Pagina 1 van 1

Boekhouder stuurt steeds hoge rekeningen

Geplaatst: 05 mei 2021 20:55
door Li-174
Hallo allemaal,

Ik ben 2 jaar geleden begonnen als zzper. Nu heb ik een boekhouder die alles voor me regelt. Alleen stuurt de boekhouder veel te hoge rekeningen ik heb een rekening gekregen van €2400 voor de omzet belasting en nu vraagt hij weer €600 voor de kwartaal belasting terwijl we hebben afgesproken dat het €145 zou zijn. Toen ik de rekening kreeg van €2400 heb ik een gesprek met hem aangevraagd en hij heeft voor dat gesprek €116 gerekend terwijl hij zonder met mij te bespreken allerlei klusjes doet. Hij informeert mij niet vooraf hoeveel het ongeveer gaat kosten en sta telkens voor een verassing. Wanneer ik hem bel of mail voor een uitleg waarom de factuur zo hoog is brengt hij dit ook in rekening.
Wat kan ik hier aan doen en wat zijn mijn rechten hierin?

Re: Boekhouder stuurt steeds hoge rekeningen

Geplaatst: 06 mei 2021 09:35
door de auditu
Wat belet u om een andere boekhouder te zoeken?

Re: Boekhouder stuurt steeds hoge rekeningen

Geplaatst: 06 mei 2021 09:39
door rhen
Mijn eerste gedachte is: waarom blijf je bij deze boekhouder? Ik betaal al ZZP-er 250 per kwartaal en dat is all-in. Wat zegt hij zelf over deze hoge bedragen?

Re: Boekhouder stuurt steeds hoge rekeningen

Geplaatst: 06 mei 2021 10:04
door kuklos
Wat is er schriftelijk vastgelegd aan afspraken tussen jullie? Neamtwoord die vraag eerst eens, dan kunnen we meer zeggen over eventuele rechten en plichten.

Re: Boekhouder stuurt steeds hoge rekeningen

Geplaatst: 06 mei 2021 10:09
door arvandongen
Li-174 schreef:
05 mei 2021 20:55
... Toen ik de rekening kreeg van €2400 heb ik een gesprek met hem aangevraagd en hij heeft voor dat gesprek €116 gerekend terwijl hij zonder met mij te bespreken allerlei klusjes doet.
Deze constatering zou op zichzelf voldoende reden moeten zijn om onmiddellijk naar een andere boekhouder te gaan. Geen energie meer steken in deze.

Re: Boekhouder stuurt steeds hoge rekeningen

Geplaatst: 06 mei 2021 10:15
door Kokka1
Ik kan me niet voorstellen dat hij kosten in rekening mag brengen als je een vraag of klacht hebt over een factuur. Als blijkt dat dit niet is toegestaan dan kan je een klacht indienen bij de NBA of de accountantskamer.
Uiteraard is het verstandig om je contract met hem per direkt te ontbinden, dan kan hij in elk geval geen nieuwe kosten meer maken

Re: Boekhouder stuurt steeds hoge rekeningen

Geplaatst: 06 mei 2021 10:20
door kuklos
Kokka1 schreef:
06 mei 2021 10:15
Als blijkt dat dit niet is toegestaan dan kan je een klacht indienen bij de NBA of de accountantskamer.
Dat heeft alleen maar nut als de desbetreffende boekhouder een titel heeft. AA, RA, dan kan dat. is het iemand die ooit heeft besloten een administratiekantoortje te beginnen, dan hebben beide instanties weinig bevoegdheden.

Re: Boekhouder stuurt steeds hoge rekeningen

Geplaatst: 06 mei 2021 10:39
door Lady1234
Dus u bent een aardig melkkoetje voor die boekhouder. Wegwezen daar.

Re: Boekhouder stuurt steeds hoge rekeningen

Geplaatst: 06 mei 2021 10:42
door sjohie
Contract verbreken zo snel als mogelijk, want het komt op mij over als een geval waar het vertrouwen definitief geknakt is. Vervolgens zou ik binnen de ZZP-gemeenschap polsen wat wél een goede boekhouder is, en daarmee duidelijke afspraken maken.

