Pagina 2 van 3

Re: Goudeerlijk Volkorenbrood is niet eerlijk!

Geplaatst: 24 feb 2019 21:56
door moederslink
volkorenmeel wil niets anders zeggen dan :
wanneer je wat dan ook voor granen maalt en al het maalsel ongezeefd in een zak doet dan heet dat : volkorenmeel .
Dat is de definitie van volkoren.

Volkoren is geen graankorrel o.i.d an sich , het is het ongezeefde maalsel van wat voor graan dan ook , inclusief de vezels.

Zit er in Waldkornvolkorenbrood .... tarwe, dan is het op een ' volkorenmanier ' gemalen brood met : tarwe.

Ik heb dit geleerd van een molenaar waar mijn dochter indertijd stage heeft gelopen en vlg mij heb ik het zo redelijk goed onthouden :wink:

Re: Goudeerlijk Volkorenbrood is niet eerlijk!

Geplaatst: 24 feb 2019 22:21
door Erthanax
Ach ja, eerst het verschil tussen meel en bloem. Dan nog maar eens de definitie van volkoren uit het meel- en broodbesluit lezen.

En kan iemand me vertellen waar dat waldkorn verbouwd wordt?

Re: Goudeerlijk Volkorenbrood is niet eerlijk!

Geplaatst: 24 feb 2019 22:24
door Lady1234
In het Wald natürlich. :lol:

Re: Goudeerlijk Volkorenbrood is niet eerlijk!

Geplaatst: 24 feb 2019 22:39
door moederslink
:D

Re: Goudeerlijk Volkorenbrood is niet eerlijk!

Geplaatst: 24 feb 2019 22:41
door Theotrucker
In het Duits wel!

Re: Goudeerlijk Volkorenbrood is niet eerlijk!

Geplaatst: 24 feb 2019 22:43
door gosewijn
Ben blij als ik dit zo lees ,dat ik geen brood eet , alleen volkoren crackers. Wat een wereld probleem ,zucht. :?

Re: Goudeerlijk Volkorenbrood is niet eerlijk!

Geplaatst: 24 feb 2019 22:58
door Appie83
gosewijn schreef:
24 feb 2019 22:43
Ben blij als ik dit zo lees ,dat ik geen brood eet , alleen volkoren crackers. Wat een wereld probleem ,zucht. :?
Je zou voor de aardigheid eens naar de ingrediënten moeten kijken. Waarschijnlijk zit er veel bloem in en relatief weinig volkoren meel. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor volkorenkoekjes. Volgens mij is alleen bij brood het woord volkoren (de hele graankorrel is er in verwerkt) in de wet vastgelegd.

Re: Goudeerlijk Volkorenbrood is niet eerlijk!

Geplaatst: 24 feb 2019 23:09
door Moneyman
LU Cracotte volkomen crackers:
Cracotte Volkoren is rijk aan vezels. Deze luchtige volkoren crackers zijn heerlijk met zowel zoet als hartig beleg. Varieer dus maar zoveel je wilt! Wat dacht je van een romig plakje jong belegen kaas of een stevige lik chocopasta? Wat je ook kiest, je zult er zeker van genieten!

Ingrediënten

Granen 97% (volkorentarwemeel 45%, volkorenroggemeel 20%, tarwebloem 33%, roggebloem 10%), suiker, lactose en melkeiwitten, zout, plantaardig vet.
Bevat tarwe, gluten, melk.
Kan sporen bevatten van soja en sesam.
https://www.lu.nl/cracotte/

Re: Goudeerlijk Volkorenbrood is niet eerlijk!

Geplaatst: 24 feb 2019 23:28
door Erthanax
Nou, met 97% granen (waarvan 65% meel en 43% bloem!) krijg je wel waar voor je geld.

Re: Goudeerlijk Volkorenbrood is niet eerlijk!

Geplaatst: 24 feb 2019 23:47
door Lady1234
Die crackers zitten dus overvol. :lol:

Re: Goudeerlijk Volkorenbrood is niet eerlijk!

