LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Compensatieregeling om te huilen.

Bespreek hier de ontwikkelingen in de woekerpolis-affaire
sonora
Berichten: 28
Lid geworden op: 01 jun 2011 11:42

Compensatieregeling om te huilen.

Ongelezen bericht door sonora » 02 jul 2011 12:02

Vandaag:
Een dure brochure met een brief ontvangen van het ASR .Tekst:Compensatieregeling en hoe zij dat berekenen .Het is treurig over 20 jaar betalen hoe de compensatie is (zo weinig geld) .

Zie tekst en uitleg in het gekregen boekje .
Nu weet ik nogsteeds niet hoeveel geld ik totaal zal krijgen 31 dec as .

Het gaat weer lekker zo!

Floris2
Berichten: 203
Lid geworden op: 26 mar 2011 14:54

Re: Compensatieregeling om te huilen.

Ongelezen bericht door Floris2 » 03 jul 2011 22:40

Sonora,

Het is een vrij complex verhaal, vaak denk ik snappen ze het zelf nog wel bij ASR?
Van de week heb ik ook een brief gekregen, maar dat ging over Waerdeye verzekering los gekoppeld aan mijn hypotheek.
Maar lijkt me verstandig om de eens uit te laten zoeken door een specialist.
Met deze compensatieregeling zijn zoethouderstjes daar kun je net een cornetto ijsje van kopen.
Heb je een rechtbijstandverzkering, ik heb unive+ pakket die deze geschillen dekken
Laatst gewijzigd door Floris2 op 18 jul 2011 20:04, 1 keer totaal gewijzigd.

frieszie
Berichten: 1
Lid geworden op: 07 jul 2011 22:02

Re: Compensatieregeling om te huilen.

Ongelezen bericht door frieszie » 07 jul 2011 22:11

Ik snap er helemaal niets van. Heb in 1992 2 x een ABC spaarplan afgesloten. Eentje van 15 jaar en eentje van 20 jaar. Eerste is in 2007 uitbetaald, stuk minder dan voorspelde eindresultaat maar het heeft geen geld gekost. Kreeg daar een compensatie over van € 350,00.
De tweede die 25 gulden hoger is en 5 jaar langer doorloopt daarvan heb ik nu bericht gekregen dat ik € 59,00 compensatie krijg.Rara hoe kan dit. Ik heb gebeld met ASR en kreeg als antwoord dat dat nu eenmaal zo is. Ze snapte er zelf ook niets van.Loop tegen een muur op, kom hier niet verder meer. Ze geven geen berekening hoe ze aan het bedrag komen. Wat nu te doen?

hakra
Berichten: 710
Lid geworden op: 07 feb 2011 14:38

Re: Compensatieregeling om te huilen.

Ongelezen bericht door hakra » 08 jul 2011 10:39

vraag heel concreet om
1 - fondsen waarin werd belegd
2 - koershistorie van deze fondsen
3 - manier waarop rendementen worden berekend

en indien geen bevredigend antwoord, dan een klacht/verzoek indienen bij Kifid.
Klacht: uitgangspunt is: ik vraag iets maar krijg geen antwoord
Verzoek: kunt u behulpzaam zijn bij het verkrijgen van informatie

Volgens de Overeenkomsten waarop men zich beroept zou er een fatsoenlijke berekening gevoegd moeten zijn bij een toe- of afwijzing van een compensatie.

hakra
Berichten: 710
Lid geworden op: 07 feb 2011 14:38

Re: Compensatieregeling om te huilen.

Ongelezen bericht door hakra » 08 jul 2011 16:35

Auteur: Kees Kooman
donderdag 30 juni 2011

WOEKERPOLIS WORDT ZWAARD VAN DAMOCLES

De AFM leek eindelijk werk te maken van het woekerpolisdossier. Maar daar blijkt niets van terecht te komen, ontdekte FTM-columnist Kees Kooman.

