LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Gezonder eten, voor de rijken, of voor iedereen?

Ervaring met voeding of zaken rondom dit onderwerp? Geef hier jouw mening.
annemie76
Berichten: 19
Lid geworden op: 28 apr 2008 00:08

Re: Gezonder eten, voor de rijken, of voor iedereen?

Ongelezen bericht door annemie76 »

hier heb ik wat aangehad, over gezond eten met vezels

http://www.gezondheid-afvallen-dieet.nl ... et-vezels/ met de soorten vezels en het nut van vezels :)

en ja, gezond eten is voor iedereen en afvallen kan ook iedereen

kiz
Berichten: 2304
Lid geworden op: 11 okt 2005 21:37

Re: Gezonder eten, voor de rijken, of voor iedereen?

Ongelezen bericht door kiz »

Zo lang men nog de keuze heeft tussen het aanschaffen van snacks en brood is er m.i. simpelweg sprake van een luxe-probleem.
Na school kun je je kinderen ook een appel of een bruine boterham met kaas laten eten. Is gezonder dan een zak chips, en qua prijs maakt het niet zoveel uit.

Wim2007
Berichten: 962
Lid geworden op: 12 jul 2007 13:04

Re: Gezonder eten, voor de rijken, of voor iedereen?

Ongelezen bericht door Wim2007 »

Een tijd geleden las ik een stukje op internet op een nieuwssite, dat kinderen uit een "bijstandsgezin" dikker waren en ongezonder aten, daarintegen word er veel reclame gemaakt over groentes en fuitsoorten.
Als ik in de winkel loop schrik ik nog elke keer van de (belachelijke) prijzen van fruit en groente, vinden ze het gek dat iemand die moet rond komen van een minimum (uitkering of niet) weinig groente en fruit kan betalen.
Mijn vraag is dus: Wat vinden jullie, kan iedereen elke dag groente en fruit eten, of is dat echt weg gelegd voor de "rijkere" ?
Dat is inmiddels weggelegd voor de rijkere medemens. Verder is de reden waarom armoede dik maakt niet duidelijk. Mogelijk heeft dit te maken met stress en niet met het voedingspatroon. Met het eten van groente en fruit is op zich niets mis, maar onderhand wel een hype. Iedereen die hier trouwens met verve verdedigt dat dik zijn te maken heeft met het voedingspatroon heeft al snel ongelijk. In de jaren '50/'60 van de vorige eeuw was al duidelijk dat iemands lichaamsgewicht voor zo'n 70% wordt bepaald door genetische aanleg. De dieethype van het moment wordt vooral gebruikt om mensen bang te maken en op basis daarvan veel geld te verdienen.

http://www.iht.com/articles/2007/05/08/ ... /snfat.php

eeliane
Berichten: 1444
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: Gezonder eten, voor de rijken, of voor iedereen?

Ongelezen bericht door eeliane »

Is een appel duurder dan een zak chips?
is een pasta maaltijd duurder dan een zak patat?
dacht t niet,
is een kop thee duurder dan een glas frisdrank,
is een kaakje bij de thee duurder dan een stuk chocolade?
zijn twee stronken broccoli of nu een krop andijvie (68 cent) duurder dan wat dan ook ongezonds?
zoek en gij zult vinden... :wink:

Robjee
Berichten: 884
Lid geworden op: 11 mar 2007 16:44
Contacteer:

Re: Gezonder eten, voor de rijken, of voor iedereen?

Ongelezen bericht door Robjee »

Iedereen die hier trouwens met verve verdedigt dat dik zijn te maken heeft met het voedingspatroon heeft al snel ongelijk. In de jaren '50/'60 van de vorige eeuw was al duidelijk dat iemands lichaamsgewicht voor zo'n 70% wordt bepaald door genetische aanleg.
Waaruit bleek dat duidelijk? Genetische aanleg kan een rol spelen, veel is daarover echter nog onduidelijk.
Echter wanneer iemand genetische aanleg heeft tot het ontwikkelen van overgewicht wil dit nog niet zeggen dat die persoon ook overgewicht zal ontwikkelen. Omgevingsfactoren (zoals voedingspatroon) zijn absoluut noodzakelijk om iemands fenotype te bepalen. Het is zelfs zo dat overgewicht bij iemand die daarvoor genetische aanleg heeft voorkomen kan worden door een juist voedingspatroon.

Wanneer van een kind één ouder obees is heeft hij/zij 30% kans op het ontwikkelen van obesitas. Zijn beide ouders obees dan is dit percentage 70%. Dit is echter niet alleen te verklaren vanuit de genetica. Omgevingsfactoren (die vaak vergelijkbaar zijn als die van de ouders) spelen ook een belangrijke rol.
Dit is overigens heel wat anders dan wanneer je zegt dat iemands lichaamsgewicht voor 70% bepaald wordt door genetische aanleg.
Verder is de reden waarom armoede dik maakt niet duidelijk
Mensen met een lage SES hebben vaker overgewicht. Niet alleen 'armoede' speelt hierbij een rol (denk ook aan etniciteit, opleidingsniveau, woonomgeving, sociale controle).

Gesloten