Aangifteplicht FACTA americansoverseas

Overige onderwerpen met juridische of financiele achtergrond.
Magdalene
Berichten: 2
Lid geworden op: 13 mar 2018 10:19

Aangifteplicht FACTA americansoverseas

Ongelezen bericht door Magdalene » 13 mar 2018 10:25

Mijn dochter is in 1986 geboren in de V.S. omdat wij daar tijdelijk woonden i.v.m. het werk van haar vader voor een nederlands/amerikaans bedrijf, en heeft hierdoor de Nederlandse maar ook de Amerikaanse nationaliteit. Ze was drie toen ze in NL kwam wonen en is nooit meer in de V.S. geweest.
Plotseling blijkt ze aangifteplicht in de V.S. te hebben volgens een nieuwe wet, de FACTA,
Tienduizenden mensen zijn ‘accidental American’ .Eén van de ouders is Amerikaan of ze zijn er geboren maar vaak hebben ze er zelf amper gewoond en hebben ze niets met Amerika. Ook Greencard houders die de kaart laten doorlopen zijn belastingplichtig. Veel mensen hebben het niet eens in de gaten. Ze krijgen een brief van de bank en moeten dan aangifte doen.“Dat kost veel geld, omdat je er Amerikaanse accountants bij nodig hebt en die rekenen hoge tarieven.”
Voor mijn dochter b.v. die 1000 euro p.mnd verdiend, een huurhuis deelt met room-mates, geen vermogen heeft, kost het doen van de aangifte 1800 euro.
Wie heeft hier ervaring mee?
Laatst gewijzigd door Radar op 13 mar 2018 11:31, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Titel aangepast ter verduidelijking onderwerp

yan
Berichten: 681
Lid geworden op: 24 okt 2017 11:54

Re: Aangifteplicht FACTA americansoverseas

Ongelezen bericht door yan » 13 mar 2018 12:33

Als uw dochter gewoon in Nederland woont heeft ze huis-genoten, geen room-mates?
De aangifte plicht heeft ze niet "plots" maar al lange tijd. Door de FACTA dient echter haar bank hier medewerking aan te verrichten (m.a.w. haar gegevens door te geven) en dus komt het nu naar voren.
Zie ook het duidelijke stuk op site balastingdienst hierover.

Een aangifte hoeft echter zeker geen 1800 euro te kosten, dat kunt u net zoals de aangifte in nederland prima zelf.
zeker als er geen écht vermogen is.


Maar het is wellicht makkelijker om het US paspoort in te leveren....

Magdalene
Berichten: 2
Lid geworden op: 13 mar 2018 10:19

Re: Aangifteplicht FACTA americansoverseas

Ongelezen bericht door Magdalene » 13 mar 2018 14:01

Voor ons komt het plotseling. Net als voor tienduizenden andere ‘ accidental Americans ‘. Men komt hier pas achter wanneer je b.v. een rekening gaat openen, de bank heeft dan de plicht om te melden dat er een burger met naast de Nederlandse ook de Amerikaanse nationaliteit een verzoek doet.
De Nederlandse politiek heeft toestemming gegeven voor deze ‘meldingsplicht’. Zij dupeert daar ‘gewone’ Nederlanders mee, terwijl de FACTA bedoeld is om rijke zwartspaarders op te sporen. De informatie op de site van de belastingdienst gaat over het voorkomen van dubbele belasting. In ons geval is hier geen sprake van, er zou niets betaald hoeven worden ivm het lage inkomen van mijn dochter. Het gaat er om dat de indiening van de aangifte bij de FACTA dermate complex is dat je hier gespecialiseerde mensen bij nodig hebt. Tot dusver hebben wij niemand behalve een groot accountancy kantoor gevonden die wil helpen bij de aangifte. Zij rekenen hoge kosten. De boetes bij een eventuele fout in de aangifte zijn hoog word door de FACTA gezegd. Dat maakt angstig. Om je Amerikaans staatsburgerschap op te zeggen, moet je eerst aangifte doen en dan betaal je daarnaast $5000,— ( sinds kort het viervoudige van het oude bedrag), voor wie meer wil lezen over deze m.i. heikele en onrechtvaardige kwestie kun je de site van mijnheer Durlacher bezoeken: americansoverseas.org
Hier staan naast duidelijke uitleg - wellicht duidelijker dan het mij lukt dit te beschrijven - schrijnende voorbeelden van mensen die zeer ernstig in de problemen zijn gekomen.
Ik probeer ook de politiek hier voor te interesseren, tot dusver zonder resultaat. Het liefst zou ik de grote groep mensen benaderen die hiervan de dupe zijn en proberen met elkaar de politiek te bewegen tot een aanpassing in de toestemming.
Iemand vinden die kan helpen bij onze aangifte zou ook fantastisch zijn. Mijn eigen accountant voelt er niets voor.
Op de site van de Amerikaanse belastingdienst de IRS hebben we wel ‘tools’ gevonden en te downloaden formulieren, maar de angst om het fout te doen is een belemmering.
Het zou fijn zijn wanneer er iemand mee kan denken en bij kan dragen, voor ons, maar zeker ook voor de vele anderen.
Alvast dank voor het lezen van dit lange bericht!

Lady1234
Berichten: 13832
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Aangifteplicht FACTA americansoverseas

Ongelezen bericht door Lady1234 » 13 mar 2018 14:30

En hoe moet Amerika weten dat uw dochter geen rijke zwartspaarder is? Zij kan dat aantonen door aangifte te doen.

Plaats reactie