LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Is de superschool ook de beste plek voor je kind?

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest of nog gaan komen.
Gesloten
Radar
Site Admin
Berichten: 5258
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Is de superschool ook de beste plek voor je kind?

Ongelezen bericht door Radar »

De schoolkeuze staat voor de deur. Ouders en leerlingen van groep 8 lopen open dagen plat. Wat is nou de beste school? Er zijn ranglijsten en keurmerken, maar in hoeverre moeten die leidend zijn? Is de superschool die het beste presteert ook de school die jouw kind de kansen geeft die het verdient?

Maandag 6 februari 2017 in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

vskmp
Berichten: 1
Lid geworden op: 06 feb 2017 20:20

Re: Is de superschool ook de beste plek voor je kind?

Ongelezen bericht door vskmp »

De superschool bestaat niet, evenmin de excellente school. Je kunt ervan uitgaan dat elke school probeert de juiste school te zijn voor uw kind. Open dagen geven een onjuist beeld. Opgepimpte scholen. Informeer bij de huidige leerlingen, zowel onderbouw als bovenbouw. Zij zijn de juiste getuigen. Loop ook eens langs op een normale schooldag en wandel binnen met een eenvoudige vraag. Dat was jarenlang mijn oproep aan ouders in de tijd dat ik schoolleider was. [tot 2002]
Laatst gewijzigd door vskmp op 07 feb 2017 18:29, 1 keer totaal gewijzigd.

Julie4444
Berichten: 5022
Lid geworden op: 04 jul 2014 13:36

Re: Is de superschool ook de beste plek voor je kind?

Ongelezen bericht door Julie4444 »

Radar schreef:De schoolkeuze staat voor de deur. Ouders en leerlingen van groep 8 lopen open dagen plat. Wat is nou de beste school? Er zijn ranglijsten en keurmerken, maar in hoeverre moeten die leidend zijn? Is de superschool die het beste presteert ook de school die jouw kind de kansen geeft die het verdient?
Natuurlijk niet. Scholen met aantoonbare slechte resultaten moet je niet kiezen, maar scholen die gewoon prima presteren zijn over het algemeen OK. Uiteraard zitten daar ook heel veel verschillen in en kun je die PR met een flinke korrel zout nemen.

Het meeste hangt toch af van de sfeer en mentaliteit op school, de onderwijsvisie van de school en individuele docenten. Dat kun je niet echt beoordelen op een open dag.

sjohie
Berichten: 10600
Lid geworden op: 29 okt 2011 10:36

Re: Is de superschool ook de beste plek voor je kind?

Ongelezen bericht door sjohie »

Net zoals de perfecte opvoeding niet bestaat, bestaat de perfecte school ook niet. Zoals al gezegd, of een school goed is, hangt ultimo af van veel persoonlijke voorkeuren, de "klik" bij gebrek aan een betere omschrijving. Tot op een zekere hoogte zeggen de cijfers wel wat over kwaliteit, maar als scholen alleen maar werken naar een zo hoog mogelijke score op test A of B, wil dat niet automatisch zeggen dat de scholieren een goede opleiding hebben gekregen. Ik denk dat ouders de cijfers en scores van een school moeten zien voor wat dat zijn, nuttige handvatten, niks meer, niks minder.

BL2
Berichten: 3303
Lid geworden op: 08 sep 2016 22:02

Re: Is de superschool ook de beste plek voor je kind?

Ongelezen bericht door BL2 »

Het meeste hangt toch af van de sfeer en mentaliteit op school, de onderwijsvisie van de school en individuele docenten. Dat kun je niet echt beoordelen op een open dag.
Inderdaad, een Open Dag of Ouderbijeenkomst zegt helemaal niets. De school is fris en opgeruimd, de docenten lopen vriendelijk lachend rond en de ouderraad presenteert zich vol ijver en enthousiasme.

Het verhaal aan de ouders is super positief, je kind zal in het walhalla van zorg en opleiding terecht komen.
Fijntjes wordt nog even gewezen op de goede beoordeling van de school en de revieuws van de ouders.

Na een jaartje weet je beter.........

De ouderraad geeft geen (nooit) antwoordt op vragen. De school zelf kan geen mail verzenden of het gaat wel fout. "Perongeluk" worden alle (soms geheime) mailadressen van alle ouders (500) verspreid onder alle ouders (!).
Docenten houden het veelal net één of twee jaren vol. Kinderen hebben veel uitval en tussenuren en het beeld van de school is toch snel even anders........
Maar ook voor volgend jaar is er weer een wachtlijst.

kweenie
Berichten: 15756
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Is de superschool ook de beste plek voor je kind?

Ongelezen bericht door kweenie »

Ik vind zulke 'lijstjes' niet zaligmakend. Eigenlijk net als met de Cito-toetsen: als het goed is, leveren die toetsen geen verrassing op en bevestigen ze alleen wat je al weet.

Voor mij is een 'superschool' een school die het kind de kansen geeft die het verdient. Het is afhankelijk van het kind wat daarbij belangrijk is. Waar voor het ene kind een 'superschool' een school is die intellectuele uitdaging in en buiten de schoolvakken biedt, daar is voor andere kinderen een school die het ontwikkelen van (hand)vaardigheden stimuleert een 'superschool'. En voor weer andere kinderen gaat het om het kunnen ontplooien van creativiteit (in brede zin). Wat dat betreft kunnen sommige 'keurmerken' wel handig zijn. Bijvoorbeeld als een school zich als 'cultuurprofielschool' aanprijst, dan kun je er vanuit gaan dat er waarschijnlijk wel iets meer aan cultuur wordt gedaan dan gemiddeld. En een technasium zal iets meer in techniek doen.

Maar het gaat er vooral om dat het kind zich prettig voelt op de school en dat het kan en durft te zijn (en zich te ontwikkelen) zoals hij of zij is of zou willen zijn. Dat de school goed voelt. Dat kun je natuurlijk moeilijk in een of twee open dagen voelen, maar als je een aantal scholen hebt bekeken, dan voel je waarschijnlijk wel al vanzelf welke scholen niet goed voelen. En verder ook luisteren naar ervaringen van andere mensen.

Julie4444
Berichten: 5022
Lid geworden op: 04 jul 2014 13:36

Re: Is de superschool ook de beste plek voor je kind?

Ongelezen bericht door Julie4444 »

kweenie schreef:Ik vind zulke 'lijstjes' niet zaligmakend. Eigenlijk net als met de Cito-toetsen: als het goed is, leveren die toetsen geen verrassing op en bevestigen ze alleen wat je al weet.
Maar CITO scores (groep 8 toets specifiek dan he) zijn wél handig voor middelbare scholen, zeker wanneer kids in de bovenbouw komen en we over ze moeten vergaderen....

Gesloten