Pagina 1 van 1

Geluidskwaliteit Digitenne versus DAB+/Digital Radio

Geplaatst: 16 nov 2014 17:53
door gezondheid
Ik vind de radio zenders via Digitenne (DVB-T) beter klinken dan op DAB+? De zeners via Digitenne klinken veel helderder. Daarin zitten meer hogere tonen en klinkt het signaal voller. Dit komt denk ik doordat de banbdreedte van Digitenne vele malen hoger ligt dan bij DAB+ het geval is?

NPO Radio 1 heeft bij DAB+ een bandbreedte van 64 kbps

NPO Radio 1 heeft bij DVB-T (digital video broadcast terrestrial) 160 kbps

In het Verenigd Koninkrijk hadden de zenders in beginsel ook meer bandbreedte. Toen zij dat later gingen terug schroeven kregen de omroepen vele klachten van de luisteraars. In Nederland zetten ze het om die reden te laag in zodat de luisteraars dit niet zal opmerken.

Hebben jullie weleens het verschil tussen FM/DAB+/DVB-T gehoord? En zo ja, wat valt jullie op?

Re: Geluidskwaliteit Digitenne versus DAB+/Digital Radio

Geplaatst: 17 nov 2014 07:48
door kweenie
De beperkte bitrate is een jaar geleden in het topic over dab+ ook al ter sprake gekomen. Bij digitale uitzendingen zal er altijd een afweging moeten worden gemaakt tussen kwaliteit en diversiteit. Zolang de capaciteit in de ether voor dab+ zo beperkt is, zal de kwaliteit er ook niet op vooruit gaan.

Re: Geluidskwaliteit Digitenne versus DAB+/Digital Radio

Geplaatst: 17 nov 2014 14:09
door 16again
gezondheid schreef:Ik vind de radio zenders via Digitenne (DVB-T) beter klinken dan op DAB+? De zeners via Digitenne klinken veel helderder. Daarin zitten meer hogere tonen en klinkt het signaal voller. Dit komt denk ik doordat de banbdreedte van Digitenne vele malen hoger ligt dan bij DAB+ het geval is?

NPO Radio 1 heeft bij DAB+ een bandbreedte van 64 kbps

NPO Radio 1 heeft bij DVB-T (digital video broadcast terrestrial) 160 kbps
DAB+ bitrate is inderdaad lager, maar de gebruikte codec is veel efficienter (3 tot 4 keer) dan het antieke DVB-T audio format (MP2 , ontwikkeld eind jaren 80)
64kbps DAB+ behoort dus beter te klinken dan 160kbs digitenne.