Betaling 15% aankoopwaarde auto

Overige onderwerpen met juridische of financiele achtergrond.
JeroenVStegen
Berichten: 8
Lid geworden op: 14 mar 2018 08:47

Re: Betaling 15% aankoopwaarde auto

Ongelezen bericht door JeroenVStegen »

Mark1992 schreef:Ik heb even nadat anderen hadden gereageerd uitgezocht wat de mogelijkheden zijn:

TS claimt geen overeenkomst te hebben getekend. In de voorwaarden van BOVAG (waar de dealer naar alle waarschijnlijkheid bij aangesloten is vanwege de 15% annuleringskosten) staat dit artikel:


Artikel 2 - De overeenkomst
1. De verkoper legt de overeenkomst schriftelijk vast en geeft de consument hier een kopie
van. De afspraak tussen consument en verkoper geldt ook als de afspraak niet schriftelijk
is vastgelegd.


3. U kunt kijken naar de inhoud van de overeenkomst. Volgens de voorwaarden van BOVAG moet de overeenkomst minimaal het volgende bevatten:
Artikel 3 - De inhoud van de overeenkomst
In de schriftelijke overeenkomst staat in ieder geval:
- de identiteit van de verkoper zoals handelsnaam, vestigingsadres, telefoonnummer en
e-mailadres;
- de omschrijving van de auto, onderdelen, of accessoires;
- de prijs en de omschrijving van de in te kopen auto inclusief onderdelen of accessoires;
- de prijs van de auto inclusief accessoires op het moment van de koop. De prijs is inclusief
de niet-vermijdbare kosten. De overeenkomst geeft aan of het een vaste of een niet-vaste
prijs is; of:
- de prijs van een los gekocht onderdeel of accessoire;
- de bij de koop van een auto wel-vermijdbare kosten;
- de verwijzing naar de garantiebepalingen waarbij de verkoper of een derde zoals de
fabrikant of importeur als garantiegever optreedt. Er wordt inzage gegeven in de
garantiebepalingen van deze derde.
- de wijze van betaling;
- de leveringsdatum en of dit een vermoedelijke of vaste datum is. Als er geen leveringsdatum
is afgesproken, wordt de auto, onderdeel of accessoire in ieder geval binnen dertig dagen na
het sluiten van de overeenkomst afgeleverd.

Bovenstaande drie punten zou u kunnen bekijken of zij die na zijn gekomen wat volgens de BOVAG verplicht is, zij verplichten u immers ook om de 15% annuleringskosten van de aanschafwaarde van de auto te betalen. Wanneer deze punten afwijken, dan wordt er niet voldaan aan de voorwaarden van BOVAG waardoor de annuleringskosten ook niet geldig zijn. Het moet immers van twee kanten komen en zij mogen de voorwaarden niet naar hun voordeel buigen.

Echter... Wanneer het klopt, dan heeft u waarschijnlijk gewoon een koop gesloten... Ik had mij beter in moeten lezen met de voorwaarden van BOVAG voordat ik u aangaf dat u moet aangeven dat u niet betaald, omdat u niet getekend heeft. Maar misschien dat bovenstaande punten nog zullen helpen.
Beste Mark,

Mondeling waren we erover eens dat ik de auto zou aanschaffen, vandaar dat ik naar de leasemaatschappij ben gestapt voor een lease contract. Dus je kan zeggen dat ik een mondelinge overeenkomst had met de Audi dealer.
Op het moment van een mondelinge overeenkomst kan ik niet zien wat de voorwaarden van de Audi dealer zijn, totdat het in een schriftelijke vorm aan mij word gestuurd/getoond. En dat is niet het geval geweest, want de Dealer heeft mij per mail het contract opgestuurd, om het te ondertekenen. In het contract staat dat de voorwaarden op de achterkant te lezen zijn, alleen hebben ze daarvan de kopie nooit bijgevoegd. Dus heb ik ze ook nooit kunnen lezen. En behalve dat heb ik de contract ook nooit getekend.