Enkele weken geleden schreef ik op deze plek vol bravoure over het voornemen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) om echt werk te gaan maken van het woekerpolisdossier. Een eerlijker tegemoetkoming aan de miljoenen gedupeerde verzekerden dan de klapsigaar van voormalig ombudsman Wabeke (niets meer of minder dan een fooi) leek ook niet meer dan billijk.

Een aantal kritische lezers reageerde op mijn column met de vraag of ik misschien gek was geworden. Want waarom zouden verzekeraars die bij dit schandaal tot dusver voornamelijk de hand op de knip hielden nu opeens op andere gedachten gebracht kunnen worden?

Volkomen gelijk

Bij terugkeer van een dienstreis naar Mexico bleken mijn critici volkomen gelijk te hebben. De AFM heeft de opdracht om het complexe dossier nader te bestuderen, teruggegeven aan de verantwoordelijke minister Jan Kees de Jager. Waterdichte afspraken over heden, verleden en toekomst, blijken praktisch onhaalbaar. De gespecialiseerde bureaus die het meeste speurwerk zouden moeten verrichten (de expertise van de AFM is op dit gebied bedroevend laag) zijn recent op de hoogte gebracht.

Hartelijk dank voor uw inzichten, maar zijne excellentie heeft opeens het licht gezien. Er komt weldegelijk nader onderzoek, te verrichten door... het Ministerie van Financiën zelf.

Nu ken ik hoge ambtenaren die een geheel eigen zienswijze hebben op de problemen die vooral door de 'grote' woekerpolissen zullen ontstaan. Deze beleggingsverzekeringen zijn gekoppeld aan hypotheken en voornamelijk bedoeld om aan het einde van de looptijd de schuld aan de bank af te lossen. In de meeste gevallen mogen consumenten blij zijn, wanneer ze met deze bij het afsluiten van de contracten als wondermiddelen aangeprezen producten, straks de helft van hun schuld kunnen inlossen. Geen probleem, zo zeggen niet de geringste ambtenaren, want het onderpand zal toch wel in de tussentijd voldoende in waarde zijn gestegen?

Bananenrepubliek

Het laatste is met de huidige malaise op de woningmarkt nog maar zeer de vraag. En wat doet de bank met de betreffende consument die waarschijnlijk met beide benen in het voorportaal van zijn of haar pensioen staat en sowieso lang niet meer zo solvabel zal zijn als in de kracht van zijn of haar werkzame leven? De kans is reëel dat betreffende bofkont wordt verplicht om de restschuld op andere wijze af te lossen en desnoods het onderpand met spoed te verlaten. Appeltje voor de dorst blijkt plotseling een gifbeker.

Uw woekerpolis is veranderd in een zwaard van Damocles.

Je zou het hierboven geschetste scenario kunnen verwachten in een bananenrepubliek, maar toch niet in een beschaafd land dat ruim anderhalf jaar lang maar in één ding leek geïnteresseerd: hoe zit het haar van Geert Wilders vandaag? Daarom geloofde ik mijn bronnen die meldden dat echt werk werd gemaakt van dit hoofdpijndossier op hun woord. Maar nu wordt de oplossing gezocht in een onderzoek van een ministerie dat alleen het belang lijkt te dienen van de producent (de ontwikkelaars van de woekerpolissen) en volgens mij volkomen lak heeft aan de consument.

Fooi

Ik doe opnieuw een voorspelling, deze keer waarschijnlijk heel wat realistischer dan mijn vorige optimistische scenario. Uit het onderzoek van het ministerie, dat in september moet zijn afgerond, blijkt inderdaad dat de overeenkomsten met de zogenaamde consumentenorganisaties Verliespolis en Woeker Polis Claim (die slechts oog lijken te hebben gehad op vullen van eigen zakken) geen recht doet aan de schade, geleden door de miljoenen Nederlanders.

Het compensatiebedrag, dat tot dusver ongeveer bestaat uit 2 ½ miljard euro, moet worden aangepast en zal ongeveer worden verdubbeld. Om de hoogte te kunnen bepalen wordt een commissie benoemd. In de trant van Wim Duisenberg, naamgever van het compromis, een tiental jaar geleden gesloten bij de zogeheten aandelenleaseaffaire.

