschil tussen de BBL en de BOL variant, bij de BBL-variant heb je helemaal nergens recht op (ook niet na de 18e verjaardag van je kind).

hoveling
Berichten: 73
Lid geworden op: 19 jun 2006 11:49

Re: 16 jaar en een MBO opleiding

Ongelezen bericht door hoveling »

Zij gaat een BOL opleiding doen, maar of we ergens recht op hebben? Geen idee.

greetje54
Berichten: 5
Lid geworden op: 20 feb 2006 10:50

Re: 16 jaar en een MBO opleiding

Ongelezen bericht door greetje54 »

Hallo Hoveling,
wij hebben hetzelfde gehad met onze zoon. Een maandkaart voor de trein kostte E159,-. Alles zelf op te hoesten. Ik heb helaas geen goed nieuws voor je. Zodra je dochter 18 jaar is, krijgt ze weliswaar een (basis)beurs en een OV-kaart ,maar moet ze ook collegegeld (komend jaar E993,-) gaan betalen, terwijl je kinderbijslag vervalt . Per saldo ben je dan nog slechter af. Veel sterkte ! Greetje

hoveling
Berichten: 73
Lid geworden op: 19 jun 2006 11:49

Re: 16 jaar en een MBO opleiding

Ongelezen bericht door hoveling »

Je heb helemaal gelijk. Toch denk ik dat het juist wat makkelijker wordt. De opleiding duurt eigenlijk 4 jaar, maar omdat ze Havo heeft gedaan mag ze de opleiding in 3 jaar doen, dus jaar 1 en 2 samen. Zij wordt in september 17 en de peildatum van de IBG is 1 augustus. Dat betekent dat zij nu leerjaar 1 en 2 geen lesgeld hoeft te betalen want dan is ze nog 16 jaar, jaargang 3 is ze pas 17 op de peildatum en haar laatste studiejaar is ze pas 18 en dan kan ik een collegegeldkrediet aanvragen zodat ik gelijk haar lesgeld kan betalen en met de OV jaarkaart die ze dan wel krijgt heb ik geen reiskosten meer te betalen als ze overal stages moet lopen. Nu moet ik alles voorschieten en direct betalen + haar reiskosten van en naar school + haar stageweken die ze lopen, enz... Ik kan het niet in delen betalen omdat dit buiten de school omgaat dus betaling van boeken direkt aan boekhandel Paagman, haar werkkleding die ze nodig heeft voor haar stages, daar moet het schoollogo opstaan en moet ook direkt betaald worden aan de leverancier, dus tel uit je winst. Met een kleine lening bij de IBG kan ik al deze kosten in 1 keer betalen en voor het einde van het schookjaar weer aan de IBG hebben terugbetaald.......helaas. Je wordt gestraft als je een vroege leerling hebt die met 16 jaar een Havodiploma op zak heeft. Nu is haar leeftijd een nadeel voor alle zaken waar alle 18 jarigen wel recht op hebben... Nu behoor ik alles van de kinderbijslag te betalen maar mijn kind moet toch ook kleding hebben, schoenen, enz.. en een bijbaantje zit er niet in omdat de school al heeft aangegeven dat met het samenvoegen van leerjaar 1 en 2, daar geen tijd voor zal hebben dus.. Het blijft niet eerlijk allemaal..... Maar...met 19 jaar is ze wel afgestudeerd en kan en mag ze een hotel of restaurant runnen als ondernemer of manager...wie kan dat nu zeggen op die leeftijd.

Groetjesss

tienepien
Berichten: 880
Lid geworden op: 31 aug 2005 22:23

Re: 16 jaar en een MBO opleiding

Ongelezen bericht door tienepien »

Sorry, ik snap eerlijk gezegd niet waarom je haar zo graag op haar 19e aan het werk ziet? De jeugd van vandaag kan waarschijnlijk echt niet op zn 65e stoppen met werken, dus er is nog tijd zat!

Is het niet gewoon veel handiger om de opleiding wel in vier jaar te doen en een bijbaantje ernaast te hebben? Is ook goed voor op je CV.

