Pagina 2 van 3

Re: Vraag over PFAS in pannen met anti-aanbaklaag

Geplaatst: 12 okt 2020 13:17
door Jablan
Veldt01 schreef:
11 okt 2020 13:04
Een gaan eens in een keukenzaak kijken er zijn alternatieven te over voor deze pannen (al is voor sommige pannen een teflon laag wel heel makkelijk). Overigens zijn Koper en Aluminium volgens mij ook niet vrij van risico's dus.....
Koper aan de binnenkant van een pan, wordt als risico gezien. Koper aan de buitenkant is wel prettig, vanwege de goede hittegeleiding. Aluminium bijna hetzelfde, niet aan de binnenkant en met alleen warm water schoonmaken zonder afwasmiddel (buiten de vaatwasser).
Kwaliteit van de anti-aanbaklaag verschilt per merk. BK is gemiddeld, gaat minder lang mee dan een Tefal.

Zelf gebruiken we die pannen niet al te vaak. Vlees kun je prima in een glazen ovenschaal in de oven gaar laten worden. Of aan het spit. Iemand anders nog meer alternatieven voor de braadpannen?

Re: Vraag over PFAS in pannen met anti-aanbaklaag

Geplaatst: 12 okt 2020 13:28
door Geip Suusje
alfatrion schreef:
12 okt 2020 12:32
Voor € 40,- a € 70,- heb je een goede koekenpan met een diameter van 20 a 30 cm..
Die heeft dan geen anti aanbaklaag. Vind ik niks. Kan je alleen met een hoop olie gebruiken. Misschien kan je er eten in koken als je het onder water zet...

Re: Vraag over PFAS in pannen met anti-aanbaklaag

Geplaatst: 12 okt 2020 13:29
door kweenie
Komkommertijd schreef:
12 okt 2020 09:59
en met anti aanbak, online vind je van de met anti aanbak wel vaak de beschrijven wat het voor laag is, geen PFAS maar andere letters die mijn niets zeggen.
Pfas is een verzamelnaam van een paar duizend verschillende stoffen. Dat Tefal zich nu op zijn borst klopt omdat ze geen pannen met pfoa of pfos meer verkoopt zegt dus niet zo veel. De alternatieven zoals pfte zijn vaak ook een variant van pfas.

Voor een pan zonder pfas zul je ofwel moeten kiezen voor een pan zonder laag, ofwel voor een keramische laag zoals een greenpan. Bij de pannen met keramische laag heb je overigens, net als bij gewone anti-aanbakpannen, een hoop kwaliteitsverschil.

Re: Vraag over PFAS in pannen met anti-aanbaklaag

Geplaatst: 12 okt 2020 13:29
door Moneyman
Jablan schreef:
12 okt 2020 13:17
Iemand anders nog meer alternatieven voor de braadpannen?
Zat, alleen lijkt me dat teveel offtopic hier.

Re: Vraag over PFAS in pannen met anti-aanbaklaag

Geplaatst: 12 okt 2020 13:32
door Moneyman
Geip Suusje schreef:
12 okt 2020 13:28
alfatrion schreef:
12 okt 2020 12:32
Voor € 40,- a € 70,- heb je een goede koekenpan met een diameter van 20 a 30 cm..
Die heeft dan geen anti aanbaklaag. Vind ik niks.
Waarom zou die dat niet hebben?

Willekeurig voorbeeld: de Tefal Virtuoso 28cm. € 33,00, en als beste uit deze test.

Re: Vraag over PFAS in pannen met anti-aanbaklaag

Geplaatst: 12 okt 2020 13:39
door hebra98
Ik heb anti aanbak pannen, keramisch gecoate, dunne rvs pannen en RVS met extra dikke bodem.
De anti aanbak pan is van Brabantia, rond een €7 á 10,- (afh van maat) in een aanbieding van dirk werkt perfect en zijn (voor mij) prima.
Maar dan.. ik pak gewoon de pan die het meest geschikt is voor wat er in komt.

En komen mijn "plain" aardappeltjes met zwarte spikkeltjes uit de pan, dan kon het wel eens de anti aanbak laag zijn die als extra meekomt.
Tja, dan is de pan ook meestal wel lang genoeg gebruikt .

Re: Vraag over PFAS in pannen met anti-aanbaklaag

Geplaatst: 12 okt 2020 13:46
door Geip Suusje
Jablan schreef:
12 okt 2020 13:17
Iemand anders nog meer alternatieven voor de braadpannen?
Als het zonder anti aanbaklaag moet kan je alleen nog braden door je voedsel in olie of vet te laten drijven.
Dat is niet zo goed voor mens, riool en milieu.
Misschien is een airfryer dan wel de oplossing. Alleen pannenkoeken moeten ergens op liggen. Daar moet nog wat op gevonden worden...
Ik zie wel eens filmpjes uit Verweggistan waar ze een steen gebruiken. In Nederlandse winkels of op Aliexpress verkopen ze echter (nog) geen braadstenen.