Geplaatst: 24 feb 2019 23:55
door moederslink
Appie83 schreef:
24 feb 2019 22:58
gosewijn schreef:
24 feb 2019 22:43
Ben blij als ik dit zo lees ,dat ik geen brood eet , alleen volkoren crackers. Wat een wereld probleem ,zucht. :?
Je zou voor de aardigheid eens naar de ingrediënten moeten kijken. Waarschijnlijk zit er veel bloem in en relatief weinig volkoren meel. Dit geldt bijvoorbeeld ook voor volkorenkoekjes. Volgens mij is alleen bij brood het woord volkoren (de hele graankorrel is er in verwerkt) in de wet vastgelegd.
Volkorenknackebrod vd Jumbo :

ingrediënten :
-volkorenmeel ( rogge, tarwe ) 63%
-tarwebloem
-plantaardige oliën ( palm, raapzaad )
-vezel
-gist, zout
-tarwebloem
-roggemoutmeel
-paneermeel de ( volkorenmeel: rogge , tarwe )
-tarwegluten
-gerstemoutextract
- sesamzaad, suiker

Niet verkeerd om regelmatig eens de lijst met ingrediënten na te lopen, toch?
Die crackers zijn dus ook helemaal niet verkeerd.

Iets anders : over gluten ....
een glutenallergie : bestond dat vroeger ook eigenlijk? Daar hoorde je nooit iemand over , toch? En gluten zitten in veel producten en zeker in brood.

Re: Goudeerlijk Volkorenbrood is niet eerlijk!

Geplaatst: 25 feb 2019 05:07
door kweenie
In die crackers zit dus ook suiker. Daar zal TS dus ook tegen ageren.

Glutenintolerantie bestond zeker wel, alleen was er vroeger inderdaad in het algemeen niet bekend dat er een verband was tussen je slecht voelen en gluten. Ik ken mensen die nu, achteraf gezien, zich realiseren dat ze ook vroeger al een intolerantie hadden voor gluten. (Of bijvoorbeeld voor zuivel.) Maar omdat daar weinig kennis over was, werden de symptomen vaak niet herkend. Wel kon men soms, al doende, uitvinden welke maaltijden beter vielen en zo al doende een 'dieet' vinden. Pas later kwam het besef dat er een verband is tussen wel of geen gluten en je al dan niet goed voelen. Mensen met een échte glutenintolerantie zullen begrijpen dat deze mensen niet altijd een fijn leven hebben gehad. Zeker als je jong bent en wordt opgevoed met de houding dat je niet moet zeuren en gewoon je bord leeg moet eten. Dat sommige kinderen zich zo dus bijna continu beroerd hebben gevoeld is op zijn minst verdrietig om te constateren. En kan kinderen ook tot wanhoop hebben gedreven.

Re: Goudeerlijk Volkorenbrood is niet eerlijk!

Geplaatst: 25 feb 2019 07:54
door witte angora
Even terug naar het ingrediëntenverhaal: Ik haal al tijden knackebrod van het merk Fjord. Blauwe verpakking, in sommige winkels hebben ze ook groen, dat is dan met sesam. Kost bijna niks: ongeveer 50 cent per pak.

Ingrediënten: Volkorenroggemeel, zout. Dat is alles. En uiteraard water, ook al staat dat er niet op. Kan sporen bevatten van sesamzaad, soja, haver (gluten) en tarwe (gluten).

Geloof me: het is even wennen, maar als je dit gewend bent dan wil je al dat andere niet meer.

Re: Goudeerlijk Volkorenbrood is niet eerlijk!

Geplaatst: 25 feb 2019 08:34
door kweenie
Tsja, ieder zijn voorkeur. Zo heb je voor de puristen natuurlijk ook de beroemde matzes, die strikt koosjer gemaakt worden. Bevatten alleen bloem en water (dus ook geen zout).

Maar volgens mij heeft dit niet zo heel veel meer te maken met ('goudeerlijk') brood. En je kunt je ook afvragen of het gebruik van wat suiker in het recept nu zo 'oneerlijk' is. Volgens mij wordt in diverse gewone broodrecepten ook een snufje suiker gebruikt.

Re: Goudeerlijk Volkorenbrood is niet eerlijk!

Geplaatst: 25 feb 2019 09:29
door witte angora
kweenie schreef:
25 feb 2019 08:34
Volgens mij wordt in diverse gewone broodrecepten ook een snufje suiker gebruikt.
Klopt, dat heb ik al eerder aangeven. Dat is om de werking van de gistcellen te stimuleren. Suiker is voor hun voeding.

Re: Goudeerlijk Volkorenbrood is niet eerlijk!

Geplaatst: 25 feb 2019 10:35
door Appie83
Erthanax schreef:
20 feb 2019 18:15
Gek veel "broodverbeteraars" zie ik niet staan bij de ingrediënten, en al helemaal niets wat mij angst inboezemt.

