Pagina 1 van 1

Vakantiehuis huren particulier

Geplaatst: 17 jan 2018 21:54
door Lowa
Dag allemaal,

Via de website van een bekend bemiddelingsbureau hebben wij contact gelegd met een buitenlandse verhuurder. Nu wil de verhuurder korting aanbieden en geeft hiervoor zijn privé emailadres (op een 'handige' manier, want in principe wordt dit eruit gefilterd door het bemiddelingsbureau, omdat zij er natuurlijk tussen willen zitten).
Ik kan mij voorstellen dat dit in zijn voordeel is: zo hoeft hij ook geen bemiddelingskosten (staat tenslotte toch op die website) te betalen.
Overigens geeft meneer de verhuurder zelf aan dat hij de prijzen via de website van het bemiddelingsbureau 'statisch' zijn en dat hij ons tegoed wil komen, maar dat dat dan buiten die website om gaat.
Is dat zo?
En als we het op deze manier boeken (dus rechtstreeks bij verhuurder die nu het bemiddelingsbureau er tussenuit wil laten): waar moeten we dan op letten? Is het reëel om dan af te spreken dat wij een klein percentage vooraf betalen en bij aankomst het overige bedrag?

Heeft iemand hier ervaring mee?

Ik hoor het graag! Lowa

Re: Vakantiehuis huren particulier

Geplaatst: 18 jan 2018 10:40
door rvjapio
Misschien kunt u eens kijken of de verhuurder een eigen website heeft. Mogelijk hanteert hij daar ook andere prijzen. En wat zijn referenties zijn. Dat zou ik als eerste doen. Vervolgens kunt u overleggen over een aanbetaling, als u het adres vertrouwd genoeg vindt.

Re: Vakantiehuis huren particulier

Geplaatst: 18 jan 2018 11:24
door HADES2001
dit gebeurt wel vaker en is niet de meest nette manier van werken.
Je maakt eerst gratis reclame via een bureau en zodra je de klant hebt doe je onder de tafel een andere deal.
Stel je voor bureau rekent 500 en 100 daarvan is voor hun.
Nu zegt de verhuurder direct tegen je, hey voor 450 kan je direct bij mij huren, jij bespaart 50 euro hij verdient 50 euro meer, het bureau verdient niks ondanks al het werk.

Persoonlijk hou ik niet van dit soort praktijken, als je geen bemiddelkosten wil betalen ga dan ook niet naar een bemiddelbureau.
Het enige wat in jouw nadeel kan zijn is als het bemiddel bureau enige extra garanties geeft die hij direct niet geeft.

Re: Vakantiehuis huren particulier

Geplaatst: 18 jan 2018 13:01
door Bromsax
Enige voorzichtigheid is geboden.
Deze "truuk" wordt ook soms uitgevoerd door mensen die het pand niet in hun bezit hebben.
Omdat alle correspondentie nu buiten de site om gaat is er ook geen controle meer.
Er kunnen dan meerdere mensen op dezelfde periode reageren. En dan sta je met 5 families voor een deur van iemand die van niets weet.
En zie dan maar vakantie te gaan houden.

Re: Vakantiehuis huren particulier

Geplaatst: 18 jan 2018 22:34
door Lowa
Ahh, hartelijk bedankt voor jullie reacties tot zo ver! Het is zeker niet 'netjes', omdat verhuurder wel het platform van het bemiddelingsbureau gebruikt. En dat moet mij dan misschien toch te denken geven...
Dank!

Re: Vakantiehuis huren particulier

Geplaatst: 18 jan 2018 22:57
door NeoDutchio
Googeld u eens op de foto's van de aangeboden woning. Het is een heel bekende truc om rechtstreeks zaken te doen terwijl de huizen niet eens bestaan. Al thans, niet op de plek wat beweerd wordt. Er zijn al verhalen bekend van mensen die duizenden kilometers reizen om ergens uit te komen waar niks is. Heeft u eventueel een link van de advertentie zodat er gekeken kan worden of het om oplichting gaat?

Re: Vakantiehuis huren particulier

Geplaatst: 26 jan 2018 19:37
door Jablan
Dag Lowa,

Wij verhuren zelf en ons aanbod staat op 5 boekingssites. Het is jammer, dat je de naam van de bemiddelaar niet noemt, dan zou ik gerichter kunnen reageren. Ook het land, waar het huis staat, is belangrijk.

