LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Rechtsbijstandverzekeraar weigert uitspraak Europees Hof

Overige onderwerpen met juridische of financiele achtergrond.
dorada
Berichten: 1
Lid geworden op: 27 nov 2013 13:13

Rechtsbijstandverzekeraar weigert uitspraak Europees Hof

Ongelezen bericht door dorada » 27 nov 2013 13:30

Op 7 november jl heeft het Europees Hof een uitspraak gedaan inzake de vrije keuze voor een advocaat in een geschil. Univé Rechtsbijstand weigert de uitspraak te erkennen en dus wordt onze vrije keuze voor advocaat geweigerd. Zij vinden dat een burger geen rechten kan ontlenen aan deze uitspraak en zij wachten de zaak die nu bij de Hoge Raad ligt af. In de tussentijd horen zij zich neer te leggen bij de afspraak, maar dit doen ze niet en proberen je zaak zolang te traineren tot er een andere uitspraak zou zijn. Ze weigeren je kosten te betalen als je een eigen advocaat wenst. Wij hebben aangegeven zeer ontevreden te zijn met de afhandeling tot nu toe door hun eigen advocaat, hebben onze dringende wens op grond van ons wettelijk recht op een eigen keuze advocaat doorgeven (herhaalde malen zelfs, het arrest zelfs bijgesloten) en aangegeven dat we in de tussentijd een second opinion hebben aangevraagd bij de advocaat van onze keuze. Telefonisch werd hier akkoord meegegaan, en de kosten bij onze keuze advocaat zouden worden opgevraagd. Daarna zouden ze wel eens bekijken of er toestemming verleend zou worden. Dan is er weinig meer van een vrije keuze, als je eerst toestemming moet hebben, of zie ik dat verkeerd?! In je polis staat echter dat deze kosten tot 50.000,- zijn gedekt. Nu wij te moeilijk doen en een beroep blijven doen op de uitspraak van het Europees Hof, weigeren ze nu ons recht op bijstand en de kosten te vergoeden. Waar neem je anders een dure rechtsbijstandsverzekering voor?
Wees dus zeer bedacht op waar je je rechtsbijstandsverzekering afsluit. Wij raden Univé in ieder ten sterkste af. Het heeft onze zaak in ieder geval zeer geschaad.

ArneLH
Berichten: 1666
Lid geworden op: 19 okt 2011 13:05
Locatie: Utrecht
Contacteer:

Re: Rechtsbijstandverzekeraar weigert uitspraak Europees Hof

Ongelezen bericht door ArneLH » 27 nov 2013 14:54

Formeel heeft de verzekeraar inderdaad gelijk: arresten van het HvJ EU binden de partijen en derden niet, maar dat doet er uiteraard niets aan af dat de Hoge Raad de interpretatie van het Hof zal volgen.


Vicky5
Berichten: 1
Lid geworden op: 29 jan 2014 11:31

Re: Rechtsbijstandverzekeraar weigert uitspraak Europees Hof

Ongelezen bericht door Vicky5 » 29 jan 2014 11:40

Ook ik heb een rechtsbijstandsverzekering maar bij de Arag. Ook deze weigert toe te geven aan een advocaat naar vrije keuze.! Hierover reeds met Europese hof gesproken en deze erkennen het probleem maar zeggen dat de ARAG in dit geval gewoon de wet moet volgen zoals gesteld op 23-11-2013.
Eventuele uitsluitingen in de overeengekomen polis worden door deze uitspraak overrulled !
Ondanks deze info welke ik natuurlijk heb doorgespeeld aan de ARAG, blijft men weigeren.
Wat nu te doen? Ik weet het echt niet meer.

harley68
Berichten: 263
Lid geworden op: 16 dec 2010 12:56

Re: Rechtsbijstandverzekeraar weigert uitspraak Europees Hof

Ongelezen bericht door harley68 » 29 jan 2014 12:09

Ik wil natuurlijk best die hele uitspraak doorworstelen maar ik wil toch 1 ding kwijt. Ik kan mij niet voorstellen dat rechtsbijstandverzekeraars een dergelijke uitspraak niet opvolgen als zij daartoe verplicht zijn. Dat gaat er bij mij simpelweg niet in. Ik ken het gebruik op dit forum om (bijna) alles wat bedrijven doen af te kraken, maar dit geloof ik gewoon niet. Daar moet een nuance inzitten waardoor een dergelijk standpunt in sommige gevallen gewoon mag en kan.

Ik heb toch even op AM-signalen gekeken. Denk dat ik de nuance al weet. De vrije advocaatkeuze is er alleen bij een procedure. Dus zolang er geen sprake is van een procedure geldt die vrije keus niet.

Rechtsbijstandverzekeraar DAS vraagt voortaan een eigen bijdrage aan verzekerden die zich bij procedures willen laten bijstaan door een externe advocaat zonder dat daarvoor een verplichte procesvertegenwoordiging nodig is. De stap van DAS volgt op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in november 2013, die bepaalde dat een verzekerde altijd zijn advocaat mag kiezen bij een procedure.

