Radar

toggle menu

Exorbitante consultkosten

Heb jij een uitgesproken mening over de gezondheidszorg? Ventileer hier jouw mening.

Exorbitante consultkosten

door Leekje53 » 13 jan 2018 10:59

Ik begin te begrijpen waarom ziektekosten zo de pan uit rijzen. Bezoekje van hooguit 15 minuten aan de specialist die even 1 of 2 minuten met een kijkertje in mijn keel/strottehoofd gekeken heeft, zonder bv weefsel weg te nemen. De twee in de specificatie aangegeven "kijk-activiteiten" waren volgens mij slechts één handeling, door de keel wat dieper het strottehoofd in met dezelfde kijkbuis. Het enige wat ik zelf kan bedenken als extra kosten bovenop het normale consult, is dat het kijkertje opnieuw gesteriliseerd moet worden. En de afschrijving van dat ding. Geen extra handelingen, geen foto's, zelfs geen recepten uitgeschreven o.i.d. Kosten (die ik terugvond in mijn overzicht van jaarlijkse ziektekosten) ? € 434. Ik zou graag eens een geheel uitgesplitste kostenspecificatie van dat bedrag zien die verder gaat dan het screenshotje van mijn eigen overzicht. Waarin zit zo'n in mijn ogen exorbitant bedrag voor een simpel consult? Toen ik mijn verzekeraar hierover belde werd als verklaring alleen gegeven "Ja, zodra je naar de specialist gaat moet je rekenen op hele hoge kosten"..
Bijlagen
Firefox_Screenshot_2018-01-13T08-39-44.984Z.png
Firefox_Screenshot_2018-01-13T08-39-44.984Z.png (10.15 KiB) 485 keer bekeken

Leekje53
 
Berichten: 18
Geregistreerd: 25 nov 2017 12:27

RE: Exorbitante consultkosten

door Lady1234 » 13 jan 2018 11:20

Dat heet een DBC. Als er verder nog handelingen nodig geweest waren, zouden die ook onder dat bedrag vallen.

Maar als er geen probleem was, waarom ging u dan naar de dokter?
Lady1234
 
Berichten: 2293
Geregistreerd: 02 nov 2017 17:04

RE: Exorbitante consultkosten

door Lowieze » 13 jan 2018 11:23

Alles moet in het ziekenhuis betaald worden, vanaf het moment dat u daar binnenstapt in een poli totdat u weer naar buiten stapt.
U denkt dat u 1 behandeling hebt ondergaan, maar de specialist dacht daar toch anders over, gezien de 2 declaraties.
Er is bij u geen weefsel weggenomen, maar dat had bij dezelfde behandeling in één keer meegenomen kunnen worden als de specialist dat op dat moment nodig had gevonden. Zou in elk geval weer een behandeling uitgespaard hebben.

ik denk dat u dankbaar mag zijn dat u in Nederland woont en zo goed behandeld wordt.

Misschien kunt u hier nog wat info uit halen: https://www.consumentenbond.nl/zorgkost ... isrekening
Lowieze
 
Berichten: 797
Geregistreerd: 30 nov 2017 11:09

RE: Exorbitante consultkosten

door scontra » 13 jan 2018 11:23

Leekje53 schreef:Ik begin te begrijpen waarom ziektekosten zo de pan uit rijzen. Bezoekje van hooguit 15 minuten aan de specialist die even 1 of 2 minuten met een kijkertje in mijn keel/strottehoofd gekeken heeft, zonder bv weefsel weg te nemen. De twee in de specificatie aangegeven "kijk-activiteiten" waren volgens mij slechts één handeling, door de keel wat dieper het strottehoofd in met dezelfde kijkbuis. Het enige wat ik zelf kan bedenken als extra kosten bovenop het normale consult, is dat het kijkertje opnieuw gesteriliseerd moet worden. En de afschrijving van dat ding. Geen extra handelingen, geen foto's, zelfs geen recepten uitgeschreven o.i.d. Kosten (die ik terugvond in mijn overzicht van jaarlijkse ziektekosten) ? € 434. Ik zou graag eens een geheel uitgesplitste kostenspecificatie van dat bedrag zien die verder gaat dan het screenshotje van mijn eigen overzicht. Waarin zit zo'n in mijn ogen exorbitant bedrag voor een simpel consult? Toen ik mijn verzekeraar hierover belde werd als verklaring alleen gegeven "Ja, zodra je naar de specialist gaat moet je rekenen op hele hoge kosten"..