Ook hier werd de Nederlandse consument achteraf beschouwd, opgescheept met een fooi. De juridische nasleep is nog steeds niet afgerond. Hetzelfde scenario lijkt in de maak bij het veel grotere woekerpolisdossier. Jan Kees de Jager wil er zijn hoofd niet bij verspelen. De Nederlandse consument krijgt opnieuw de rol van kop van Jut toebedeeld. Als bezitter van een vette woekerpolis zou ik zo snel mogelijk het recht in eigen hand nemen en morgen een juridische procedure starten. Steun van de overheid hoeft u niet te verwachten.

felixbeijer
Berichten: 2295
Lid geworden op: 12 jun 2009 21:48

Re: Compensatieregeling om te huilen.

Ongelezen bericht door felixbeijer » 08 jul 2011 20:30

Sinds die Kwalitatief Uitermate Toffe aanbeveling van Wabeke zijn ze nu al 3 jaar bezig geweest met rekenen. Het enige wat ze nu kunnen produceren is: foutieve berekeningen!!

De aanpak lijkt me simpel:
1. melden dat ze het foutief berekenen en vragen hoe ze de berekeningen hebben gedaan.
2. melden bij de AFM dat ze het foutief hebben berekend.

Je moet nooit met kwade opzet verklaren wat je ook met menselijke fouten kunt verklaren.
Maar dit niveau is wel bedenkelijk......

Jacobus0909
Berichten: 1
Lid geworden op: 12 jul 2011 08:37

Re: Compensatieregeling om te huilen.

Ongelezen bericht door Jacobus0909 » 12 jul 2011 09:27

Vandaag lees ik dan weer een artikel over de woekerpolis in de Telegraaf:

Sympathiek gebaar of sigaar uit eigen doos?
Compensatie voor woekerpolis door Martine de Vente
AMSTERDAM - De Rabobank heeft klanten met een OpMaat Hypotheek het aanbod gedaan hun beleggingsverzekering om te zetten naar een bankspaarproduct. Verzekeraar ASR gaat binnenkort beginnen de houders van een beleggingspolis te compenseren. Andere verzekeraars volgen. Een sympathiek gebaar? Of schieten woekerpolishouders er toch niet zo heel veel mee op?


Dan kan ik via een adviseur betaalt door ASR € 125,00 een adviesgesprek krijgen en via Independer kost het mij € 325,00. Omzetten en oversluiten, boel rompslomp.
Daarnaast krijg van mijn verzekeraars over mijn woekerpolissen brieven, brochures, kan naar een internetsite(www.asrcompenseert.nl) of ergens naar toe bellen. Dat noemen ze dan service. Allemaal weer lekker afstandelijk en moet het maar weer zelf uitzoeken.
Ik wil geen adviesgesprek met een adviseur, zou graag eens een adviesgesprek met iemand van ASR over mijn polis wllen hebben of van Aegon waar ik ook een
polis heb lopen. Bespaart ASR weer € 125,00 en mij kosten want die € 125,-00 zal ook ergens vandaan moeten komen. Iemand tips?

Floris2
Berichten: 203
Lid geworden op: 26 mar 2011 14:54

Re: Compensatieregeling om te huilen.

Ongelezen bericht door Floris2 » 12 jul 2011 11:47

Tja dat is snel rijk worden voor de tussenpersonen.
Na al die brieven gooi ik de handoek in ring.
Gisteren een aangtekende brief gestuurd naar ASR.
Woekerpolis check zegt kappen opzeggen die polis.
Je kapitaal zelfbeleggen.
Na 15 jaar heeft alleen maar geld gekost.
ASR doet mij nu een schikkingsvoorstel.

felixbeijer
Berichten: 2295
Lid geworden op: 12 jun 2009 21:48

Re: Compensatieregeling om te huilen.

