LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Werken moet... maar liever niet. Wat is uw verhaal?

Discussieer hier over werkgevers, ontslagregelingen en aanverwante zaken.
arthur2000

Werken moet... maar liever niet. Wat is uw verhaal?

Ongelezen bericht door arthur2000 »

Mijn verhaal:

Heb een baan. Een (piep)-baan in een callcenter. En zou het liefst nooit meer hoeven werken. Ben over de 40. En ga elke dag met tegenzin naar mijn werk. En voel dat ik aan het opbranden ben.
De dag dat ik hoor dat ik genoeg heb (kan met 1000 euro pm toe voor vrouw EN kinderen! excl. toeslagen) stop ik PER DIRECT. Want dit gaat ook mis en dan een lijdensweg met ww en bijstand en activering en participatiehel tot mijn 67’e.

Ik wil geen bio ener yoga crap ondernemen via crowdfunding (ok voor anderen heel leuk & fulfilling, niet voor mij) maar gewoon bij vrouwtje zijn en voor de kinderen zorgen, naar school brengen, dingen doen! Ook geen tweede carriere of zo. Ik heb geen bijzondere talenten. De hele dag niets doen, lijkt mij heerlijk! Leuke dingen zijn heel goedkoop. Maar helaas, vanwege de torenhoge lasten en hoge prijzen MOET ik werken.

Ik weet dat ik het eigenlijk niet mag zeggen. Dat ik steentjesblij moet zijn om te werken om de torenhoge geldsmijterij van de Nederlandse top op te brengen. En wil ''participeren'' desnoods gratis. Maar nee.
Hoort o forummers hier bot: de dag dat ik hoor dat ik basisinkomen krijg, dank ik God op blote knieen!
En stop ik ONMIDDELIJK met werken!

En na 27 jaar als ik misschien deels AOW krijg ook. Direct. Onmiddellijk!

arthur2000

Re: Werken moet... maar liever niet. Wat is uw verhaal?

Ongelezen bericht door arthur2000 »

En even een aanvulling om de meest voor de hand liggende veroordelingen te ontkrachten.

1. Ik werk al 20 jaar met veel plezier. Alleen... bijvoorbeeld als orderpicker was er vroeger geen quotum en moest je doorwerken maar was er tijd voor een praatje. Tegenwoordig is de target onhaalbaar voor mij en zit het vol met Oosteuropeanen. Dus... niet te doen.
Het ging vroeger echt veel rustiger dan nu. Nu zijn het deelbaantjes of stages of vrijwilligerswerk tegen minimumloon. En moet je NOG aan targets voldoen!
2. Hoe hard je ook werkt, het is altijd onvoldoende. Reorganisatie na reorganisatie. Het wordt nooit beter/makkelijker. Alleen maar lastiger.
3. Liever lui dan moe? Een niet-criminele uitkeringsgerechtigde kost een fractie dan dat je dusdanig klem wordt getreiterd dat je voor misdaad & gevang kiest. Of reintegratie. Dat kost bakken met geld & leed voor diegene die het overkomt.
4. Op een gegeven moment kan je de druk niet meer aan. Je kan nog een jaar drijven op ''je moet werken voor je geld'' en ''ergens anders is het niet beter''. Daarna houdt dat ook op en is het op.
5. Ten laatste: ik begrijp heel goed dat mensen die vol met energie zitten, supercreatief zijn en gezegend Gods met veel natuurlijke talenten liberaal en VVD reageren met:
''die luie profiteurs en uitkeringstrekkers moeten goed keihard aangepakt worden. Je moet werken voor je geld, doe ik ook 80 uur per week. Niet werken, geen inkomen! Desnoods onbetaald voor de uitkering ''
Met als leuk bijeffect gratis slaven voor hun ondernemingen welk talent om die te runnen niet van henzelf is maar van God, dat wordt snel vergeten.
En die vergeten dat als ze mensen zonder geld gaan zetten die toch moeten eten en dan voor criminaliteit kiezen bijvoorbeeld het overvallen van hun eigen onderneming. En een groter repressieapparaat voor sociaal verzet ook veel geld kost. Kijk naar de VS.