Dus waar ik nu op kom, na het lezen van alle reacties is;
-Is er mondeling een overeenkomst geweest ? Ja dat is er geweest. Vandaar dat het traject met de lease maatschappij is gestart.
-Waren de voorwaarden van de koopovereenkomst bekend ? Nee die waren niet bekend, gezien het contract per mail is gestuurd zonder de voorwaarden, want die stonden op de achterkant, waarvan er nooit een kopie is bijgevoegd in het mail.
-Is de koopovereenkomst getekend ? Nee die was niet getekend.

Dus weer in een lastige situatie. Als er nog vragen zijn hoor ik het graag.

alfatrion
Berichten: 17560
Lid geworden op: 25 jul 2006 21:05

Re: Betaling 15% aankoopwaarde auto

Ongelezen bericht door alfatrion »

Als je erkent dat er een mondelinge koopovereenkomst is gesloten, dan moet je 100% van de prijs betalen en de dealer geeft je dan een out: 15% betalen en geen levering.

Dat je de overeenkomst wilde kopen is wel duidelijk, maar dit luistert wel nauw in de bewoordingen. "Zou aanschaffen" = intentie om een overeenkomst te sluiten, "heb aangeschaft" = overeenkomst gesloten.

JeroenVStegen
Berichten: 8
Lid geworden op: 14 mar 2018 08:47

Re: Betaling 15% aankoopwaarde auto

Ongelezen bericht door JeroenVStegen »

Dus het beste wat ik kan doen is of die 15% betalen of onderling op een bedrag uitkomen wat meer redelijker is ?

Is er dan in een aanschaffing van een auto geen bedenktijd zoals bijvoorbeeld van 7 of 14 dagen ?

Mark1992
Berichten: 458
Lid geworden op: 24 nov 2015 16:46

Re: Betaling 15% aankoopwaarde auto

Ongelezen bericht door Mark1992 »

alfatrion schreef:Als je erkent dat er een mondelinge koopovereenkomst is gesloten, dan moet je 100% van de prijs betalen en de dealer geeft je dan een out: 15% betalen en geen levering.

Dat je de overeenkomst wilde kopen is wel duidelijk, maar dit luistert wel nauw in de bewoordingen. "Zou aanschaffen" = intentie om een overeenkomst te sluiten, "heb aangeschaft" = overeenkomst gesloten.
Niet direct. De mondelinge koopovereenkomst was inderdaad aanwezig, maar hierop volgde alleen een e-mail met het koopcontract, zonder de hierbij vermeldende voorwaarden voor annulering, beslissingstermijn en het kostenpercentage van annulering.

Wanneer de Dealer aangeeft dat de voorwaarden ''achterop'' staan, maar niet zijn meegestuurd dan kan TS alsnog aangeven de koop niet te willen doorzetten. Je kunt immers pas beslissen nadat je weet wat de voorwaarden zijn.

stofzuigertje

Re: Betaling 15% aankoopwaarde auto

Ongelezen bericht door stofzuigertje »

U heeft een Lease contract gevraagd en dat staat gelijk aan koop, deze Audi is dan aan niemand anders af te leveren en gereserveerd tot de Lease rond is.

:evil: Alleen snel wanbetaler worden zodat die Lease niet doorgaat kun je er nog onderuit! :twisted:
Ja, wanbetaler worden is natuurlijk niet gewenst maar koop of Lease is gelijk, het voertuig is proefgereden en apart gezet als verkocht.

Verder hebben Dealers de algemene Bovag voorwaarden dus die 15% was bekend en zowel bij koop of lease annuleren geld zelfde vergoeding.

Wel mag je deze aankoop inruilen voor die je later vond, goedkoper was en mooier.... maar of ze deze Audi dan redelijke inruilwaarde geven????
Het mag.
Laatst gewijzigd door stofzuigertje op 14 mar 2018 13:12, 1 keer totaal gewijzigd.

Mark1992
Berichten: 458
Lid geworden op: 24 nov 2015 16:46

Re: Betaling 15% aankoopwaarde auto

Ongelezen bericht door Mark1992 »

JeroenVStegen schreef:Dus het beste wat ik kan doen is of die 15% betalen of onderling op een bedrag uitkomen wat meer redelijker is ?

