[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 176: Illegal string offset 'forum_id'
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 178: Illegal string offset 'forum_id'
Radar • Volkswagen Transporter verbruikt veel olie
Pagina 1 van 1

Volkswagen Transporter verbruikt veel olie

Geplaatst: 20 jul 2018 15:37
door Oriejj50
Ik heb op 28 mei 2018 een auto geleast. Het gaat om een Tweedehandse Financial Lease VW Transporter 2010 model,km stand 135.000. Bij de aankoop reed ik de auto er was geen enkel probleem alles zag er perfect uit. De eigenaar zei dat de auto olie VERBRUIKT. Het is eenmaal zo dat een Transporter veel olie verbruikt en ik ging hiermee akkoord. (Dit staat ook op mijn contract). Nadat ik de auto ging gebruiken moest ik om de 700KM olie bijvullen. Nou het verbruikt wel maar dit is een beetje TE. Ik ging naar een VW Dealer en hij bekeek de auto en daar bleek dat de olie VERBRAND. Hij zei dat de motor vervangen moet worden en dat kost 10.000 euro. Volgende dag ging ik naar de garagebedrijf om te vragen waarom ze mij onvoldoende informatie hebben gegeven en om een oplossing te vinden maar hij zei dat hij het zelf ook niet wist (daar geloof ik niks van) en vond dat ik het zelf moest regelen. Ik heb daarna een aangetekende ingeberekestelling opgestuurd en wilde binnen 14 dagen een antwoord. Maar nee niks gehoord. Wat vinden jullie ? ik weet niet waarom de eigenaar zo 'chill' doet alsof hij gelijk heeft. En ik weet ook niet wat mijn volgende stap moet zijn :( verbruiken en verbranden zijn 2 aparte dingen of heb ik het verkeerd.

Re: Volkswagen Transporter verbruikt veel olie

Geplaatst: 20 jul 2018 17:42
door scontra
Oriejj50 schreef:Ik heb op 28 mei 2018 een auto geleast. .
Wat staat er over reparaties in uw "leasecontract" :?:

Re: Volkswagen Transporter verbruikt veel olie

Geplaatst: 20 jul 2018 17:55
door NeoDutchio
Wat voor leasecontract is het? Financial lease of operationele lease? Wie is de eigenaar en wat is afgesproken over kosten van onderhoud?

Re: Volkswagen Transporter verbruikt veel olie

Geplaatst: 20 jul 2018 18:20
door Meint
Zal wel financial lease zijn bij de 'normale' variant is dit geen probleem voor de klant.

Re: Volkswagen Transporter verbruikt veel olie

Geplaatst: 20 jul 2018 19:19
door v.d.Heyden
Oriejj50 schreef:Ik heb op 28 mei 2018 een auto geleast. Het gaat om een Tweedehandse Financial Lease
Ehh, het gaat om een financial lease.
Normaal gesproken zit onderhoud/reparatie niet in het contract, is dus voor eigen risico.
Het flauwe in dit geval is dat de verkoper u heeft vemeld en schriftelijk bevestigd dat de auto olie verbruikt. Niet aangegeven hoeveel, maar u bent ermee akkoord gegaan.
En olie verbranden is olie verbruiken. Met een dermate hoog olieverbruik (1 liter op 700km) moet het zichtbaar zijn doordat de auto bovengemiddeld rookt.
Waarschijnlijk (maar dat is een aanname mijnerzijds) heeft u de auto bedrijfsmatig geleased, waardoor er andere rechten en plichten zijn dan wanneer u een particuliere klant zou zijn.

v.d.Heyden

Re: Volkswagen Transporter verbruikt veel olie

Geplaatst: 20 jul 2018 19:52
door BL2
Oriejj50 schreef:Ik heb op 28 mei 2018 een auto geleast..........Bij de aankoop reed ik de auto er was geen enkel probleem
Geleast of gekocht ?
Een hoog olieverbruik is meestal dat de olie door slechte afdichting in het verbrandingsgedeelte komt, bv lekke koppaking, maar hoog verbruik zou ook komen door een lekkage. Zijn er lekplekken onder de auto zichtbaar ?

De motor vervang en is wel een erg forse ingreep, maar wat is de oorzaak olieverbruik dan door de dealer aangegeven ?

