LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] ongevraagd plaatsing slimme meter

Heb je bepaalde ervaringen met een energiebedrijf? Deel hier jouw mening.
isildur
Berichten: 1
Lid geworden op: 11 jan 2008 15:56

Re: ongevraagd plaatsing slimme meter

Ongelezen bericht door isildur » 11 jan 2008 16:09

Polderboy heeft groot gelijk. Eneco presteert bijzonder slecht in hun 'klantvriendelijkheid'; ze lezen je berichten maar half, ze reageren niet of laat en het corrigeren van onjuiste jaarrekeningen duurt soms 2 jaar. En dat is niet 1 ervaring, maar het is constant emmeren met die lui.

diamondvoodoo
Berichten: 177
Lid geworden op: 22 dec 2007 14:20

Re: ongevraagd plaatsing slimme meter

Ongelezen bericht door diamondvoodoo » 11 jan 2008 16:42

Moet je nagaan hoe erg de rest is gezien het feit dat volgens de DTe Eneco de beste (klachten)afhandeling heeft en samen met wat andere leveranciers op tijd de (jaar)rekeningen stuurt. (met een voldoende)

wimvdg
Berichten: 1
Lid geworden op: 11 jan 2008 18:21

Re: ongevraagd plaatsing slimme meter

Ongelezen bericht door wimvdg » 11 jan 2008 18:37

Bij alle reacties mis ik een aantal zaken die bij mij door het hoofd speelden toen voor het eerst sprake was van de vervanging door slimme meters. Waar blijft bijvoorbeeld de privacy (toch wettelijk vastgelegd) als "iedereen" kan zien wanneer en hoeveel energie ik gebruik. Ik zeg ook tijdens een langere vakantie mijn krant niet af om het dievengilde niet te informeren, dat kan nu dus heel eenvoudig door de energie heren. Wat gebeurt er wanneer incorrecte meterstanden op de rekening komen, ik kijk al uit naar de eerste processen. (de computer maakt immers geen fouten) Wat gebeurt er wanneer je weigert, er zijn genoeg redenen om het big brother is watching you gevoel aan te zien komen en dit te willen vermijden. Gaan we nu ook iedere maand ons verbruik laten bepalen om vervolgens verhoging van ons maandbedrag (verlagen gebeurt toch nooit) te moeten aksepteren.

polderboy
Berichten: 921
Lid geworden op: 20 okt 2005 01:03

Re: ongevraagd plaatsing slimme meter

Ongelezen bericht door polderboy » 12 jan 2008 01:02

@wimvdg

Wat mogelijk "verkeerd" geregistreerde meterstanden betreft. Ik DENK dat het niet zo'n vaart gaat lopen, maar het is en blijft ingewikkeld digitaal fraai spul waar best wel wat mee mis kan gaan (net zoals een analoge meter heel af en toe de mist in kan gaan, maar dat gebeurt vaak pas na tientallen jaren betrouwbaar gebruik).

Daarom ook, en vanwege andere redenen, is het wettelijk verplicht voor elke elektra/gasmeter om een fysiek telwerk te hebben die direct van de meter afgelezen kan worden. Bovenop de digitale/op afstand uitlezing.

Ik adviseer dus met klem aan een ieder - mocht hij/zij dat nog niet doen - om zelfs als er een "slimme", op afstand afleesbare meter in de meterkast komt, nog steeds zelf ook alle meterstanden minstens maandelijks te blijven uitlezen van het ingebouwde aflees telwerk. Dan bouw je voor jezelf snoeiharde meterstatistieken op die je (a) met de digitaal uitgelezen data kunt vergelijken ter controle, en (b) je een onafhankelijk en machtig wapen in handen geeft voor als het onverhoop toch "mis" blijkt te gaan met de digitale verwerking van de meterstanden.

Het is een kleine moeite, maar gezien de voortdurende meterstanden ellende (op dit forum veelvuldig geciteerd), op termijn goud waard.