Is er dan in een aanschaffing van een auto geen bedenktijd zoals bijvoorbeeld van 7 of 14 dagen ?
De bedenktijd is hier niet. Koop is Koop, gezien de auto in de showroom is gekocht en niet online. Echter, staat er in de voorwaarden van BOVAG dat er een termijn kan worden afgesproken waarin de koper akkoord geeft. Aangezien u de voorwaarden nooit heeft ontvangen maar alleen de overeenkomst, zou u kunnen stellen dat u op basis van de voorwaarden van de auto de koop niet wil doorzetten.

De Dealer geeft namelijk aan dat de voorwaarden zijn meegestuurd met de overeenkomst, u geeft aan dat dit niet het geval is. U heeft recht om te weten wat de voorwaarden zijn voordat u een koop sluit, en u heeft dus ook het recht om te beslissen dat u de koop niet wil doorzetten wanneer u niet akkoord wil gaan met de voorwaarden. Er is namelijk een reden dat de voorwaarden vóór aankoop bekend moeten zijn.

Als u had geweten dat de overeenkomst vast stond en dat bij annulering een percentage van 15% van de aanschafwaarde zou worden berekend, was u dan akkoord gegaan met de aankoop? U geeft aan dat dit voortijdig niet bekend was, wat wel had gemoeten. U zou dus kunnen stellen dat de voorwaarden niet gelden en u de koop niet wil doorzetten waardoor de annuleringskosten niet reëel zijn.

alfatrion
Berichten: 17560
Lid geworden op: 25 jul 2006 21:05

Re: Betaling 15% aankoopwaarde auto

Ongelezen bericht door alfatrion »

Er geldt geen bedenktermijn binnen de verkoopruimte. Als je erkent dat er een koopovereenkomst is, dan kun je proberen of je minder hoeft te betalen door aan te geven dat hij de voorwaarden niet tijdig ter hand heeft verstrekt, maar dat kan ook tegen je werken. Waarschijnlijk zal je niet meer 15% hoeven betalen, tenzij je naar de rechter toe gaat, want dan zit je tegenover een jurist, die een erkenning van een koopovereenkomst heeft en kan proberen dan om aan te geven dat deze algemene voorwaarden niet van toepassing zijn. Een betoog dat alleen gaat werken als op de kopie, die je hebt gehad niet stond dat er algemene voorwaarden van toepassing zijn.
Mark1992 schreef:Wanneer de Dealer aangeeft dat de voorwaarden ''achterop'' staan, maar niet zijn meegestuurd dan kan TS alsnog aangeven de koop niet te willen doorzetten. Je kunt immers pas beslissen nadat je weet wat de voorwaarden zijn.
Nee, dan kan de koper besluiten om de algemene voorwaarden te vernietigen. Het bestaan van een koopovereenkomst wordt niet aangetast wanneer geen redelijke mogelijkheid is geboden om van de algemene voorwaarden kennis te nemen.
Laatst gewijzigd door alfatrion op 14 mar 2018 13:16, 2 keer totaal gewijzigd.

Mark1992
Berichten: 458
Lid geworden op: 24 nov 2015 16:46

Re: Betaling 15% aankoopwaarde auto

Ongelezen bericht door Mark1992 »

stofzuigertje schreef:U heeft een Lease contract gevraagd en dat staat gelijk aan koop, deze Audi is dan aan niemand anders af te leveren en gereserveerd tot de Lease rond is.

:evil: Alleen snel wanbetaler worden zodat die Lease niet doorgaat kun je er nog onderuit! :twisted:
Ja, wanbetaler worden is natuurlijk niet gewenst maar koop of Lease is gelijk, het voertuig is proefgereden en apart gezet als verkocht.

Verder hebben Dealers de algemene Bovag voorwaarden dus die 15% was bekend en zowel bij koop of lease annuleren geld zelfde vergoeding.

