Hoog warmteverbruik bij blokverwarming

Alle andere onderwerpen rondom jouw huis en tuin.
hans.hillenaar
Berichten: 2
Lid geworden op: 03 apr 2017 20:23

Hoog warmteverbruik bij blokverwarming

Ongelezen bericht door hans.hillenaar » 03 apr 2017 20:54

L.S.,

Mijn moeder woont sinds 2013 in een soort aanleunwoning, die vroeger deel uitmaakte van Woonzorgcentrum Annenborch te Rosmalen en tegenwoordig commercieel wordt verhuurd door woningbouwvereniging de Kleine Meierij. In haar voormalige (oude) vrijstaande woning werd voor ca. 200 maand aan energiekosten in rekening gebracht. Je zou verwachten dat in een appartementengebouw, dat nu een jaar of 6 oud is en voorzien is van de allermodernste voorzieningen , dat het energieverbruik van deze 3 kamerflat drastisch minder zou zijn. Maar niets bleek minder waar! Het verbruik van mijn moeder (alleenstaand 87 jaar) bleek met € 186 / maand aan warmtekosten helemaal niet energiezuinig. Medio oktober kwam een monteur naar een storing kijken en die gaf mij aan om de energiekosten met anderen binnen het gebouw kort te sluiten voor vergelijkingsmateriaal. De overbuurman heeft ook een 3 kamer appartement en woont met zijn vrouw daar samen en betaald € 50,= per maand voor dezelfde warmte-energiekosten. De benedenbuurman (en vrouw), die exact hetzelfde appartement heeft als mijn moeder betaalt slechts €75,= per maand. Ik heb de kleine Meierij al meerdere malen om uitleg gevraagd. In december heeft een monteur van Stewitech geconstateerd dat er niets mis is met de situatie en ontstaat er nu een soort patstelling waarbij er nog steeds niets is gebeurd. Nu viel afgelopen vrijdag ook nog eens de jaarafrekening in de bus en moet mijn moeder nog eens bijna €400,= bijbetalen. Dit is natuurlijk de waanzin ten top! In het appartement werd het nooit warmer dan 21,5 graden in de winter en heb ik mijn moeder meerdere malen aangetroffen met een deken over haar benen omdat het zo koud was. Terwijl in de gangen van het appartementsgebouw een behaaglijke temperatuur van ca. 23 graden waar te nemen was. Ik vraag mij nu af wat mijn rechten als huurder zijn, hoe moet ik dit aanpakken? Zijn er instanties die in dit soort gevallen voor mij kunnen uitzoeken wat hier aan de hand is en waarom er zo'n ongelooflijke verschillen in energiekosten zijn tussen 2 identieke appartementen? Ik denk dat de energiemeter die meet hoeveel warmte mijn moeder verbruikt totaal verkeerde waardes afgeeft, maar hoe bewijs ik dat?

Bij voorbaat dank voor uw reacties,

Met vriendelijke groet,

Hans Hillenaar

Hawk-Eye
Berichten: 691
Lid geworden op: 08 jun 2005 19:46

Re: Hoog warmteverbruik bij blokverwarming

Ongelezen bericht door Hawk-Eye » 05 apr 2017 15:12

hoe word het verbruik gemeten?

