LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Pijnstillers

Discussieer hier over onderwerpen die in onze uitzendingen zijn geweest.
Radar
Site Admin
Berichten: 4891
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Pijnstillers

Ongelezen bericht door Radar »

De pijnstillers die bij de drogist en apotheek verkocht worden, zijn niet zo onschuldig als ze lijken. Daarom moet de consument goed worden voorgelicht.

Radar deed onderzoek naar de voorlichting die gegeven wordt bij de verkoop van de populaire pijnstiller Ibuprofen.

Maandag 4 oktober in Radar, 20:30 uur.

jeannettebelde
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 okt 2010 16:54

Re: Pijnstillers

Ongelezen bericht door jeannettebelde »

ik slik alleen maar paracetamol en durf ik amper te slikken.ik ben veel te bang dat mijn nieren of lever beschadigd raakt of dat ik verslaafd aan pijnstillers raak.
ik heb helaas dystrofie dus ik weet wat pijn betekend maar ik heb veel liever pijn dan de bijwerkingen
jeannette belde

Drogist2009
Berichten: 0
Lid geworden op: 04 okt 2010 17:34

Re: Pijnstillers

Ongelezen bericht door Drogist2009 »

Kan zijn dat sommige drogisten niet goed adviseren. Maar waar ik mij nog meer aan erger is dat drogisterij groothandels pijnstiller die uitsluitend bestemd voor drogisterijen zogenaamde uad pijnstiller aan tankstations zonder vergunning leveren. oa ibuprofen 400mg en aspirine ligt volop bij diverse tankstation en grenstabakzaken. Ook kom ik hier regelmatig hoestdranken met codeine tegen.
In Nederland is het hele pijnstillerverhaal puur commercieel geworden.

jolan62
Berichten: 0
Lid geworden op: 04 okt 2010 18:55

Re: Pijnstillers

Ongelezen bericht door jolan62 »

Wat mij betreft mogen ALLE medicijnen weg bij de drogisterijen/supermarkten...

Een apotheker is niet voor niets gespecialiseerd op medicijnen.

Ikzelf heb een NSAID allergie en mag GEEN ibuprofen/saridon etc. ik ben gelukkig zelf bijdehand genoeg om niet te kopen bij de apotheek maar ik heb ook GLAUCOOM (ik ben net 48!) en ben chronisch verkouden waardoor ik soms neusspray gebruik.
Nu ben ik er laatst dus achtergekomen dat wanneer je GLAUCOOM hebt (verhoogde oogdruk waar vooral veel ouderen last van hebben) je GEEN middelen van VICKS neusspray kan kopen omdat er op de bijsluiter staat dat je het niet mag gebruiken bij Glaucoom, ik heb zelf een keer de proef genomen in een drogisterij en dingen gevraagd, het personeel van de drogisterij wist niet eens wat GLAUCOOM was!!

Nou als je daar dan afhankelijk van moet zijn als ouderen... dan ga ik me ernstig zorgen maken over de gezondheidszorg in dit land.

Conclusie.... medicatie ALTIJD via je apotheker kopen.. of bij je huisarts bestellen.
Dit vind ik een zeer belangrijk gegeven met name voor OUDEREN die vaak dingen niet meer zo helder zien.

Consujaap
Berichten: 0
Lid geworden op: 04 okt 2010 19:33

Re: Pijnstillers

Ongelezen bericht door Consujaap »

Ik begrijp het probleem niet helemaal. Over dit soort medicijnen die gelukkig vrij verkrijgbaar zijn is volgens mij voldoende voorlichting en eerlijk gezegd zit ik niet te wachten op voorlichting door de drogist. Als ik dit koop weet al wat de eventuele bijwerkingen zijn, deze zijn na de laatste aankoop niet anders. Maar goed dat dan de drogist of apotheker ook niet zien. Van tijd tot tijd komen zowel paracetamols als iboprofen negatief in het nieuws. Je zou er gehoorproblemen van kunnen krijgen tot het middels is erger dan de kwaal.
Ik ben het wel eens met het feit dat je met dergelijke medicijnen niet moet overdrijven; gebruik ze gerust maar bewust. Gebruik het ook niet bij ieder hoofdpijntje, maar alleen als het echt noodzakelijk is.
Daarnaast is diclofenac ook vrij verkrijgbaar als Voltaren K. Dit is ook een ontstekingsremmer en heeft nog meer bijwerkingen. Ik vraag me bij dit geneesmiddel wel af of hier voldoende voorlichting over wordt gegeven.

jolan62
Berichten: 0
Lid geworden op: 04 okt 2010 18:55

Re: Pijnstillers

Ongelezen bericht door jolan62 »

Dat weten wij wel.. maar ik heb het meer over de ouderen die er straks alleen maar meer en meer zijn ivm de vergrijzing.