Re: Vraag over PFAS in pannen met anti-aanbaklaag

Geplaatst: 12 okt 2020 13:51
door Geip Suusje
Moneyman schreef:
12 okt 2020 13:32
Geip Suusje schreef:
12 okt 2020 13:28
alfatrion schreef:
12 okt 2020 12:32
Voor € 40,- a € 70,- heb je een goede koekenpan met een diameter van 20 a 30 cm..
Die heeft dan geen anti aanbaklaag. Vind ik niks.
Waarom zou die dat niet hebben?
Jij citeerde toch eerder iemand die zei wat de beste anti aanbaklaag is: ("geen")?

Re: Vraag over PFAS in pannen met anti-aanbaklaag

Geplaatst: 12 okt 2020 14:45
door Moneyman
Geip Suusje schreef:
12 okt 2020 13:51
Jij citeerde toch eerder iemand die zei wat de beste anti aanbaklaag is: ("geen")?
Dus omdat Omega19 zegt dat een goede pan geen antiaanbaklaag heeft, hebben de door Alfatrion bedoelde pannen die ook niet? Is dat ongeveer wat je probeert te zeggen?

Re: Vraag over PFAS in pannen met anti-aanbaklaag

Geplaatst: 12 okt 2020 14:47
door Moneyman
Geip Suusje schreef:
12 okt 2020 13:46
Als het zonder anti aanbaklaag moet kan je alleen nog braden door je voedsel in olie of vet te laten drijven. Dat is niet zo goed voor mens, riool en milieu.
Als je je voedsel in het vet laat drijven, moet je leren doseren :wink: Een goed ingebrande RVS pan heeft minimaal olie nodig, en als je je een beetje verdiept in wat je gebruikt, hoeft dat helemaal niet ongezond te zijn.

Re: Vraag over PFAS in pannen met anti-aanbaklaag

Geplaatst: 12 okt 2020 15:17
door alfatrion
alfatrion schreef:
12 okt 2020 12:32
Voor € 40,- a € 70,- heb je een goede koekenpan met een diameter van 20 a 30 cm..
Deze pannen beschikken over een anti stick coating (100% PFOA vrij). In deze prijsklasse kun je ze ook zonder krijgen.

Re: Vraag over PFAS in pannen met anti-aanbaklaag

Geplaatst: 12 okt 2020 15:36
door Moneyman
Wel mooi dat de AH zijn pannenactie (waar hier over geklaagd wordt) al op dit topic heeft afgestemd :D En dat vanaf een tientje :D
Hoogwaardig 3-laags materiaal
De pannen zijn opgebouwd uit twee lagen hoogwaardig roestvrij staal, met daartussen een kwalitatieve aluminium laag. Die laatste zorgt voor een optimale warmteverdeling: de hitte concentreert zich niet op één plaats, maar verspreidt zich gelijkmatig over het bakoppervlak én de zijkanten van de pan. Daardoor heeft de volledige pan een constante temperatuur en behaal je moeiteloos superieure bakresultaten op alle vuren, ook inductie.

Keramische antiaanbaklaag
De pannen zijn afgewerkt met een kwalitatieve en keramische antiaanbaklaag voorzien van diamant voor een extreem sterk en slijtvast bakoppervlak. Ze zijn PFAS vrij en hebben perfecte anti-aanbak eigenschappen waardoor je gezonder kunt koken, met minder olie of boter. De antiaanbaklaag kan gebruikt worden op hoge temperaturen (tot 450°C) en zorgt voor een optimale warmteverdeling. Dankzij de keramische antiaanbaklaag kunnen er nooit schadelijke dampen vrijkomen.

Re: Vraag over PFAS in pannen met anti-aanbaklaag

Geplaatst: 12 okt 2020 15:44
door Geip Suusje
Mijn moeder was fanatiek gebruiker van een koekenpan die aan de binnenkant geëmailleerd was en had bobbeltjes/holletjes waarin een beetje braadmargarine of olie goed bleef hangen. Gebakken aardappeltjes kwamen er perfect uit.

Het draaiplateau van m'n oven is ook van emaille. Dat krijg ik altijd makkelijk weer schoon, desnoods door schrapen met de rug van een schilmes. Emaille is zo hard, dat het daar niet van beschadigt. Het plateau glimt nog steeds, zo schoon en krasvrij is het.

