LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Zorgpolis: let op sturing

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Gesloten
Radar
Site Admin
Berichten: 5026
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Zorgpolis: let op sturing

Ongelezen bericht door Radar »

Het is weer de tijd van het jaar dat je een keus moet maken voor een zorgverzekering. Verzekeraars sluiten contracten met zorgverleners en presenteren een oerwoud aan polissen. Maar niet alle zorg wordt ingekocht en vaak zijn het de kleinere klinieken die niet met alle verzekeraars een contract hebben.

Radar belicht de onderhandelingspositie van deze kleine behandelcentra. Hebben zij wel wat in te brengen tegen de machtige zorgverzekeraar? En wat zijn de gevolgen voor de patiënten? We laten zien hoe je ervoor zorgt dat je de zorg die jij wilt vergoed krijgt.

Maandag 25 november in Radar, om 20:30 op Nederland 1

hoopopbeter
Berichten: 12
Lid geworden op: 12 mar 2012 18:22

Re: Zorgpolis: let op sturing

Ongelezen bericht door hoopopbeter »

Het lijkt er zelfs op dat minderjarige (dus hun ouders) ook de dupe kunnen zijn van Natura polissen van hun ouders. Zo is er misschien sprake van bijbetaling tandheelkundige jeugdzorg. Zekerheid geven alleen echte restitutie zorgverzekeraars.

http://vergelijkmondzorg.nl/tandartsverzekering/

Laurine
Berichten: 1
Lid geworden op: 25 nov 2013 20:52

Re: Zorgpolis: let op sturing

Ongelezen bericht door Laurine »

De macht van de zorgverzekeraars is schaamteloos groot! Zij zeggen alleen contracten te hebben met praktijken die kwaliteit leveren. Dit is dus: praktijken die de eisen slikken; heeft dus niets te maken met kwaliteit. Marktconform tarief: dat is wat zij zelf bedenken, zonder gedegen onderzoek. Het NZa tarief (dit wordt bepaald door deskundigen na uitgebreid accountantsonderzoek) wordt volledig van de tafel geveegd! En zorgverleners worden tegen elkaar uitgespeeld. Dit heeft niets te maken met kwaliteitsbeleid maar enkel en alleen met zelfverrijking! De patiënt kan bijbetalen!

vdlindenmm
Berichten: 1
Lid geworden op: 25 nov 2013 20:53

Re: Zorgpolis: let op sturing

Ongelezen bericht door vdlindenmm »

Wat een onzin kraamt deze directeur Zorg van Menzis uit. Als ziekenhuis hulp even gelijkgetrokken wordt met de zorg bij het verkrijgen van brillen dan wel contactlenzen, dan slaat haar opmerking "dat Menzis zorgaanbieders beoordeelt op kwaliteit" nergens op.
Deze opmerking is niet te rijmen met het feit dat bril of contactlens dragers verwezen worden naar een Hans Anders, Specsavers of Pearl om de volledige vergoeding te krijgen. Menzis vindt dat deze bedrijven dezelfde kwaliteit leveren als een opticien winkel met alleen maar optometristen waar dan een lagere vergoeding wordt gegeven.
Schandalig. Menzis is dus een Zorgverzekeraar die goed voor zichzelf "zorgt".

Hoebertien
Berichten: 1
Lid geworden op: 26 nov 2013 10:18

Re: Zorgpolis: let op sturing

Ongelezen bericht door Hoebertien »

Het is allemaal nog veel erger dan velen zich realiseren.Achmea wenst wurgcontracten af te sluiten met artsen ..waar bij ze moeten tekenen dat ze volgend jaar 35 procent van hun patiënten uit hun zorg en controle ontslaan,doen ze dat niet dan kunnen ze kortingen tegemoet zien.Niks kwaliteit maar alles over goedkoper.
De enige polis die vlgs mij wel betrouwbaar levert..zelf arts kiezen en ziekenhuis en medicijnen vergoed krijgen die de arts op het recept zet..(het zgn bejubelde preferentie beleid pakt vaker dan gedacht verkeerd uit voor patiënten) is ONVZ...zit in Utrecht en geeft prima service en geen perikelen.Hun slogan is : verzekerd van vrije keuze ook in 2014..als tip de moeite waard om eens te googelen voor eind 2013,
succes tineke

doornloosroosje
Berichten: 127
Lid geworden op: 31 mei 2008 17:42

Re: Zorgpolis: let op sturing

Ongelezen bericht door doornloosroosje »

