Radar

toggle menu
LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Discussie rondom Glucosamine

Ervaringen met medicijnen? Geef hier jouw mening.

[ archief ] Discussie rondom Glucosamine

door Neoliet » 22 jan 2012 16:00

Inleiding
Er is sinds een aantal jaren een discussie gaande rondom de werking vanGlucosamine. Patiënten met artrose kunnen er met behulp van dit middel voor zorgen dat er weer kraakbeen aangemaakt wordt en de pijn verlichten. Uit een bepaalde hoek is er veel kritiek gekomen op de werking van dit middel, waarbij de onderbouwing behoorlijk te wensen over laat. Er wordt geschermd met kwakzalverij, waarbij men zich voornamelijk baseert op een onderzoek dat in ieder geval een nadere blik waard is en tegengestelde resultaten onvoldoende worden opgepikt.

...

Glucosamine behoudt registratie
Het meest sterke argument voor de werking van glucosamine is het feit dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft besloten glucosamine-houdende producten als geneesmiddel bij artrose voor de komende vijf jaar te handhaven. Het college stelt onder andere dat “de registraties van glucosamine bevattende geneesmiddelen gehandhaafd kunnen blijven en dat de balans werkzaamheid-schadelijkheid nog steeds positief is”.

Lees hier het hele artikel: Discussie rondom Glucosamine

Wie is voor of tegen Glucosamine en waarom?

[aantal links door de moderator verwijderd]
Laatst bijgewerkt door Neoliet op 22 jan 2012 16:28, in totaal 1 keer bewerkt.

Neoliet
 
Berichten: 7
Geregistreerd: 24 feb 2011 16:27

RE: [ archief ] Discussie rondom Glucosamine

door klaas1978 » 22 jan 2012 16:09

En de vraag is?
klaas1978
 
Berichten: 355
Geregistreerd: 17 dec 2008 22:36

RE: [ archief ] Discussie rondom Glucosamine

door MAXIEM » 22 jan 2012 17:11

Neoliet

Het meest sterke argument voor de werking van glucosamine is het feit dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft besloten glucosamine-houdende producten als geneesmiddel bij artrose voor de komende vijf jaar te handhaven.


Dit is een onzinnige redenering. Handhaven zegt helemaal niets over de werking van dit middel. Handhaving zegt iets over de afweging van de "wetenschappelijke" gegevens ter zake door genoemd college. En wat "wetenschappelijke" gegevens tegenwoordig waard zijn, dat weten we dankzij de opkomst en ondergang van ene Guus Stapel maar al te goed. De gegevens over de werking van glucosamine zijn in elk geval tot nu toe volstrekt tegenstrijdig. Ook kun je naar mijn mening niet zonder meer uitgaan van de onafhankelijkheid van de beoordelende instantie. In deze sector is een zekere mate van belangenverstrengeling zeker niet ongewoon en ongebruikelijk.

Maxiem.
MAXIEM
 

RE: [ archief ] Discussie rondom Glucosamine

door Neoliet » 22 jan 2012 18:29

REUMAFONDS zegt
Glucosamine kan als een milde pijnstiller werken bij milde artrose van de knie.


....

Het zou voor de tegenstanders van dit middel tegen artrose goed zijn nog eens bij zichzelf te rade te gaan waar de negatieve houding nu precies vandaan komt. De kritiek van wetenschappers op het onderzoek van het British Medical Journal, het onderzoek uit 2006 waarin de werking is aangetoond en de herregistratie door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen geeft voldoende aanleiding om de term kwakzalverij voorlopig in ieder geval niet meer in de mond te nemen.
Neoliet
 
Berichten: 7
Geregistreerd: 24 feb 2011 16:27

RE: [ archief ] Discussie rondom Glucosamine

door MAXIEM » 22 jan 2012 19:52

Neoliet

Glucosamine kan als een milde pijnstiller werken bij milde artrose van de knie.