Re: Volkswagen Transporter verbruikt veel olie

Geplaatst: 21 jul 2018 00:50
door stofzuigertje
Welke Olie?

De 0W30 is te dun, 5W30 voorgeschreven en ik zou eens 5W40 proberen, gewoon verversen en voor deze auto vaste klant worden bij de Action, 4 liters halen en dan moet het minder worden.

De 10W40 olie durf ik niet te adviseren, vooral na koude start moet je dan erg voorzichtig warm draaien.
Maar vraag eens iemand die een Vag-Com kabel heeft + laptop om de ECU uit te lezen, een terug gedraaide teller is niet uitgesloten!

Met jaarlijks een 20.000 km terug draaien krijg je na afloop meer voor een weinig gebruikte 8 jaren jonge auto met NAP die klopt tenzij je mij of mijn dochter laat uitlezen.... Bij handelaar in Audi's in Amsterdam was het weer raak, van de 8 voertuigen 7 flink terug gedraaide....

Re: Volkswagen Transporter verbruikt veel olie

Geplaatst: 21 jul 2018 15:49
door snuffel1
De motor van dit type Transporter staat bekend vanwege het hoge olie verbruik. Na 100.000 km op de klok begint het want de zuigers met de daarin opgenomen olieschraapveren zijn niet deugdelijk geconstrueerd door de ontwerpers van dit type motor. 1 liter motorolie op 1000 km is volgens VW nog acceptabel maar met 1 liter op 700 km is de motor bijna aan vervanging toe. Reviseren is geen optie omdat het hoge olie verbruik op den duur weer terug komt. De verkoper heeft u voor het aangaan van het leasecontract voldoende geïnformeerd en u wist waar u aan begon. Nadeel is ook dat een financial leasecontract bent aangegaan en daarmee ook eigenaar van de Transporter bent geworden en ook verantwoordelijk bent voor het in goede staat houden van de Transporter. Voor nu kunt u niets anders dan het oliepeil regelmatig controleren en niet tot maximaal bijvullen maar tot de helft van maximaal want dan blijft er zodra de motor is gestart minder olie in het carter aanwezig en hoeven de schraapveren ook minder olie op te vangen.

Re: Volkswagen Transporter verbruikt veel olie

Geplaatst: 21 jul 2018 19:51
door stofzuigertje
Nee, geen Transporter maar Crafter van 2013, en die heeft na aankoop bij 216.384 Km volgens bon door mij 5W40 gekregen.
Nu inmiddels 402.938 op te teller en omdat ik elke 3000 Km bijvullen 1 liter teveel werk vond nu 10W40 erin gedaan....
Nu bij 405.592 is een hele Liter niet nodig, ik kan maar kwart bijvullen dus met dikkere olie kun je dure revisie wel uitstellen!

Maar na 200.000 km met verkeerde en te dikke 5W40 en nu 10W40 is het wel voor eigen risico, maar ik ben met rustig warm draaien, want anders....
Ja dan kan het langer mee gaan!

Re: Volkswagen Transporter verbruikt veel olie

Geplaatst: 22 jul 2018 11:38
door snuffel1
@stofzuigertje, de motor in uw Crafter is van een andere generatie en is na 2012 gebouwd dus niet van toepassing op het voorgaande motor type. De TDI motoren zijn vanaf bouwjaar 2010 t/m 2012 in VW Transporters geplaatst en bevatten een ontwerp fout waarvoor de fabrikant voor zover ik weet geen verantwoording wenst te dragen.

Re: Volkswagen Transporter verbruikt veel olie

Geplaatst: 22 jul 2018 16:28
door stofzuigertje
De in 2013 nieuwe afgeleverde was volgens de asbak productie code 02-2012.....
Een lastige en dus geen witte en die moesten ze ook kwijt.

Ik zal na weekje flink olie verbruik na aankoop en van ruim boven Max tot dicht bij Min.... en dus maar ververst met 5W40....
Ik kocht deze gebruikt en diverse sporen van goede gebruikte op zijn Vlaams...
Wel weiger ik hem zomaar uit te lenen, vooral ik nu 10W40 gebruik en bij koude start gelijk gas geven en dan die lading nog...
dat is vragen om revisie en de dikke olie kan mits je er elke dag bij elke koude start er goed rekening mee houd!