Hoera! Lang leve de marktwerking ! Het zal niet lang meer duren of je overlijdt op weg naar het ziekenhuis waar je zorgverzekeraar genoeg heeft afgeperst. Waarom moeten ze contracten sluiten als het alleen om kwaliteit gaat ? Kwaliteit kan door de inspectie worden vastgesteld of voor mijn part door het College van Zorgverzekeraars. Ik ben trouwens tegen die privéklinieken, want die pikken de krenten uit de pap en maken het steeds moeilijker voor allround instellingen om de kosten te drukken. Alleen al van die directeuren griezel ik, dus diegenen, die er perse heen willen mogen van mij bijbetalen. Tenzij je kunt aantonen, dat er medische noodzaak is om snel geholpen te worden. Je kunt de patiënt nu eenmaal niet laten lijden onder het feit, dat sommige specialisten zich niet aan een ziekenhuisregime willen onderwerpen.
Hierbij nog een artikeltje van een arts, die ook kanttekeningen zet bij die ZBC's Oef, die heeft het ook over krenten uit de pap :?
http://medischcontact.artsennet.nl/arch ... unia-2.htm

johannes 1
Berichten: 1
Lid geworden op: 27 nov 2013 09:17

Re: Zorgpolis: let op sturing

Ongelezen bericht door johannes 1 »

Promovendum geven aan dat je een vrije keuze hebt, ja , dat klopt!! Maar wat ze er niet bij zeggen in hun reclame / radiospot is dat je bij het kiezen van NIET gecontracteerde zorg wel een deel zelf moet betalen. Ook (ver)wijzen zij niet ( zoals in de financiële wereld verplicht ) naar de voorwaarden cq "dat het kiezen van NIET gecontracteerde zorgafname " geld kan kosten, zie hiervoor de voorwaarden.
En dit kom je echt niet alleen bij Promovendum tegen.
Hoezo transparantie?? Echt niet!

vroem
Berichten: 3748
Lid geworden op: 29 jun 2009 13:58

Re: Zorgpolis: let op sturing

Ongelezen bericht door vroem »

vrije keuze heb je inderdaad altijd! er kan alleen een behoorlijk prijskaartje aan komen te hangen.
Die mw. van Menzis kreeg trouwens bij wat lastiger vragen toch wel aardig rode koontjes, dus ik heb een beetje twijfel aan eerlijkheid van de antwoorden of compleetheid daarvan.

Shine
Berichten: 2475
Lid geworden op: 17 jan 2007 11:02

Re: Zorgpolis: let op sturing

Ongelezen bericht door Shine »

Wat ik kwalijk vind is dat er met de Restitutie polis vrijheid gepretendeerd wordt, wat feitelijk gewoon niet -meer- het geval is. Zoals in de uitzending al aan de orde komt is de Restitutie polis welbeschouwd gewoon een Natura+.
En zo wordt de echte vrije zorg stilletjes en erg snel in de ban gedaan voor de doorsnee consument.

Voor de doorsnee consument is het bijna onbegonnen werk om in het steeds ondoorzichtigere wordende bos nog de juiste zorgverzekeringboom te vinden. Het aantal *etjes breidt zich stiekem/stilletjes uit, mbt de uitsluitingen en aanvullende voorwaarden. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Voor zowel de consument, maar zeker ook voor talloze zorgaanbieders is er sprake van wurgcontracten. Zorgverzekeraars dwingen zelfs soms echt het onmogelijke af bij een zorgaanbieder. Zint het je niet, dan heb je pech, voor jou drie anderen. De zorgverlener, van ziekenhuis tot en met fysiotherapeut, tandarts en meer is het veelal slikken of stikken.
Ik vind het prima en erg goed dat er op de kleintjes gelet wordt, maar in sommige gevallen is het gewoon écht grensoverschrijdend.

