LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] voor- en nadelen fronttypen, afwerkmaterialen en beslag

Goede of slechte ervaringen met keukens? Geef hier jouw mening.
capricorn
Berichten: 95
Lid geworden op: 16 dec 2005 20:59

voor- en nadelen fronttypen, afwerkmaterialen en beslag

Ongelezen bericht door capricorn » 15 jul 2007 15:13

hallo, heb na wat gegoogle heel nuttige info gevonden over verschillende typen fronten (mdf, spaanplaat , hout) en afwerking: HPL, folie, lak) en scharnieren e.d. en de voor- en nadelen daarbij, doe er je voordeel mee.

De fronten

Het meest gezichtbepalend voor de keuken zijn de fronten. Dit zijn de deurtjes en laden. Deze fronten bestaan uit het basismateriaal en een toplaag. Zowel als in het basismateriaal en de toplaag zijn er diverse varianten leverbaar.

De basis van de fronten

Er zijn 3 verschillende materialen die voornamelijk gebruikt worden als basis voor de fronten. Alle 3 materialen hebben hun eigen voor- en nadelen.

Spaanplaat
Spaanplaat kan alleen gebruikt worden bij vlakke fronten die afgewerkt worden met een ander materiaal. Spaanplaat bestaat namelijk uit kleine houtdeeltjes die aan elkaar verlijmd zijn. Het materiaal is hard en goedkoop. Het is alleen niet mogelijk om hier een vorm uit te frezen, want dan knappen er kleine houtdeeltjes uit waardoor er gekartelde randen ontstaan.

MDF (Medium Density Fibre Board)
MDF is juist heel goed te frezen. MDF bestaat namelijk uit stofdeeltjes, waardoor er een mooie afwerking van de zaagsnede of het uitgefreesde gedeelte ontstaat. MDF is goed te bekleden met een kunststof folie of te lakken.

Hout
Hout wordt steeds meer verdrongen door de voorgaande materialen, maar er is nog keus genoeg. Hout leeft meer dan de andere materialen afhankelijk van de manier van bewerken. Houten fronten worden vaak blank gelakt waardoor de natuurlijke sfeer gehandhaafd blijft. Nadeel hiervan is de verkleuring die vaak erg groot is bij Houten fronten, al is ook dit weer afhankelijk van de houtsoort.

Spaanplaat
+ Hardheid
+ Goedkoop
- Alleen vlakke fronten mogelijk

MDF
+ Elke vorm mogelijk
+ Strakke afwerking
- Gevoeliger voor kromtrekken

Hout
+ Levend materiaal
+ Veel modellen mogelijk
- Gevoeliger voor verkleuring
- Gevoeliger voor werken en kromtrekken
- Prijs

Het Topmateriaal

Het basismateriaal van het front is voor een groot deel bepalend voor het topmateriaal. Grofweg zijn ook hier drie verschillende materialen te onderscheiden, met elk ook weer hun voor en nadelen.

HPL
Bij spaansplaat fronten hoort meestal een HPL (High Pressure Laminate) afwerking wat meestal bekend is onder de merknaam Formica. HPL wordt ook gebruikt voor kunststof aanrechtbladen. Hieruit blijkt wel dat dit materiaal heel krasvast is. Een groot nadeel is echter dat HPL zeer slecht te buigen is. Vandaar dat de combinatie spaanplaat en HPL logisch is, want beide materialen lenen zich bij uitstek voor vlakke fronten. De randen van deze fronten moeten met een ander materiaal afgewerkt worden. Dit wordt vaak in een zelde kleur als de voorzijde gedaan, maar kan ook in een contrastkleur, waardoor het front een luxer aanzien krijgt.

Folie
Het merendeel van de fronten is tegenwoordig uitgevoerd met een folie afwerking. Dit materiaal is dunner dan HPL maar heeft het voordeel dat dit gebruikt kan worden met bij bijna alle modellen. Het materiaal is buigzaam en wordt onder hoge druk verlijmd met het front, waarbij de folie de vorm van het front volgt. Het is ook mogelijk om vlakke fronten te maken, waarbij de randen strak zijn afgewerkt. MDF is een ideale combinatie met folie waarbij bijna elke vorm mogelijk is. Wat de laatste tijd opkomt is folie in hoogglans kleuren. Folie is er in een heleboel kleuren.

Lak
Wilt u een onbeperkte keus hebben voor wat betreft de kleur dan blijven alleen de gelakte fronten over. De lak kan in elke kleur worden aangemaakt en wordt vervolgens op een MDF of houten front gespoten. Het is ook mogelijk om hoogglans te spuiten, maar dit geeft meestal een behoorlijke meerprijs.