katjanneke
Berichten: 1
Lid geworden op: 05 apr 2017 17:03

Re: Hoog warmteverbruik bij blokverwarming

Ongelezen bericht door katjanneke » 05 apr 2017 17:20

Tot dat de boiler in mijn huis vervangen is door een nieuw warm water systeem, is mijn energie verbruik alleen al door het weg halen van de boiler, drastisch gedaald, het scheelde ruim 1000 Kwh per jaar, samen met de blokverwarming verbruikte ik , woon samen met mijn zoon, bijna 6000 Kwh per jaar.
Nu is mijn verbruik 2500 Kwh per jaar, dat scheelt dus echt.
Heeft u moeder ook een boiler in de keuken hangen, dan zou ik deze eerst laten verwijderen/vervangen.
Verder maakt het wel uit of ze op een hoek woont , dan ben je altijd wat duurder uit, maar het verschil is duidelijk te groot vergeleken met haar buren.
Ik heb toen mensen het laten opmeten , er zat nergens een lek.
De energie meter is ook iets om naar te laten kijken.
Wat ook erg zinvol is om te kijken bij welke energie leverancier uw moeder zit, ik pluis ieder jaar uit waar ik (per Kwh uur) goedkoper uit ben, dat heeft mij ook aardig wat opgeleverd.
Gewoon elk jaar via bijv. De Consumenten bond (inschrijven) de goedkoopste leverancier vinden.
Check ook het verbruik op de Energie nota en vergelijk deze met de vorige, maar dat zult u wel gedaan hebben.
Je kunt verder nergens verhaal halen, want mijn ervaring is, bij de Geschillen Commissie , dat ik toen aan het kortste eind trok (Eneco) en moest betalen wat de Nota aangaf.
IK wens je succes, Janneke

Oplogger
Berichten: 1
Lid geworden op: 05 apr 2017 18:15

Re: Hoog warmteverbruik bij blokverwarming

Ongelezen bericht door Oplogger » 05 apr 2017 19:06

Je geeft zelf al een deel van de verklaring, het is behaaglijk in de gangen, en ongetwijfeld de rest van de niet-bewonersruimten. De leidingen lopen waarschijnlijk door de muren en plafonds en brengen/houden die lekker op de temperatuur van het water.
Blokverwarming is de meest inefficiënte manier van verwarmen, vooral ook omdat je meestal zelfs niks kunt regelen (behalve met de radiatorkraan).

Adrianvan
Berichten: 2
Lid geworden op: 06 apr 2017 00:26

Re: Hoog warmteverbruik bij blokverwarming

Ongelezen bericht door Adrianvan » 06 apr 2017 00:48

Beste Hans,

Ik begrijp dat alle appartementen individueel bemeterd zijn?
Gebeurt dit door een centrale Cv- warmwatermeter of door meters op de radiatoren of op een andere manier? Wordt ook het ovetige warmwater (bad, keuken) zo gemeten?

Door alle radiatoren dicht te zetten kun je al controleren of de meter telt of niet.
Nu ik het technische meetsysteem niet ken, en ook de afrekeningen niet, en ook de bepalingen in de huurovereenkomst niet, is het moeilijk goede raad te geven. Maar wat kan:

Binnen de woningbouwvereniging kun je naar de klachtencommissie of naar het (gekozen) bestuur stappen ( schrijven) met je vragen.
Als je er niet uitkomt niet betalen. Dan drijf je het conflikt op de spits dus als je dit niet gewend bent, neem een deskundig adviseur. Maak duidelijk waarom je niet betaalt en stel je eisen (bv een andere/tweede meter) en dat je bereid bent te betalen zodra dat gebeurt.

Sukses.
Adrian

Hawk-Eye
Berichten: 691
Lid geworden op: 08 jun 2005 19:46

Re: Hoog warmteverbruik bij blokverwarming

Ongelezen bericht door Hawk-Eye » 06 apr 2017 07:20

waar de leidingen lopen moet niets uit maken, de warmte/verbruik word in de woning gemeten, achter deze leidingen dus...

de manier van meten kan wel van invloed zijn, dit moet ook nagemeten worden.

in principe mag men niet meer in rekening brengen dan de prijs die je kwijt zou zijn met gas om een vergelijkbare woning te verwarmen, dit staat ook zo in de wet, met gas zou je niet meer dan 700 kuub per jaar verstoken in deze situatie, spreek de leverancier nogmaals aan en leg hem dit voor...

Henk Terpstra
Berichten: 26
Lid geworden op: 28 jan 2010 19:19

Re: Hoog warmteverbruik bij blokverwarming

Ongelezen bericht door Henk Terpstra » 15 apr 2017 20:37

De monteur, gaf al aan; overleg met andere bewoners over het verbruik.
Die monteur kan misschien wel, maar mag niets zeggen. Het hoge energie verbruik is een winstpunt voor de energie mij..

