LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Wajong aanvraag in strijd met privacywetgeving?

Wat zijn de rechten van een werkloze of arbeidsongeschikte en welke ervaringen heb jij met de verschillende instanties?
kokosjuul
Berichten: 6
Lid geworden op: 22 mar 2011 21:16

Wajong aanvraag in strijd met privacywetgeving?

Ongelezen bericht door kokosjuul »

Met mijn partner zijn we bezig met een Wajong aanvraag voor hem.
De reden hiervoor en de kansen hierop zijn stof voor discussie genoeg, maar daar gaat het mij even niet om.

Wat ik ongemakkelijk vind aan de aanvraag is dat je deze per post moet versturen naar het UWV in Amsterdam. De poststukken bestaan uit een aanmeldingsformulier met uiteraard zeer persoonlijke informatie, maar ook moeten er kopieen van medische verslagen toegevoegd worden. We zullen dit uiteraard aangetekend versturen, maar het lijkt mij dat het versturen per post van dit soort stukken vragen om problemen is? Wij zijn recent gewisseld van huistarts vanwege verhuizing en daar mochten wij ons dossier absoluut niet per post of mail verzenden, maar moesten wij dit in persoon naar de praktijk brengen, omwille van de veiligheidsrisico's mbt de privacy. Je poststuk zou maar kwijtraken of beschadigen of bij iemand anders terecht komen. En eerlijk gezegd is de service van de post niet meer zo fantastisch, dat dit slechts zelden gebeurd....

Een tweede punt is dat er bij de aanvraag staat dat de arts die het arbeidsvermogen beoordeelt aanvullende informatie nodig kan hebben over het medisch verleden. Hierbij staat dan dat je hier zelf niks voor hoeft te doen, de arts zal dit zelf bij de huisarts opvragen. Dit lijkt mij toch ook vreemd? Moet je geen toestemming geven hiervoor? En wat met medische stukken die irrelevant zijn voor de aanvraag en die je niet wilt delen?

Het lijkt mij dat de procedure mbt Wajong-aanvraag en bijbehorende beoordeling arbeidsvermogen niet voldoen aan de nieuwe privacywetgeving. Helaas heb je geen keuze om hier niet aan mee te werken tenzij je afziet van de aanvraag. Is het iemand bekend of hier iets mee gedaan gaat worden? Of mag dit toch allemaal maar zo?

NeoDutchio
Berichten: 12316
Lid geworden op: 17 jan 2014 22:39

Re: Wajong aanvraag in strijd met privacywetgeving?

Ongelezen bericht door NeoDutchio »

Hoe zou u het anders willen hebben? Zelf naar Amsterdam rijden? Dan komen er vragen waarom je zelf op pad moet en het niet verstuurd mag worden. En dan heeft u de persoonlijke informatie in uw auto en dan wordt uw auto of tas gestolen, en dan?
Een Wajong uitkering krijg je niet zo maar. En dat kan ook niet alleen getoetst worden aan de hand van een aanvraagformulier. Daar is dus ook aanvullende informatie voor nodig. Helaas kan niemand meer op de blauwe ogen geloofd worden, dus dan moet het gehaald worden op de plek waar het ligt. Op heel veel plekken (ook bv bij leningen en hypotheken) moet je met de billen bloot. Zonder de juiste gegevens kan er geen beoordeling gemaakt worden.
Misschien denk ik te makkelijk, maar ik heb geen gegevens in mijn medisch dossier staat waarvan ik het idee heb dat die niet gezien mogen worden bij een aanvraag van iets. En wat zou een andere partij kunnen met mijn medische gegevens? Leuk om in te zien, maar meer ook niet.
Voor een Wajong uitkering kijken ze naar het gehele plaatje. En dat er, als voorbeeld (!) een soa vermeld zou staan zal dat niet meegenomen worden in de afweging en zal u echt niet gebeld worden om uitgelachen te worden.

tttlocke
Berichten: 4051
Lid geworden op: 30 okt 2016 21:35

Re: Wajong aanvraag in strijd met privacywetgeving?

Ongelezen bericht door tttlocke »

Er is geen probleem.