Ik heb mijn NSAID allergie overigens gekregen na een anafelactische shock op diclofenac.. een medicijn die ik voor die shock ook al eens heb gehad...

Veel mensen weten niets af van WISSELWERKING van medicijnen... als ze al medicatie slikken voorgeschreven door de huisarts en daarbij ook nog eens een keer vrolijk de drogisterij in stappen en daar niks over vertellen dan kunnen zich natuurijk de meest gevaarlijke situatie voordoen met alle gevolgen van dien.

Het is gewoon noodzakelijk dat er eens een keer LOGISCH NAGEDACHT gaat worden over bepaalde zaken in de gezondheidszorg!

mama1985
Berichten: 0
Lid geworden op: 22 sep 2010 12:08

Re: Pijnstillers

Ongelezen bericht door mama1985 »

Ik snap de zorg rondom de ouderen, maar vind het persoonlijk ook erg ingrijpend voor de jongeren. Zelf heb ik een gezin met 2 kids en heb de medicijnen nou niet echt op voorraad. Dus als ik wat vergeten ben en mijn kind het wel nodig heeft moet ik eerst met een arts of apotheker overleggen waar weer ellenlange wachtrijen voor zijn ipv dat ik zelf even het op de fiets kan halen en mijn kind datgeen kan geven wat zij op dat moment hard kan gebruiken..dat gaat mij te ver.
Ik denk dus dat een verbod op het verkopen in winkels van medicatie dus ook alles behalve probleemoplossend is.
maar wat is dan wel de oplossing..tsja
Dat er meer geschoold personeel achter de balie staat die weet wat er verkocht word en die checkt of de klant weet wat hij/zij koopt. zou in elk geval al iets zijn.
verder heb ik nog geen idee.

angeniek
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 okt 2010 20:54

Re: Pijnstillers

Ongelezen bericht door angeniek »

hallo.

ik heb zelf diclofenac gebruikt en de eerste keer kreeg ik last van mijn maag. ik dacht dat het van de koffie kwam, dit klopte ook wel, deels maar de pijnstiller is net als ibiprofen een maagkiller. vrijwel direct heb ik maag beschermers gekregen en alles was opgelost. je moet het niet blijven slikken want goed zal het niet zijn. mijn stelling is wel altijd; medicatie blijft chemische troep en niet gemaakt voor het lichaam, wellicht om een probleem op te lossen maar pas op dat je er niet een probleem bij krijgt...

de tweede keer is me direct gevraagd of ik er maagbeschermers bij wilde.

gr angeniek
Laatst gewijzigd door angeniek op 21 okt 2010 21:49, 1 keer totaal gewijzigd.

Sweetie81
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 okt 2010 20:58

Re: Pijnstillers

Ongelezen bericht door Sweetie81 »