Het kan zo zijn dat een op het oog goedkope boekhouder, voor elke extra mail of belletje een meerwerkfactuur stuurt, en dan is goedkoop uiteindelijk vaak duurkoop. Dus wees daar wel wat beducht op, en maak desnoods voorafgaand aan een gesprek een checklist met vragen die je sowieso beantwoord wilt zien, en ook gespecificeerd wilt hebben in een eventuele overeenkomst. Een goede voorbereiding jouwerzijds, geeft doorgaans ook een beter contract. Andersom, wat je niet bespreekt, staat er niet in, en is kans op voor jou kostbaar meerwerk.

En het is puur zakelijk, je hoeft met een boekhouder/accountant niet samen kerst te vieren ofzo, dus dat zou wat mij betreft de aanvliegroute moeten zijn.

Re: Boekhouder stuurt steeds hoge rekeningen

Geplaatst: 07 mei 2021 16:32
door Sira
Snel een andere boekhouder zoeken.

Ik betaal op jaarbasis € 850,- à € 900,-, dat is aangifte zakelijk + privé tezamen, maar zonder btw-aangifte, die doe ik zelf (althans mijn boekhoudprogramma).
Ik lever de boekhouder alles overzichtelijk gesorteerd aan, inclusief de uitgeprinte kolommenbalans + grootboekmutatiekaarten. Hij hoeft dus geen tijd meer te steken in het sorteren o.d.

Re: Boekhouder stuurt steeds hoge rekeningen

Geplaatst: 07 mei 2021 17:38
door gosewijn
Niks mis met de rekening . Boekhouder doet alles ,ook btw berekening . dat betekend dus Fakturen in boeken kost tijd en geld .

Re: Boekhouder stuurt steeds hoge rekeningen

Geplaatst: 07 mei 2021 18:06
door Lady1234
Ik weet niet wat een kwartaal belasting is, maar als u allerlei bonnetje en facturen in een schoenendoos aanlevert, is het wellicht een hoop werk.

En wat voor klusjes doet hij dan?

Re: Boekhouder stuurt steeds hoge rekeningen

Geplaatst: 11 mei 2021 07:31
door ateurlings
Je bent zelf zzp-er, dus je weet hoe belangrijk het is om vooraf duidelijke afspraken op papier te maken over de werkzaamheden die je doet voor welk bedrag. Maak die afspraken ook met je boekhouder en vraag hem een goede onderbouwing en detaillering te geven van de factuur zonder daar weer kosten voor te rekenen.

Re: Boekhouder stuurt steeds hoge rekeningen

Geplaatst: 11 mei 2021 12:36
door criticus2
ik vind 145,- voor een btw aangifte van 1 kwartaal al vrij stevig...Onze accountant doet dat voor minder, dan weliswaar door een boekhouder op kantoor maar wel met accountantscontrole. Investeer eens in een boekhoudprogramma. Met wat beperkte ondersteuning van een boekhouder kan je dan het meeste zelf, in weinig tijd. Inlezen bankbestanden kan ook heel makkelijk, zelfs een regelrechte koppeling met de zakelijke bankrekening is simpel tegenwoordig.

Re: Boekhouder stuurt steeds hoge rekeningen

Geplaatst: 11 mei 2021 16:00
door gosewijn
k vind 145,- voor een btw aangifte van 1 kwartaal al vrij stevig

Als de boekhouder niets hoeft te berekenen sja , dan krijg je een heel ander bedrag dan dat hij eerst alles moet uitrekenen. Als ik starter was zou ik alle inkomsten en uitgaven toch graag uitgesplits willen zien , zodat je weet waar je je winst vandaar haalt , of verlies. Een prof, boekhoud programma kost minimaal 750 euro ,maar heb je veel profijt van ,en kan je zelf de btw indienen , en heb je het binnen een jaar terug verdiend .