Zelf staan we er anders in. De eerste keer moeten onze gasten via een boekingssite boeken en alleen als onze beheerders een positieve recensie afgeven, mogen ze daarna direct bij ons boeken. Dit is niet zonder reden, af en toe komen er 'spookboekingen' binnen en dan is het fijn om alles terug te kunnen koppelen met de bemiddelaar en alle gegevens van deze boekingen aan collega-verhuurders door te geven.

Het is helaas waar, dat sommige verhuurders proberen om via direct contact onder de (soms forse) provisie uit te komen. Het laatste advies hierboven is het beste: probeer aan de hand van de foto's te zoeken of
a/ het huis bestaat.
b/ op meerdere sites staat.
c/ recente recensies heeft.

In de landen rond de Middellandse Zee heb je een vergunning nodig om te mogen verhuren. Portugal, Spanje, Italië: het nummer van de vergunnning moet in de presentatie staan. In andere landen kun je via de databank van de Bureaus voor Toerisme de eigenaar terugvinden aan de hand van de naam en/of het adres. Alternatief hiervoor zijn de websites van de plaatselijke vvv's, die hebben vaak ook een compleet overzicht van de accommodaties in de gemeente.

Of een bemiddelaar goed is, is subjectief. Goede bemiddelingssites hebben bij de presentatie de complete naam van de verhuurder staan, het juiste adres van het huis en verder een vlotte klantenservice plus de mogelijkheid om vragen te stellen zonder direct te boeken.

De volgende bedrijven controleren de opgave van de eigenaren:
Micazu, TUI => ID-Check plus een controle op de aangeleverde info. Een deel van de controles wordt uitgevoerd door een partner, die de kredietstatus en eventuele veroordelingen mag opvragen. Bovendien wordt gecontroleerd wie de eigenaar van het huis is via het kadaster en/of gemeente. Dat mogen deze bedrijven zelf niet, daarom de omweg via deurwaarders/advocaten/notarissen/politie.
Booking => Via alle openbare informatie wordt het huis gecheckt, via een telefoongesprek de eigenaar beoordeeld op serieus/niet-serieus.
Novasol, BelVilla (@Leisure), Interhome => Deze huizen worden ter plekke gecontroleerd, voordat ze in het aanbod worden opgenomen.

Sites met een relatief hoog percentage 'vals aanbod' zijn Airbnb, Tripadvisor, Expedia inclusief dochter HomeAway/FeWo-Direkt, Wimdu (opvallend genoeg overgenomen door Novasol, dat overigens tegenwoordig van Wyndham is en dat bedrijf kennen ouderen nog van de TimeSharing-Huizen).

Omdat de echte aanbieders steeds beter controleren, hebben criminelen de laatste 2 jaar hun werkwijze veranderd. Van een huis, dat te koop staat, worden de foto's gebruikt en van een ander huis de foto's van de inrichting. Dan wordt de locatie veranderd en het niet-bestaande huis te huur aangeboden op een site, die er wel professioneel uitziet, maar nog niet zo lang bestaat en als er al een adres van de 'bemiddelaar' op staat, dan is het een postbus, een garagebox, een snelweg op ruime afstand van de aangeboden 'vakantiewoningen'.

Bemiddelaars kun je o.a. op Trustpilot checken. Blader door de eerste twee pagina's met beoordelingen en je ziet de trend, je weet of een bedrijf goed bekend staat en vaak zie je hoe ze omgaan met klachten.

Tenslotte: hou er rekening mee, dat een verhuurder jou ook checkt. Wees gewoon eerlijk in wat je wilt doen tijdens je vakantie en met hoeveel mensen je komt. Een goede verhuurder geeft je dan ook de betere tips waar je alles kunt vinden naar je zin.


Fijne vakantie!

Re: Vakantiehuis huren particulier

Geplaatst: 26 jan 2018 20:19
door witte angora
Lowa schreef:Ahh, hartelijk bedankt voor jullie reacties tot zo ver! Het is zeker niet 'netjes', omdat verhuurder wel het platform van het bemiddelingsbureau gebruikt. En dat moet mij dan misschien toch te denken geven...
Dank!
Sja, als ze al niet netjes zijn naar een bedrijf waar ze duidelijke afspraken mee hebben omdat het hun financieel beter uit komt. Beter gezegd, ze bedonderen de boel. What's next?

