Radar

toggle menu

Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?

Alles over supermarkten en andere winkels, met uitzondering van webwinkels, hoort thuis in dit forum. Voor webwinkels bestaat een apart forum.

Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?

door WickSr » 14 mei 2018 08:12

Hoe komt het dat nu ook fruit in verpakking zolang goed blijft o.a. druiven. Voorheen bevatte trossen druiven altijd wel enkele rotte druiven, nu zijn die amper meer te vinden. Welk middel wordt daar voor gebruikt.
Met vriendelijke groet,
Wick Wesel
Laatst bijgewerkt door Radar op 14 mei 2018 15:41, in totaal 1 keer bewerkt.
Reden: Onderwerp aangepast

WickSr
 
Berichten: 5
Geregistreerd: 14 mei 2018 08:07

Beste antwoord
Gekozen door WickSr

RE: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?

door sjohie » 17 mei 2018 13:50

WickSr schreef:Nog even het volgende over de o.a. voorverpakte druiven:

De takjes waaraan de druiven hangen zijn compleet uitgedroogd; de druiven zitten wel behoorlijk vast en dikwijls trek je ze met het kleine steeltje er nog aan af. Het lijkt wel of ze met een soort lijm vastzitten om het rotten via dat stengeltje tegen te gaan. Je zou zeggen dat met wassen die verbinding toch verbroken moet worden, niet dus. Ik veronderstel dan ook dat ze in een soort lijmbad gedompeld worden en je die troep hoe dan ook binnen krijgt.
Een chemicus (voedseldeskundige) zou hierop eens een onderzoek moeten doen.
Zijn de Supermarkten hier de genius van?


Consumptiedruiven, dus die jij als fruit kan kopen bij de supermarkt, denk aan het ras Frankenthaler in het geval blauwe druiven, worden anders geteeld dan de wijndruiven die je aan ranken in het veld ziet hangen. De teelmethodes variëren wat, maar zijn doorgaans achter glas, en behoorlijk vaak horizontaal, maw de druiven liggen, in plaats van hangen. Dat heeft effect op de door jou genoemde aanhechting. Verder zijn druivenplanten van origine klimplanten, en dus door de natuur zó gemaakt dat als er eens wat weinig water voorhanden is, de vruchten niet meteen van de plant vallen, maar dat die aanhechtingen taai blijven bij opdroging.

Even ter informatie, in Nederland, wereldwijd marktleider als het gaat om innovatie in de land-, tuin- en kasbouw, is er geen enkel aspect van een gewas nog niet onderzocht, of middels veredeling verbeterd waar wenselijk.
Is a dream a lie if it don't come true, or is it something worse? - Bruce Springsteen : The River
sjohie
 
Berichten: 8429
Geregistreerd: 29 okt 2011 10:36
Vind deze reactie leuk

RE: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?

door rvjapio » 14 mei 2018 16:13

Omdat er minder zuurstof bij komt. Groente in luchtdichte sealverpakking houdt het zelfs nog veel langer vol. Probeer een courgette of komkommer: Zonder seal na een week verrot, met seal nog gewoon na drie weken vers en eetbaar.
rvjapio
 
Berichten: 348
Geregistreerd: 17 apr 2017 18:47

RE: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?

door Erthanax » 14 mei 2018 16:39

Soms staat er op dat het verpakt is "onder beschermende atmosfeer". Dan gaat het, afhankelijk van het product, om stikstof, CO2 of zuurstof.
De verpakking moet dan wel goed dicht zitten. Druiven zitten meestal in een "geventileerde" kunststof doos, dus zonder beschermende atmosfeer. Bij de teelt van druiven worden veel beschermingsmiddelen gebruikt. Mogelijk dat daardoor ook minder bederf optreedt.
Erthanax
 
Berichten: 451
Geregistreerd: 19 jan 2018 20:57

RE: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?

door Theotrucker » 14 mei 2018 16:50

Bij druiven uit India lagen geïmpregneerde kunststof matjes tussen de druiven. Ze geven gassen af. Ze hadden volgens de gebruiksaanwijzing die er op was gedrukt verwijderd moeten worden. Dit was blijkbaar vergeten door het personeel van Lidl.
Theotrucker
 
Berichten: 184
Geregistreerd: 21 jan 2018 20:42
Woonplaats: Landgraaf

RE: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?

