Pagina 1 van 1

Parttimer verplicht overwerken maar geen meeruren uitbetalen

Geplaatst: 24 sep 2012 11:27
door Gillian05
Hallo,

Ik werk al 9 jaar bij hetzelfde concern en elke september hebben wij te maken met een jaarafsluiting.
Dat betekent een hele drukke periode met verplicht overwerk. Op zich geen probleem want we kregen hier voorheen altijd tvt. Echter dit jaar niet meer. Alle overuren worden niet gecompenseerd.

De baas verplicht iedereen om minimaal 5 uur extra uren over te werken (voor parttimers is het 3 of 4)
Nu werk ik sinds afgelopen jaar parttime (24 uur) en ben ik via internet erachter gekomen dat er een onderscheid is tussen overuren en meeruren. In mijn geval spreken we dus van meeruren, omdat ik slechts 3 uur bovenop de 24 uur werk. Mijn werkgever is echter niet op de hoogte van deze regeling en heb dit uiteraard even duidelijk gemaakt.

Nu weigert mijn werkgever de meeruren uit te betalen. Hij zegt dat er in dit geval geen onderscheid gemaakt wordt dus dat ik in dit geval dan maar niet moet overwerken. Echter is iedereen dit wel verplicht en kom je er eigenlijk ook niet aan onderuit omdat het zo een drukke periode is.

Ik ben nu dus een beetje in de war. Als ik dus nu langer werk dan krijg ik helemaal niets, terwijl ik daar wel recht op heb. Blijf ik niet langer dan word ik als 'on-collegiaal' gezien omdat andere mensen mijn werk dan moeten opknappen.

Wat moet ik hier nu mee? Want mijn gevoel zegt me dus dat mijn werkgever er op gokt dat ik door de druk van mijn andere collega's dan toch maar langer blijf zonder compensatie. Uiteraard ben ik het daar niet mee eens maar ik voel me haast wel gedwongen.

Re: Parttimer verplicht overwerken maar geen meeruren uitbetalen

Geplaatst: 25 sep 2012 11:55
door ruud_a
u zou aan uw baas kunnen vragen dit niet betalen en niet overwerken op papier te zetten
dan kunt u in ieder geval aan uw collega's uitleggen waarom u naar huis gaat
zij worden immers wel betaald voor het werk dat u gratis zou moeten doen?
ik denk echter niet dat een en ander u in dank afgenomen zal worden door uw baas
dat is dus een afweging die u zelf zult moeten maken

Re: Parttimer verplicht overwerken maar geen meeruren uitbetalen

Geplaatst: 25 sep 2012 12:04
door Chocomelk
Geen tijd voor tijd en geen uitbetaling ?
En je collega's gaan allemaal voor niets werken ?

Re: Parttimer verplicht overwerken maar geen meeruren uitbetalen

Geplaatst: 25 sep 2012 12:15
door electomonteur
Vrees dat ze allemaal bang zijn dat ze er uit worden gemikt bij die baas op gronden van werkweigering
Ik zou zeggen gelijk aan vechten dat ontslag op gronden van werkweigering
is namelijk niet zo
De baas doet aan oplichting , uitbuiting en belasting ontduiking
is veel zwaarder gestraft

dus ik zou de baas een keuze stellen
of de uren via over / meer werk betalen ov via tvt of een melding bij de arbeidsinspectie en belasting dienst
keuze is aan hem
hij wil die jaar afsluiting in september doen moet hij er ook iets voor over hebben
zo niet krijgt hij van zelf de rekening en moet op de blaren zitten

Re: Parttimer verplicht overwerken maar geen meeruren uitbetalen

Geplaatst: 25 sep 2012 18:40
door BreejKC
Ik werk al 9 jaar bij hetzelfde concern
"Concern" wil dus zeggen dat er sprake is van een hele grote onderneming. In de meeste gevallen is er dan sprake van een CAO (Collectieve Arbeids Overeenkomst). Aan de regels van zo'n CAO moet u zich uiteraard houden, maar de werkgever ook. Eenzijdig afwijken van de CAO door de werkgever is dus niet toegestaan.

Kijk in deze CAO wat er over meer- en/of overwerk geschreven staat en waar u wel of niet recht op hebt. Vaak staat hierin ook omschreven of overwerk u al dan niet verplicht kan worden. Staat omschreven dat men overwerk u niet kan verplichten dan kunt u niet ontslagen worden op grond van werkweigering. Het wil nog wel eens gebeuren dat de werkgever zich wel aan de CAO houdt, maar het midden-management hun eigen regeltjes maakt en daarmee op grond van hun leidinggevende positie hun ondergeschikten onder druk zetten.

Zorg er dus voor dat als u meer- of overwerkt dat deze uren goed genoteerd staan en dat u daarvan een afschrift heeft. Worden die uren desondanks niet uitbetaald, dan heeft u op grond van de CAO een sterk punt.

Het zou kunnen dat het midden-management uw uren simpelweg niet doorgegeven heeft aan de salarisadministratie. Als u zwart-op-wit kunt aantonen dat u deze uren wel gemaakt heeft, kunt u dat natuurlijk ook zelf doorgeven aan de salarisadministratie. Doe dat altijd schriftelijk en vraag ook schriftelijk antwoord als men weigert uit te betalen. Met de CAO in uw hand kunt u dan de werkgever wegens fraude aanklagen. Hiervoor kunt u terecht bij uw vakbond, uw rechtsbijstandverzekering of bij het juridisch loket.