LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] bijtende steenmarters in de auto / onder de motorkap?

Heb jij een kat of een hond? Deel hier jouw ervaringen.
marterradar
Berichten: 2
Lid geworden op: 19 apr 2006 15:16

bijtende steenmarters in de auto / onder de motorkap?

Ongelezen bericht door marterradar » 19 apr 2006 15:30

Wie heeft er ook wel eens last gehad van steenmarters onder de motorkap van de auto?

Volgens het ministerie van Landbouw moet je bij je gemeente zijn. De gemeente zegt vervolgens als eerste dat het beschermde dieren zijn. Als tweede zeggen ze dat er niets aan valt te doen in de zin van bestrijding zoals bij ratten o.i.d.

Doordat het beschermde dieren zijn, mag je ze volgens de wet niet eens vangen! Naast het feit dat het buitengewoon ongemakkelijk is dat je auto 's morgens niet meer start of moeilijk start, of dat het elke keer geld kost, vraag ik me af wie mij kan garanderen dat ze niet aan vitale onderdelen zoals de remmen gaan zitten knagen?

Als antwoord daarop krijg je: ze zitten het meest aan bougie kabels en slangen van de koelwater voorziening. Metalen delen bijten ze niet in. Maar wie zegt dat bij alle auto's de hele reminrichting van metaal is gemaakt? Wie zegt dat zo'n beest toch niet een keer zijn tanden in een remleiding zet? Dat zijn dunwandige metalen delen. Je moet er toch niet aan denken dat je 's morgens een keer wegrijdt, een keer moet remmen voor overstekende kinderen en er dan ineens achter komt dat je niet meer kunt stoppen omdat een marter je reminstallatie stuk gebeten heeft?

Als je dit voorlegt aan de gemeente, dan zeggen ze: "de burgemeester heeft het onlangs ook gehad, nieuwe auto gekocht en een paar weken later wil ie 's morgens niet starten.". Ja en? Denkt zo'n burgemeester dan niet door? Stel dat de burgemeester 's morgens een kind overrijdt omdat een marter de reminstallatie stukgebeten heeft? Kan men dan doodslag ten laste leggen? In menig derde wereld land sterven er bosjes mensen per dag, en hier maakt een groepje zich druk om een steenmarter die ogenschijnlijk belangrijker lijkt dan een verhoogd risico op een ernstig ongeluk wat voorkomen had kunnen worden?

Wie heeft er een mening, tips, ervaringen?

Angelic
Berichten: 140
Lid geworden op: 18 aug 2005 08:10

Re: bijtende steenmarters in de auto / onder de motorkap?

Ongelezen bericht door Angelic » 19 apr 2006 17:07

WC fris 's avonds onder de motorkap spuiten of een tolietblok er tussenin leggen.
Kunnen ze niet tegen en blijven dan weg.
Vooral 's avonds wanneer je "iets later" thuis komt zoeken de beestjes je auto op. Aangezien de auto dan nog lekker warm is.

Heb idd ook last gehad van marters in de buurt. De mijne hebben ze vooralsnog met rust gelaten

marterradar
Berichten: 2
Lid geworden op: 19 apr 2006 15:16

Re: bijtende steenmarters in de auto / onder de motorkap?

Ongelezen bericht door marterradar » 23 apr 2006 13:03

Nou, we hebben een WC blokje onder de motorkap bevestigd, naast de bougiekabels, en nog zijn ze doorgebeten. Dat werkt dus ook niet...

Dit is nou de tweede keer binnen een week dat ie kabels zijn doorgebeten! Dit gaat zo aardig in de papieren lopen! Als dit 2x per week zal gebeuren dan ben je zo in de maand 640 euro kwijt! Exclusief montage! Er moet ook brood op de plank komen! En wie garandeert mij dat bij een van die keren er niet nog een ander vitaal onderdeel gesloopt wordt door zo'n beest!

Is er geen schadefonds waarbij je zoiets kunt verhalen?

mr T.
Berichten: 976
Lid geworden op: 02 sep 2005 14:50

Re: bijtende steenmarters in de auto / onder de motorkap?