door renewouters » 14 mei 2018 19:16

Rassen en teelmethodes worden continu verder ontwikkeld. Steeds meer rassen zijn resistent voor bacterieen en door optimale teelmethodes en logistiek (denk aan op het juiste moment oogsten en vervoeren) wordt het resultaat steeds beter. Daar hoef je niet per se extra middelen voor te gebruiken.
renewouters
 
Berichten: 1928
Geregistreerd: 27 jul 2015 12:20

RE: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?

door Erthanax » 14 mei 2018 21:03

Dat is inderdaad zo, met name voor "onze" (kas)tuinbouw. Druiven uit India zijn (of in ieder geval waren) berucht vanwege grote residuen van bestrijdingsmiddelen.
Erthanax
 
Berichten: 451
Geregistreerd: 19 jan 2018 20:57

RE: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?

door WickSr » 15 mei 2018 07:45

Worden deze bestrijdingsmiddelen bij goed te wassen dan echt wel verwijderd. Ik vind ook dat de smaak van de druiven ver achteruit is gegaan.
WickSr
 
Berichten: 5
Geregistreerd: 14 mei 2018 08:07

RE: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?

door angel1978 » 15 mei 2018 07:48

WickSr schreef:Worden deze bestrijdingsmiddelen bij goed te wassen dan echt wel verwijderd. Ik vind ook dat de smaak van de druiven ver achteruit is gegaan.


Kasdruiven bedoel je?
Of de druiven die de halve wereld over gereisd zijn om hier midden in de winter verkocht te kunnen worden? Die niet de tijd hebben gekregen om te rijpen ( en dus smaak op te doen ) omdat ze anders te duur worden...
angel1978
 
Berichten: 5732
Geregistreerd: 30 aug 2005 11:08

RE: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?

door sjohie » 15 mei 2018 08:57

Er zijn diverse manieren, wat ook veel gebeurd is dat fruit wat nog niet helemaal rijp is al geplukt wordt, en dan wordt opgeslagen in grote koelpakhuizen rond de 1 à 2 graden, in cellen waar de zuurstof is vervangen door CO2. Daardoor rijpen ze niet, en kunnen ze best lang bewaard worden. Als ze wel verkocht gaan worden, wordt de CO2 vervangen door reguliere omgevingslucht, waardoor het rijpingsproces weer verder gaat, en ze soms al maanden oud, toch "vers" in de supermarkt kunnen liggen.

Dat doet wel iets met de smaak, maar de veranderingen dáár in komen vnl door nieuwe rassen, die naar een bepaalde (consumenten)smaak tóe worden veredeld, zo is de bitterheid van de gemiddelde spruit een stuk minder geworden, en dat is bewust zo gedaan, dat komt niet door meer/ander gif ofzo.
sjohie
 
Berichten: 8429
Geregistreerd: 29 okt 2011 10:36

RE: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?

door witte angora » 15 mei 2018 09:14

Toch vind ik lang niet alle druiven zo lekker als vroeger. En aardbeien eet ik helemaal niet meer, dat zijn waterbommen met een chemisch smaakje.
witte angora
 
Berichten: 16558
Geregistreerd: 21 okt 2009 20:44

RE: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?

door angel1978 » 15 mei 2018 09:21

witte angora schreef:Toch vind ik lang niet alle druiven zo lekker als vroeger. En aardbeien eet ik helemaal niet meer, dat zijn waterbommen met een chemisch smaakje.



Maar dat is toch logisch, als ze hun normale rijping ( vooral in die laatste fase bouwen ze hun smaak / suikergehalte op ) niet krijgen en voor rijping al geplukt worden.. qua smaak ben je eigenlijk onrijpe vruchten aan het eten.
angel1978
 
Berichten: 5732
Geregistreerd: 30 aug 2005 11:08

RE: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?

door kweenie » 15 mei 2018 09:41

renewouters schreef:Rassen en teelmethodes worden continu verder ontwikkeld. Steeds meer rassen zijn resistent voor bacterieen en door optimale teelmethodes en logistiek (denk aan op het juiste moment oogsten en vervoeren) wordt het resultaat steeds beter. Daar hoef je niet per se extra middelen voor te gebruiken.

Klopt. Gevolg is wel dat tegenwoordig vooral gekweekt wordt op mooi en op houdbaar. Dat is zeker niet altijd datgene wat ook het lekkerste is. Sommige producten kun je ook nauwelijks meer in de winkel kopen, omdat ze niet goed/lang houdbaar zijn of te teer zijn. Erg jammer.