Wel mag je deze aankoop inruilen voor die je later vond, goedkoper was en mooier.... maar of ze deze Audi dan redelijke inruilwaarde geven????
Het mag.
Het lease contract ging buiten de Dealer om. Dit staat niet direct aan koop.

Dealers hebben inderdaad de Algemene BOVAG voorwaarden. Echter, deze voorwaarden moeten wel aan de koper worden overlegd. TS geeft aan deze niet te hebben ontvangen. Dealer kan achteraf geen aanspraak maken op iets wat zij niet verstrekt hebben aan TS.

stofzuigertje

Re: Betaling 15% aankoopwaarde auto

Ongelezen bericht door stofzuigertje »

Op moment aangaan Lease was er geen andere mooiere en voordeliger.....

Dus U had moeten stoppen met zoeken of minder snel het contract opmaken.

stofzuigertje

Re: Betaling 15% aankoopwaarde auto

Ongelezen bericht door stofzuigertje »

De dealer heeft een lease contract via andere partij aangeboden en niet de klant zelf.... dus dealer die tegen provisie een lease contract aanbied!

Mark1992
Berichten: 458
Lid geworden op: 24 nov 2015 16:46

Re: Betaling 15% aankoopwaarde auto

Ongelezen bericht door Mark1992 »

alfatrion schreef:Nee, dan kan de koper besluiten om de algemene voorwaarden te vernietigen. Het bestaan van koopovereenkomst wordt niet aangetast wanneer geen redelijke mogelijkheid om van de algemene voorwaarden kennis te nemen.
Wanneer TS besluit de algemene voorwaarden te vernietigen, dan vervalt ook de 15% annuleringskosten die vermeld staan in deze voorwaarden? Want ook in de voorwaarden is de annulering van de koop opgenomen, ik zou verwachten dat wanneer er geen enkele voorwaarden bekend zijn, je achteraf van de koop af zou mogen zien wanneer je niet akkoord gaat met de voorwaarden, c.q. de voorwaarden vernietigd. Dit ontneemt dan toch de rechten van de Dealer om wél te eisen vanuit deze voorwaarden?

Mark1992
Berichten: 458
Lid geworden op: 24 nov 2015 16:46

Re: Betaling 15% aankoopwaarde auto

Ongelezen bericht door Mark1992 »

stofzuigertje schreef:De dealer heeft een lease contract via andere partij aangeboden en niet de klant zelf.... dus dealer die tegen provisie een lease contract aanbied!
Echter, geeft TS aan dat het lease contract niet via de dealer is gegaan:

In de ondergetekende contract met Financiële lease maatschappij (deze lease maatschappij staat compleet onafhankelijk van de Audi Dealer) staat dat ik het contract binnen 14 dagen zonder reden mag ontbinden. Wat ik ook heb gedaan. Dus met de lease maatschappij is alles netjes afgehandeld. Met de lease maatschappij heb ik ook geen enkel probleem. Alleen met de Audi dealer.

alfatrion
Berichten: 17560
Lid geworden op: 25 jul 2006 21:05

Re: Betaling 15% aankoopwaarde auto

Ongelezen bericht door alfatrion »

Mark1992 schreef:Wanneer TS besluit de algemene voorwaarden te vernietigen, dan vervalt ook de 15% annuleringskosten die vermeld staan in deze voorwaarden?
Ja, maar je hebt wel de vrijheid om de bedingen te kiezen die wilt behouden. Het is inderdaad niet handig om het annuleringsbeding te vernietigen. Je kan een overeenkomst sluiten, zonder daar algemene voorwaarden aan te verbinden.