Re: Vakantiehuis huren particulier

Geplaatst: 26 jan 2018 22:19
door Jablan
witte angora schreef:Sja, als ze al niet netjes zijn naar een bedrijf waar ze duidelijke afspraken mee hebben omdat het hun financieel beter uit komt. Beter gezegd, ze bedonderen de boel. What's next?
Ik ben wat minder wantrouwend dan de meeste anderen en dat kan ik het beste met een voorbeeld duidelijk maken.

Op airbnb-tripadvisor-expedia-homeaway-fewodirekt-wimdu staat een huis met een weekprijs van 1000 euro.
Deze prijs mag trouwens niet zo geadverteerd worden in de EU, maar dat is een ander item. Het gebeurt.
Je woont in Nederland en boekt dat huis. Dan betaal je geen 1000 euro maar 1145,20 euro. 12% service fee + btw. Netto is het 1120.

En nu draaien we de camera 180 graden en bekijken het vanuit de verhuurder. Wat ontvangt hij? Geen 1000 euro, absoluut niet. Er gaat 3% commissie over de echte weekprijs vanaf. Blijft over 970 euro. En vervolgens gaat er nog een keer 8% creditcardkosten vanaf, 1 keer 4% over de betaalde 1145,20 van de gast en 1x 4% over 970 euro. Totaal wordt 30 + 45,81 + 38,80 = 114,61 in rekening gebracht en dat gaat van de weekprijs af. De verhuurder ontvangt 885,39 euro. Hoe je het went of keert, bij deze 'bemiddelaars' is sprake van misleidende prijzen èn van meer dan twintig procent commissie/kosten. In het geval van Expedia-HomeAway is de netto opbrengst nog lager, omdat dit bedrijf ook nog vaste abonnementskosten in rekening brengt bij de verhuurder, vanaf 400 euro per jaar. Wordt er een borgsom berekend, dan krijgt de verhuurder nog een keer de creditcardkosten te verwerken en daalt de opbrengst naar rond de 800 euro.

Ter vergelijking: bij supermarktketen Ldil, met ruim 11.000 filialen in Europa geen kleintje, kun je met Visa betalen en de kosten per transactie zijn ongeveer 2 cent, volgens de woordvoerder van het hoofdkantoor in Ulm in de Duitse media.

Het verschil tussen 1145 naar 885 euro is 260 euro. Dat bedrag is voor veel verhuurders reden het systeem proberen te omzeilen.

Daarom ... als je voor eerst een vakantiehuis boekt, doe het via boekingssites, die jou als gast geen kosten berekenen. Dat is nergens voor nodig. Je kunt beter een half uur langer op internet rondzoeken naar meer informatie over het huis, waar je graag heen wilt. Bespaart veel geld en soms ook grote teleurstellingen.

Re: Vakantiehuis huren particulier

Geplaatst: 26 jan 2018 22:58
door stofzuigertje
Enkele dagen boeken en de rest onderling bijboeken is ook mogelijk.

Maar als de prijs teveel daalde vertrouw ik het niet, ook Air BNB in Amsterdam word soms 1 nacht aangeboden en bewijsbaar betaald en de rest contant verlengt en de gemeente kan het bewijs per bank zien maar niet dagelijks controleren of ze enkele weken bleven!

Re: Vakantiehuis huren particulier

Geplaatst: 27 jan 2018 11:33
door Jablan
Helemaal waar, maar wie langer blijft, beslist dat meestal ter plekke. Afgelopen feestdagen hadden we ook zo'n boeking - eerst een week, toen anderhalve week en uiteindelijk zijn ze twee weken gebleven. Fors lagere prijs deden we alleen bij annuleringen, om het gat in de kalender op te vullen. We zijn daar mee gestopt, omdat het een verkeerd soort gasten opleverde. Dit jaar is de maximale korting tien procent.

Naar mijn idee is de kernvraag van dit topic: 'kan ik de verhuurder vertrouwen?' Dat is altijd persoonlijk. Stel vragen, probeer het huis op een kaart of luchtopname terug te vinden (Veel bemiddelaars geven het adres pas na een boeking) en als je gevoel niet goed is, dan niet boeken, maar op zoek gaan naar een ander huis.