U laat, waarom weet ik niet, alle andere bijkomende kosten die er worden gemaakt en zijn verwerkt in het aangegeven bedrag, maar even achterwege ! Zo eenvoudig als u het stelt is de rekening niet opgebouwd.
scontra
 
Berichten: 1118
Geregistreerd: 27 maart 2014 18:34

RE: Exorbitante consultkosten

door newmikey » 13 jan 2018 11:24

Leekje53 schreef:Het enige wat ik zelf kan bedenken als extra kosten bovenop het normale consult, is dat het kijkertje opnieuw gesteriliseerd moet worden. En de afschrijving van dat ding.

Dan valt u verder niet veel kwalijk te nemen. Uw blik is echter wel héél erg beperkt. Benadert u de vakgarage ook zo? Uw eigen werk?

De prijs van het zorgproduct is het gemiddelde van alle zorgkosten die komen kijken bij een behandeling. Dat blijkt goedkoper te werken dan een per patient/per bezoek gespecificeerde nota - denk alleen al aan de ongelofelijke administratiekosten die daarbij zouden optreden. Dat er bij u géén stukje weefsel is weggenomen, zit al verwerkt in de omschrijving - "Nasopharyngoscopie, uitgevoerd door middel van optiek via de oropharynx, al dan niet met proefexcisie(s), inclusief nasendoscopie." waarbij uiteraard de woorden "al dan niet" opvallen. Bij sommige patienten gebeurt het wel, bij anderen niet en de gebruikte DBC is daar een gewogen gemiddelde van over een groot aantal patienten.
newmikey
 
Berichten: 4416
Geregistreerd: 04 jul 2007 15:03

RE: Exorbitante consultkosten

door Brahms » 13 jan 2018 11:27

Elk nadeel heeft zijn voordeel, al het eigen risico is nu verbruikt, de rest van het jaar gratis naar de specialist......
Brahms
 
Berichten: 2617
Geregistreerd: 15 okt 2015 23:09

RE: Exorbitante consultkosten

door snuffel1 » 13 jan 2018 12:02

De behandelingen van de specialist tot op de cent uitsplitsen is niet te doen want dat wordt een ellenlange lijst omdat de teller bij binnenkomst al gaat tikken. De facilitaire voorzieningen van het ziekenhuis, het afsprakencentrum, het administreren van uw gegevens, het steriliseren van de apparatuur, het gebruik van de behandelkamer, het salaris van de specialist en eventueel aanwezige assistent en ga zo nog maar even door.
snuffel1
 
Berichten: 2523
Geregistreerd: 06 dec 2012 17:14

RE: Exorbitante consultkosten

door sylvesterb » 13 jan 2018 12:09

Leekje53 schreef:Ik begin te begrijpen waarom ziektekosten zo de pan uit rijzen. Bezoekje van hooguit 15 minuten aan de specialist die even 1 of 2 minuten met een kijkertje in mijn keel/strottehoofd gekeken heeft, zonder bv weefsel weg te nemen.


De apparatuur, die je niet bij de Mediamarkt koopt, heeft ook de mogelijkheid om weefsel weg te nemen. Het is compleet niet relevant of het is afgenomen, maar de mogelijkheid was er. Los dat de specialist hiervoor een opleiding moet volgens, die bij de LOI voor een paar honderd euro wordt gegeven. De zorgkosten zijn hoog dat is een feit, maar uw rekening valt nog erg mee.
sylvesterb
 