Barbara J
Berichten: 5
Lid geworden op: 28 nov 2013 15:21

Re: Zorgpolis: let op sturing

Ongelezen bericht door Barbara J »

Het maakt niet uit, natura of restitutie. Het gaat om gecontracteerde zorg. Ik ben al een paar dagen aan het zoeken en ben er nog steeds niet uit. Het zou toch moeten kunnen, bezuinigen...........
Wat ik mis bij alle vergelijkingssites is:
- 1x invullen wat de wensen zijn (nu bij bv fysio kun je 18x aangeven en dan meteen maar 27x. Ik wil zelf aantal kunnen aangeven);
- voorkeur voor verz. aanklikken,
- woonplaats intypen en in één oogopslag kunnen zien wie is gecontracteerd PER VERZEKERAAR.
Ik moet zoveel handelingen doen en het lukt niet om zo lang achter de computer bezig te zijn.
Mede door Radar heb ik enkele groten al geschrapt zodat de keuze beperkter is.
Als ik bel met vragen krijg ik geen duidelijk antwoord, er wordt gezegd dat ik wel erg ver in de materie duik. Ja, en dat is helaas ook nodig om te voorkomen dat je huisarts er niet op staat (al 1x gehad), dat je alleen medicijnen via een internetapotheek hebt (ook al gehad) en dat vind ik onveilig (brievenbus) en onhandig (wat als er spoed bij is of er een stevig overleg nodig is). Ook met fysio moet je goed kijken welke praktijken gecontracteerd zijn (of veel te weinig).
Ook is het belangrijk dat je de juiste medicijnen vergoed krijgt, soms is het nodig om het duurdere merk te slikken en daar kun je mooi de mist mee ingaan. Bij telefonische navraag is er niemand die daar antwoordt op heeft/geeft.

vroem
Berichten: 3748
Lid geworden op: 29 jun 2009 13:58

Re: Zorgpolis: let op sturing

Ongelezen bericht door vroem »

daar zou ik dan een klacht over indienen bij de NZA, want er wordt altijd zo hard geroepen dat alles transparanter moet worden, terwijl het tegendeel dus blijkbaar gebeurt. Ik zou dit zeker ook onder de aandacht van de regering en tweede kamer brengen. (1 groepsmail naar die jongens en meisjes eruit, kunnen ze niet beweren dat het zo goed geregeld is. En dat zij dit soort problemen niet kennen).

riron
Berichten: 6
Lid geworden op: 12 nov 2013 18:48

Re: Zorgpolis: let op sturing

Ongelezen bericht door riron »

wanneer houd het nu eens op die zorgverzekeringen. elk jaar opnieuw wijzigt de zorgverzekering en moet je kijken of je überhaupt nog wel goed verzekerd bent. elk jaar opnieuw de kleine lettertjes lezen.
er moet gewoon één verzekering komen, voor jong en oud. één maatschappij onder curatele, zonder winstbejacht. in elk ziekenhuis, dezelfde prijzen, kostprijs. vroeger was ik bij de iza verzekerd, altijd goede behandelingen bij tandarts, ziekenhuizen en doktoren en geen extra hoge kosten zoals nu. vervolgens nooit gehoord dat iza geld tekort is gekomen. kregen af en toe nog geld terug.

guusvandee
Berichten: 1
Lid geworden op: 29 nov 2013 22:39

Re: Zorgpolis: let op sturing

Ongelezen bericht door guusvandee »

Op de keper beschouwd ontlopen de aanbiedingen elkaar niet zo erg veel. Waarom kan de overheid niet de basisverzekering standaard en voor een standaardprijs verplicht stellen? Nu geven de verzekeraars 571 euro per jaar per verzekerde uit aan reclame en acties om mensen tot een overstap te bewegen. Zouden ze dit niet hoeven doen dan konden de premies gehalveerd worden. Is dat het resultaat van marktwerking in de zorg?

vroem
Berichten: 3748
Lid geworden op: 29 jun 2009 13:58

Re: Zorgpolis: let op sturing

Ongelezen bericht door vroem »

ACM moet vergelijkers zorgpolissen controleren
02-12-2013

De Autoriteit Consument&Markt (ACM) moet de vergelijkingssites voor zorgverzekeringen goed in de gaten houden. „Met de introductie van de selectieve polis wordt het aanbod complexer”, legt Frank Elion, divisievoorzitter Commercie bij coöperatie VGZ uit. „Voor vergelijkingssites kan dit verstrekkende gevolgen hebben.”