De door mijn enkele jaren terug betaalde aanschafprijs was voordeliger dan revisie!
Prima werkpaard die het langer vol hield dan ik op rekende!

Re: Volkswagen Transporter verbruikt veel olie

Geplaatst: 23 jul 2018 12:21
door Oriejj50
Ik heb woensdag afspraak met Rechtsagent en daarna gaan we kijken hoe we het kunnen oplossen.

Re: Volkswagen Transporter verbruikt veel olie

Geplaatst: 23 jul 2018 12:49
door scontra
stofzuigertje schreef:Welke Olie?

De 0W30 is te dun, 5W30 voorgeschreven en ik zou eens 5W40 proberen, gewoon verversen en voor deze auto vaste klant worden bij de Action, 4 liters halen en dan moet het minder worden.
In de jaren '60 had ik een bijbaantje bij een grote autosloperij/autohandel.
Een regelmatig toegepaste manier om een hoog olieverbruik op te lossen was het toevoegen van een (ruim) half litertje cardanolie.
Resultaat was verbluffend, maar heb nooit meegekregen hoe het de kopers daarna is vergaan.

Re: Volkswagen Transporter verbruikt veel olie

Geplaatst: 06 aug 2018 13:48
door piet44m
meestal ligt het olieverbruik bij motoren aan het feit dat de veren vast gaan zitten door roet ,de olie reinigt niet genoeg ,kan door ontwerp komen ,er komt niet genoeg olie bij de zuigerveren .Of de olie reinigt niet

Re: Volkswagen Transporter verbruikt veel olie

Geplaatst: 06 aug 2018 13:57
door piet44m
0W30 het eerste getal geeft de dikte in koude toestand aa(meer zegt het niet ,het tweede de dikte in warme toestand. en de goedkeurings nr op de olie verpakking van de motoren fabrikant daimler ,vw etc,en kwaliteits letters zeggen wat over de kwaliteit cc se sf etcetera of het voor diesel of benzine motoren is vanwege de reiniging beginnend met s is benzine ,met c diesel

Re: Volkswagen Transporter verbruikt veel olie

Geplaatst: 06 aug 2018 16:26
door top-of-FLOP
Dit is de angst van iedere occasion koper. Ik heb net een Caddy occasion gekocht, vandaar mijn reactie (ik ben trouwens blij met m'n occasion).

De wet onderscheidt drie situaties op grond waarvan overeenkomsten kunnen worden ontbonden: dwang, dwaling en bedrog.

Er is een essentieel verschil tussen 'verbruiken' en 'verbranden'. Hier is duidelijk sprake van 'dwaling'. Wanneer je van tevoren had geweten dat deze auto zoveel olie zou verbruiken, dan had je de auto niet gekocht. Wanneer je van tevoren had geweten dat deze auto olie zou 'verbranden' dan had je de auto sowieso niet gekocht. Motor olie is immers niet bedoeld als 'brandstof' maar als smering voor de motor. Met een beroep op dwaling kan je de overeenkomst (laten) ontbinden.

"Hij zei dat hij het zelf ook niet wist". Dat is nog maar de vraag. Van een garagehouder mag worden verwacht dat hij dat juist wel weet, dat is zijn vakgebied. Hij wordt geacht te onderzoeken wat voor auto's hij inkoopt. Hij is de expert en jij bent de consument. De clausule in een koopovereenkomst dat een auto olie verbruikt is niet gebruikelijk. Het doet vermoeden dat de garagehouder wel degelijk op de hoogte was. In dat geval spreekt de wetgever van bedrog.

Nadat de termijn van ingebrekestelling is verstreken, is het gebruikelijk dat je een 2e aangetekende brief verstuurt met een nieuwe termijn en met de mededeling dat de koopovereenkomst wordt ontbonden wanneer er niet adequaat wordt gereageerd.

Wanneer je de auto met Bovag garantie hebt gekocht, kun je een klacht indienen bij de Bovag. Het schijnt dat 80% van de klachten wordt toegewezen. Wanneer je geen Bovag garantie hebt, dan zou je de klacht kunnen voorleggen bij Klachtenkompas van de Consumentenbond. Een lidmaatschap van de Consumentenbond is goedkoper dan een rechtsbijstandverzekering of zelf een advocaat in de arm nemen.
De Consumentenbond kent voor dit soort praktijken standaard correspondentie.

Succes