LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] RITALIN

Ervaringen met medicijnen? Geef hier jouw mening.
druktemaker

RITALIN

Ongelezen bericht door druktemaker »

Ik moet 3 maal daags 2 tabletten
is er iemand die het ook neemt (boven 12 jaar) in deze hoge dosis?
Ik ben in 3 maanden 16 kilo afgevallen, wanneer ik mijn medicijnen vergeet in te nemen begin ik te trillen, zweten enz enz

remon
Berichten: 2
Lid geworden op: 13 okt 2003 22:25

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door remon »

ja,dat kan kloppen.
Ritalin is erg verslavend als je er langere tijd gebruik van maakt.
Uit eigen ervaring met mijn zoon van 13 weet ik dat je zo maar niet van de ritalin kan afblijven en dat je dat LANGZAAM moet gaan afbouwen.
Mijn zoon kreeg 3 keer 5 mlg.per dag en heeft er een jaar tot 13 maanden over moeten doen om er helemaal af te komen.
Ook dit ging gepaart met zweetaanvallen,gewichtsverlies (6,5kg) en ook hevig bibberen van het ligaam.
Nu is hij helemaal CLAIN en weegt nu weer 45 kilo.

de graaf

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door de graaf »

onze zoon heeft ook ritalin nu eigenmerk hij krijgt45 milg. per dag en groeit er van inplaats van aftevallen
zijn er meer die dit hebben

Gast

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door Gast »

beste druktemaker
het is niet gezond als u begint te trillen als uvergeet uw medicijnen in te nemen, als ik u was zou ik toch even naar uw huisarts gaan en u even opnieuw laten checken, misschien is er een ander middel waar u baat bij heeft! veel sterkte toegewenst!

Moeder

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door Moeder »

onze zoon heeft ook ritalin nu eigenmerk hij krijgt45 milg. per dag en groeit er van inplaats van aftevallen
zijn er meer die dit hebben

Hoezo eigen merk??
In de apotheek wilde ze dit mijn zoon ook aansmeren. Op mijn vraag waarom: Eigen merk is goedkoper. Dus wilde ik weten hoeveel goedkoper. Dame kijkt het na en deelt mij mee dat er eigenlijk helemaal geen prijsverschil is!!! Wij hebben dus Ritalin meegekregen.

calastra
Berichten: 33
Lid geworden op: 22 dec 2003 21:32

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door calastra »

ik slik 6 maal daag 1 tablet. Dus wel veel vaker maar een lagere dosering, mijn psych vind dit beter omdat je anders een te hoge dosering in een keer binnen krijgt waardoor je een hoge kans hebt op bijwerkingen en rebound (trillen enz)
bij mij is de dosering dus vastgesteld door een psychiater en niet door een huisarts. (heb geluk ze is een specialist in adhd).
Laat de dosering dus nog eens checken. (niet zelf gaan rommelen). En verslaafd ben ik niet, waarom heb ik anders een pieper nodig om me er aan te herinneren dat ik mijn medicijnen moet innemen omdat ik het zelf niet merk?
succes in ieder geval. Er bestaat ook een site over adhd met een prikbord. (adhd.pagina.nl) daar kan je ook vragen stellen aan anderen die vaak meer ervaring hebben. Als je te veel afvalt probeer dan te eten voordat je je tabletten in neemt anders kan je eetlust verdwijnen.

groetjes Lisette

Gast

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door Gast »

het eigenmerk van de dokter is zeker anders dan het gewone ritalin, er verschilt niet veel in stoffen maar de een is bijvorbeeld gemaakt van rijst en de ander van zetmeel, dus de ene is gewend met ritalin en de ander met goekope merk van de huisarts

makje

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door makje »