HPL fronten
+ Krasvast
+ Kleurvast
- Afwerking randen
- Beperkt aantal kleuren

Folie fronten
+ Elke vorm mogelijk
+ Veel kleuren mogelijk


Lak fronten
+ Veel kleuren
+ Elke vorm mogelijk
+ Luxe uitstraling
- Minder kleurvast
- Prijs

Scharnieren
De scharnieren die bij de huidige keukens gebruikt worden zijn allemaal goed. De keukenfabrikanten maken hun scharnieren namelijk niet zelf, maar kopen deze in bij toeleveranciers. Er zijn maar een paar hoofdleveranciers die elkaar op de voet volgen met de nieuwst ontwikkelingen. De scharnieren zijn tegenwoordig helemaal van metaal en volledig driedimensionaal verstelbaar, wat wil zeggen dat ze naar boven en beneden, naar links en rechts, maar ook naar binnen of naar buiten versteld worden (verder van de kast af of juist dichter erop). Er zijn ook nog andere scharnieren die voor speciale doelen worden gebruikt. Zo zijn er de scharnieren die 180 graden open kunnen en scharnieren die minder dik zijn voor bijvoorbeeld koelkasten met een sleep-deursysteem (zie ook apparatuur).


Ladegeleiders
Voor wat betreft de ladegeleiders geldt hetzelfde verhaal als voor de scharnieren. Ladegeleiders komen uit dezelfde fabriek als de scharnieren. Het nieuwste op dit gebied is het geruisloze sluiten van de laden door middel van een ingenieus veersysteem wat onder de lade of in de ladegeleiders is gemonteerd. Elke fabriek voor ladegeleiders en scharnieren heeft hier zijn eigen variant voor en heeft hier een eigen naam aan gegeven.


Korpus
Met de korpus wordt de eigenlijke kast bedoelt. Deze kasten bestaan meestal uit 16mm (soms 18mm) dik spaanplaat van een hoge persing welke afgewerkt zijn met een kunststoflaag. Meestal wordt de binnenkant van de kasten uitgevoerd in een 'witte' kleur, waardoor je er licht in kijkt. De buitenkanten van de kasten kunnen in allerlei kleuren uitgevoerd worden. Deze kleur kan hetzelfde zijn als de fronten of juist een contrastkleur. Niet alle kleuren waarin fronten leverbaar zijn zijn ook als korpuskleur leverbaar. Het is dus zaak om passende kleuren bij elkaar te zoeken. De ene keukenfabrikant heeft hierin meer mogelijkheden dan de ander. Sommige fabrikanten werken met zichtzijden, waarbij alleen de kanten die in het zicht komen in de juiste kleur gemaakt worden. Dit geldt eigenlijk altijd bij gepoten keukens. Als het front gespoten is en de hele keuken moet in dezelfde kleur, dan worden alleen de zijden die in het zicht komen in kleur gespoten. Bij echt houten fronten is het vaak niet mooi om de korpus in een 'gelijkende' kunststof kleur uit te voeren. De kleuren wijken namelijk altijd iets af. Daarnaast verkleuren de houten fronten wel en de kunststof korpus niet. Vandaar dan de korpus zichtzijden dan vaak gefineerd worden. Er wordt dan een heel dun laagje hout op de korpus geplakt. Als de keuken dan verkleurt, verkleurt alles mee.


Korpus voorzijden
De voorzijde van de korpus wordt meestal met een dikke PVC stootrand afgewerkt. Dit moet natuurlijk ook weer in de juiste kleur zijn. Een paar keukenfabrikanten lijmen in de voorzijde een soort kuntstof stootstrip, waardoor de deur mooi sluit en de klap van het dicht vallen wordt gedempt. Tegenwoordig zijn bijna alle kasten voorzien van gasdempertjes welke de klap van het dicht vallen opvangen, waardoor men zich af kan vragen wat de meerwaarde is van de kunststof strip, al vormt dit wel een fraaie afwerking en een stofdichte afwerking.

Dit alles van deze site gehaald:
http://www.degraafkeukendesign.nl/advies_keukens.php

Als uitsmijter nog even een volledig stappenplan voor het kiezen van een nieuwe keuken:
http://www.allesover-keukens.nl/pg/Info ... het+kiezen

ronan
Berichten: 127
Lid geworden op: 08 jun 2005 19:42

Re: voor- en nadelen fronttypen, afwerkmaterialen en beslag

Ongelezen bericht door ronan » 16 jul 2007 21:05

en nu :o

capricorn
Berichten: 95
Lid geworden op: 16 dec 2005 20:59

Re: voor- en nadelen fronttypen, afwerkmaterialen en beslag

Ongelezen bericht door capricorn » 16 jul 2007 21:18

Dit topic is ter info niet ter discussie. Ik zou niet weten waarom je over feiten zou discussieren.
Gezien het aantal vragen en onderwerpen op dit forum (die ik zelf ook heb) over kwaliteit, prijs en eigenschappen van gebruikte materialen leek mij dit een waardevolle toevoeging voor mensen die naar dat soort informatie op zoek zijn. zo niet, dan niet.

Umwoning
Berichten: 102
Lid geworden op: 18 aug 2006 20:12

Re: voor- en nadelen fronttypen, afwerkmaterialen en beslag

Ongelezen bericht door Umwoning » 17 jul 2007 02:47

ik vind het zeer goede informatie, bedankt voor alle moeite :)

Gesloten