En het politiek zeer incorrect argument maar toch. Er zijn bakken met geld om mensen uit den vreemde huis/levenslange uitkering/toeslagen/subsidies te geven. Allemaal heel erg gegund, geen misverstand daarover.
Maar als een gewone Hollander het na 20 jaar wel genoeg vindt dan mag het ineens niet. Waarom toch niet? En nee, de meeste mensen zijn niet financieel onafhankelijk maar hebben wel hun bijdrage geleverd maar kunnen niet meer meekomen. Geef die gewoon een fooitje en maak het ze niet moeilijk. Want geloof me, er zijn zoveel trucjes maar die kosten veel meer energie & geld voor beide partijen.

Leo The Emperor
Berichten: 4625
Lid geworden op: 12 dec 2010 16:19

Re: Werken moet... maar liever niet. Wat is uw verhaal?

Ongelezen bericht door Leo The Emperor »

athur2000 schreef:Maar als een gewone Hollander het na 20 jaar wel genoeg vindt dan mag het ineens niet
Waarom moeten andere gewone Hollanders jouw inkomen voor de tweede 20 jaar verzorgen? :evil:

Je geeft hier precies het juiste argument waarom een basisinkomen total niet werkt, je wordt er lui van, en wil niks meer. Dit noem ik nog eens de VOC mentaliteit. Verveeld Onnozel en Chagerijnig.

arthur2000

Re: Werken moet... maar liever niet. Wat is uw verhaal?

Ongelezen bericht door arthur2000 »

Dank je wel Leo voor je scherpe en uitgeslapen reactie. Stel ik zeer op prijs!

In antwoord op uw vraag "Waarom moeten andere gewone Hollanders jouw inkomen voor de tweede 20 jaar verzorgen?"
Nee natuurlijk niet. Uiteraard is een 20 uur per week schoffelen of ander ''laagdrempelig'' werk ook goed. Er is soms best wel een gaatje. Alleen, arbeidsdwang voor geld is zo 1900. Punt is, er zijn zo'n honderdduizend vacatures en een half miljoen werklozen. Die hebben niet allemaal een baan. Laat dan die echt niet wil met rust.
Te duur? Nederland wordt aan alle kanten leeggestolen door medici, politiekers en andere hoge pieten. Er is meer dan genoeg geld. Daar zijn die uitkeringkjes klein bier bij. Maar zorgen wel voor veel plezier.

Reken dat die niet lui zijn. Die mensen! Maar ze kosten daar heb je geen idee van.

witte angora
Berichten: 23741
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Werken moet... maar liever niet. Wat is uw verhaal?

Ongelezen bericht door witte angora »

arthur2000 schreef:hoge pieten.
Sja, de pieten mogen niet meer van bepaalde mensen, dus die moeten nog even gauw wat geld bij elkaar harken voor ze, net als jij, ruim voor hun pensioen moeten stoppen met werken.

Maar even serieus: je verhaal herken ik volledig. Vroeger, en dat is in een lang vervlogen tijdperk dat ik zelf maar heel kort heb meegemaakt, ging het om een inkomen. Bedrijven waren ook niet zo achterlijk groot. Targets, boekhouding door gespecialiseerde krachten, noem het hele zwikkie maar op: het bestond niet. Als er een schip goederen bij het pakhuis kwam, moest het leeg, en als het leeg was, was het klaar. Hard werken, weinig verdienen, maar de mensen hadden in die tijd ook veel minder nodig.

Ik zou graag willen leven zoals toen; lekker rustig, lekker eenvoudig. Kom een redelijk eind. Maar volledig zal niet lukken. Loop alleen maar de supermarkt in, loop maar eens door een koopgoot, en je wordt weer doodgegooid.