Dat er niet meer nodig is dan meel, gist, zout en water om een erg lekker brood te bakken ben ik helemaal met u eens.
Alle ingrediënten behalve meel, gist, zout en water worden beschouwd als broodverbeteraar. Dat er extra ingrediënten worden toegevoegd is overigens helemaal niets mis mee. Dit maakt het brood luchtig, mals en mooi en langer houdbaar en tegelijkertijd goedkoop.
De reden waarom er onder andere E300 (Vitamine C) in brood zit:
Tot het midden van de 20e eeuw en daarvoor had het meel dat de bakker gebruikte reeds drie weken gerust. Tijdens die rustperiode bindt het zuurstof uit de lucht aan de eiwitten in het meel (die later in het deeg de gluten vormen). Omdat meel drie weken lang geconditioneerd opslaan ruimte en energie kost, dus geld, wordt tegenwoordig meel al na een week naar de bakker vervoerd. Het meel is dan nog niet genoeg uitgerijpt. Daarom voegt de meelfabriek ascorbinezuur toe aan het meel om dit verschil te overbruggen.
Bron: broodsmakelijk.nl
Moutmeel zit o.a. in brood om het brood een donker kleurtje te geven. De associatie met donker brood is dat het gezond is, terwijl er ook bijna alleen maar bloem in kan zitten (bijna geen voedingswaarde).

Voor de liefhebber: https://broodsmakelijk.nl/broodverbeteraar.
- Keuringsdienst van waarde over brood: https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van- ... KN_1685468
Met een voorbeeld over goudeerlijk brood waarvan je zou kunnen zeggen, is dat wel zo eerlijk.
- Keuringsdienst van waarde over stokbrood: https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van- ... KN_1702675


O ja, volkorenbrood moet voor minimaal 90% uit volkorenmeel bestaan, dat is vastgelegd in een wettelijke regeling. Met andere woorden elk volkorenbrood is goudeerlijk :wink:. Dit geldt dus niet voor andere producten.

Re: Goudeerlijk Volkorenbrood is niet eerlijk!

Geplaatst: 25 feb 2019 10:44
door witte angora
Als ik op deze link kijk:
Appie83 schreef:
25 feb 2019 10:35
Voor de liefhebber: https://broodsmakelijk.nl/broodverbeteraar.
Mijn brood ziet er inderdaad exact zo uit als op het bovenste plaatje. Daar zit dus helemaal geen broodverbeteraar of wat dan ook in.

Re: Goudeerlijk Volkorenbrood is niet eerlijk!

Geplaatst: 25 feb 2019 10:54
door jonis
witte angora schreef:
25 feb 2019 10:44
Als ik op deze link kijk:
Appie83 schreef:
25 feb 2019 10:35
Voor de liefhebber: https://broodsmakelijk.nl/broodverbeteraar.
Mijn brood ziet er inderdaad exact zo uit als op het bovenste plaatje. Daar zit dus helemaal geen broodverbeteraar of wat dan ook in.

Wat is er mis met de verbeteraars uit het onderste rijtje om daar iets naar wens uit te zoeken en een brood te maken dat eruit ziet zoals het 2de plaatje?

Re: Goudeerlijk Volkorenbrood is niet eerlijk!

Geplaatst: 25 feb 2019 12:51
door Erthanax
jonis schreef:
25 feb 2019 10:54
Wat is er mis met de verbeteraars uit het onderste rijtje om daar iets naar wens uit te zoeken en een brood te maken dat eruit ziet zoals het 2de plaatje?
Niets.

Re: Goudeerlijk Volkorenbrood is niet eerlijk!

Geplaatst: 25 feb 2019 13:28
door witte angora
jonis schreef:
25 feb 2019 10:54
witte angora schreef:
25 feb 2019 10:44
Als ik op deze link kijk:
Appie83 schreef:
25 feb 2019 10:35
Voor de liefhebber: https://broodsmakelijk.nl/broodverbeteraar.
Mijn brood ziet er inderdaad exact zo uit als op het bovenste plaatje. Daar zit dus helemaal geen broodverbeteraar of wat dan ook in.

Wat is er mis met de verbeteraars uit het onderste rijtje om daar iets naar wens uit te zoeken en een brood te maken dat eruit ziet zoals het 2de plaatje?
Waarom zou je het willen?