Ook onrijp plukken zodat ze makkelijk vervoerd kunnen worden is een manier waarop groente en fruit lang te bewaren is. Met het wordt er niet lekkerder op.

Overigens kun je er zelf ook vaak wat aan doen. Moderne koelkasten hebben soms een nul graden vak of fresh zone of hoe ze het ook noemen. Dat werkt soms verrassend goed. Ik heb daar bijvoorbeeld wel eens worteltjes of spinazie in liggen die weken na de verkoopdatum er nog uitzien alsof het net uit de winkel komt.
kweenie
 
Berichten: 12695
Geregistreerd: 24 okt 2007 15:04

RE: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?

door Erthanax » 15 mei 2018 10:22

Het lekkerste fruit (en groente) koop je rechtstreeks van de tuinder. In het oogstseizoen verkopen ze vaak ook aan particulieren, gewoon in de schuur of een kraam. Je moet wel het geluk hebben een beetje in de buurt te wonen. Of alert zijn op handgemaakte borden langs de weg.
Erthanax
 
Berichten: 451
Geregistreerd: 19 jan 2018 20:57

RE: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?

door WickSr » 17 mei 2018 10:39

Nog even het volgende over de o.a. voorverpakte druiven:

De takjes waaraan de druiven hangen zijn compleet uitgedroogd; de druiven zitten wel behoorlijk vast en dikwijls trek je ze met het kleine steeltje er nog aan af. Het lijkt wel of ze met een soort lijm vastzitten om het rotten via dat stengeltje tegen te gaan. Je zou zeggen dat met wassen die verbinding toch verbroken moet worden, niet dus. Ik veronderstel dan ook dat ze in een soort lijmbad gedompeld worden en je die troep hoe dan ook binnen krijgt.
Een chemicus (voedseldeskundige) zou hierop eens een onderzoek moeten doen.
Zijn de Supermarkten hier de genius van?
WickSr
 
Berichten: 5
Geregistreerd: 14 mei 2018 08:07

RE: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?

door angel1978 » 17 mei 2018 11:39

WickSr schreef:Nog even het volgende over de o.a. voorverpakte druiven:

De takjes waaraan de druiven hangen zijn compleet uitgedroogd; de druiven zitten wel behoorlijk vast en dikwijls trek je ze met het kleine steeltje er nog aan af. Het lijkt wel of ze met een soort lijm vastzitten om het rotten via dat stengeltje tegen te gaan. Je zou zeggen dat met wassen die verbinding toch verbroken moet worden, niet dus. Ik veronderstel dan ook dat ze in een soort lijmbad gedompeld worden en je die troep hoe dan ook binnen krijgt.
Een chemicus (voedseldeskundige) zou hierop eens een onderzoek moeten doen.
Zijn de Supermarkten hier de genius van?


Je bent overduidelijk op zoek naar 'iets' chemisch. Eerst was het een bestrijdingsmiddel en toen je daar niet gewenste antwoorden op kreeg is het nu een lijmbad?
Wat wil je nu eigenlijk horen, want naar echte antwoorden lijk je niet echt op zoek.
angel1978
 
Berichten: 5732
Geregistreerd: 30 aug 2005 11:08

RE: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?

door Erthanax » 17 mei 2018 11:58

Druiven in een lijmbad, hoe verzin je het. Waarom zouden de steeltjes dan wel uitdrogen, maar de druiven zelf niet?
Waarschijnlijk heeft het te maken met het ras en vooral met het onrijp plukken en vervolgens "narijpen".
Erthanax
 
Berichten: 451
Geregistreerd: 19 jan 2018 20:57

RE: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?

door WickSr » 17 mei 2018 12:39

Ok, iemand moet de expert zijn, maar nog steeds geen bevredigend antwoord, alleen van diegene die net als ik 'denken dat'!

*Zonder seal na een week verrot (Tot nu toe het beste antwoord)
*Bij de teelt van druiven worden veel beschermingsmiddelen gebruikt
*Druiven uit India zijn (of in ieder geval waren) berucht vanwege grote residuen van bestrijdingsmiddelen.
WickSr
 
Berichten: 5
Geregistreerd: 14 mei 2018 08:07

RE: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?

door WickSr » 17 mei 2018 12:50

Verzinnen wordt door de telers gedaan om ons om de tuin te leiden. Maar ondertussen heb ik nog steeds geen bevredigend antwoord gekregen alleen van diegene die net zoal ik denken dat zal aan... en... een Lijmbad zou dat ook een Sealbad kunnen zijn?