In juli 2010 zijn bij mij twee verstandskiezen getrokken. Het gevolg was dat mijn kauwspier gekneusd was, wat veel pijn gaf. Omdat ik in verwachting ben, toen ook al was, mocht ik alleen maar paracetamol. Totdat ik bij een kaakchirurg kwam, vanwege pijnklachten, die vond dat ik gerust ibruprofen mocht gebruiken. Hij nam contact op met de ziekenhuis apotheker en nadat deze had uitgezocht of ik dit mocht gebruiken, vertrok ik van de polikliniek naar de apotheker in het ziekenhuis om de ibruprofen op te halen, ik had een receptje gekregen, nadat de ziekenhuisapotheker had uitgezocht of ik het mocht hebben. Zijn/haar conclusie was dat dit mocht. Uiteindelijk kwamen we uit bij de apotheker uit en dit bleek een onafhankelijke apotheker te zijn, ipv de ziekenhuisapotheker. Toen ik daar het receptje af had gegeven, duurde het een eeuwigheid voordat de apothekerassistente weer bij mij terug kwam. Zij had de apotheker van deze onafhankelijke apotheek meegenomen om mij voor te lichten, omdat het in mijn geval totaal niet verstandig zou zijn deze pijnstiller te gebruiken. Het kindje krijgt het medicijn ook binnen en dit zou tot complicaties en evt ernstige misvorming van mijn kindje kunnen leiden. Door haar voorlichting heb ik besloten om natuurlijk de medicijnen niet te gebruiken.
Als ik naar ze ziekenhuisapotheker was gegaaan, dan had ik doodleuk deze medicijnen meegekregen, dan had ik ze gebruikt en wie weet wat voor schade mijn kindje daar aan over zou houden! Het is absurt dat er mensen zijn in een functie waarvan je verwacht dat ze zorgen dat hun informatie juist is, juist omdat er mensenlevens mee gemoeid zijn, zulke belangrijke zaken achterwege laten.. en waarom? Ze verdienen zo weinig op de medicijnen die zij verkopen... Ik ben blij dat ik naar de verkeerde apotheek ben gegaan en dat ik daar vooralsnog juist ben geinformeerd. Ik denk niet dat ik met mijzelf had kunnen leven als achteraf het fout was gegaan na gebruik.. en dat omdat ik pijn had. Die pijn was niet belangrijker dan de gezondheid van mijn kindje.

Geersel
Berichten: 3
Lid geworden op: 01 sep 2009 14:46

Re: Pijnstillers

Ongelezen bericht door Geersel »

Zeer interessante en nuttige uitzending. Het is goed dat de drogisterijen en apotheken in de toekomst strenger zullen worden gecontroleerd op de vakbekwaamheid van hun personeel. Maar hoe zit het met de patient (in dit geval een stratenmaker die tijdens de uitzending werd aangesproken over het gebruik van pijnstillers) die van zijn huisarts 3 x daags 500 mg. Ibuprofen voorgeschreven krijgt om maar te kunnen blijven doorwerken en er uiteindelijk een maagzweer aan overhoudt? Misschien moeten er bij de huisartsen ook eens soortgelijke steekproeven worden gehouden. Met zo'n beroep kun je jezelf een dergelijke onbekwaamheid echt niet veroorloven.

kostaki
Berichten: 0
Lid geworden op: 04 okt 2010 21:09

Re: Pijnstillers

Ongelezen bericht door kostaki »

Zelf ben ik drogist in 1 van de bezochte ketens. Je wilt niet weten hoe er op gehamerd wordt binnen ons bedrijf op de kassa check. Ik schrik dan ook heel erg van dit resultaat.
De andere kant van de medaille is, dat je als drogist zijnde vaak de meest stomme en domme antwoorden naar je hoofd geslingerd krijgt.
Van: Ja, slikken met een borrel toch??
Tot: En dat ga jij mij wijs maken?? Ga een ander pesten met je gezeik, trut!!

En dit is geen uitzondering op de regel, maar dagelijkse kost. En dat op t "platteland", kun je nagaan hoe dat in de grote steden is!!

joyce8jansen
Berichten: 0
Lid geworden op: 04 okt 2010 21:05

Re: Pijnstillers

Ongelezen bericht door joyce8jansen »

Dit is vreselijk...
Zelf ben ik apothekersassistente en schaam me diep als ik dit zie.
De apotheek waar ik werk, MOETEN wij deze geneesmiddelen invoeren in de computer, denk hierbij aan Ibuprofen, Diclofenac, Naproxen, Domperidon ( tegen misselijkheid ), Miconazolcreme ( anti voetschimmel ) Dextromethorfan hoesdrank, en alle multi vitamines ( zeer gevaarlijk! ) en nog veel meer, zodat het in de historie van de patiënt staat en dat we eventuele wisselwerkingen kunnen zien.
Als we het niet kunnen of mogen invoeren van de patiënt, leveren we het ook niet af!
Ik ben daarom ook heel blij dat vanaf januari 2011 deze medicijnen de UA status krijgen.
Dat wil zeggen uitsluitend apotheek.
Jammer dat de Ibuprofen 200mg 20 stuks verpakking wel bij de drogist blijft....

