Gezonde en ongezonde tussendoortjes - de Nutriscore

Ervaring met voeding of zaken rondom dit onderwerp? Geef hier jouw mening.
Klaas Jan
Berichten: 1634
Lid geworden op: 29 apr 2014 15:28

Re: Gezonde en ongezonde tussendoortjes - de Nutriscore

Ongelezen bericht door Klaas Jan » 04 sep 2019 15:44

Miepje1 schreef:
04 sep 2019 14:30
Ik gebruik kokosolie, olijfolie en roomboter.
Ik denk dat u best gezond bezig bent!
Alleen denken veel mensen dat kokosolie/-vet gezond is omdat dat als zodanig aangeprezen lijkt te worden.
Daar zou best een stickertje op mogen :wink:
Er zit namelijk erg veel verzadigd vet in en dat is niet zo goed voor de gezondheid https://www.voedingscentrum.nl/nl/servi ... molie.aspx

Erthanax
Berichten: 3905
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Gezonde en ongezonde tussendoortjes - de Nutriscore

Ongelezen bericht door Erthanax » 04 sep 2019 16:42

Wat betreft het water in margarine (en boter): Dat is precies de reden dat er zo'n vijftig jaar geleden "bakboter" is bedacht. Gewone margarine bevat 80% vet, voor "bakboter" (eigenlijk bakmargarine) is dat bijna 100%.

In een ouderwets pakje margarine van 250 gram zat (en zit) dus 0,8 x 250 = 200 gram vet. Het is dus niet toevallig dat die pakjes "bakboter" 200 gram zijn en geen 250.

Die 80% vet in margarine komt overeen met het vetpercentage in boter; dat is ook geen toeval.

Lady1234
Berichten: 11826
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Gezonde en ongezonde tussendoortjes - de Nutriscore

Ongelezen bericht door Lady1234 » 04 sep 2019 16:53

Een pakje Croma, die uitvinding dus, is 250 gram.

Erthanax
Berichten: 3905
Lid geworden op: 19 jan 2018 19:57

Re: Gezonde en ongezonde tussendoortjes - de Nutriscore

Ongelezen bericht door Erthanax » 04 sep 2019 17:36

Wat grappig, dat is kennelijk ooit aangepast. Ik gebruik dat nooit, maar ook die bekende pakjes waren vroeger kleiner dan een gewoon pakje margarine. Het huismerk dat ik gebruik is nog steeds 200 gram.

kweenie
Berichten: 15087
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Gezonde en ongezonde tussendoortjes - de Nutriscore

Ongelezen bericht door kweenie » 04 sep 2019 17:54

Daarom zegt het percentage vet daarin niet zo veel, maar de verhouding tussen goed en slecht vet en bijvoorbeeld zout ten opzichte van vet natuurlijk wel.

moederslink
Berichten: 6564
Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30

Re: Gezonde en ongezonde tussendoortjes - de Nutriscore

Ongelezen bericht door moederslink » 04 sep 2019 18:18

Becel heeft beduidend mínder zout.

16again
Berichten: 9913
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: Gezonde en ongezonde tussendoortjes - de Nutriscore

Ongelezen bericht door 16again » 04 sep 2019 18:25

Komkommertijd schreef:
09 apr 2019 10:35
Het is net als Tabak plaatjes.
Eerst even schrikken maar nu is iedereen er aan gewend en rookte vrolijk verder.
CBS ziet toch een neergaande trend
Op diezelfde bladzijde: 50% van volwassen kampt met overgewicht

kweenie
Berichten: 15087
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Gezonde en ongezonde tussendoortjes - de Nutriscore

Ongelezen bericht door kweenie » 04 sep 2019 18:33

moederslink schreef:
04 sep 2019 18:18
Becel heeft beduidend mínder zout.
Klopt, Becel heeft minder zout dan gewone bakboter. Maar dat geldt weet niet voor de 'bewuste' bakboter van het eigen merk. Grootste verschil daartussen is de prijs.

Nijogeth
Berichten: 2829
Lid geworden op: 28 apr 2017 19:51

Re: Gezonde en ongezonde tussendoortjes - de Nutriscore

Ongelezen bericht door Nijogeth » 04 sep 2019 18:34

Maarja, die neergaande trend met roken heeft waarschijnlijk weinig met de plaatjes te maken. Tabak heeft zoveel maatregelen over zich heen gekregen, maar vooral het sociaal stigma zorgt denk ik voor de neergaande trend.

Bob Schurkjens
Berichten: 7107
Lid geworden op: 13 jun 2005 01:41

Re: Gezonde en ongezonde tussendoortjes - de Nutriscore

Ongelezen bericht door Bob Schurkjens » 04 sep 2019 20:55

Het is een misverstand om te denken dat vet slecht voor je is. Let er wel een beetje op dat je niet te veel verzadigd vet binnen krijgt.

Bakken op hoge temperaturen in zonnebloemolie is ook niet goed. Boven de 180 graden celsius ontstaan er mogelijk kankerverwekkende stoffen. Beter is om bijvoorbeeld arachideolie of olijfolie voor bakken te gebruiken (niet de vergine).

Plaats reactie