Mooi dat je dit werk hebt gedaan en zo het e.e.a van de andere kant hebt kunnen beoordelen.
Is de cliënt tot niets te bewegen dan gooien ze er nog maar even een arts en een psycholoog tegenaan ( die bakken met geld kosten ) , de cliënt wordt even gelabeld en voor 4 dagen aan het werk geschopt, of het past of niet ..." gáán moet je , anders stopt je uitkering ! "
Ook ik heb te maken gehad met mensen die of door ziekte, of door een psychische stoornis gewoon niet ' zomaar ' aan de slag kunnen gaan.
En geen werkgever zit te wachten op zo.n ongemotiveerde arbeidskracht die niet productief kan zijn , snel overprikkeld is of anderzijds beperkt is.
Vaak hoor je : als je wilt werken , dan kún je ook werken , zeker in deze tijd.
Maar het ligt vaak veel gecompliceerder en is het écht niet zo zwart/wit.
Je kunt en mág niet generaliseren.
Ambtenaren die hiervoor worden uitgekozen om dit traject te begeleiden lijken vaak wel eenheidsworsten , robots , die puur en alleen ' de opdracht ' krijgen om zo.n cliënt hóe dan ook uit die bijstand te trekken en het liefst volgende maand al.
Dat kan zeker werken bij een aantal, maar niet bij iedereen , helaas.
Mijn broer heeft gewerkt als keuringsarts. : hij kreeg er van hogerhand flink van langs wanneer hij in een maand niet het quotum had gehaald om zieke mensen weer aan het werk te zetten en uit de ziektewet te ontslaan. Dat gaf heel vaak frictie en hij stopte er dan ook mee .