Punt 1.
U bepaalt zelf of u het per post verstuurt.
Als u vergelijkbare bezwaren heeft als uw huisartsenpraktijk, dan zou u kunnen overwegen om de post persoonlijk bij het UWV af te leveren.
Aan u de keus.

Punt 2.
U wordt geïnformeerd over de mogelijkheid dat een verzekeringsarts nadere informatie zou willen opvragen bij uw huisarts. Vanzelfsprekend zal het UWV in dat geval eerst uw toestemming vragen. Die toestemming wordt, heel juist, pas gevraagd, als die behoefte aan extra informatie er is.
Bovendien zal zonder die toestemming geen huisarts de gevraagde informatie verstrekken.
Ook hier geen probleem.
Wat relevant is voor een aanvraag is voor discussie vatbaar, en niet ter beoordeling door u. U bepaalt zelf welke informatie u wilt verstrekken. Dit heeft mogelijk gevolgen voor de beslissing op uw aanvraag. Indien uw bezwaren zo zwaarwegend zijn, zou u ook kunnen overwegen af te zien van de aanvraag.

(Punt 3.
U heeft niet onderbouwd waarom en op welke punten de UWV-procedure in strijd is met welke wet dan ook.)

kokosjuul
Berichten: 6
Lid geworden op: 22 mar 2011 21:16

Re: Wajong aanvraag in strijd met privacywetgeving?

Ongelezen bericht door kokosjuul »

Ik zat zelf meer te denken richting een beveiligde online aanvraag bv via DigiD met een goede VPN. Bij de post kunnen stukken verloren gaan, bij verkeerde terechtkomen, etc. Bovendien richt je je poststuk niet direct aan de arts, dus degene die bij het UWV de post opent zal ook je medische gegevens in kunnen zien. Online is ook niet ideaal maar heeft deze risico's echt minder. Zelf heb ik hier ook nooit bij stilgestaan maar als je daar dan staat met je envelop met deze documenten (in dit geval mijn partner dan) dan voel je dat wel hoor.

Het argument dat er niks met irrelevante info uit medische dossiers wordt gedaan en dat je daarom maar alles moet laten zien vind ik geen steek houden (het oude 'je hebt toch niks te verbergen' idee). Het gaat er principieel niet om of je niks te verbergen hebt maar dat de keuze aan jou moet zijn als het over je eigen medische gegevens gaat. Bovendien kan er ook informatie over derden (bv familie) staan in jouw medische dossiers en die hebben dan geen mogelijkheid hierover toestemming te geven om deze info te delen in het kader van een beoordelingsaanvraag. Wat wel en niet relevant is voor de beoordeling is inderdaad aan de arts. Maar wat je wel en niet wil delen is toch echt aan jou. Dat jouw keuze gevolgen heeft is logisch, ben je dan zelf verantwoordelijk voor uiteraard. Mijn punt gaat dus ook zeker niet over het wel/niet slagen van de aanvraag maar over de procedure.

Als er inderdaad toestemming gevraagd wordt voor inzage in medisch dossier dan lijkt me dat inderdaad in orde. Maar dit staat niet overal duidelijk aangegeven. Ik ga er dan maar vanuit dat dit inderdaad zo is en dat het beter beschreven kan worden.

uwv_webcare
Berichten: 97
Lid geworden op: 22 dec 2010 12:59
Contacteer:

Re: Wajong aanvraag in strijd met privacywetgeving?

Ongelezen bericht door uwv_webcare »

Hoi Kokosjuul,

Goed dat je zo voorzichtig bent met de gegevens van je partner.

Per post is de enige mogelijkheid om een Beoordeling Arbeidsvermogen aan te vragen. De medische stukken die je mee stuurt in de aanvraag zullen alleen door de verzekeringsarts worden gelezen. Vul de medische gegevens van je partner alleen in op het speciale gedeelte hiervoor genaamd ‘Medische vragen’.

Als de verzekeringsarts meer informatie nodig heeft om de situatie juist te beoordelen zal deze inderdaad toestemming vragen om bijvoorbeeld met de huisarts of specialist te overleggen.

Ik heb meteen voor je doorgegeven dat het vragen van toestemming door de verzekeringsarts duidelijker kan worden aangegeven op onze website.

Met vriendelijke groet,

Lisanne
UWV Webcareteam

Gesloten