Werken idem: ik zit in de WAO, ben bezig met een tweede vrijwilligersklus, als dit doorgaat is het een middagje sjouwen bij een kringloopwinkel, gaat alleen om kleding naar een andere locatie en afval dat weggebracht wordt, en soms spullen ophalen. Wel aanpakken, en toch lekker rustig en relaxted. Gewoon zoals het hoort, zoals het vroeger was. Het was: binnenlopen, vragen of ze mensen nodig hebben, en ja, ze konden wel iemand gebruiken. Ook zoals het hoort, zonder urenlange sollicitatiegesprekken. De enige vraag was: wat kun je? Dat-en-dat... En dezelfde middag lag de mail in de bus wat ik zou kunnen doen. Alleen worden dit soort klussen simpelweg niet betaald, ook geen vrijwilligersvergoeding. De opbrengst is voor goede doelen. Eigenlijk staat de wereld op zijn kop.

Toch is dit niet het antwoord op je vraag. Je zult je weg moeten vinden in deze maatschappij, maar dat wist je zelf al. Probeer je niet gek te laten maken; maar het gevoel van een naderende burn-out, ik herken dat volledig.

Je zou eens kunnen kijken naar ander werk, desnoods omscholen. Hovenierswerk gaat het niet meer worden, schoffelen is weliswaar relaxted werken, maar dat is in de meeste gemeenten wegbezuinigd, of het wordt gedaan door mensen met een beperking. Maar misschien zijn er wel heel andere dingen die je zou kunnen doen, wat meer lichamelijk in ieder geval, en iets heel anders dan je nu doet, dat je toch weer plezier in het werk kan geven. Misschien wordt het wat minder betaald, maar als je, wat je zegt, van 1000 euro per maand kan leven is dat ook geen ramp. Bedenk overigens wel, geen idee hoe groot je spaarpot is, maar er is voor de toeslagen een maximum wat je aan vermogen mag hebben. Zit je erboven (peildatum 1 januari) dan krijg je niks.

Maar vergeet één ding niet: de rest van je leven bankhangen lijkt leuk, tot je een week of drie thuis zit. Dan komen de muren op je af, reken maar.

prem
Berichten: 1988
Lid geworden op: 12 feb 2007 14:49

Re: Werken moet... maar liever niet. Wat is uw verhaal?

Ongelezen bericht door prem »

@Arthur...Waarom neem je het heft niet in eigen handen, daar worden veel mensen gelukkiger van. met je lekker thuis zitten en voor de kinderen zorgen?
Ga naar de kvk, bedenk een activiteit en zoek klanten, met drie dagen werk per week heb je snel veel meer dan die schamele 1000 euro en hoef je geen hand op te houden.
Persoonlijk heb ik een afkeer, niet van jou want ik ken je niet, maar wel van je mentaliteit.
Dat is mijn verhaal c.q. mening.
Laatst gewijzigd door Radar op 30 okt 2014 10:32, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Beledigende opmerking verwijderd

smilie
Berichten: 307
Lid geworden op: 15 sep 2009 17:50

Re: Werken moet... maar liever niet. Wat is uw verhaal?

Ongelezen bericht door smilie »

@Arthur;
ik kan mij (nog niet?) in jouw verhaal herkennen, maar ik kan mij wel inleven.
Persoonlijk zou ik knettergek worden van alleen maar thuis zitten en geen 'werk' hebben (ook is het kids naar school e.d. ook werk).

Echter, het lijkt mij dat jij eigenlijk geen plezier hebt in dat wat je doet. Zo te lezen waren jouw eerdere banen / inkomsten ook no-brainers. Daar is niks mis mee, maar kan mij niet voorstellen dat iemand daar van blij wordt.

Anyhow, wat ik je graag wil meedelen is het volgende:

'Choose a job you love, and you will never have to work a day in your life.'
- Confucius

Oftewel, heb je ooit jezelf gevraagd waar heb je plezier in?! En heb je dan gekeken of je daarmee ook nog eens geld kan verdienen?

16again
Berichten: 11324
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: Werken moet... maar liever niet. Wat is uw verhaal?

Ongelezen bericht door 16again »

Leo The Emperor schreef: Je geeft hier precies het juiste argument waarom een basisinkomen total niet werkt, je wordt er lui van, en wil niks meer.
Er is een fors verschil tussen basisinkomen en huidige uitkering:
Bij basisinkomen zijn alle extra inkomsten zijn.....extra inkomsten. Dat zou juist stimulans moeten zijn voor (bij)baantjes.