@Moneyman ("Keramische anti aanbaklaag")
Het koekenpannetje van Hema/Action waar ik zo tevreden over was had zo'n (soort) emailleachtige laag aan de buitenkant.
De aangebakken/ingebrande vetkorsten aan de buitenkant kan je door inweken in gootsteenontstopper met wat schraaphulp verwijderen. De pan oogt daarna weer als nieuw.

Re: Vraag over PFAS in pannen met anti-aanbaklaag

Geplaatst: 12 okt 2020 16:08
door Komkommertijd
RVS, gebruik dan wel voor inbakken de juiste olie,
kijk eens op olie soorten, slaolie, zonnebloem, olijfolie of noten olie en die Noten Olie is voor inbakken en na reinigen met metalen spons de manier om een anti aanbak in een blanke RVS pan te krijgen!

Gewoon bij de afhaal Chinees geleerd toen ze wegens vele zieken een mannetje zochten!

Re: Vraag over PFAS in pannen met anti-aanbaklaag

Geplaatst: 12 okt 2020 16:32
door omega19
Het belangrijkste wat ik tegen de slechte pannen met anti aanbaklaag heb is, is dat deze laag snel beschadigd of los laat. Dat materiaal eet je wel allemaal op, en is echt niet gezond. In die zin kan een goedkope pan wel een miljoen maal slechter zijn dan een duurdere pan. Als je geinteresseerd lezer bent van dit topic, kijk dan voor de lol je eigen koekenpan eens goed na van dichtbij om te zien hoe de anti aanbaklaag er nu na -tig keer gebruik uitziet.

En ja, ik zeg ook , kijk naar prijzen en specificaties, en met een goede pan kun je heel goed koken zonder anti aanbak laag. Praktisch alle professionele koks koken immers op deze wijze.

Re: Vraag over PFAS in pannen met anti-aanbaklaag

Geplaatst: 12 okt 2020 16:44
door Moneyman
Het grappige is ook dat mijn oudste -en meest favoriete- pannen allemaal géén anti-aanbaklaag hebben. Vroeger gebruikt is nogal eens de gewone Tefal-pannen, maar inderdaad brokkelden die snel af. TOen heb ik de wat duurdere Tefal-pannen gebruikt, dat ging wel beter maar nog steeds niet denderend (en ik vond ze veel te duur). Nu gebruik ik alleen nog keramische of RVS pannen.

De enige pannen met anti-aanbaklaag die in huis zijn, zijn de pannenkoeken- en poffertjespannen - en die gebruik ik nooit.

Re: Vraag over PFAS in pannen met anti-aanbaklaag

Geplaatst: 12 okt 2020 17:09
door 16again
omega19 schreef:
12 okt 2020 16:32
Het belangrijkste wat ik tegen de slechte pannen met anti aanbaklaag heb is, is dat deze laag snel beschadigd of los laat. Dat materiaal eet je wel allemaal op, en is echt niet gezond.
Hoe ongezond is dat dan? In vergelijking met nanodeeltjes, zullen stukjes die ontstaan door roeren vele malen groter zijn, en naar verwachting worden die nauwelijks door het lichaam opgenomen.
Is het echte gezondheidsprobleem niet de nanodeeltjes in milieu , die in de voedselketen belanden?
En dan is het m.i. het verstandigst om de groootste bron van PFAS in het mileu aan te pakken, en ik kan me niet voorstellen dat de anti-aanbak pannen dat zijn.

Re: Vraag over PFAS in pannen met anti-aanbaklaag

Geplaatst: 12 okt 2020 17:14
door Geip Suusje
omega19 schreef:
12 okt 2020 16:32
Het belangrijkste wat ik tegen de slechte pannen met anti aanbaklaag heb is, is dat deze laag snel beschadigd of los laat. Dat materiaal eet je wel allemaal op, en is echt niet gezond.
En hoe gezond denk je dat die verkoolde olieresten in een ingebrande pan zijn? Dat eet je op en vul je elke dag aan met nieuwe verkoolde olieresten. Zelfs Shell wil dat spul nog niet hebben.
Die Teflonlaag eet ik ook op, maar dat is slechts 1 gram en daar doe ik 5 a 10 jaar over.

Re: Vraag over PFAS in pannen met anti-aanbaklaag

Geplaatst: 12 okt 2020 17:14
door Moneyman
Verkoolde olieresten...? Dan doe je iets niet goed.

Re: Vraag over PFAS in pannen met anti-aanbaklaag

Geplaatst: 12 okt 2020 17:17
door Geip Suusje
Moneyman schreef:
12 okt 2020 17:14
Verkoolde olieresten...? Dan doe je iets niet goed.
Hoe denk je dat die bruin wordt?