Ongelezen bericht
door Gast » 10 nov 2004 20:35
Vara / Kassa test prijzen van dierenartsen!
Dierenartsen hanteren zeer uiteenlopende tarieven voor dezelfde ingreep, liet een lezer ons weten. Voor de sterilisatie van zijn kat kwam hij op een prijsverschil van euro 40 tussen vijf dierenartsen in zijn woonplaats Tilburg. De Boodschappenkar nam een landelijke steekproef en noteerde bij de castratie van een hond als grootste prijsverschil een bedrag van euro 207,49 en bij sterilisatie van een kat een verschil van euro 75,91.
De Boodschappenkar belde anoniem met 35 dierenartsenpraktijken in heel Nederland. We vroegen wat het kost om een eenjarige reu, een golden retriever van 28 kilo, te laten castreren. We wilden de prijs weten inclusief pijnstillers, medicijnen en een kraag. Daarnaast wilden we weten wat sterilisatie van een anderhalf jaar oude kat kost, inclusief alle medicijnen.
Opvallend veel dierenartsen wilden ons niet te woord staan. ¨U krijgt alleen de prijs te horen als we nu ook daadwerkelijk een afspraak maken¨, kregen we vaak te horen. ¨We worden helemaal gek van alle mensen die prijsshoppen. Als u een afspraak wilt, komt u maar langs!¨ Eerlijke consumentenvoorlichting blijkt niet bij alle dierenartsen in het lespakket te zitten.
Bij de dierenartsen die wel voorlichting gaven, stuitten we op grote prijsverschillen. Bij de Utrechtse dierenkliniek Biltstraat ben je voor castratie van de hond euro 207,49 euro duurder uit dan bij Dierenartscombinatie Balkbrug-Nieuwleusen. Bij sterilisatie van de kat bedroeg het prijsverschil tussen deze twee euro 75,91. Ook ten opzichte van nummer twee is het prijsverschil groot: Mossel en Straatman in Groningen rekent bij de honden euro 131,89 minder en Stadion in Amsterdam is bij de poezen euro 33,26 goedkoper.
¨Een dierenarts is vrije ondernemer en mag zelf zijn prijs bepalen¨, vertelt een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde. ¨Castratie is in elke dierenartsenpraktijk dezelfde behandeling, alleen de entourage verschilt. Ligt de hond aan infuus en hartbewaking, wordt er een modern kortwerkend narcosemiddel gebruikt, slaapt de hond ter controle een nachtje in de kliniek? Daar gaan de kosten in zitten. Vergelijk het maar met een hotelovernachting: je hebt pensionnetjes, maar ook vijfsterrenhotels.¨
Simon Kleinjan, dierenarts in de Biltstraat, legt uit waarom hij zo prijzig is: ¨De dierengezondsheidszorg is de laatste jaren enorm vooruitgegaan. Honden liggen nu bijvoorbeeld aan de hartbewaking en aan een infuus, we hebben veel meer assistentes in dienst die de hond verzorgen en mensen willen steeds meer uitleg over hun dieren. Daarom duurt een consult nu gemiddeld 20 minuten in plaats van de 5 minuten die je vroeger kreeg. De kwaliteit van de zorg is dus toegenomen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan. Bovendien zijn panden in de stad een stuk duurder dan op het platteland, dus dat zul je ook in de prijs moeten verdisconteren.¨
De goedkoopste dierenarts uit onze vergelijking reageert laconiek. ¨Ach, hier ten plattelande kunnen we niet uit de voeten met de tarieven die ze in de grote stad hanteren¨, vertelt dierenarts Mooiweer van Dierenartscombinatie Balkbrug-Nieuwleusen. ¨We werken niet goedkoper, we voeren dezelfde operatie uit, maar als we dezelfde tarieven hanteren, komt er geen hond meer. Het platteland heeft gewoon wat minder te besteden.¨
Het kan dus geen kwaad vooraf bij wat dierenartsen te informeren naar de prijs van een ingreep. Let alleen wel op de verschillende manieren van aanpak, want daar zit het prijsverschil in. Overigens zullen alle dierenartsen indicatieve prijzen geven: er kan altijd wat onverwachts gebeuren tijdens een behandeling, waardoor extra kosten gemaakt moeten worden.
Bron: VARA