Daarentegen staat huidige armoedeval. Accepteer je nu vanuit uitkering werk met minimum salaris, dan verlies je toeslagen en kan je er netto zelfs op achteruit gaan. Werken moet wel lonen!

moederslink
Berichten: 8825
Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30

Re: Werken moet... maar liever niet. Wat is uw verhaal?

Ongelezen bericht door moederslink »

@prem , je bent mi niet per definitie [Eerder weggehaalde beledigende opmerking verwijderd door de Moderator] als je als huisman bv voor je gezin en thuis blijven kiest.
Mijn zwager bv werd op zijn 30e volledig afgekeurd , triest maar waar , mijn zus en zwager draaiden de rollen om , zij ging fulltime werken , hij werd huisman , tot beider volle tevredenheid!
Dat is fantastisch gegaan!

Ik ken best wel veel mannen die niet ad ratrace willen meedoen , zij hebben die drive en ambitie gewoon niet! Gaan ook moeizaam naar hun werk ; tja omscholen ? ZZP er worden?
Niet iedereen is hetzelfde en ik hoop echt dat iedereen zijn eigen invulling/ vervulling in zijn eigen leven kan vinden. Het leven is maar kort en je moet het toch een beetje leuk voor jezelf maken?
Met tegenzin je door de dagen slepen , geen plezier in je baan hebben , liever en misschien wel beter thuis blijven om voor het hh te zorgen??
Misschien is het gezin van TS dan wel gelukkiger?Maar een basisinkomen vd staat ontvangen ?
Daar waag ik verder maar geen reactie aan , heb te weinig verstand van economische gevolgen . :wink: :wink:
Laatst gewijzigd door Radar op 30 okt 2014 10:37, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Eerder weggehaalde beledigende opmerking verwijderd

arthur2000

Re: Werken moet... maar liever niet. Wat is uw verhaal?

Ongelezen bericht door arthur2000 »

@moederslink
Ja, dat is pret! Een ongeschiktheidsuitkering & inkomen! Dat tikt aan. Ik moet het doen als gezin met 1 minimuminkomen. Wat ook een rol speelt. Vroeger kon ik nog weleens wat extra doen. Kwam ik op zo'n 1600 euro, ruim boven een uitkering. Nu is dat allemaal weggehaald, mag niet meer. En het werk is tweemaal zo zwaar geworden. Met andere woorden: 1300 euri's. Met een gezinsuitkering zou ik evenveel krijgen! Als met 40 uur zwaar buffelen! Ok, met heffingskorting krijg ik misschien 100 euro meer. Voor 40 uur doorbonken!
Het stemmetje dat zegt '''zorg toch dat je in de uitkering komt, lekker thuis, 's zomers in de zon en misschien voor de werkverschaffing 20 uur makkies an schoffelen'' wordt wel erg sterk.
En nee, heb jonge kinderen. Vrouw kan niet werken.

Waarom mag ik niet wat mensen uit den vreemde (het is ze gegund) wel mogen?

kuklos
Berichten: 6110
Lid geworden op: 24 aug 2004 11:06

Re: Werken moet... maar liever niet. Wat is uw verhaal?

Ongelezen bericht door kuklos »

arthur2000 schreef:Alleen, arbeidsdwang voor geld is zo 1900.
Typische linkse parasitaire opmerking. Vooral negeren dat anderen wel moeten werken om die uitkering of dat basisinkomen te betalen voor hen die weigeren te werken.

moederslink
Berichten: 8825
Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30

Re: Werken moet... maar liever niet. Wat is uw verhaal?

Ongelezen bericht door moederslink »

@arthur, tja dan wordt het een ander verhaal als jullie de rollen niet kunnen omdraaien. Eens !
Maar , ik kan u best begrijpen hoor , toch , maar tja , een basisinkomen vd staat??

arthur2000

Re: Werken moet... maar liever niet. Wat is uw verhaal?