Daan-de-Rooij
Berichten: 0
Lid geworden op: 04 okt 2010 21:16

Re: Pijnstillers

Ongelezen bericht door Daan-de-Rooij »

Ik heb net de uitzending over pijnstillers zitten kijken en heb een goed idee om alle problemen met de verkoop en de voorlichting hiervan te verhelpen. Als de keten zoals etos of kruidvat nou eens iets in de kassa liet veranderen waardoor je iedere keer als je een medicijn scant je een waarschuwing ziet met de hoofdpunten uit de bijsluiter. De verkoper kan dan die voorlezen, en de koper weet of hij/zij het product kan gebruiken. Als u dit een goed idee vind kunt u mij e-mailen op [email protected]

met vriendelijke groet,

Daan de Rooij

pipiladderkous
Berichten: 99
Lid geworden op: 21 sep 2010 16:16

Re: Pijnstillers

Ongelezen bericht door pipiladderkous »

Ik mail maar niet, lijkt me niet werken. Te weinig kassa's en ik wil geen gebruiksaanwijzing aanhoren van anderen maar afrekenen. Ik vind trouwens het hier wel goed geregeld met pijnstillers. Als je in het buitenland iets mankeert dan word je bedolven onder alle mogelijke zooi. Hier zijn ze best zuinig met het geven van medicijnen. Ik heb ook liever Ibuprofen 400, dat werkt nl gewoon goed. Paracetamol werkt minder goed. Ik slik liever 1 tablet wat goed werkt als 2 van minder goede pijnstillers. Ik slik het liefst niks maar als het moet, dan moet het goed!

troubleshooter
Berichten: 471
Lid geworden op: 08 mar 2008 07:39

Re: Pijnstillers

Ongelezen bericht door troubleshooter »

Ook ik gebruik veel en continu pijnstillers. Al jaren achtereen balen van de duurste merken gewoon omdat ik pijn heb als gevolg van atrose in de gewrichten. Alleen de sterkste pijnstillers helpen en maken mij nog enigzins mobiel. Ben inmiddels 58 jaar, doe nog wat juridische dingen en schuldhulpverlening omdat het administratief dus zittend werk betreft. Voor de rest kan ik nog geen honder meter meer lopen vanwege de pijn maar ook kortademigheid. Ik ben blij dat er pijnstillers zijn. Zonder slaap ik een uur en wordt wakker waarna ik de volgende ochtend nog meer vermoeid ben dan toen ik het bed in ging zonder pijnstillers. Met pijnstillers kan het zijn dat ik halverwege de nacht naar het toilet moet. Neem een pijnstillen en val naar verloop van 20 a 25 minuten wederom in slaap tot de wekker mij wekt en ik al kreunend opsta. Ouderdom komt met gebreken mensen en pijnstillers maken in deze dat het leven wat dragelijk wordt. Ik hoef niet altijd bij het kopen van een doze vaste prik te horen hoe de pijnstillers werken en welke risico's er aan verbonden zijn. Ik houd me keurig aan de regeltjes en dat gaat uitstekend.

bodejosm43
Berichten: 3041
Lid geworden op: 03 dec 2003 23:26

Re: Pijnstillers

Ongelezen bericht door bodejosm43 »

Hoorde ik nou iemand zeggen dat hij de 500-variant slikte? Volgens mij zwamde die man uit zijn nek, want de 500 bestaat toch helemaal niet, wel de 200, de 400 en de 600.