Ongelezen bericht door mr T. » 25 apr 2006 00:38

Wat ook kan werken is een doek met ammoniak onder het motorgedeelte van de auto op straat leggen. Kunnen ze ook slecht tegen. Verder is er anti marterspray in de handel (werking twijfelachtig) en kunnen ze niet tegen de geur van honden. Ook kan het helpen om gaas aan de onderkant van het motorblok te maken zodat ze niet meer bij het motorgedeelte van de auto kunnen. De kans dat een marter de remleiding van een auto doorbijt is klein omdat de interesse van het beest uitgaat naar de warmte van het motorblok (wanneer de motor net is afgezet). De remmen van een een auto koelen uiteraard veel sneller af dan de motor. Mogelijke schade kan zijn gedekt in een (all risk) autoverzekering.

simo
Berichten: 2
Lid geworden op: 14 mar 2006 13:23

Re: bijtende steenmarters in de auto / onder de motorkap?

Ongelezen bericht door simo » 01 mar 2007 23:10

We gebruiken al een lange tijd wcblokjes en bij de ene auto werkte het tot zover. Die had al 2 keer een aanvaring gehad met een marter. Alleen nou heeft hij mijn auto te pakken gehad. Ik had er al heel lang een wcblokje inhangen maar het werkt dus niet. Er zijn heelveel kabels doorgevreten door dat beest.
Op dit moment is er een marterplaag in deze buurt. 1 op de 5 heeft al een marter op visite gehad in de auto.
De gemeente doet er niks aan *verdomme* terwijl de burgermeester zelf pas geleden nog een marter op visite had in haar auto.
Beest is beschermt en dat snap ik wel aan de ene kant maar aan de andere kant kost wel steeds veel geld. :(

Ik ga eens wat van die tips van mr T uitproberen thanx :)

janxx
Berichten: 115
Lid geworden op: 07 jun 2005 20:55

Re: bijtende steenmarters in de auto / onder de motorkap?

Ongelezen bericht door janxx » 02 mar 2007 17:35

steenmarters zijn als de dood voor mensengeuren,daarom is het ook heel moeilijk om hun te vangen in een val. ook al is dit verboden. bij ons in de buurt ook heel veel last van steenmarters. een onsmakelijke maar zeer effectieve manier om ze weg te houden is menselijke urine over de weke delen van de motor te schudden. af en toe eens over de banden heen plassen helpt ook. gagarandeert succes maar een beetje onsmakelijk dat wel. probeer maar eens groet.

P.de Groot
Berichten: 6
Lid geworden op: 31 jan 2007 19:54

Re: bijtende steenmarters in de auto / onder de motorkap?

Ongelezen bericht door P.de Groot » 02 mar 2007 18:25

Dieren die schade veroorzaken en dus geld gaan kosten zijn naar mijn mening dier soorten die geen bescherming mogen krijgen.Het alternatief is dus "bestrijden ".

klijnstra
Berichten: 2
Lid geworden op: 02 mar 2007 18:22

Re: bijtende steenmarters in de auto / onder de motorkap?

Ongelezen bericht door klijnstra » 02 mar 2007 18:27

kijk eens op WWW.hanbrinkcatesteenmarter.nl

kippegaas onder de auto leggen help ????

groetjes sietse

Kreesje
Berichten: 7
Lid geworden op: 01 dec 2006 18:35

Re: bijtende steenmarters in de auto / onder de motorkap?

Ongelezen bericht door Kreesje » 02 mar 2007 18:44

Ik sluit me geheel aan bij mr.T...
Ook wij hebben bezoek (gehad) van de steenmarter en volgens de wetgeving mag je er niks tegen doen...
Ik heb toen onder onze auto een doek met een stevige scheut ammoniak gelegd...
We zagen het dier lopen en snuffelen maar bij onze auto kwam hij niet...lijkt me dus prima te werken!!!!...
Wel vind ik dat er eens een wetgeving moet komen om eventuele schade veroorzaakt door beschermde diersoorten op te kunnen verhalen...
Misschien een goede binnenkomer voor het nieuwe kabinet??...:)...

hukl
Berichten: 1
Lid geworden op: 02 mar 2007 18:22

Re: bijtende steenmarters in de auto / onder de motorkap?