Verzekerden die zonder verplichte procesvertegenwoordiging gebruik willen maken van externe rechtshulp betalen voortaan een eigen risico aan DAS.

waco103
Berichten: 1
Lid geworden op: 18 feb 2014 17:27
Locatie: Utrecht

Re: Rechtsbijstandverzekeraar weigert uitspraak Europees Hof

Ongelezen bericht door waco103 » 25 feb 2014 17:14

Helaas mensen maar ik heb een verzekering via Reaal Sns bij DAS, maar hier hanteren ze ook de wijze dat je zelf geen advocaat kunt kiezen, deze wordt ook door DAS aangesteld zonder dat je weet wie het is. Deze advocaat van Stoel advocaten uit Weesp dhr Stoel zelf heeft voor mij de boel verknalt. Hij heeft namelijk in mijn zaak bedrijfsongeval / incident het lopende bezwaar op een uitspraak laten stopzetten wat voor mij de deur dicht deed voor een totale schadeloosstelling.
Hij heeft volgens mijn huidige advocaat en commissie bestuursrecht een beroepsfout gemaakt.
Ik heb bij uitzondering zelf een advocaat gezocht en deze mocht mijn zaak tegen de werkgever voortzetten tegen een max. van 12.500 euro. De zaak tegen de door hun aangewezen advocaat mag hij niet voeren, moet volgens DAS gebeuren door een juridisch specialist van DAS zelf of voor mijn eigen kosten. Dus bedenk je voordat je met DAS in zee gaat.
Ik zoek mensen die dit zelfde hebben meegemaakt. Laat je horen.

sjohie
Berichten: 9330
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: Rechtsbijstandverzekeraar weigert uitspraak Europees Hof

Ongelezen bericht door sjohie » 25 feb 2014 18:27

Het loont dus om bij het uitzoeken van een rechtsbijstandverzekering goed op te letten, en het aloude adagio "goedkoop is duurkoop" in het achterhoofd te houden. Ik weet dan mijn vader een rechtsbijstandsverzekering heeft die hem volledig vrije keuze laat mbt de keuze van een advocaat. Die verzekering kost wel 5x zoveel als mijn instapverzekering van Reaal, maar dat is een weloverwogen keuze geweest.

harley68
Berichten: 263
Lid geworden op: 16 dec 2010 12:56

Re: Rechtsbijstandverzekeraar weigert uitspraak Europees Hof

Ongelezen bericht door harley68 » 28 feb 2014 10:55

Het loont zeker om dat goed uit te zoeken. Een normaal opgetuigde rechtsbijstand voldoet prima voor de normale zaakjes en daarvoor betaal je ook een jaarpremie waarvoor je anders maar 1 uur een vrije advocaat hebt. Dus verwacht van een DAS of Arag geen topadvocaat die zich volledig op jou kan richten.

Rudolfdewilde
Berichten: 1
Lid geworden op: 17 mar 2014 13:13

Re: Rechtsbijstandverzekeraar weigert uitspraak Europees Hof

Ongelezen bericht door Rudolfdewilde » 17 mar 2014 13:27

De uitspraak van het Europees Hof is een aanvulling van een eerdere uitspraak uit 2012 van de Hoge Raad! Het recht op vrije advocaatkeuze was er al lang. Ook ik ben ernstig gedupeerd door ARAG en zal - al duurt mijn strijd vele jaren - nooit opgeven tegen het onrecht wat ARAG mij heeft aangedaan en nog steeds aandoet. Twee juridische conflicten waarbij ARAG de zaken niet binnen redelijke termijn kon oplossen en beoordelingen ver benedenmaats waren. Vervolgens zijn mijn conflicten door een extern advocatenkantoor opgelost. Conflict 1 binnen enkele weken ( liep al 2 jaar bij ARAG ), conflict 2 ( inschatting ARAG: kans van slagen zeer klein! ) opgelost in 7 maanden ( tegen overheid, rechtszaak 23 december gewonnen ). ARAG weigert niet alleen de kosten te betalen, maar nu ook te communiceren met mij! Mijn jaarpremie is zojuist weer voor een jaar afgeschreven! Bedankt ARAG voor alle slechte communicatie, beoordelingen, beinvloeden externe geschillenregeling,weigering recht op vrije advocaatkeuze enz. Nu heeft ARAG zelfs de hulp van mijn verzekeraar ABN/AMRO ingeroepen....Wanneer gaat RADAR weer eens een uitzending hieraan besteden. Ik heb mijn dossiers hier volledig ter inzage voor u!

jandeloper
Berichten: 1
Lid geworden op: 15 mei 2014 18:27

Re: Rechtsbijstandverzekeraar weigert uitspraak Europees Hof

Ongelezen bericht door jandeloper » 15 mei 2014 18:34

Ook wij hebben dus een rechtsbijstand die dus lak heeft aan deze uitspraak.
3jaar na dato krijgen wij te horen van de advocaat van de Arag, die wij alleen via de mail en 1x telefonisch hebben gesproken, ik kan helaas niets verhalen in uw zaak.
Het verzoek om een externe advocaat en verwijzing naar de uitspraak van 7-11-2013 werd verwezen.
Wij konden het teruglezen in de algemene voorwaarden van de ARAG in artikel 3.4

dus dan maar zelf contact opnemen met een Letselschade bedrijf, in ons geval Schut Oosting Letselschade uit Assen. Na een 2 uur durend persoonlijk gesprek kregen wij een telefoontje, wij willen uw zaak in handen nemen, het kost u NIETS, de door ons gemaakte kosten verhalen wij bij de tegenpartij!.
Dus waar de Arag na 3 jaar geen zaak in zag wordt nu dus wel als zaak gezien en actief opgepakt!.

Wat denk je wat dit teweeg brengt voor de slachtoffers, diegene die dus een zaak heeft lopen en er gebeurd niets ?
In ons geval is het slachtoffer onze zoon toen net 12 jaar , 28 december 2010 in zijn gezicht gebeten door een pittbull. Nu dus 15 jaar met een litteken in zijn gezicht voor de rest van zijn leven en nu dus super blij dat er iets gebeurd en hij serieus aan iemand zijn verhaal kwijt kan en die voor hem actie gaat ondernemen!.

Gesloten