Ik gebruik al 8 jaar ritalin..en ik ben er super blij mee. Ik kon weer in boeken lezen, zowel studie als leersboeken
Mensen die zeggen dat het het middel slecht is en verslavend, weten niet hoe het is om continu een drukte in je hoofd te hebben.
Ieder medicijn werkt op den duur verslavend en daarbij is er een verschil tussen lichamelijke en geestelijke verslaving. Als ik de pillen vergeet, krijg ik een rebound-effect, dat is gewoon een bijwerking, niet een uiting van verslaving! ALs je de pillen vergeet, kan je dus gaan trillen, meer last krijgen van spanningen en natuurlijk weer hyper worden...als je de pillen inneemt is dat zo weer over. Pieper-horloge werkt ook erg goed en de goede dosis: 1mgr per kilo lichaamsgewicht. Verdelen over de dag en rekening houden dat je ongeveer 4 uur voor het slapen gaan je laatste dosis inneemt.
Ook het opbouwen of afbouwen is logisch dat dit moeilijk is: je krijgt niet een paracetamolletje! Je lichaam reageert op je neurosysteem dus moet het wennen met op en afbouw.

Het verschil tussen het merk ritalin en de pillen die ze onder stofnaam verkopen is dus 1: de bijwerkingen en 2: wat de apotheek er voor vangt
1: als je de gebruiksaanwijzing van de pillen onder de stofnaam leest komen er hele andere bijwerkingen naar voren. Dit wordt ook bij balans en impuls gezegt (belangenverening).
2: de pillen zijn voor de verzekering even duur, alleen krijgt de apotheek meer geld van de 'fabriek' als ze de stofnaam verkopen.
Laat je dus niet de stofnaam aansmeren als je Ritalin gewend bent.
Verder raad ik mensen aan om niet meteen te zeggen dat je maar naar de huisarts moet gaan als je trilt...je krijgt de pillen toch ergens voor..ik denk ADHD dus je hebt iets, als ze dan praten over gezond zijn...ADHD is een beperking..wat erg moeilijk te begrijpen is voor mensen die er niets van snappen en alleen maar flutadviezen geven.

groetjes

Fallen

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door Fallen »

Ritalin is wel zeker een verslavend middel. Ritalin is verwant aan amfetamine en valt onder de opiumwet en is dus alleen te verkrijgen op doktersadvies. Dat houd dus in dat Ritalin als drugs te vergelijken is met cocaine.
Ritalin tast de bloedvaten aan en maakt het hart groter wat grote risico's met zich mee kan brengen.
Ik probeer niemand van de Ritalin af te houden, maar realiseer je wel dat het niet gewoon een wondermiddel is wat de ADHD onderdrukt.
Maar houdt er wel reening mee dat dit niet een gewoon middeltje is.


Gast

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door Gast »

ik kreeg ipv ritalin de vervanger: methyloxfenidaat

werd er stil van en ging mij afzonderen van dingen waar ik normaal enthousiast aan mee zou doen. ben er uit eigen keus mee gestopt, dan maar druk, dan ben ik tenminste wel mijzelf en geen stille jongen.

Gast

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door Gast »

Ritalin is alleen verslavend wanneer je het snuift of spuit. Fors verslavend ook trouwens. Bij normaal gebruik is de dosis te klein om verslavend te kunnen werken. Ook op lange termijn.
De eerder beschreven ontwenningsverschijnselen doen mij eerder aan rebound denken dan aan ontwenning.
In Nederland is het niet toegestaan meer dan 1 mg per kilo lichaamsgewicht te gebruiken. Heb je de volle dosis dan betekend dit niet direct dat je zwaarste geval bent. BV Bij een snelle stofwisseling heb je een behoefte aan een grotere dosis.
Wat betreft afvallen is het bekent dat je ongeveer 3 kilo kwijtraakt door een versnelde stofwisseling en verminderde eetlust. Neem je pillen het liefst na het eten, dan is de trek normaal.
Ben je veel meer afgevallen, dan is het misschien goed om eens te denken wat er dan nog meer aan de hand kan zijn. Ook uit eigen ervaring weet ik dat de diagnose en het starten met bv ritalin ingrijpend kan zijn. Om de zoveel uur weer pillen is confronterend genoeg. Ook het grote geluk van niet eerder ervaren rust in het lichaam kan veel losmaken. Redenen genoeg om niet veel trek ik eten te hebben voor een groot aantal mensen.