Beste antwoorden tot nu toe:
*Zonder seal na een week verrot, met seal nog gewoon na drie weken vers en eetbaar.
*Druiven uit India zijn (of in ieder geval waren) berucht vanwege grote residuen van bestrijdingsmiddelen.
*Bij de teelt van druiven worden veel beschermingsmiddelen gebruikt.
WickSr
 
Berichten: 5
Geregistreerd: 14 mei 2018 08:07

RE: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?

door sjohie » 17 mei 2018 13:47

WickSr schreef:Nog even het volgende over de o.a. voorverpakte druiven:

De takjes waaraan de druiven hangen zijn compleet uitgedroogd; de druiven zitten wel behoorlijk vast en dikwijls trek je ze met het kleine steeltje er nog aan af. Het lijkt wel of ze met een soort lijm vastzitten om het rotten via dat stengeltje tegen te gaan. Je zou zeggen dat met wassen die verbinding toch verbroken moet worden, niet dus. Ik veronderstel dan ook dat ze in een soort lijmbad gedompeld worden en je die troep hoe dan ook binnen krijgt.
Een chemicus (voedseldeskundige) zou hierop eens een onderzoek moeten doen.
Zijn de Supermarkten hier de genius van?


Consumptiedruiven, dus die jij als fruit kan kopen bij de supermarkt, denk aan het ras Frankenthaler in het geval blauwe druiven, worden anders geteeld dan de wijndruiven die je aan ranken in het veld ziet hangen. De teelmethodes variëren wat, maar zijn doorgaans achter glas, en behoorlijk vaak horizontaal, maw de druiven liggen, in plaats van hangen. Dat heeft effect op de door jou genoemde aanhechting. Verder zijn druivenplanten van origine klimplanten, en dus door de natuur zó gemaakt dat als er eens wat weinig water voorhanden is, de vruchten niet meteen van de plant vallen, maar dat die aanhechtingen taai blijven bij opdroging.

Even ter informatie, in Nederland, wereldwijd marktleider als het gaat om innovatie in de land-, tuin- en kasbouw, is er geen enkel aspect van een gewas nog niet onderzocht, of middels veredeling verbeterd waar wenselijk.
sjohie
 
Berichten: 8429
Geregistreerd: 29 okt 2011 10:36

RE: Hoe kan het dat fruit in verpakking lang goed blijft?

door sjohie » 17 mei 2018 13:50

WickSr schreef:Nog even het volgende over de o.a. voorverpakte druiven:

De takjes waaraan de druiven hangen zijn compleet uitgedroogd; de druiven zitten wel behoorlijk vast en dikwijls trek je ze met het kleine steeltje er nog aan af. Het lijkt wel of ze met een soort lijm vastzitten om het rotten via dat stengeltje tegen te gaan. Je zou zeggen dat met wassen die verbinding toch verbroken moet worden, niet dus. Ik veronderstel dan ook dat ze in een soort lijmbad gedompeld worden en je die troep hoe dan ook binnen krijgt.
Een chemicus (voedseldeskundige) zou hierop eens een onderzoek moeten doen.
Zijn de Supermarkten hier de genius van?


Consumptiedruiven, dus die jij als fruit kan kopen bij de supermarkt, denk aan het ras Frankenthaler in het geval blauwe druiven, worden anders geteeld dan de wijndruiven die je aan ranken in het veld ziet hangen. De teelmethodes variëren wat, maar zijn doorgaans achter glas, en behoorlijk vaak horizontaal, maw de druiven liggen, in plaats van hangen. Dat heeft effect op de door jou genoemde aanhechting. Verder zijn druivenplanten van origine klimplanten, en dus door de natuur zó gemaakt dat als er eens wat weinig water voorhanden is, de vruchten niet meteen van de plant vallen, maar dat die aanhechtingen taai blijven bij opdroging.

Even ter informatie, in Nederland, wereldwijd marktleider als het gaat om innovatie in de land-, tuin- en kasbouw, is er geen enkel aspect van een gewas nog niet onderzocht, of middels veredeling verbeterd waar wenselijk.
sjohie
 
Berichten: 8429
Geregistreerd: 29 okt 2011 10:36

Volgende
Geef de vorige berichten weer
Sorteer op

Keer terug naar Winkels