Ook deze uitspraak is lariekoek. Het gebruik "milde" is een ervaringskwalificatie. Wat voor de 1 mild is, is voor de ander helemaal niet mild.

Maxiem.
MAXIEM
 

RE: [ archief ] Discussie rondom Glucosamine

door Neoliet » 22 jan 2012 22:27

Ow ok MAXIEM, jij hebt als de expert helemaal gelijk!

En al die artsen/ziekenhuizen welke spreken over "milde" pijnstillers en "milde" artrose hebben ongelijk!

http://www.reumafonds.nl/informatie-voo ... ehandeling
Neoliet
 
Berichten: 7
Geregistreerd: 24 feb 2011 16:27

RE: [ archief ] Discussie rondom Glucosamine

door MAXIEM » 22 jan 2012 22:32

Neoliet

Het is helemaal niet belangrijk of ik gelijk heb of niet. Waar het om gaat is, dat je geen knollen voor citroenen moet verkopen. Ik begrijp best dat er veel mensen met klachten troost zoeken bij allerhande middelen, maar dat laat onverlet dat professionals geen onzin moeten uitkramen.

Maxiem.
MAXIEM
 

RE: [ archief ] Discussie rondom Glucosamine

door bianca82 » 22 jan 2012 22:34

Glucosamine is niet om weer kraakbeen te krijgen..

want kraakbeen dat weg is komt niet meer terug.. het is een smering in combinatie dat kraakbeen minder snel weg wordt gevreten.

vaak wordt het in combi met chontrotine geslikt en met pijn klachten msm en of omega 3(6,9) dat laatste is weer voor extra smering

wij hebben vaak klanten in de winkel die na 3 a 6 maanden nog niet het gevoel hebben dat het werkt (wij adviseren het 3 maanden minimaal te gebruiken) en ze stoppen er mee.. veel merken na het stoppen geen klacht verergering.. maar heel veel ook weer wel en na paar maanden beginnen ze er weer aan.

bij ons wordt het zo vaak gekocht en ook zo vaak met het verhaal dat ze nadat ze gestopt zijn meer klachten hebben, dat ik wel geloof dat het werkt

alleen je moet goed kijken waar je het koopt.. leuk dat sommige prijsvechters (lees zeer goedkope drogisten) het verkopen maar er zit vaak maar weinig in of allemaal vul troep erin.

nu zeg ik niet dat ons product het beste is maar toch wel beter dan die bepaalde goedkope prijsvechter, heb dan liever dat als het niet bij ons gekocht wordt (of een gespecialiseerde reform) dat het bij de boksende drogist wordt gekocht want daar krijg je teminste (bij de meeste filialen) net als bij ons nog informatie en het personeel weet meestal wel wat te vertellen over het product
bianca82
 
Berichten: 772
Geregistreerd: 24 nov 2010 15:36
Woonplaats: nederland

RE: [ archief ] Discussie rondom Glucosamine

door Neoliet » 22 jan 2012 23:06

Nee ok MAXIEM, wellicht kan jij als de expert dan ff tegen het Reumafonds zeggen dat ze lariekoek en onzin uitkramen...
Neoliet
 
Berichten: 7
Geregistreerd: 24 feb 2011 16:27

RE: [ archief ] Discussie rondom Glucosamine

door kiz » 23 jan 2012 01:15

Neoliet schreef:Nee ok MAXIEM, wellicht kan jij als de expert dan ff tegen het Reumafonds zeggen dat ze lariekoek en onzin uitkramen...

@Neoliet:
Het Reumafonds kraamt dan ook geen onzin uit:
Het is niet aangetoond dat glucosamine het erger worden van artrose tegengaat, zie de door jou zelf aangehaalde bron

en
Er zijn wisselende bewijzen over de effecten van glucosamine als het als supplement wordt gebruikt bij artrose, zie de door jou zelf aangehaalde bron

Jouw stelling
Neoliet schreef:Patiënten met artrose kunnen er met behulp van dit middel voor zorgen dat er weer kraakbeen aangemaakt wordt
daarentegen is wél onzin en bovendien veel te algemeen, aangezien het middel alleen als mogelijke "milde pijnstiller bij milde artrose van de knie" is geregistreerd, en dan ook nog in de categorie "zelfzorggeneesmiddel".