Voor het eerst dit jaar bieden zorgverzekeraars zogenoemde selectpolissen aan. Consumenten die hiervoor kiezen, kunnen in minder ziekenhuizen terecht dan het geval is met bijvoorbeeld een natura- of restitutiepolis. „De klant wordt, in ruil voor die lage premie, door de zorgverzekeraar voor bepaalde aandoeningen gericht naar ziekenhuizen gestuurd die zijn gespecialiseerd in die aandoening.”

Volgens Elion is de selectieve polis zoals die nu wordt aangeboden, nog maar het begin. „Het aanbod wordt verder uitgediept waardoor er meer van dit soort polissen op de markt zullen komen. Aandachtspunt daarbij is dat de consument goed op de hoogte moet worden gebracht van de verschillen ertussen, zeker omdat het aanbod steeds complexer wordt. Daarin hebben zorgverzekeraars, maar ook vergelijkingssites, een zorgplicht.”

VGZ, evenals zorgverzekeraar Menzis, hekelt bijvoorbeeld de onduidelijkheid van de sites die zeggen onafhankelijk te zijn. In werkelijkheid betalen de verzekeraars geld om hun polissen te laten zien. De hoogte van het bedrag bepaalt mede op welke plaats de zorgpolis uitkomt.

En daar wringt ’m nou net de schoen, vindt ook Marcel Canoy, hoofdeconoom bij Ecorys. Sinds 2013 geldt dat banken en verzekeraars een algemene zorgplicht hebben wat betreft complexe producten. Die algemene zorgplicht stelt expliciet dat het belang van de klant moet worden behartigd en bij advies aan de klant in het belang van de klant moet worden gehandeld. Bij de lancering van de wet zei oud-minister De Jager (Financiën): „Ik wil dat de klant weer centraal komt te staan bij banken en verzekeraars. Te vaak kreeg in het verleden eigen gewin voorrang boven het belang van de klant.”

Canoy: „Deze sites zeggen dat ze het goed voor hebben met de consument en dat de beste zorgverzekering uit het totale aanbod wordt gekozen. Maar ze worden betaald door de zorgverzekeraar.” Hoogste tijd dat de Autoriteit Consument&Markt deze clubs gaat aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Canoy: „De consument heeft natuurlijk ook zijn verantwoordelijkheid te nemen, maar de algemene zorgplicht voor complexe producten is niet voor niets in het leven geroepen. Die is er omdat mensen die zaken niet begrijpen en moeten worden beschermd tegen slechte financiele producten. De markt voor zorgpolissen wordt echter ook steeds complexer. Een goed advies is dus van groot belang.”

De ACM laat weten dat er nog geen onderzoek wordt gedaan naar de sites, maar geeft aan dat het wel op de nominatie staat om te worden geagendeerd voor 2014: „We hebben een aantal punten op een lijst staan waaraan we aandacht willen geven. Daar staat ook het overstappen van de consument bij naar een andere zorgverzekering en de drempels die ze daarbij ervaren. De rol van de verzekeringssites wordt daarin meegenomen”, aldus de woordvoerster.
Bron: Telegraaf, 02-12-2013

Het achterlijke is dus dat weer de bal van de onduidelijke en complexe zorgpolissen wordt neergelegd bij partijen die er niet de veroorzaker van zijn. Ik vind dat de verzekeraars zelf moeten zorgen voor deugdelijke info over gevolgen van deze polissen, en deze zelf moeten uitleggen aan die vergelijkingssites. het zijn immers producten die zij zelf bedacht hebben.
mamavan5
Berichten: 1
Lid geworden op: 20 dec 2013 21:04

Re: Zorgpolis: let op sturing

Ongelezen bericht door mamavan5 »

Wij zitten voor onze zorgpolis te kijken bij Promovendum omdat die een goede ortho- en tandartsverzekering pretenderen te hebben. Ik ken ze echter niet en kan er weinig info over vinden. Ze zouden tot Achmea behoren? Wij durven niet zo goed over te stappen omdat ze geen tandheelkundige of medische selectie schijnen te hebben en wij dat in combinatie met super voorwaarden en lage premie niet durven te vertrouwen. Heeft er iemand recente ervaringen ??

Gesloten