Mocht ik onverhoopt zo'n door mij niet gewenste meter krijgen, zal ik zeker de eerste tijd frekwent dat ding gaan aflezen om me geen oor te laten aannaaien. Want ik ken mijn "pappenheimers" inmiddels wel...

oxxio/davev
Berichten: 7
Lid geworden op: 20 jan 2008 17:21

Re: ongevraagd plaatsing slimme meter

Ongelezen bericht door oxxio/davev » 20 jan 2008 20:29

bericht teruggetrokken
Laatst gewijzigd door oxxio/davev op 21 jan 2008 12:47, 1 keer totaal gewijzigd.

polderboy
Berichten: 921
Lid geworden op: 20 okt 2005 01:03

Re: ongevraagd plaatsing slimme meter

Ongelezen bericht door polderboy » 21 jan 2008 10:40

@Davev

Nou, 30.000 zonnestroomproducenten is ondanks het feit dat het hier NEEderland is geen katten***, hoor. En als Cramer en van der Hoeven "los" gaan met de SDE regeling, zou dat, in het allerbeste geval, best wel tot heel wat meer verstandige eigenopwekkers kunnen gaan leiden (ik geloof niet dat het zover komt, maar het is "een scenario") ...

Zo, zo, de KLANT "mag" van jullie de "hoeveelheid" teruglevering insturen????

En hoe MEET die Klant dat dan wel?

Aangezien hij/zij dan blijkbaar een Oxxio meter heeft, kan hij/zij die teruglevering helemaal niet aflezen! En "andere" meters zijn helemaal niet gecertificeerd of geaccepteerd, of onbetaalbaar (meeste mensen voeden slechts een paar 100 kWh of minder op jaarbasis in, daar ga je echt geen "productiemeter" voor laten aanrukken, ben je mal)! Volgens Wet is nog steeds de netbeheerder (via de meetgemachtigde) verantwoordelijk voor de uitlezing, validering, en het doorsturen van de data.

Hoe denk jij dat de lokale netbeheerder denkt over jouw "voorstel"????

Je suggereert hier blijkbaar dat je via een goedkoop Voltcraft metertje een "valide teruglevermeterstand" kan doorgeven naar de leverancier, daarbij de meetgemachtigde en netbeheerder passerend? En dat de leverancier de netbeheerder zo gek krijgt om "te corrigeren"???? En WAT wordt er dan volgens jou "gecorrigeerd". En HOE dan?????

Hoogste tijd dat je er wat secundaire regelgeving op gaat naslaan.

Neem een paar dagen vrij...

Misschien weet je een paar juristen bij de DTe zo gek te krijgen om je bij deze problematiek te assisteren...

:roll:

polderboy
Berichten: 921
Lid geworden op: 20 okt 2005 01:03

Re: ongevraagd plaatsing slimme meter

Ongelezen bericht door polderboy » 22 jan 2008 01:58

Man, man, man...

Het ziet er naar uit dat Oxxio weer een vlijtig medewerker armer is ("bericht teruggetrokken")...

Of hij heeft enkele "directieven" op tafel gekregen: "Obey this, or there you can find the door" ...

Wat een wereld. Wat een land...

:cry:

digitaaltje
Berichten: 73
Lid geworden op: 29 sep 2006 13:57

Re: ongevraagd plaatsing slimme meter

Ongelezen bericht door digitaaltje » 13 apr 2009 21:11

Goede avond,

Ook ik heb een vraag over de aansluiting van de zgn. 'slimme meter'.
Laatst kregen wij de sleutel van ons nieuwe huis overhandigd. Na het bekijken van de Radaruitzending over de inmiddels beruchte meters heb ik de andere dag bekeken welke men in dit nieuwe huis heeft geplaatst. En jawel hoor, het is een 'slimme'.