Het CBG zegt er zelf dit over:
Het blijkt dat de werkzaamheid van glucosamine zwak onderbouwd is en niet kon worden bevestigd in de meer recente studies. Een verklaring hiervoor zou kunnen zijn dat deze studies in grotere groepen van artrosepatiënten zijn uitgevoerd, terwijl in de oude studies relatief kleine en geselecteerde groepen van patiënten zaten.

Daarnaast zijn er enkele spontane meldingen geweest van bijwerkingen zoals een wisselende suikerspiegel bij patiënten met diabetes en het optreden van geelzucht. Het is niet duidelijk of deze meldingen worden veroorzaakt door het gebruik van glucosamine, omdat deze effecten niet gezien zijn in studies in diabetes­patiënten. Verder is het algemene beeld van de bijwerkingen mild. Via de diverse periodieke rapportages van bijwerkingen in het kader van geneesmiddelenbewaking blijft het College op de hoogte. (bron: CBG)
kiz
 
Berichten: 2160
Geregistreerd: 11 okt 2005 20:37

RE: [ archief ] Discussie rondom Glucosamine

door MAXIEM » 23 jan 2012 12:23

Neoliet

Je hoeft echt geen expert te zijn om te kunnen onderscheiden wat lariekoek is en wat niet, zeker op dit terrein. Overigens heb ik dat, na het ontvangen van de zoveelste bedelcheque al eens gezegd, en ........................je raadt het al, nooit geen reaktie gehad van die club. Als ze echt met de billen bloot moeten, geven ze niet thuis.

Maxiem.
MAXIEM
 

RE: [ archief ] Discussie rondom Glucosamine

door Wilmamazone » 23 jan 2012 20:21

Neoliet:
Wie is voor of tegen Glucosamine en waarom?


Ik ben tegen omdat Glucosamine en Chondroitine pillen waardeloos zijn:
http://cryptocheilus.wordpress.com/2010 ... aardeloos/

Glucosamine, Chondroitine of combinatiepillen slikken als u lijdt aan knie of heupartrose helpt niet. U krijgt er niet minder pijn door en het heeft geen effect op de afstand tussen uw pijnlijke gewrichten. Niet aan beginnen.

Onderzoekers van het Institute of Social and Preventive Medicine, University of Bern in Zwitzerland publiceerden een zeer stevige meta-analyse van tien kwalitatief goede en grote onderzoeken met een totaal van 3803 patiënten in het Britisch Medical Journal. Kwoot:........

Verder vind ik het opmerkelijk dat het arikel waar Neoliet naar linkt
Lees hier het hele artikel: Discussie rondom Glucosamine
eindigt met:
Meest aanbevolen supplement: Glucosamine van Orthoklinika

Lijkt toch sterk op een staaltje sluikreclame: Wij van WC-eend adviseren WC-eend. [persoonsgegevens verwijderd door de Moderator]

Orthoklinika, Aximedic, domeinkaping en guerrillamarketing

[persoonsgegevens verwijderd door de Moderator]
Laatst bijgewerkt door Radar op 24 jan 2012 14:32, in totaal 1 keer bewerkt.
Reden: Bericht aangepast door de Moderator vanwege het schenden van de gedragsregels ( zie http://www.trosradar.nl/index.php?id=gedragsregels ).
Wilmamazone
 
Berichten: 378
Geregistreerd: 15 jan 2010 12:56

RE: [ archief ] Discussie rondom Glucosamine

door Wilmamazone » 23 jan 2012 20:35

Tros Radar besteedde er zelf overigens in 2008 al aandacht aan:
http://www.trosradar.nl/uitzending/item ... ucosamine/