Berichten: 2260
Geregistreerd: 26 apr 2015 10:52

RE: Exorbitante consultkosten

door Leekje53 » 13 jan 2018 12:13

Ik kan op de site van mijn verzekeraar CZ de codes invoeren in een kosten-zoekmachines. De genoemde codes worden daar geen van allen gevonden, zelfs niet de gewone "eerste bezoek polikliniek" kosten. Ik zie wel diverse andere codes/kosten langskomen, foto's en echo's bv liggen heel ruim ónder de € 100. Kosten die ik begrijp. Zelfs een MRI komt maar net boven de €200. Des te onbegrijpelijker vind ik de kosten van de eenvoudige kijkhandelingen, die volgens mij per stuk voor minstens richting €150 of meer gedeclareerd moeten zijn als ik het polibezoek van de totaalrekening aftrek. Ik snap heus wel dat er veel kosten met de hele zorg gemoeid zijn. Maar met dít soort bedragen betaalt de klant die toevallig voor een klacht even doorverwezen wordt naar een specialisten-consult dus heel erg fors mee aan allerlei kosten die tijdens het consult in feite niet gemaakt worden. Ik zie in mijn geval nauwelijks het verschil tussen een puur basis-gespreksconsult en een consult met een in mijn ogen voor een KNO arts bijna standaard basis-onderzoekje. Die moet vrijwel altijd even in een keel, neus of oor kijken om iets zinnigs te kunnen zeggen.
De verzekering betaalt wel? In mijn geval niet, het waren afgelopen jaar vrijwel mijn enige ziektekosten die onder het eigen risico vallen.
Leekje53
 
Berichten: 18
Geregistreerd: 25 nov 2017 12:27

RE: Exorbitante consultkosten

door Lowieze » 13 jan 2018 12:16

Leekje53 schreef:Ik kan op de site van mijn verzekeraar CZ de codes invoeren in een kosten-zoekmachines. De genoemde codes worden daar geen van allen gevonden, zelfs niet de gewone "eerste bezoek polikliniek" kosten. Ik zie wel diverse andere codes/kosten langskomen, foto's en echo's bv liggen heel ruim ónder de € 100. Kosten die ik begrijp. Zelfs een MRI komt maar net boven de €200. Des te onbegrijpelijker vind ik de kosten van de eenvoudige kijkhandelingen, die volgens mij per stuk voor minstens richting €150 of meer gedeclareerd moeten zijn als ik het polibezoek van de totaalrekening aftrek. Ik snap heus wel dat er veel kosten met de hele zorg gemoeid zijn. Maar met dít soort bedragen betaalt de klant die toevallig voor een klacht even doorverwezen wordt naar een specialisten-consult dus heel erg fors mee aan allerlei kosten die tijdens het consult in feite niet gemaakt worden. Ik zie in mijn geval nauwelijks het verschil tussen een puur basis-gespreksconsult en een consult met een in mijn ogen voor een KNO arts bijna standaard basis-onderzoekje. Die moet vrijwel altijd even in een keel, neus of oor kijken om iets zinnigs te kunnen zeggen.
De verzekering betaalt wel? In mijn geval niet, het waren afgelopen jaar vrijwel mijn enige ziektekosten die onder het eigen risico vallen.


Dan bent u toch een geluksvogel als dit uw enige kosten waren over een heel jaar.
Lowieze
 
Berichten: 797
Geregistreerd: 30 nov 2017 11:09

RE: Exorbitante consultkosten

door newmikey » 13 jan 2018 12:17

sylvesterb schreef:De apparatuur, die je niet bij de Mediamarkt koopt, heeft ook de mogelijkheid om weefsel weg te nemen. Het is compleet niet relevant of het is afgenomen, maar de mogelijkheid was er. Los dat de specialist hiervoor een opleiding moet volgens, die bij de LOI voor een paar honderd euro wordt gegeven. De zorgkosten zijn hoog dat is een feit, maar uw rekening valt nog erg mee.

Ook dat zijn goeie punten uiteraard maar voor sommige mensen is dat gewoon te ver doorgedacht. Wel een ideetje opgedaan: stukje PVC buis en tangetje met lange handvatten bij de Karwei, kleine webcam uit China laten komen met PostNL (+inklaringskosten) en een laptopje bij de MediaMarkt en ik ben in business - kan ik dezelfde DBC aanbieden voor een tiende van de prijs die TS heeft betaald...(opleiding hoeft niet, er is vast wel een Youtube howto-filmpje)
newmikey
 
Berichten: 4416
Geregistreerd: 04 jul 2007 15:03

Geef de vorige berichten weer
Sorteer op

Keer terug naar Gezondheidszorg / Instellingen