De andere dag heb ik eerst telefonisch contact gezocht met de leverancier, t.w. Eneco om deze meter vervangen door een analoge. De dame van het callcentre kon moeilijk uit de voeten met deze vraag en zal deze voorleggen aan één van haar superieuren. Bericht volgt, volgens haar.
Hierna telefonisch contact opgenomen met de woningbouwvereniging. Kennelijk vinden ook zij het een moeilijke vraag, want ik werd maar niet teruggebeld. Na 2 dagen zelf weer contact met hen opgenomen en mij werd meegedeeld dat dit een 'lastige technische aangelegenheid' is, die intern moet worden besproken.
Toen contact opgenomen met het Ministerie van Economische Zaken en toen ik uiteindelijk werd teruggebeld en mijn vraag en opmerking met de man besprak, gaf deze mij gelijk in de zin van het 'door de strot duwen van iets waarom niet is gevraagd'.
Deze heer informeerde mij over het feit dat deze kwestie onderzocht en besproken moet gaan worden in de Eerste Kamer en dat hier best wel enige tijd overheen zal gaan.
Wat hij mij als suggestie meegaf was dat ik in de tussentijd (dus voordat er een beslissing wordt genomen) de slimme meter zal kunnen weigeren op grond van het feit dat er geen wettelijke grond voor plaatsing is.


Mijn vraag is nu (en met name aan Polderboy of anderen die zich hierin hebben verdiept en zinnige uitspraken kunnen doen) of ik zo snel als mogelijk de Netbeheerder Stedin inderdaad kan verzoeken/verplichten deze meter te verwijderen.

Bij voorbaat mijn dank

Sjors_B
Berichten: 659
Lid geworden op: 22 jun 2005 20:45

Re: ongevraagd plaatsing slimme meter

Ongelezen bericht door Sjors_B » 13 apr 2009 22:12

In nieuwe huizen worden automatisch nieuwe meters geplaatst. Dit zijn zonder uitzondering digitale waarvan de ene nog wat slimmer is dan de andere. Al deze nieuwe meters sladeren niet. Als u dat wilt draaien ze u nog eens een poot uit met een nieuwe andere slimme meter die dit wel kan. deze wijze van invoering is laatse week net door de kamer geduwd, gelukkig kunnen betsaande klanten niet worden gedwongen.
Maar ja de wet heeft weer een deurtje: als de meter afgeschreven is wordt hij alsnog vervangen
Als u een kleinverbruiker bent, mag uw huidige meter blijven zitten tot einde het einde van zijn levensduur of tot het moment waarop deze om andere redenen moet worden vervangen (denk bijvoorbeeld aan het uitrolprogramma voor slimme meters dat de komende jaren gaat lopen). U dient in principe over een speciale meter te beschikken die zowel de aan het net onttrokken elektriciteit als de ingevoede elektriciteit kan meten. Beschikt u nog niet over zo'n speciale meter, dan mag uw huidige meter blijven zitten tot het einde van zijn levensduur.

Ik had liever gehad dat de 1e 2e kamer hadden beslist dat een slimme meter altijd van het type "teruglevergereed" moet zijn.

digitaaltje
Berichten: 73
Lid geworden op: 29 sep 2006 13:57

Re: ongevraagd plaatsing slimme meter

Ongelezen bericht door digitaaltje » 14 apr 2009 17:56

Hallo Sjors,

Bedankt voor je reactie. Ik heb via Google en andere websites gezocht naar de betekenis van 'sladeren', maar ze kennen het woord niet, evenmin als ik. Wat betekent dat toch?

quote:Als u een kleinverbruiker bent, mag uw huidige meter blijven zitten tot einde het einde van zijn levensduur of tot het moment waarop deze om andere redenen moet worden vervangen (denk bijvoorbeeld aan het uitrolprogramma voor slimme meters dat de komende jaren gaat lopen). U dient in principe over een speciale meter te beschikken die zowel de aan het net onttrokken elektriciteit als de ingevoede elektriciteit kan meten. Beschikt u nog niet over zo'n speciale meter, dan mag uw huidige meter blijven zitten tot het einde van zijn levensduur. unquote

Wij zijn zgn. kleinverbruikers, maar wie en waar is er bepaald dat deze slimme meter mag blijven zitten? Kan ik dat ergens teruglezen?
Er schijnt geen enkele wettelijke grond te bestaan voor het installeren van zo'n meter (info medewerker Ministerie van Economische Zaken).

