Ongehuwd samenwonend - kind op komst, testament?

Overige onderwerpen met juridische of financiele achtergrond.
Ivo.w
Berichten: 1206
Lid geworden op: 18 feb 2018 12:07

Re: Ongehuwd samenwonend - kind op komst, testament?

Ongelezen bericht door Ivo.w »

Centientje schreef:
28 mei 2022 14:13
Erfdeel kinderen
Overlijdt een van de ouders? Dan krijgen de kinderen hun erfdeel niet direct. Ze krijgen een vordering in geld, ter grootte van hun erfdeel. Dit bedrag is pas opeisbaar als beide ouders zijn overleden. Het erfrecht zorgt ervoor dat de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner financieel beter verzorgd achterblijft. Daarnaast beperkt het erfrecht de rechten van kinderen.
Dit verhaaltje gaat alléén op als de andere ouder ook een wettige erfgenaam is. In het geval van een stel wat een samenlevings overeenkomst heeft en géén testament, is de ene ouder geen erfgenaam van de andere ouder.

Toen wij vorig jaar onze samenlevings overeenkomst en testamenten hebben laten opstellen, is ons eerst nadrukkelijk gevraagd of we een kinderwens hadden en of we eventueel alvast bepalingen in de notariële documenten wilden opnemen voor als er in de toekomst kinderen zouden komen. Wij hebben toen gekozen om dit niet te doen. Zowel bij de voorbereidende gesprekken met de notarisklerk als later bij het ondertekenen met de notaris zelf is ons nadrukkelijk verteld dat we terug moeten komen zodra er kinderen op komst zijn, omdat de zaken voor kinderen te regelen.

Overigens viel de prijs van het opstellen van de documenten mij heel erg mee. Er staat bij ons niet veel bijzonders is natuurlijk. Maar dan nog is 600 euro voor een samenlevings overeenkomst en twee testamenten goed betaalbaar. Voor eenmalig zo'n bedrag kun je elkaar en je kinderen financiële zekerheid geven in het geval één of beide partners komt te overlijden.

Plaats reactie