Mark1992
Berichten: 458
Lid geworden op: 24 nov 2015 16:46

Re: Betaling 15% aankoopwaarde auto

Ongelezen bericht door Mark1992 »

alfatrion schreef:
Mark1992 schreef:Wanneer TS besluit de algemene voorwaarden te vernietigen, dan vervalt ook de 15% annuleringskosten die vermeld staan in deze voorwaarden?
Ja, maar je hebt wel de vrijheid om de bedingen te kiezen die wilt behouden. Het is inderdaad niet handig om het annuleringsbeding te vernietigen. Je kan een overeenkomst sluiten, zonder daar algemene voorwaarden aan te verbinden.
Eens, de overeenkomst kan gesloten worden zonder daar algemene voorwaarden aan de verbinden. Echter, dan kan er achteraf bij annulering niet verwezen worden naar in rekening gebrachte kosten die vermeld staan in deze algemene voorwaarden door de Dealer. De Dealer heeft volgens TS de overeenkomst opgesteld zonder de voorwaarden te vermelden, c.q. de Dealer kan bij annulering niet verwijzen naar het artikel in de voorwaarden waarin de 15% aangegeven staat.

alfatrion
Berichten: 17560
Lid geworden op: 25 jul 2006 21:05

Re: Betaling 15% aankoopwaarde auto

Ongelezen bericht door alfatrion »

Als partijen het er over eens zijn dat er koopovereenkomst is gesloten en hierop algemene voorwaarden van toepassing zijn, dan kan de verkoper wijzen op het annuleringsbeding. Als er vervolgens geen redelijke mogelijkheid is geboden (en de bewijslast daarvoor ligt bij de verkoper) om hier van kennis te nemen, dan kan de koper het annuleringsbeding vernietigen, maar daartoe is de koper niet verplicht. Als de koper dat niet doet, dan geld het het annuleringsbeding onverminderd. Als de koper dat wel doet, dan is nooit een annuleringsbeding af gesproken.

Nijogeth
Berichten: 3974
Lid geworden op: 28 apr 2017 19:51

Re: Betaling 15% aankoopwaarde auto

Ongelezen bericht door Nijogeth »

En zonder annuleringsbeding, zul je de volledige som gewoon moeten betalen.

Overigens is het opzeggen van de leasemaatschappij alleen het opzeggen van de lease, niet van de auto.

grun
Berichten: 1607
Lid geworden op: 11 jul 2011 15:23

Re: Betaling 15% aankoopwaarde auto

Ongelezen bericht door grun »

Als ik het goed begrepen heb, heeft TS die andere leukere en goedkopere auto allang gekocht, of niet? Dit speelde immers niet gisteren maar al minstens 4 weken geleden.

Lady1234
Berichten: 14130
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Betaling 15% aankoopwaarde auto

Ongelezen bericht door Lady1234 »

Ik vraag me af wat u gedaan zou hebben als uw vrouw geen leukere had gezien en de dealer deze auto na een paar dagen had verkocht. Er was toch geen koopcontract?

snuffel1
Berichten: 3757
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: Betaling 15% aankoopwaarde auto

Ongelezen bericht door snuffel1 »

U bent mondeling akkoord gegaan met de aanschaf, er is een voorlopig koopcontract opgesteld maar die heeft u nog niet ondertekent omdat het leasecontact nog aangegaan diende te worden. De lease maatschappij wil uiteraard wel weten wat voor een auto u wil gaan leasen en waar u die aan gaat schaffen en trekt na waar u die auto gaat aanschaffen want de auto is een soort onderpand voor het geval er betalingsproblemen ontstaan. Zoals ik uw relaas lees was het leasecontract al goed bevonden en heeft u de koop gesloten maar wenst u uw mondelinge afspraak niet na te komen omdat er geen handtekening is gezet. Daarbij stelt u dat in de mailwisseling geen bijlage met de voorwaarden was opgenomen maar dat hoeft ook niet want een verwijzing naar die voorwaarden is voldoende. Ik vrees dat in dit geval het mondelijke akkoord bindend is want de lease maatschappij heeft een akkoord op de aanschaf gegeven.

alfatrion
Berichten: 17560
Lid geworden op: 25 jul 2006 21:05

Re: Betaling 15% aankoopwaarde auto

Ongelezen bericht door alfatrion »

Lady1234 schreef:Ik vraag me af wat u gedaan zou hebben als uw vrouw geen leukere had gezien en de dealer deze auto na een paar dagen had verkocht. Er was toch geen koopcontract?
Dan moet je dus bewijzen dat er een overeenkomst is en dat kun je niet.

Plaats reactie