Lekker doorstuiteren hoor! Het staat jou het beste toch? :D

mmstolk
Berichten: 8
Lid geworden op: 21 jan 2005 18:20

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door mmstolk »

Doodmoe kun je er van worden...Iemand stelt een vraag of er nog meer mensen zijn die net zo veel Ritalin moeten gebruiken als hij en wat krijg je natuurlijk??? Discussies over hoe slecht Ritalin wel niet is, dat het verslavend is, dat je er van afvalt blablalba..Doodziek wordt je er van als je je als moeder telkens weer moet verantwoorden over het feit dat je je kind Ritalin geeft.
Mijn motto is"of het nu verslavend is of niet, zonder Ritalin hebben mijn jongens geen normaal leven"........Nu draaien ze mee op een gewone school , behalen goede resultaten wat nooit mogelijk geweest zou zijn zonder Ritalin. We merken dat met de jaren de hoeveelheid al wat terug geschroeft kan worden dus ookal zou het verslavend zijn, dan bouw je het zo langzaam af dat je het niet eens merkt..........
Oftewel, hou toch eens op met het oerhollandse gezeur over Ritalin. Accepteer gewoon dat het voor sommigen het wondermiddel is om normaal te kunnen functioneren. Sta je er niet achter, dan gebruik je het gewoon niet.
Punt.

werve100

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door werve100 »

ik weet niet waar jullie het over hebben maar ik ben 38 jaar en sinds een jaar of drie aan de rilalin en daarna een vervanger(goedkoper?)
ik moest twee keer daags twee en een keer een heb zelf gezegt dat twee keer twee zat is maar als ik het niet neem dan komen ze het wel vragen of ik ze alsjeblieft wil nemen ik was kort door vroeger m.b.d en heet nu a.d.h.d zuurstof gebrek bij de geboorte is de oorzaak maar nu als je wat druk ben krijg je het al niet goed vind ik dus! als je alleen maar druk ben stop dan als je er zoveel last van hebt maar ik heb er baat bij eens wat anders dan gemekker!

[email protected]

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door [email protected] »

Reactie op Ritalin,

Ik heb een 15-jarige zoon die drie maal daags ritalin neemt. (10 mg tablet). Eerst was ik ook bang dat dit verslavend zou werken. Maar daar ben ik op terug gekomen. Als hij thuis zijn medicijnen moet nemen, vergeet hij ze met de regelmaat van de klok. Meestal zie ik ook nog geen verschil of hij wel of geen tablet heeft gehad. En dit terwijl ik alles in het werk stel om te voorkomen dat hij ze vergeet. Hij heeft hier geen last van en toont ook totaal geen ontwenningsverschijnselen. Volgens de kinderpsychiater zou dit ook totaal niet moeten kunnen want de tablet is na een aantal uur volledig uitgewerkt en uit het bloed.
Wel zijn we aan het kijken voor andere medicatie. Daarbij gaan onze gedachten uit naar het medicijn concerta, waarvan hij maar een maal daags een tablet hoeft te nemen. Dit moet nog in overleg gaan gebeuren.

jacqueline_talks

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door jacqueline_talks »

Klinkt allemaal mooi om Concerta te nemen. Helaas is deze nog steeds niet in het ziekenfonds pakket opgenomen en moeten ouders het zelf dus betalen. Het schijnt geen goedkoop middel te zijn. Balans is met een petitie naar het ministerie van Volksgezondheid geweest. Helaas heeft dit niets uitgehaald.
Wat betreft verslavend, als je kind het nodig heeft is het geen verslavend middel maar een redmiddel. Ikzelf heb een MSN groep voor ouders met kinderen met PDD-Nos en Asperger, en als je weet hoeveel kinderen Ritalin krijgen voorgeschreven terwijl dit eigenlijk alleen een middel is voor ADHD, dan sla je stijf achterover.
Ikzelf heb gereageerd op de uitzending van Nova, helaas tevergeefs. Je krijgt een net antwoord, maar als je verteld dat ze alleen de negatieve dingen naar voren brengen en geen positieve, dan is het helaas pindakaas. We bewaren Uw bericht en daar is de kous mee af.
Jammer, ik zou uren hierover door kunnen praten.
Het is een lang verhaal geworden, maar ik wilde dit toch even kwijt.
Groeten van Jacqueline(http://groups.msn.com/PDDNOS)

