Pagina 1 van 1

Energie, vastzetten of eventjes wachten?

Geplaatst: 06 mei 2010 12:59
door Slimmekoper
In dit bericht op nu.nl las ik dat het voordelig is om energietarieven voor een langere periode vast te leggen, vanwege de verwachting op stijgende tarieven voor gas en stroom... Toch twijfel ik: wie zegt dat de tarieven de aankomende 3 jaar niet nog verder zullen zakken?

Wat is de visie hierop van de forumgebruikers? ik ben benieuwd!

Re: Energie, vastzetten of eventjes wachten?

Geplaatst: 07 mei 2010 16:30
door Bob Schurkjens

Re: Energie, vastzetten of eventjes wachten?

Geplaatst: 07 mei 2010 16:35
door stofzuigertje
Als je bij de vaste lasten bond goedkoper uit bent dan nu is het leuk...

Maar als duurder weet ik het nog niet.
Hoe langer je wacht hoe duurder want ze gaan de verhoging meenemen in hun 3 of 5 jaar vast aanbiedingen.
Nu het bekend is zal het reeds iets hoger zijn dus snel beslissen of niets!

Re: Energie, vastzetten of eventjes wachten?

Geplaatst: 08 mei 2010 01:54
door h@rm@n
Slimmekoper, polderboy geeft al een correcte omschrijving omtrent de energieprijzen m.b.t. de kWh- en m3 prijs.
Feitelijk komt het erop neer: "Wie het weet mag het zeggen".
Bovendien zet je alleen het leveringsgedeelte vast. Energiebelasting en BTW wordt door de overheid bepaald. Netwerkkosten en meterkosten kunnen ook worden gewijzigd tijdens het contract. M.a.w. bij elektriciteit zet je 45 % van de kWh prijs vast en bij gas is dit iets meer, namelijk 55 % van de m3 prijs.

Re: Energie, vastzetten of eventjes wachten?

Geplaatst: 08 mei 2010 09:49
door Sjors_B
En dan nog ben je niet zeker met zo´n contract, in de kleine lettertjes staat meestal iets dat de leverancier het contract ook kan openbreken /opzeggen /wijzigen

Re: Energie, vastzetten of eventjes wachten?

Geplaatst: 08 mei 2010 11:05
door rolfjortennis
Contract is contract !

Re: Energie, vastzetten of eventjes wachten?

Geplaatst: 10 mei 2010 00:23
door h@rm@n
En dan nog ben je niet zeker met zo´n contract, in de kleine lettertjes staat meestal iets dat de leverancier het contract ook kan openbreken /opzeggen /wijzigen
Dit lijkt mij juist van niet, want anders heeft een vast contract totaal geen zin.
Contract is contract !
Geheel correct, maar wel met de daarin vermelde voorwaarden.

Re: Energie, vastzetten of eventjes wachten?

Geplaatst: 14 mei 2010 10:53
door koopstore
Als energiebedrijven vaste contracten gaan aanbieden, kun je er van uitgaan dat de prijzen gaan dalen, dit is hun manier om meer winst te maken, ga maar na..er zit altijd een toeslag op, ze maken consumenten bang met toekomstige verhogingen, en praten niet over prijsdalingen. Tevens is het zo, dat er altijd opzegvergoedingen betaald dienen te worden bij voortijdig opzeggen. Daar heb je bij variabele contracten geen last van.

Re: Energie, vastzetten of eventjes wachten?

Geplaatst: 15 mei 2010 01:03
door Shine
Tevens is het zo, dat er altijd opzegvergoedingen betaald dienen te worden bij voortijdig opzeggen
Niet helemaal waar, althans niet bij iedere leverancier.
Vaak is het dat wanneer u tussentijds switch naar een andere leverancier, de nieuwe leverancier de boete, opgelegd door de oude leverancier, vergoed.
Tevens is het zo dat in bepaalde situatie bij bepaalde levernaciers geen boete wordt berekend. (natuurlijk indien reden bekend bij de leverancier)
Denk hierbij aan: overlijden, samenwonen, verhuizing naar buitenland, inwonen (dus all-in gaan wonen) of wanneer het product op het nieuwe adres niet beschikbaar is. Dit zijn situaties dat u, hoe graag ook, niet in staat bent uw contract 'mee te nemen' of voort te zetten.
Als energiebedrijven vaste contracten gaan aanbieden, kun je er van uitgaan dat de prijzen gaan dalen, dit is hun manier om meer winst te maken, ga maar na..er zit altijd een toeslag op,
Ook dit klopt niet helemaal. Vorig jaar en begin dit jaar is een periode geweest dat de lange termijn vaste contract aanbiedingen in verschillende lange termijnen lager waren dan de korte vaste contracttermijnen. Tevens biedt een leverancier al jarenlang vaste contracten aan.
Een leverancier stemt zijn lange termijn vaste contractprijzen af op hetgeen hij verwacht wat de markt, oftewel de prijs van dat product in de toekomst zal doen. En soms kleunt daarin zelfs een leverancier ook in mis leert de praktijk. Dan behaalt de consument een leuk voordeel.

Vastzetten van de prijs is en blijft altijd een gok. Het is net als beleggen. En is ook erg persoonlijk.
Je moet bij jezelf nagaan of je voor een bepaalde periode met zekerheid wilt weten welk leveringsbedrag je per M3/KwH betaald ongeacht wat de markt zal doen. Verder moet je voor jezelf uitmaken voor welke periode je aan een dergelijk contract wilt beginnen.
Vind je dat niet relevant, dan kies je voor het variabele en weet je dat je in de maanden juli en januari geconfronteerd wordt met een prijsaanpassing. Die prijsaanpassing kan gunstig, maar ook ongunstig zijn.
Durf je, bekeken vanuit de huidige economische situatie, de prijs niet voor een lange periode vast te zetten, dan kun je ook kiezen voor 1 jaar. Vaak zijn deze contracten ook interessant. Je hebt hem vast, maar over een korte periode en dan kun je de kat nog even uit de boom kijken.

Het blijft, zeker in deze tijden, een kristallen bol. Maar zoals het zich laat aanzien lijkt Elektra in juli ietwat te gaan dalen en gas nogal te stijgen. Dit is dan gebaseerd over de peilmaanden oktober 2009 - mei 2010.

Voor leveranciers is het in deze roerige tijden ook koffiedik kijken. Kijk maar naar de beleggingsmarkt.
Dacht iedereen dat na het Griekenlandplan de koers van de euro weer wat zou stijgen, en/of stabiliseren, denken de beleggers daar toch anders over. Zoals bekend heeft de beurs een behoorlijke invloed op de wereld economie.