Dat er fout ingeregeld is lijkt me helder. Mijn advies is NIET betalen. Betaal een deel bedrag. Gebaseerd op een gemiddelde.

*Als er een slimme KWh. meter geplaatst is, laat die dan weg halen. Op basis van wetgeving is dat onwettig. Mag u dus niets kosten.
*Ter informatie. De z.g. slimme meter is een onding. Op elke harmonische in het wisselspanning systeem in huis springt hij verder. Tot wel 1000 %.
* Even te snel, want ik las hoog KWh. verbruik . Laat dit staan ter informatie.
Graag meer info. Blokverwarming ; stads verwarming ? Hoe gemeten? Staan thermostaten tegen elkaar in te regelen?

Mijn ervaring met Stadsverwarming in Almere. Daar betalen mensen 40 tot 60 % te veel aan energie. Al sinds 1980.
Heb daar zonder en met hulp regelingen twee huizen ingeregeld. Lager verbruik, en een hogere temperatuur (boven).

Nogmaals geef aan hoe de installatie werkt indien mogelijk. Ik lees verbruiken, die in mijn ruime vrijstaande woning niet voor komen.

Vr. groet, Henk Terpstra.

hans.hillenaar
Berichten: 2
Lid geworden op: 03 apr 2017 20:23

Re: Hoog warmteverbruik bij blokverwarming

Ongelezen bericht door hans.hillenaar » 29 jun 2017 22:19

LS,

Uiteindelijk is er afgelopen maand een monteur van Stewitech geweest die de installatie heeft onderzocht en mogelijke oorzaken heeft bestudeerd.
De conclusie die de woningbouwvereniging uit zijn verslag heeft gehaald is dat mijn moeder vloerbedekking heeft in haar appartement en dat dat de torenhoge kosten heeft veroorzaakt. Ik was bij het onderzoek van die monteur aanwezig en hij heeft aan mij ook nog andere dingen laten zien waar de mogelijke oorzaak ligt. De oorzaak zou ook het centrale ventilatiesysteem kunnen zijn. Bij de ramen zijn 3 luchtinblaaspunten in het plafond gemonteerd waardoor lucht met een warmte van ca. 21graden naar binnen wordt geblazen. In een hoek van de kamer wordt al die lucht weer afgezogen ook in het plafond. Bij meting bleek de afgezogen lucht 22 graden te bedragen. Daar waar de invoer- en afvoer buizen in het appartement komen zijn 2 kleppen gemonteerd om de luchtventilatie te controleren. Daar bleek dat de klep in de afvoerbuis te zijn omgebogen, waardoor de afzuiging vele malen groter was dan de invoer. Mijn theorie is nu dat de de warmte die in het appartement van mijn moeder werd gestookt, direct weer door het ventilatiesysteem weer naar buiten werd gezogen en zo de temperatuur nooit boven die 21 graden uit kwam. Warmte stijgt inmiddels op naar boven en als de afzuiging niet geknepen wordt, maar overmatig wordt afgezogen blijft de verwarming dus onnodig veel warmte te verbruiken. Hetzelfde idee als dat je de verwarming aanzet als het buiten vriest en dan de ramen openzet.... dan wordt het ook nooit warm! Maar hoe ga ik dit nu bewijzen? Waar vind ik een ingenieursbureau die officieel metingen kan verrichten over energiestromen in een gebouw. En dus niet iemand die alleen controleert of de warmtemeter wel of niet goed werkt, maar ook kan berekenen wat de rol van een ventilatiesysteem in zo'n geval is. Daarnaast zat er kortsluiting in de draad die de thermostaat met de warmte/koude regelaar verbind en die computer niet goed functioneerde. Erg kort door de bocht van de Kleine Meierij om vloerbedekking de schuld te geven, terwijl het speciale vloerbedekking is , geschikt voor vloerverwarming en volledig verlijmd is voor het beste contact. Kortom genoeg dingen om te onderzoeken, maar welke gerenommeerde organisatie moet ik daarvoor benaderen?

Ik zie uw reactie met belangstelling tegemoet

met vriendelijke groet,

Hans Hillenaar

Gesloten