Glucosamine

Uitzending 25-02-2008
Honderdduizenden Nederlanders slikken glucosamine vanwege artrose. Fabrikanten verdienen miljoenen euro's en komen met de mooiste claims. Maar kloppen deze beweringen over glucosamine wel? En wie heeft er wel baat bij en wie niet? In Radar de antwoorden.
Wilmamazone
 
Berichten: 378
Geregistreerd: 15 jan 2010 12:56

RE: [ archief ] Discussie rondom Glucosamine

door Wilmamazone » 23 jan 2012 21:40

Goh, je bent er maar druk mee Neoliet:
http://kassa.vara.nl/discussies/discuss ... ucosamine/

godefrieda zondag 22 jan 2012, 20:35

Waarom een derde thesis over het zelfde onderwerp geopend?

Er waren al door je op 24 februari 2011 en 1 maart 2011 thesissen hierover geopend.


Hier bij de Tros:
viewtopic.php?f=45&t=93290&p=1139210#p1139210

Afkeer tegen artrosepil ongegrond - 24 feb 2011 17:37
door: Neoliet
Geregistreerd: 24 feb 2011 17:27

En op 1 maart bij hetzelfde item van jou:
Glucosamine toch in basisverzekering - 01 maart 2011 14:30

Mag je me toch eens haarfijn uitleggen welk belang jij hebt bij het steeds maar weer opnieuw beginnen met dezelfde discussie. Glucosamine werkt niet. Punt.
Wilmamazone
 
Berichten: 378
Geregistreerd: 15 jan 2010 12:56

RE: [ archief ] Discussie rondom Glucosamine

door bianca82 » 24 jan 2012 00:31

ik ga toch liever uit wat mijn klanten zeggen

en die zijn meestal wel enthousiast
heb zelfs een klant die zoveel pijn had dat ze amper meer kon lopen
en nu veel minder pijn (ook in de winter)
bianca82
 
Berichten: 772
Geregistreerd: 24 nov 2010 15:36
Woonplaats: nederland

RE: [ archief ] Discussie rondom Glucosamine

door MAXIEM » 24 jan 2012 12:33

Wilmamazone

Het is inderdaad een interessante vraag of neoliet mogelijk belangen heeft in deze tak van handel.

Maxiem.
MAXIEM
 

RE: [ archief ] Discussie rondom Glucosamine

door D. Lip » 24 jan 2012 19:50

Het meest sterke argument voor de werking van glucosamine is het feit dat het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen heeft besloten glucosamine-houdende producten als geneesmiddel bij artrose voor de komende vijf jaar te handhaven. Het college stelt onder andere dat “de registraties van glucosamine bevattende geneesmiddelen gehandhaafd kunnen blijven en dat de balans werkzaamheid-schadelijkheid nog steeds positief is”.

Dat is een drogredenatie van Neoliet, want uit dit artikel blijkt dat er maar een beperkt aantal middelen geregistreerd zijn bij het CBG:
http://www.kwakzalverij.nl/1369/Onwerkz ... egistratie

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) doet de wetenschappelijke waarheid flink geweld aan. Het college besloot eind september dat de registratie van glucosamine-houdende producten als geneesmiddel bij artrose (gewrichtsslijtage) de komende vijf jaar gehandhaafd kan blijven.

Een curieus besluit omdat al lang bekend en uitvoerig bewezen is dat glucosamine niet werkt bij artrose. Het CBG stelt nota bene in de onderbouwing van zijn standpunt dat 'de werkzaamheid van glucosamine ter verlichting van symptomen van artrose (degeneratieve gewrichtsklachten) in de knie zwak onderbouwd is en niet kon worden bevestigd in meer recente studies'. In Nederland zijn twaalf glucosamine-bevattende producten geregistreerd als geneesmiddel, blijkt uit een rapportage van het CBG.

Dan zag ik voor de goede orde toch graag het registratienummer van het middel waar Neoliet indirect reclame voor maakt. Niet dat een van die 12 geregistreerde middelen wel zou werken en deze claim van Neoliet waarmaken:
Patiënten met artrose kunnen er met behulp van dit middel voor zorgen dat er weer kraakbeen aangemaakt wordt en de pijn verlichten.

