Pagina 1 van 1

Hoe wordt energieverbruik in een warmt set van stadsverwarming gemeten

Geplaatst: 11 nov 2022 12:31
door Ton van der Horst
Mijn woning is voorzien van stadsverwarming. Ik heb 3 etages met op elke etage een aparte pomp. Elke pomp is aangesloten op een centrale aan- en afvoerleiding van en naar de warmtset.
Achter elke pomp zitten een aantal strengen. Zowel de aanvoer als de afvoer van elke pompset is voorzien van een instelbare thermostaat. Waarom zit er ook een thermostaat in de retourleiding van de pompset. Kan dit te maken hebben met het begrenzen van de retourwatertemperatuur? Heeft de retourtemperatuur op het registreren van het energieverbruik in de warmteset invloed?
IMG_1113A.jpg
pompset met aflopende strengen
(72.37 KiB) 2279 keer gedownload | Inbreuk op auteursrecht?

Re: Hoe wordt energieverbruik in een warmt set van stadsverwarming gemeten

Geplaatst: 11 nov 2022 18:16
door 16again
Een flowmeter meet de hoeveelheid water, dat vermenigvuldigd met warmteverschil tussen aan-en afvoer is een maat voor de geleverde warmte.
Je lijkt dit systeem te hebben.
Al zeggen typenummers meer dan nauwelijks leesbare foto

Re: Hoe wordt energieverbruik in een warmt set van stadsverwarming gemeten

Geplaatst: 11 nov 2022 18:20
door Hallo1963
Kosten voor stadsverwarming worden gemeten met een GJ-meter, een GigaJoule-meter. Het instrument meet de hoeveelheid vloeistof die door de meter gaat, de temperatuur van de (hete) aanvoerleiding en van de (koelere) retourleiding. Het verschil in temperatuur en de hoeveelheid vloeistof die door de meter gaat zijn de waarden waarmee de berekening gemaakt wordt van het energieverbruik en daarmee de kosten. Momenteel is de prijs van 1 GJ tussen de 45 en 50 euro bij de grotere aanbieders.

Re: Hoe wordt energieverbruik in een warmt set van stadsverwarming gemeten

Geplaatst: 11 nov 2022 19:15
door Ivo.w
Er worden 3 metingen gedaan.

1 meter meet de hoeveelheid water die er door de set stroomt. Dit is de flow-meter of doorstroommeter.

En er zijn twee thermometers. Eén voor het warme water wat vanuit het warmtenet uw afleverset in gaat, en één die de temperatuur meet van het afgekoelde water wat naar de retourleiding van het warmtenet gaat.

Wanneer er één liter water uit het warmtenet is gestroomd en daarbij het retourwater één graad kouder is dan de aanvoer, dan heeft u 4,2kilojoule aan energie geleverd gekregen.

In praktijk zal de afkoeling in de afleverset zeker 10 graden, of misschien wel meer zijn. Bij een afkoeling van 10 graden, levert elke liter water u 42kilojoule aan warmte op. Bij een doorstroming van 1000 liter water (1m3 water) is dan 42000 kilojoule warmte geleverd. Ofwel 42 megajoule en 0,042 Gigajoule. Dit laatste is de eenheid waarin de warmte wordt afgerekend.