Ongelezen bericht door arthur2000 »

@kuklos
Parasieten zijn rechtse mensen op wachtgeld of bankiers die de boel leegstelen. Of politici die willens en wetens hard verdiend geld met miljarden weggeven.
Voor de rest ga ik er niet op in.

@moederslink
Dat basisinkomen is ook maar een balletje. Daar gaat het eigenlijk niet om. Met 100 euro basisinkomen schiet het toch niet op.

moederslink
Berichten: 8825
Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30

Re: Werken moet... maar liever niet. Wat is uw verhaal?

Ongelezen bericht door moederslink »

:shock: een parasiet is een levensvorm die zich ten koste ve ander organisme waarmee hij samenleeft , in stand houdt en zich vermenigvuldigt ....
( dat laatste maar niet doen .... :lol: )
OT : succes verder met de discussie , ik moet andere dingen nu doen..... :)

arthur2000

Re: Werken moet... maar liever niet. Wat is uw verhaal?

Ongelezen bericht door arthur2000 »

Even als aanvulling: op dit moment bikkel ik nog door, tegen m'n zin weliswaar, 40 volle uren om de feestjes van de staat en andere leuke zaken te kunnen bekostigen. En dat wel 20 jaar in de meest sjitte baantjes. Dus ''parasiet'' enzo nog niet van toepassing.
Alleen... als ik families zie die hetzelfde krijgen voor volledig nietsdoen wordt het wel heel heel heel heel heel moeilijk om motivatie te blijven hebben. Het is niet goed, ik weet het. En toch voel ik het zo.
Als het nog werk was wat ik leuk vond, ok. Of een uur of 20 per week, ok. Maar die keus is er niet! Het is 40 of niets. Lijkt wel een 'grote straat'. En om dan voor niets te ''kiezen'' (via omweg natuurlijk) wordt wel erg aantrekkelijk! Want ga die 40 uur niet volhouden. Maar met 30 uur kom ik op zo'n 900 euro voor een gezin. Ehhhhh. Mag ik even daar kan ik niet mee toe.

Het is een duivels dilemma. Kiezen tussen 40 uur tegen zin nog jaren doorwerken. Ik heb het gevoel dat dat niet lukt en menselijkerwijs niet kan.
Of een ''uitvreter''' genoemd worden maar wel te eten hebben.

Vroeger had ik voor het eerste gekozen.
De laatste tijd wil ik steeds sterker voor het laatste kiezen.
Dan mag Lionking of hoe die ook heet en de rest tomaten gooien en mij uitschelden voor uitvreter, parasiet, wangedrocht, profiteur en gek genoeg interesseert het mij niet meer. Werken tegen je zin zo lang lukt ook niet.

kuklos
Berichten: 6110
Lid geworden op: 24 aug 2004 11:06

Re: Werken moet... maar liever niet. Wat is uw verhaal?

Ongelezen bericht door kuklos »

@arthur2000, er is een zeer bekend Engels gezegd wat op jou van toepassing is: Two wrongs don't make a right. Oftewel, dat anderen niet altijd correct bezig zijn wil niet zeggen dat jij vervolgens mag verlangen dat een ander voor jou gaat werken. Mijn opmerking was en IS dus zeer op jou van toepassing.

Je bent heus niet de enige die een baan heeft die hij niet leuk vindt. Welkom in het echte leven.

arthur2000

Re: Werken moet... maar liever niet. Wat is uw verhaal?

Ongelezen bericht door arthur2000 »

@kuklos

Klopt!
Je hebt helemaal gelijk.
Daarom heb ik mijzelf de opdracht gesteld "wie niet wil werken, zal ook niet eten''.
En veel baantjes waren tegen mijn zin, erg saai, maar er moet geld verdiend worden. En ik heb gewerkt met allerlei soort idioten. Mij hoef je niets te leren.

En dat werkte jaren.
Ik merk dat dat nu niet meer werkt en er haperingen in het systeem gaan komen!
En daardoor word ik straks hoe dan ook uitvreter! Linksom of rechtsom.

Boven de 40 ga je merken dat je die vrijheid niet meer hebt om alles maar te doen wat je wil. Dat zegt je gestel ho stop. Helaas.