Ongelezen bericht door hukl » 02 mar 2007 18:56

Ja, zo zit het hier nu in Nederland in elkaar. Een dier heeft meer rechten dan de mens. In ons dorp Borgharen is het een ware plaag. Hier zijn onderzoeken geweest en alle instanties die hier zogenaamd verstand van hadden zijn hier geweest om een oplossing te zoeken. Zelf had ik na 3 dagen de nieuwe auto het isolatie materiaal van de motorkap helemaal stuk gebeten. De inwoners hier in het dorp en ook omliggende dorpen hebben hier al veel geld aan uitgegeven. Ook veel middelen (en soms dure middelen zoals electronica in de auto) gebruikt, maar niets helpt. Het probleem komt het meest voor als de auto geparkeerd wordt in het donker en de motor nog lekker warm is. Hier maken de marters dankbaar gebruik van en hebben dan een lekker warm onderkomen. Alles wat onder de kap zit is ook nog eens lekker voor aan te knabbelen. Een oplossing kan zijn als je de auto aan de onderzijde van het motor gedeelte kun dicht maken met fijn mazig draad. Zo'n opmerking van bij de Burgemeester is dit ook al gebeurd vindt ik bedroevend. Hij kan dit immers makkelijk betalen, en volgens mij wordt het dan ook nog door ons zelf (de gemeenschap) betaald. :cry:

cobyenwim
Berichten: 3
Lid geworden op: 02 mar 2007 22:08

Re: bijtende steenmarters in de auto / onder de motorkap?

Ongelezen bericht door cobyenwim » 02 mar 2007 22:19

Wij hebben 1,5 jaar geleden ook last gehad van steenmarters, mijn man heeft een apparaatje in de auto laten plaatsen en geen last meer gehad, dit apparaatje is ook in onze nieuwe auto geplaatst en nog steeds geen steenmarter gezien. Ikzelf heb een wc blokje gekocht maar wel de ouderwetse met glorix want volgens onze automonteur helpt deze alleen maar. Nou het klopt mijn auto zijn ze ook al die tijd voorbijgelopen. Wel heb ik hiervoor diverse winkels gehad destijds, alleen de edah verkocht deze blokjes. Het eerste blokje zit er nu dus ook al 1,5 jaar in.

coby

l.p.eker
Berichten: 2
Lid geworden op: 03 mar 2007 10:47

Re: bijtende steenmarters in de auto / onder de motorkap?

Ongelezen bericht door l.p.eker » 03 mar 2007 10:58

Ht is ons een paar jaar geleden ook overkomen op een camping in Zuid Duitsland. Aanvankelijk een zgn. "Marterschrik" laten monteren. Dat hielp kennelijk wel want sindsdien geen doorgebeten bougiekabels meer. Het apparaat verspreidt echter een doordringende pieptoon waar de omgeving last van heeft. Ik heb toen de bougiekabels ommanteld met hardplastic geribbelde buis. Dat was wel werk, maar tot nu toe geen last (afkloppen!). Ik heb wel gehoord dat bepaalde automerken minder of geen last hebben van doorgebeten kabels, omdat de marters het materiaal waarvan de kabels zijn gemaakt, niet lusten. Maar ja, we kunnen niet allemaal een BMW kopen om bevrijd te zijn van deze overlast.

gerard teuwisse
Berichten: 1
Lid geworden op: 03 mar 2007 11:44

Re: bijtende steenmarters in de auto / onder de motorkap?

Ongelezen bericht door gerard teuwisse » 03 mar 2007 16:08

Wij hebben 2 (oude) auto's en die hebben beide reeds bezoek gehad van een marter die bij ons in de buurt woont. Laatst was mijn vrouw ergens op bezoek en deed haar autohet niet meer. De wegenwacht van de ADAC die erbij werd geroepen constateerde inderdaad dat er een rubber slangetje was doorgebeten en adviseerde om een raster (kippegaas of een ander soort) onder de auto te leggen omdat marters daar met hun pootjes niet overheen willen lopen. Dat hebben we gedaan en sindsdien hebben we geen last meer.

g.bosman
Berichten: 3
Lid geworden op: 25 feb 2007 10:36

Re: bijtende steenmarters in de auto / onder de motorkap?

Ongelezen bericht door g.bosman » 03 mar 2007 19:08

Ik ben recent naar een nascholingsdag van de cursus ongediertebestrijding in Wageningen geweest.
Er is zijn voor de auto twee remedies, te weten:
- de motorruimte marterdicht maken aan de onderzijde; in Duitstsland en Zwitserland kun je zelfs je auto af laten leveren die marterdicht is. Daar is men al jaren bekend met dit probleem.