Artrose is een chronische en onomkeerbare aandoening van het gewrichtskraakbeen. Een middel dat aantoonbaar zorgt voor het weer aanmaken van kraakbeen bij artose, zou volgens mij allang genomineerd zijn voor een Nobelprijs.
Ik vind het laakbaar dat artrosepatiënten tot honderden euro's per jaar uit hun zak wordt geklopt door de misleiding van onder andere Neoliet.
D. Lip
 
Berichten: 130
Geregistreerd: 19 jun 2009 19:41

RE: [ archief ] Discussie rondom Glucosamine

door Fleurtjuh666 » 24 jan 2012 20:00

De huisarts vertelde mijn moeder, die reuma aan haar handen heeft en soms erg veel pijn, dat ze kon proberen om glucosamine te slikken (ze slikt liever niet te veel pijnstillers). Op de vraag of dit daadwerkelijk zou helpen, antwoordde de huisarts dat dat eigenlijk niet bewezen was, maar 'ze kon het in ieder geval proberen'.... na 1 potje is ze gestopt, ze geloofde het eigenlijk bij voorbaat al niet, maar ja, als je soms niet eens je veters kunt strikken, grijp je alles aan om het minder te laten worden....
Ik vind het zo jammer dat mensen met gewrichtsproblemen eigenlijk geld uit de zak wordt geklopt, omdat ze soms alles aangrijpen om van de pijn af te komen. Voelt een beetje als oplichterij, wat mij betreft.
Fleurtjuh666
 
Berichten: 637
Geregistreerd: 26 maart 2010 19:57
Woonplaats: Nijmegen

RE: [ archief ] Discussie rondom Glucosamine

door nevermind » 24 jan 2012 20:19

Fleurtjuh666 schreef:Ik vind het zo jammer dat mensen met gewrichtsproblemen eigenlijk geld uit de zak wordt geklopt, omdat ze soms alles aangrijpen om van de pijn af te komen. Voelt een beetje als oplichterij, wat mij betreft.Ja, kan een woordje meepraten over geldklopperij.
Ik heb voor een versleten knie Hyaluronzuur injectie´s gehad, want het was een wondermiddeltje.
Het enige wat minder wordt, zijn de centen in het geldbeugeltje, maar niet de pijn.
Wat glucosamine betreft heb ik geen ervaring, maar denk, dat dit ook hetzelfde soort medicijn is, wat niet helpt.
TS is hier aan promoten, welke belangen er bij zijn is alleen te gissen.
nevermind
 
Berichten: 4670
Geregistreerd: 09 sep 2011 23:27

RE: [ archief ] Discussie rondom Glucosamine

door Fleurtjuh666 » 24 jan 2012 20:53

nevermind schreef:Ik heb voor een versleten knie Hyaluronzuur injectie's gehad, want het was een wondermiddeltje.
Het enige wat minder wordt, zijn de centen in het geldbeugeltje, maar niet de pijn.
Wat glucosamine betreft heb ik geen ervaring, maar denk, dat dit ook hetzelfde soort medicijn is, wat niet helpt.
TS is hier aan promoten, welke belangen er bij zijn is alleen te gissen.


Wat ben ik blij dat ik daar dan niet aan begonnen ben, ben zelf 23 en heb aan twee kanten een versleten meniscus (aangeboren defect), en moet zeggen dat alle 'wondermiddeltjes' ineens heel leuk gaan klinken als je soms een dag niet eens een trap opkomt....En dat is natuurlijk precies hoe ze mensen willen pakken.
Verder lijkt het er inderdaad verdacht veel op dat TS aan het promoten is.
Fleurtjuh666
 
Berichten: 637
Geregistreerd: 26 maart 2010 19:57
Woonplaats: Nijmegen

Volgende
Geef de vorige berichten weer
Sorteer op

Keer terug naar Medicijnen