Sjors_B
Berichten: 659
Lid geworden op: 22 jun 2005 20:45

Re: ongevraagd plaatsing slimme meter

Ongelezen bericht door Sjors_B » 14 apr 2009 21:14

Ik denk dat oude draaischijfmeters gewoonweg niet meer worden gemaakt. De bewegende delen in deze zijn kwetsbaar en verslijten.

Wat er precies verouderd en hoe lang een electronische meter mee gaat heb ik geen inzicht in.

De verdien truc is straks als u in uw nieuwbouwhuis komt met slimme meter en u wilt een minder slimme meter (echter zonder draaischijf) zal tot ontdekking komen dat dit bij sommige netbehheerders eventjes 120 euro kosten moet dokken voor het ruilen van de meter.
U privacy terug voor 120 euro kassa
Overigens als ik zie wat sommige mensen op hyves en twitter ed zetten vraag ik met af wat het probleem is.

digitaaltje
Berichten: 73
Lid geworden op: 29 sep 2006 13:57

Re: ongevraagd plaatsing slimme meter

Ongelezen bericht door digitaaltje » 16 apr 2009 19:45

Beste Sjors,

Ondanks alles wat je schrijft meen ik het toch te mogen betwijfelen.

Ook vandaag heb ik wederom contact gehad met een aantal instanties en er is inmiddels een officieel bezwaar gepost aan de Netwerkbeheerder.

Jammer dat je de vraag in mijn vorig bericht niet hebt beantwoord. Hierin blijf ik onwetend.

Bedankt voor je reacties :)

digitaaltje
Berichten: 73
Lid geworden op: 29 sep 2006 13:57

Re: ongevraagd plaatsing slimme meter

Ongelezen bericht door digitaaltje » 22 jan 2010 00:16

Het is inmiddels enige tijd geleden dat ook ik een vraag heb gesteld over de zgn. slimme meter en kan meedelen dat na enige inspanning de slimme meters in juni 2009 zijn vervangen door 'domme' meters.

:)

polderboy
Berichten: 921
Lid geworden op: 20 okt 2005 01:03

Re: ongevraagd plaatsing slimme meter

Ongelezen bericht door polderboy » 22 jan 2010 12:47

digitaaltje schreef:Het is inmiddels enige tijd geleden dat ook ik een vraag heb gesteld over de zgn. slimme meter en kan meedelen dat na enige inspanning de slimme meters in juni 2009 zijn vervangen door 'domme' meters.

:)
digitaaltje: bedoel je daarmee te zeggen (ik heb de draad een tijdje niet kunnen volgen, zag je laatste post opflitsen) dat er bij jou een "slimme meter" is geplaatst die nu na protesten van jou weer is verwijderd en vervangen door een zogenaamde ouderwetse Ferrarismeter (zo'n mooi ding met draaiende schijf)?

Zo ja: gratis/geen "kosten"???

Zou een mooie precedent zijn namelijk.

Ben benieuwd...

Oh ja: "salderen" is het mechanisch of administratief (doen) aftrekken van de opwek van zonnestroom (of andere hernieuwbare elektriciteit zelf opgewekt) van de afname op jaarbasis.

Stel: 1.000 kWh opgewekt en 2.000 kWh van net afgenomen in een jaar tijd (eventjes gescheiden beschouwd), dan moet er 1.000 kWh "restverbruik" worden gerekend. De ingaande en uitgaande stroom wordt dan "gesaldeerd".

De Ferrarismeter (die niet in terugloop is beveiligd) doet dat volautomatisch en is in de NL situatie de beste meter, houden dus. Bij mij werkt het al bijna tien jaar zo zonder problemen.