En als jij werk hebt wat voldoening geeft, plezier met je collega's, plezier in je werk ja, dan kan je tot 80 werken. Niet iedereen is zo gezegend.
Laatst gewijzigd door Radar op 30 okt 2014 10:40, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Naamafkorting verwijderd vanwege offtopic gevolg

kuklos
Berichten: 6110
Lid geworden op: 24 aug 2004 11:06

Re: Werken moet... maar liever niet. Wat is uw verhaal?

Ongelezen bericht door kuklos »

Jouw situatie ken ik. Herken ik. En anderen die wachtgeld krijgen of dik betaald worden uit overheidssubsidie, bankiers die banken laten ploffen en niet vervolgd worden, en al die zaken, ik ben het volledig met je eens dat zij parasieten zijn.

Maar het "ik heb recht op gratis geld", waar een ander voor moet werken, dat ben ik volledig met je oneens.

Ja, op dit moment is er een crisis. En daardoor hebben veel mensen geen baan. Iemand die geen baan kan krijgen heet recht op een uitkering. Niet kunnen werken is een ding. Niet willen werken, dat is parasitair.
Laatst gewijzigd door Radar op 30 okt 2014 10:40, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Offtopic uitingen verwijderd

arthur2000

Re: Werken moet... maar liever niet. Wat is uw verhaal?

Ongelezen bericht door arthur2000 »

En nee hoor, je hoeft geen enkel respect te geven! Je mag zelfs mensen als ik ''uitvreter'' noemen. Terwijl ik nog steeds werk hoor! Alleen, in de tijd dat ik hier rondloop heb ik gemerkt dat er verschillende universa zijn waarin mensen leven die niet altijd overeenkomen. Mensen in ongeveer gelijksoortige universa zoeken elkaar op.
Bijvoorbeeld het VVD-universum waar iedereen zelf voor zijn geld moet zorgen, faillissementsfraude, medici met torenhoge rekeningen voor oor uitspuiten enzomeer volledig normaal is maar wanneer die 'walgelijke'' bijstandtrekker een euro fraudeert die tot Neptunus moet worden vervolgd omdat het gemeenschapsgeld is. En iedereen zelfstandig is omdat zij toevallig met talenten gezegend zijn.

Waar zeg ik dat ik recht heb op gratis geld. Alleen, na 20 jaar bokkelen gaat het voorbij. Ja, en sorry, sorry. Maar mensen die nog nooit een spat hebben uitgevoerd krijgen levenslang inkomen. En ik moet brave Hendrik zijn. Sorry nogmaals maar nee.
Laatst gewijzigd door Radar op 30 okt 2014 10:40, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Offtopic uitingen verwijderd

kuklos
Berichten: 6110
Lid geworden op: 24 aug 2004 11:06

Re: Werken moet... maar liever niet. Wat is uw verhaal?

Ongelezen bericht door kuklos »

arthur2000 schreef:Bijvoorbeeld het VVD-universum waar iedereen zelf voor zijn geld moet zorgen, faillissementsfraude, medici met torenhoge rekeningen voor oor uitspuiten enzomeer volledig normaal is
Ik weet niet onder welke steen je geleefd hebt dat jij denkt dat dit normaal is in "het VVD universum". Maar het is daar niet normaal en niet acceptabel. Gelukkig maar.
Fraude is NOOIT normaal en NOOIT acceptabel. Ongeacht wie het doet en hoe groot het bedrag is. Dus frauderende uitkeringstrekkers: aanpakken. Frauderende bankiers: aanpakken. Frauderende politici: aanpakken.

En ja, mensen die niet willen werken omdat ze een hekel hebben aan hun baan noem ik parasieten. Maar dat noem ik ook politici die wachtgeld krijgen, bankiers die een bank opblazen en dan een zak geld meekrijgen, medici die rekeningen indienen die niet kloppen, omroepen die een bedrijf kapotmaken middels liegen in de uitzending en dan tig jaar gaan procederen om maar niet te hoeven betalen en nog tig andere groepen die verlangen dat een ander voor hen betaalt.

Gesloten