- het parkeren van je auto op een rooster waarbij er een flinke overlap moet zijn rondom de voorzijde (motorruimte) van de auto. De marter zal niet over een rooster lopen. Denk hierbij aan de roosters zoals deze op een keldergat liggen en op putten bij ingangen van openbare gebouwen. Je kunt dit rooster natuurlijk ook in de bestrating integreren (verdiept plaatsen) zodat het een vlak geheel wordt.

De reden dat de steenmarter knaagt aan de bedrading is gelegen in het feit dat veel autofabrikanten stroomkabels gebruiken die een omhulling hebben welke geproduceerd wordt met vismeel als bestanddeel; hier is de steenmarter dol op, vandaar.

Verder kun je nog contact opnemen met het KAD (Kennis- en Adviescentrum voor Dierplagen) in Wageningen, tel. 0317-419660
website: www.kad.nl
e-mail: [email protected]

Groeten en succes,

Peter Lemmers

jsp
Berichten: 382
Lid geworden op: 15 jun 2005 00:50

Re: bijtende steenmarters in de auto / onder de motorkap?

Ongelezen bericht door jsp » 03 mar 2007 19:34

Het is bekend dat steenmarters graag aan warme, met plastic omhulde kabels of leidingen knagen omdat hierin vismeel of visolie verwerkt zit. Pas geleden las ik ergens (ik weet niet meer waar) de tip om de leidingen in te smeren met tabasco (hete, scherpe rode pepersaus). Daaraan hebben ze een bloedhekel, schijnt het.

echtwel
Berichten: 1
Lid geworden op: 05 apr 2008 15:42

Re: bijtende steenmarters in de auto / onder de motorkap?

Ongelezen bericht door echtwel » 05 apr 2008 15:43

Voor alle Hyvende mensen: http://antisteenmarters.hyves.nl/
join nu! :)

BBCS
Berichten: 7084
Lid geworden op: 17 okt 2007 23:34
Contacteer:

Re: bijtende steenmarters in de auto / onder de motorkap?

Ongelezen bericht door BBCS » 02 nov 2011 02:00

Steenmarters! Breek me de bek niet open!

Ik haat die krengen.

Die krengen hebben hier in de straat al behoorlijk veel schade veroorzaakt.

Ik heb bij de garage in de buurt zo'n speciale kastje gekocht die bepaalde hoge tonen produceert.
Sindsdien heb ik geen last meer van die krengen.

Volgens het ministerie van Landbouw moet je bij je gemeente zijn. De gemeente zegt vervolgens als eerste dat het beschermde dieren zijn. Als tweede zeggen ze dat er niets aan valt te doen in de zin van bestrijding zoals bij ratten o.i.d.
Klopt.
Maar diverse gespecialiseerde bedrijven die aan ongedierte bestrijding doen, mogen die steenmarters wel vangen.

ciske
Berichten: 10822
Lid geworden op: 17 mar 2011 11:13

Re: bijtende steenmarters in de auto / onder de motorkap?

Ongelezen bericht door ciske » 04 nov 2011 10:38

Steenmarters! Breek me de bek niet open!

Ik haat die krengen.

Die krengen hebben hier in de straat al behoorlijk veel schade veroorzaakt.

Ik heb bij de garage in de buurt zo'n speciale kastje gekocht die bepaalde hoge tonen produceert.
Sindsdien heb ik geen last meer van die krengen.
ken me het voorstellen dat je die dieren haat, zou je auto maar zijn.

BBCS
Berichten: 7084
Lid geworden op: 17 okt 2007 23:34
Contacteer:

Re: bijtende steenmarters in de auto / onder de motorkap?

Ongelezen bericht door BBCS » 08 nov 2011 14:35

Oef! Hoezo geen spam? :shock:


Het spam bericht is verwijderd, dus de bovenstaande bericht is niet meer van toepassing.
Laatst gewijzigd door BBCS op 09 nov 2011 21:24, 1 keer totaal gewijzigd.

ciske
Berichten: 10822
Lid geworden op: 17 mar 2011 11:13

Re: bijtende steenmarters in de auto / onder de motorkap?

Ongelezen bericht door ciske » 09 nov 2011 17:56

BBCS schreef:Oef! Hoezo geen spam? :shock:
:?: spam???????? waar???????

Gesloten