Backsmash
Berichten: 5
Lid geworden op: 13 jun 2007 19:44

Re: 16 jaar en een MBO opleiding

Ongelezen bericht door Backsmash »

Waarom komt ze niet in aanmerking voor tegemoetkoming van de studiekosten bij het IBG? Dit gaat naar het salaris van de ouders. Wij maken hier al jaren, sinds de middelbare school, gebruik van.
Waarom gaat ze niet meteen naar het HBO? Met Havo kan dit. Dan kom je in ieder geval in aanmerking voor een OV jaarkaart. Hoe krom dit ook is.....

hoveling
Berichten: 73
Lid geworden op: 19 jun 2006 11:49

Re: 16 jaar en een MBO opleiding

Ongelezen bericht door hoveling »

We hebben noodgedwongen wel voor het MBO moeten kiezen. Tuurlijk wil ze liever een HBO opleiding volgen....Ook wil ze met 19 jaar nog niet werken hoor maar ziet het ook niet zitten om 7á 8 jaar over een opleiding te doen want ze kan het daarna niet versneld doen maar moet helemaal opnieuw beginnen voor 4 jaar.
Zie mijn vraag en antwoorden (onder hoveling) bij de volgende link, dan snap je ons dilemma misschien een beetje en snap je waarom we voor een MBO opleiding hebben gekozen...

http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php ... 81bd91e217

groetjesss weer van mij

tienepien
Berichten: 880
Lid geworden op: 31 aug 2005 22:23

Re: 16 jaar en een MBO opleiding

Ongelezen bericht door tienepien »

tegemoetkoming in de schoolkosten is idd ook een goede tip!

Maar uhm... kan ze niet voor een jaar een andere opleiding gaan doen, of misschien VWO?
Dan is ze een jaar ouder wanneer ze zich aanmeld en is dat misschien al minder een probleem. Dan kan ze gewoon HBO in 4 jaar doen en heeft ze dus een "hogere" opleiding uiteindelijk.

Als ze het niveau om het MBO zo makkelijk aankan dat ze het ook in 3 jaar kan, dan overdrijft de school misschien ook wel wat dat er daarnaast niet gewerkt kan worden. Een bijbaantje op zaterdag vergt niet overdreven veel van je en misschien doet ze dan ook al meer ervaring op. Of een oppasbaantje? dan kan je tijdens het werken ook al het nodige huiswerk doen :)

hoveling
Berichten: 73
Lid geworden op: 19 jun 2006 11:49

Re: 16 jaar en een MBO opleiding

Ongelezen bericht door hoveling »

Ze wil eerst kijken hoeveel studiebelasting het gaat worden en dan wil ze gaan kijken voor een bijbaanjte in de horeca om tevens werkervaring op te doen. Ze heeft al mensen gesproken die ook 2 jaar in 1 jaar doen en die zeggen dat een baantje erbij niet lukt, maar je weet maar nooit..... e zien wel.

Groetjessss

Marcella_2008
Berichten: 5
Lid geworden op: 18 aug 2008 13:00

Re: 16 jaar en een MBO opleiding

Ongelezen bericht door Marcella_2008 »

Wanneer je dochter een mbo-opleiding volgt, ontvangt ze natuurlijk, ook als ze 18 is en recht heeft op studiefinanciering, geen collegegeldkrediet.
Dit is alleen voor mensen in het hoger onderwijs.

Wel is het mogelijk om gewoon geld te lenen; qua rente maakt dit niets uit.

Voor de periode tot 1 oktober 2009 (de eerste maand met recht op studiefinanciering en ov-jaarkaart) is het mogelijk om tegemoetkoming voor ouders aan te vragen. voor schooljaar 2008/2009 en nog voor twee maanden in schooljaar 2009/2010.

Hiervoor geldt; des te meer kinderen om voor aan te vragen, des te hoger mag het inkomen zijn om nog iets te ontvangen.
Blijft natuurlijk ook de boekengeldkwestie...iedereen krijgt in december een bedrag aan boekengeld (volgens mij rond de 316 euro)....helaas geldt hiervoor ook dat je kind een opleiding in het voortgezet onderwijs moet volgen, mbo-ers piesen ook hier naast de pot.

Zelf ben ik nu al aan het sparen voor mijn jongste kids....ze zijn 5 en 9 maar je weet niet hoe het over een jaar of 8 gaat.