moeder van 5 kids

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door moeder van 5 kids »

sinds kort ben ik me aan het inlezen over narcolepsie, mogelijk heeft een van mijn kids deze slaap- waak stoornis. volgens een arts is dit te verhelpen met ritalin, heeft iemand van jullie hier ervaring mee met deze specifieke stoornis?

Hoor het graag

ao

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door ao »

Mijn dochter heeft ook 6 keer daags ritalin gebruikt , maar ja ondanks piepers ed. vergat ze het toch nog wel regelmatig. Nu gebruikt ze Concerta en dat is 1 maal daags alles innemen (1 van 18 en 1 van 38 mgr.) en zn. gebruikt ze nog 1 ritalin erbij als het nodig mocht zijn.
Tevens gebruikt ze nog slaapmedicatie erbij.
Ze is zit nu op een goed gewicht alleen eet ze 's nachts nog weleens , maar dat zijn de verschijselen er ook van. Ze is nu slank en niet te mager , houden dus zo.
Alleen je moet je inderdaad konstant verantwoorden , waarom ze zoveel moeet gebruiken en de mensen hebben er totaal geen notie van hoe zo iemand kan zijn. Veel onbegrip dus in deze wereld.
Zelfs op school is het moeilijk , als ze het zelf aan voelen komen en vragen of ze even de klas uit mogen , dan reageert de leraar eerst van zeur niet , totdat zo,n kind supperdruk wordt en weten ze er geen raad mee.
Leraren luister is een keer echt naar de ouders en als een kind wil studeren geef het dan een kans door af en toe de klas te laten verlaten als ze dit aangeven. weten jullie wel hoe moeilijk het is om stil te moeten zitten en dan ook nog geconcentreerd te moeten luisteren. Ze zijn niet dom deze kinderen en zitten dus ook vaak onder het niveau , maar ja daar wordt ook geen rekening mee gehouden. Alleesn als je slecht presteerd krijg je aandacht ,maar als je onder je niveau zit te werken dan kijkt niemand naar je om. Maar voor hun des te meer reden om afgelijd te worden en weer drukker te zijn .
Er zal nog een hoop geleerd moeten worden.
Maar zonder medicatie zouden de huisgenoeten gek geowrden zijn.
Dus lekker aan de ritalin of concerta als het kind adhs heeft.
Zelfs aan een paracetamol kan je verslaafd zijn , dus waar zeuren we nu om.
een moeder

ao

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door ao »

Concerta wordt inderdaad niet door het ziekenfonds vergoed.Maar sommige zijn wel zeker gevoelig voor het feit als je een briefje laat opstellen door de psychiater en door verzorgde.
Zet de kosten maar eens voor ze op een rijtje. Dus ook naar de dokter , psy. gaan ed.
Wij zijn dan inderdaad particulier verzekerd en wordt het vergoed.Maar dat wisten wij niet dus in eerste instantie hebben we alles zelf betaald totdat ik een brief schreef en de psy. over de kosten en toen werd alles zonder morren vergoed.

Haniball

Re: RITALIN

Ongelezen bericht door Haniball »

Sinds een tijd gebruik ik concerta dit kost me 50 euro in de maand extra voor deze medicynen. Ik snap niet goed waarom men zo moeilijk doet over vergoeden van dit medicijn. Probleem voor mensen met adhd is regelmaat en struktuur. Dus verschillende malen per dag op een bepaald tijdstip iets innemen is vaak lastig voor mensen met adhd. Met concerta heb je hier geen last van. Ik ben boven de 25 en kwam er 1 jaar geleden achter dat ik adhd heb. Concerta/ritalin heeft veel veranderd.


Gesloten