Als je ander type meter hebt (of ongevraagd "krijgt") waarbij de invoeding op het net van zonnestroom op apart telwerk wordt geregistreerd, evenals de afname op apart telwerk, moet helaas de netbeheerder zorgen dat dit "administratief correct" wordt verwerkt. Het gaat daar heel vaak mis (zou in theorie ook hoop ellende kunnen geven bij een "slimme" meter), of in de communicatie met de leverancier. Moet je dus bovenop zitten. Bovendien krijg je vaak het beetje geld op aparte nota pas veel later dan het (momentaan) met een mechanisch terugdraaiende meter gebeurt. Het gaat meestal niet om grote bedragen (heeft alles met de deplorabele situatie met ondersteuning van zonnestroom te maken), maar het gaat hier beslist om het "principe" wat verkracht wordt. Den Haag doet er bijna niets aan en laat "ons" voortmodderen. Netbeheer heeft hierin de macht.

digitaaltje
Berichten: 73
Lid geworden op: 29 sep 2006 13:57

Re: ongevraagd plaatsing slimme meter

Ongelezen bericht door digitaaltje » 26 jan 2010 21:21

polderboy schreef:
digitaaltje schreef:Het is inmiddels enige tijd geleden dat ook ik een vraag heb gesteld over de zgn. slimme meter en kan meedelen dat na enige inspanning de slimme meters in juni 2009 zijn vervangen door 'domme' meters.

:)
digitaaltje: bedoel je daarmee te zeggen (ik heb de draad een tijdje niet kunnen volgen, zag je laatste post opflitsen) dat er bij jou een "slimme meter" is geplaatst die nu na protesten van jou weer is verwijderd en vervangen door een zogenaamde ouderwetse Ferrarismeter (zo'n mooi ding met draaiende schijf)?

Zo ja: gratis/geen "kosten"???

Zou een mooie precedent zijn namelijk.

Bij toeval lees ik dit verhaal nog eens over de zgn. slimme meters en ja Polderboy, na veel aandringen en schrijven zijn de meters 2 maanden na plaatsing vervangen voor (zoals zij het zelf noemen) 'domme' meters. Zonder enige extra kosten omdat er (nog) geen wettelijke grond is deze slimme meters te plaatsen.

Ben benieuwd...

Oh ja: "salderen" is het mechanisch of administratief (doen) aftrekken van de opwek van zonnestroom (of andere hernieuwbare elektriciteit zelf opgewekt) van de afname op jaarbasis.

Stel: 1.000 kWh opgewekt en 2.000 kWh van net afgenomen in een jaar tijd (eventjes gescheiden beschouwd), dan moet er 1.000 kWh "restverbruik" worden gerekend. De ingaande en uitgaande stroom wordt dan "gesaldeerd".

De Ferrarismeter (die niet in terugloop is beveiligd) doet dat volautomatisch en is in de NL situatie de beste meter, houden dus. Bij mij werkt het al bijna tien jaar zo zonder problemen.

Als je ander type meter hebt (of ongevraagd "krijgt") waarbij de invoeding op het net van zonnestroom op apart telwerk wordt geregistreerd, evenals de afname op apart telwerk, moet helaas de netbeheerder zorgen dat dit "administratief correct" wordt verwerkt. Het gaat daar heel vaak mis (zou in theorie ook hoop ellende kunnen geven bij een "slimme" meter), of in de communicatie met de leverancier. Moet je dus bovenop zitten. Bovendien krijg je vaak het beetje geld op aparte nota pas veel later dan het (momentaan) met een mechanisch terugdraaiende meter gebeurt. Het gaat meestal niet om grote bedragen (heeft alles met de deplorabele situatie met ondersteuning van zonnestroom te maken), maar het gaat hier beslist om het "principe" wat verkracht wordt. Den Haag doet er bijna niets aan en laat "ons" voortmodderen. Netbeheer heeft hierin de macht.

