[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 176: Illegal string offset 'forum_id'
[phpBB Debug] PHP Warning: in file [ROOT]/viewtopic.php on line 178: Illegal string offset 'forum_id'
Radar • Werkweigering? Valt dit daar onder?
Pagina 1 van 1

Werkweigering? Valt dit daar onder?

Geplaatst: 03 jan 2014 13:21
door yanyan
Hallo, Ik had een vraag over werkweigering. Het is als volgt: ik werk sinds augustus 2010 bij een klein bedrijfje als ontwerper.

Elk jaar eind Januari is er een beurs in Duitsland. Ik ging voor het eerst in 2011 mee. Ik was toen samen met een collega. Er werd ons gezegd dat we daar alleen nieuwe ontwerpen zouden maken wanneer nodig was naast het in de gaten houden van de mensen die aan het in- en uitpakken zijn, daarna zijn we vrij om door de beurs te lopen voor inspiratie. Maar al snel bleek niks van waar te zijn. De eerste dagen moesten we zelf alles uitpakken, opruimen, schoonmaken en dingen regelen met standbouwers (eigenlijk alles waar de bazen zelf geen zin in hadden). En wanneer de beurs dan eindelijk begonnen was, moesten we ook mee helpen met het verkopen. Mijn collega en ik waren allebei niet goed in het verkopen en dat hadden we vantevoren al aangegeven dat we niet daar voor mee wilden gaan. Eenmaal terug gekomen in Nederland, kregen we onze 3 weekenddagen dat we hadden moeten werken, niet vergoed of uitbetaald (de beurs duurt 10 dagen met op en afbouw). De bazen kwamen later er op terug dat dit een leerproces voor ons was en dat we de tijd op de beurs als ervaring moeten zien.

In 2012 ben ik ook weer mee gegaan omdat er toen niemand anders meer was. En weer werden er dingen beloofd en later weer terug getrokken.

Voor de beurs van 2013 heb ik laten weten dat ik echt niet meer mee wilde (vooral niet omdat ik dit keer in mijn eentje mee moest) en dat de beurs voor mij echt geen leerproces of ervaring meer is. In- en uitpakken volgens lijstjes kan immers iedereen. In een korte meeting zeiden de bazen dat het echt in mijn contract stond als een van mijn werkzaamheden maar dat ze me wel tegemoet willen komen met een andere optie. Ik hoef de beurs niet volle 10 dagen mee te draaien, ik moet er alleen de dagen voor het opbouwen en de dagen voor het afbouwen er zijn. Dat betekend het volgende: Voor het opbouwen is het zondag vliegen naar Duitsland, maandag opbouwen & dinsdag laatste ‘puntjes op de I’ en om 5 uur ‘s middages vliegtuig terug. En voor het afbouwen is het zondag vliegen, maandag alles regelen qua samples, opruimen, schoomaken en inpakken & dinsdag terug naar Nederland en naar werk. De werkdagen tijdens de beurs ben ik natuurlijk verplicht gewoon weer om 9 uur op kantoor zijn aangezien ik niet op de beurs ben.

Nee, afgelopen jaar was niet vol te houden. Vooral niet die dinsdag na terugkomst. Vliegtuig ging namelijk om 4uur ‘s ochtends zodat ik om 9 uur weer op kantoor kon zijn. Ik heb uiteindelijk gezegd dat ik het niet trok om nog een volle dag te werken en moest toen een vrije dag opnemen.

Meestal zijn ze wel wat eerder met het vragen om mee te gaan naar de beurs. Het wordt dan netjes in november of begin december gevraagd in een gesprek met de bazen. Dit jaar zijn ze er zo laat mee dat ik al had gehoopt dat ik niet mee hoef maar blijkbaar heb ik iets te vroeg gejuicht. Ik heb net een sms/whatapp binnen gekregen dat ze mijn ticket aan het reserveren zijn. Dus blijkblaar gaan ze er gewoon van uit dat ik zeker mee ga en op de voorwaarden van vorig jaar.

Nu kom ik eindelijk bij mijn vraag: Mag ik weigeren? Ik heb na vorig jaar in mijn contract opgezocht en bij mijn werkzaamheden staat het volgende:
3.2 ......Het creatieve gedeelte van de beurzen voorbereiden. Dit alles in de ruimste zin des words.
3.3 De werkgever kan van de werknemer verlangen ook andere werkzaamheden te verrichten dan die tot een normale uitoefening van zijn functie behorden, indien er voor zover deze andere werkzaamheden redelijkerwijs van hem gevergd kunnen worden.
Ik heb zelf een vast contract met onbepaalde tijd. Maar ik ben al wel op zoek naar een nieuwe baan. Toch wil ik dat de situatie helemaal uit de hand loopt. Wat kan ik doen?

Re: Werkweigering? Valt dit daar onder?

Geplaatst: 03 jan 2014 13:30
door Jolijn
Probeer de dinsdag na terugkomst vrij te krijgen, zonder dat het je een vrije dag kost.
Het is maar 1 x per jaar en deze maand misschien voor de laatste keer.

Re: Werkweigering? Valt dit daar onder?

Geplaatst: 03 jan 2014 13:58
door Miepje1
Tja, ik heb ook wel eens boterhammen staan smeren en beurzen op- en afbouwen terwijl dat niet eens zo duidelijk in mijn arbeidsovereenkomst stond...
In de jouwe staat nog iets over het werken aan/op een beurs. Ik begrijp dat het vermoeiend is. Ik ga zelf een paar keer per jaar naar een congres en moet dan ook mijn eigen stand opbouwen en bemensen. Ik sta zelfs altijd helemaal alleen. Vermoeiend, maar ook leuk want je krijgt ook alle credits als het goed gegaan is.
Aan de andere kant: vooral bij een klein bedrijf kan er nu eenmaal nét even wat meer gevraagd worden van je dan bij een multinational met meer geld en mensen.
Jolijn zegt het al: vraag de dinsdag een dagje vrij om bij te komen en probeer het niet op de spits te drijven. In een tijd als deze liggen leuke creatieve banen niet voor het oprapen.

Re: Werkweigering? Valt dit daar onder?

Geplaatst: 03 jan 2014 17:25
door GJvdZ
Bij een klein bedrijf is het niet ongebruikelijk dat er gebruik wordt gemaakt van andere talenten en competenties dan waar je op bent aangenomen. Als je exact wilt doen wat in je contract of functieprofiel staat moet je niet bij een klein bedrijf maar bij een groot bureaucratisch bedrijf gaan werken. Dan weet je precies wat je mag en moet doen. Iedere dag weer... Het 1 is niet slechter dan het andere, het hangt maar net van de persoon af. Ik heb ooit voor een klein bedrijf gewerkt en vond juist de klussen die je normaal niet deed het leuke van zo'n bedrijf.

Re: Werkweigering? Valt dit daar onder?

Geplaatst: 03 jan 2014 21:38
door Frits Bband
Beurzen zijn in jouw geval niet leuk of leerzaam. Wel vermoeiend en onderdeel van je werk, slechts 1 keer per jaar.
Niet zeuren, schouders eronder en blij zijn met het geboden compromis zo lijkt me. Zonder werk zitten is nog minder leuk, wel minder vermoeiend ;-)

Succes!