Die laatste mag bij mijn weten alleen bij de apotheek, en dan alleen op recept worden verkocht. Maar dat laatste is ook makkelijk te omzeilen: 200 en 400 is samen ook 600.

commando1
Berichten: 0
Lid geworden op: 04 okt 2010 21:50

Re: Pijnstillers

Ongelezen bericht door commando1 »

schandalig dat medicijnen zo te halen zijn bij supermarkten,drogisterijen,benzinestations......hierop moet een verbod staan of komen zodat de apothekers ze weer uit mogen geven want apothekersassistentes zijn er voor opgeleid om medicijnen mee te geven.
Iedereen kan de medicijnen zo maar meekrijgen, ook kinderen, gewoon weg schandalig en gevaarlijk ook.

sindsdien dat de arbeidsmarkt vrij is gegeven voor medicijnen is het een zooitje geworden, ga zo door met rommelen NEDERLAND.
O ja,nog een ding, probeer dit is in de ministerraad voor te leggen, zou het dan net zolang moeten duren tot ze een accoord hebben of moeten ze er weer 10 maanden over vergaderen........succes.
Laatst gewijzigd door commando1 op 04 okt 2010 23:09, 1 keer totaal gewijzigd.

visliefhebber
Berichten: 35
Lid geworden op: 28 aug 2010 19:55

Re: Pijnstillers

Ongelezen bericht door visliefhebber »

Die zooi kun je overal kopen zit je zonder drank dan kun je geen blikje bier meer kopen bij een tankstation.

mama1985
Berichten: 0
Lid geworden op: 22 sep 2010 12:08

Re: Pijnstillers

Ongelezen bericht door mama1985 »

Goede uitzending, maar wat heb ik me geergerd aan de naïviteit van de kopers van dit product. de vrouw in de uitzendig had commentaar op de verstrekker van ibuprofen maar gaf toe zelf misschien een beetje dom te zijn geweest door de bijsluiter niet te lezen..naar mijn idee mag je dan dat misschien en een beetje wel achterwege laten. dan ben je gewoon hardstikke dom bezig! we gaan klakkeloos af op wat ons verteld word zonder zelf onze hersenen te gebruiken en logische na te denken..en de bijsluiter te lezen.
De resultaten van het verborgencamera onderzoek zijn echt schrijnend te noemen, neem je werk serieus en weet wat je doet! Goed dat ze er nu strenger bovenop gaan zitten en actie ondernemen, dat zal toch zijn vructen moeten afwerpen.
Toch zijn er genoeg mensen die zich echt de wet niet laten voorschrijven en zelf wel beslissen wat ze doen. en die klagen het hardst als het misgaat. daar doe je niks aan en jammer maar helaas daar hoeft niet iedereen de dupe van te worden.
zelf gebruikte ik voor ik mijn kinderen kreeg elke maand ibuprofen als ik menstrueerde aangezien ik er behoorlijk last van had. na mijn eerste kind waren de klachten een stuk minder en gebruik ik het amper. ik denk dat er wel meer vrouwen zijn die dit herkennen en het zou dus erg balen zijn als je ook voor dit soort dingen in een ellenlange wachtrij moet terwijl het heel simpel snel opgelost kan worden.
Kortom, doe je werk naar behoren en als je een medicijn slikt gebruik dan alstjeblieft je gezonde verstand, die heb je niet voor niets gekregen!!

Shine
Berichten: 2475
Lid geworden op: 17 jan 2007 11:02

Re: Pijnstillers

Ongelezen bericht door Shine »

Het is te droef voor woorden. Spelen met mensenlevens zelfs!
Helaas draait het in de detailshandel vooral om omzet en niet om gedegen bezetting of kennis.
Er staan te vaak en veel goedkope hulpkrachten bij de kassa's van dit soort bedrijven die werkelijk totaal geen verstand van zaken hebben. Alléén de standaard 'kassa check vraag' vind ik onvoldoende.
Als bij middelen zoals Ibuprofen bepaalde zware gezondheidsrisico's verbonden zitten, dan dient dit te allen tijden standaard geinformeerd te worden.
"Weet u dat indien u bloedverdunners slikt ivm hart/vaatziekten dit pijnstillend middel verboden is?"

Sowieso horen pijnstillende middelen van dit kaliber niet bij een tankstation te liggen. Hiermee gaat de branche ver over de schreef en beschikken niet over de benodigde voorkennis.

Schandalig vond ik het te moetne vaststellen dat menig apotheek zelfs foutieve informatie gaf. Een plek waar je notabene moet kunnen rekenen op adequate en juiste informatie.

Er is iets goed mis in de wereld van zelfhulpmedicatie. Zozeer dat het verstrekkende gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

Gesloten