LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Bosch Combiketel: kouwe douche

Alle andere onderwerpen rondom jouw huis en tuin.
pruttium
Berichten: 5
Lid geworden op: 10 jul 2008 22:49

Bosch Combiketel: kouwe douche

Ongelezen bericht door pruttium » 06 jul 2009 18:09

Omdat mijn 13 jaar oude Nefit combiketel een doorgeroeste boiler had moest ik kiezen: repareren of een nieuwe. Met mijn stomme kop heb ik voor een nieuwe combiketel gekozen, een Bosch. De GOK (Gasonderhoudskombinatie, Amsterdam) was weliswaar niet de goedkoopste aanbieder, maar alles beter dan de Nuon, nietwaar. En lekker dichtbij.

Nadat de Bosch HRC26 door de GOK was geplaatst eens lekker onder de douche gekropen. Alleen werd die steeds warm en koud. Toen me dit te gortig werd (he, het kan een inloopprobleem zijn!) de GOK gecontacteerd. Die hebben een onderdeel vervangen (NTC, was overigens goed) en een beetje met de settings geklooid. Hierdoor werd de douche wel iets minder koud, maar het varieerde nog steeds. Nadat een monteur van de GOK nogal bot verklaarde dat het toestel toch echt goed was en ik niet moest zeuren stond ik erop dat Bosch polshoogte kwam nemen. Het zal toch niet zo zijn dat een nieuw toestel slechter presteert dan een ouwe!

Intussen zelf eens gekeken wat er gebeurde. Bosch specificeert een "tapdrempel" van 1.8 l/min. Als de waterbesparende douchekop slechts 2.5 l/min gebruikt bij 40 graden en de Bosch levert 60 graden gaat-ie dus aan en uit vanwege de thermostaatkraan. Zeer oncomfortabel dus. Maar er zit een enorme instelknop op de Bosch, als die linksom wordt gedraaid is de temperatuur ongeveer 45 graden wat dus heel mooi zou uitkomen bij die 2.5 l/min. Alleen varieert de temperatuur nu tussen de 38 en 49 graden, wat teveel is voor de Grohe thermostaatkraan om bij te regelen.

Hoe dan ook, mannetje van Bosch komt, ik wil laten zien dat bij de "tapdrempel" de temperatuur enorm varieert, gaat die man meteen de kraan helemaal open draaien! Met andere woorden, ondanks de "energiezuinigheid" volgens het foldertje moet ik dus onder een keiharde straal gaan staan douchen (lekker energiezuinig!) om een constante en comfortabele temperatuur te houden. Volgens Boschmannetje is wat ik wil "waardeloos" en gezien het concept van het ding onmogelijk. Als ze dat in hun mooie foldertje hadden vermeld ("Het betere leven voor het hele gezin"... NOT!) had ik geen Bosch gekocht. Nu moet ik een oplossing gaan vinden met mijn installateur (de GOK dus) om dat weer voor elkaar te krijgen. Als het al lukt ongetwijfeld tegen zeer hoge kosten.

Conclusie: Bosch komt er niet meer in!

Gesloten