3ANNEVELI
Berichten: 2
Lid geworden op: 05 sep 2008 10:02

Re: 16 jaar en een MBO opleiding

Ongelezen bericht door 3ANNEVELI »

Mijn dochter volgt een MBO opleiding aan het hout en meubileringscollege in ASD.Iedere maand € 250,- treinkosten.
Dan hebben ze het nog over boekengeld van € 300,- per jaar en dan hebben ze het over verlenging van de OV jaarkaart voor studenten als ze afgestudeerd zijn.
Waar gaat het over want ik moet ook nog € 800,- schoolgeld betalen.
Het komt pas goed als er meerdere kamerleden een kind hebben in deze leeftijd en ook naar het MBO moet.
Dat zie je nml ook aan het boekengeld op de middelbare school wat afgeschaft wordt terwijl ik de volle mep betaald heb

Groet aan iedereen

Marcella_2008
Berichten: 5
Lid geworden op: 18 aug 2008 13:00

Re: 16 jaar en een MBO opleiding

Ongelezen bericht door Marcella_2008 »

Ja als je kind een mbo-opleiding volgt dan krijg je geen boekengeld in december, dat klopt. Ook is het lesgeld nog niet afgeschaft in het beroepsonderwijs, dat tikt ook behoorlijk aan.
Daar tegenover staat dan wel weer dat ze op 18-jarige leeftijd een ov-kaart krijgen en scholieren in het voortgezet onderwijs weer niet..

Al met al ontzettend dure grap; vooral de reiskosten.

Castell
Berichten: 12
Lid geworden op: 25 nov 2008 13:57

Re: 16 jaar en een MBO opleiding

Ongelezen bericht door Castell »

Ik was ook 16 toen ik aan MBO begon. Mijn ouders hadden mij toen wel iets geholpen maar ik zelf had een bijbaantje. Ga niet alle last op de rug van me ma & pa zetten ;)

Je krijgt nergens vergoeding voor. Vanaf je 18de pas van ib groep.. En of je daar iets aan heb is de vraag..

jolandaw
Berichten: 4
Lid geworden op: 05 feb 2009 18:46

Re: 16 jaar en een MBO opleiding

Ongelezen bericht door jolandaw »

Ik wil me nergens mee bemoeien hoor, maar 16-jarigen zijn anders wel vrijgesteld van lesgeld en dat is bijna €1000 per cursusjaar.
De 18-jarigen die studiefinanciering ontvangen moeten dit wel betalen!!!

kiz
Berichten: 2262
Lid geworden op: 11 okt 2005 21:37

Re: 16 jaar en een MBO opleiding

Ongelezen bericht door kiz »

@jolandaw:
Van de site van een willekeurige MBO-opleiding:
Lesgeld cursusjaar 2008-2009 (verplicht wanneer je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent):
€ 205,- voor de assistent- en basisberoepsopleiding (niveau 1 en 2)
€ 499,- voor de vak- en middenkaderopleiding (niveau 3 en 4). Houd rekening met kosten voor boeken en andere leermiddelen.
Bij lange na geen € 1000 dus!

jolandaw
Berichten: 4
Lid geworden op: 05 feb 2009 18:46

Re: 16 jaar en een MBO opleiding

Ongelezen bericht door jolandaw »

Je haalt BBL en BOL nu wel erg door elkaar!
Jezelf beter informeren dus!!! En BBL heeft sowieso geen recht op studiefinanciering

zomaar_2008
Berichten: 19
Lid geworden op: 09 jul 2008 18:28

Re: 16 jaar en een MBO opleiding

Ongelezen bericht door zomaar_2008 »

Misschien moet je wat minder zeuren en niet alles van de overheid verwachten.

Laat je dochter werken, zodat ze zelf ook kosten kan betalen en jij kan altijd wel een deel bijdragen.

Ik heb jarenlang in de AH gewerkt naast mijn MBO opleiding toen ik 17 was. Tot 3 uur naar school en dan van 4 tot 8 werken 3 x in de week en op zaterdag de hele dag.

Wat denk je wel niet, dat alles uit de lucht komt vallen ofzo.

jolandaw
Berichten: 4
Lid geworden op: 05 feb 2009 18:46

Re: 16 jaar en een MBO opleiding

Ongelezen bericht door jolandaw »

Ik denk dat jullie niet goed kunnen lezen of zo... maar lees mijn 1e berichtje eens goed! Ik vind het juist eerlijk dat er GEEN studiefinanciering gegeven wordt aan 16 jarigen!!

maar dit schijnt niet begrepen te worden, en wordt er gereageerd dat ik het fout heb met het lesgeld... maar ja, ik stop met dit onderwerp

Gesloten