Sjors_B
Berichten: 659
Lid geworden op: 22 jun 2005 20:45

Re: ongevraagd plaatsing slimme meter

Ongelezen bericht door Sjors_B » 28 jan 2010 21:07

Bij toeval lees ik dit verhaal nog eens over de zgn. slimme meters en ja Polderboy, na veel aandringen en schrijven zijn de meters 2 maanden na plaatsing vervangen voor (zoals zij het zelf noemen) 'domme' meters. Zonder enige extra kosten omdat er (nog) geen wettelijke grond is deze slimme meters te plaatsen.
maar heb je nu dan een draaischijf of een digitale(zonder slimheid)

digitaaltje
Berichten: 73
Lid geworden op: 29 sep 2006 13:57

Re: ongevraagd plaatsing slimme meter

Ongelezen bericht door digitaaltje » 29 jan 2010 15:09

Sjors_B schreef:
Bij toeval lees ik dit verhaal nog eens over de zgn. slimme meters en ja Polderboy, na veel aandringen en schrijven zijn de meters 2 maanden na plaatsing vervangen voor (zoals zij het zelf noemen) 'domme' meters. Zonder enige extra kosten omdat er (nog) geen wettelijke grond is deze slimme meters te plaatsen.
maar heb je nu dan een draaischijf of een digitale(zonder slimheid)
Nu hebben we een 'domme' digitale.

polderboy
Berichten: 921
Lid geworden op: 20 okt 2005 01:03

Re: ongevraagd plaatsing slimme meter

Ongelezen bericht door polderboy » 29 jan 2010 15:16

digitaaltje schreef:
Sjors_B schreef: maar heb je nu dan een draaischijf of een digitale(zonder slimheid)
Nu hebben we een 'domme' digitale.
Een "domme digitale" met hoeveel telwerken, als ik vragen mag?

Enexis plaatste namelijk standaard viertelwerk "domme" meters jarenlang, handig voor zonnestroom invoeders.

Als je een "domme" meter met alleen "afname" telwerken hebt gekregen en geen mogelijkheid van "teruglever" registratie mocht je aan de zonnepanelen willen, ben je alsnog de klos...

digitaaltje
Berichten: 73
Lid geworden op: 29 sep 2006 13:57

Re: ongevraagd plaatsing slimme meter

Ongelezen bericht door digitaaltje » 29 jan 2010 19:59

polderboy schreef:
digitaaltje schreef:
Sjors_B schreef: maar heb je nu dan een draaischijf of een digitale(zonder slimheid)

Een "domme digitale" met hoeveel telwerken, als ik vragen mag?

Enexis plaatste namelijk standaard viertelwerk "domme" meters jarenlang, handig voor zonnestroom invoeders.

Als je een "domme" meter met alleen "afname" telwerken hebt gekregen en geen mogelijkheid van "teruglever" registratie mocht je aan de zonnepanelen willen, ben je alsnog de klos...
Er zijn 2 telwerken voor uitsluitend afname.
Polderboy, waardoor kan je dit zo stellig beweren? Daar ben ik wel benieuwd naar.

polderboy
Berichten: 921
Lid geworden op: 20 okt 2005 01:03

Re: ongevraagd plaatsing slimme meter

Ongelezen bericht door polderboy » 29 jan 2010 21:13

digitaaltje schreef:
Er zijn 2 telwerken voor uitsluitend afname.
Polderboy, waardoor kan je dit zo stellig beweren? Daar ben ik wel benieuwd naar.
Dank. Dus een "dubbeltarief telwerk" hoog/laag, zonder mogelijkheid van registratie van eventuele decentrale opwek. Slechte zaak, want dan zou je alsnog aan een andere meter "moeten" als je een zonnestroom systeem zou gaan kopen.

Wat is exact mijn "stellige bewering" waar je over valt? Wat ik aangeef zijn ervaringsgegevens uit de praktijk. Ik heb al jaren lang een dossier met "salderingsgevallen" (voor mensen met zonnestroom productie). Die lopen vaak stuk op de bemetering of er gaat van alles fout. Meters waar mensen vaak nooit bewust voor gekozen hebben - een meter is op enig moment in een meterkast geplaatst of vervangen zonder dat mensen benul hadden of hebben over de mogelijke consequenties.

Gesloten