Ongelezen bericht door felixbeijer » 17 jul 2011 08:29

bijgaand de link naar het bericht
http://www.keeskooman.nl/pg-24423-7-387 ... lumns.html
Zou Kees Kooman dit forum lezen??

Floris2
Berichten: 203
Lid geworden op: 26 mar 2011 14:54

Re: Compensatieregeling om te huilen.

Ongelezen bericht door Floris2 » 17 jul 2011 17:40

Felix

Als je het bericht zo leest, zou je denken van wel.

hakra
Berichten: 710
Lid geworden op: 07 feb 2011 14:38

Re: Compensatieregeling om te huilen.

Ongelezen bericht door hakra » 18 jul 2011 12:50

bron: AM
18-07-2011

De gemiddelde premie voor een overlijdensrisicoverzekering is afgelopen jaar opnieuw met 5% gedaald. Het verschil tussen de hoogste en laagste premie is tegelijkertijd verder toegenomen, zo meldt MoneyView. Het onderzoeksbureau heeft producten gerangschikt en meldt dat "TAF de enige aanbieder is die zowel op prijs als flexibiliteit de maximale score van vijf sterren behaalt".

In totaal zijn 49 producten beoordeeld. Voor de rangschikking op prijs rekende MoneyView bijna drieduizend fictieve klantprofielen door; voor de 'ProductRating Flexibiliteit' werden bijna dertig productvoorwaarden tegen elkaar afgezet. De top 3 op prijs bij producten mét provisie wordt gevormd door Delta Lloyd, Leidsche en TAF (Quantum). Bij polissen zónder provisie is die top 3: ASR, Delta Lloyd en TAF. Bij flexibiliteit soort Dazure het beste, gevolgd door Friesland Bank, Generali, NHP (Quantum), Onderlinge 's-Gravenhage en TAF.

Volgens MoneyView-onderzoeker Rick Hoogeboom is de gemiddelde premie voor een overlijdensrisicoverzekering de afgelopen negen jaar bijna gehalveerd. "In 2002 was de hoogste premie ongeveer 1,6 keer zo hoog als de laagste. Vorig jaar was dit nog 2,5 keer en in 2011 is dit bijna 2,7 keer zo hoog: des te meer reden voor consumenten om regelmatig te checken of de huidige verzekeringen nog wel de voordeligste is." De verklaring voor het oplopende verschil is dat de duurdere aanbieders niet of nauwelijks tariefwijzigingen doorvoeren.

Floris2
Berichten: 203
Lid geworden op: 26 mar 2011 14:54

Re: Compensatieregeling om te huilen.

Ongelezen bericht door Floris2 » 18 jul 2011 17:32

@Hakra,

Als het vermogen binnen een bestaande woekerpolis minder word, zou je denken dat de orv juist hoger word?
Maar als het verzekerd kapitaal naar beneden word bijgesteld door tegenvallende beleggingen zou het eindkapitaal nooit bereikt gaan worden, dan moeten ze het eindkapitaal gaan aanpassen.
Dus zouden ze ook in theorie je ORV moeten aanpassen.

Bij het aflopen polis of bij overlijden hoeft er ook minder te worden uitgekeerd, je kapitaaldekking ligt dus lager.(Minder dekking nodig)
Asr betaald ook maar 90%.opgebouwd kapitaal uit bij overlijden.
Dat compenseren ze dan weer op die manier.

Is dit alleen bij losse orv verzekeringen of in combinatie met andere produkten?

hakra
Berichten: 710
Lid geworden op: 07 feb 2011 14:38

Re: Compensatieregeling om te huilen.

Ongelezen bericht door hakra » 18 jul 2011 21:55

@floris
Het is weer zo'n persbericht waar je eigenlijk niets mee kunt. Wat bekend is, is dat de premies losse ORV de laatste jaren aanzienlijk gedaald zijn.
Ten principale zou dit dienen te betekenen dat óók de premies die gekoppeld zijn aan een kapitaalverzekering gedaald zouden moeten zijn. Beide zijn immers gebaseerd op GBM sterftetafels, en bij koppeling aan een kapitaalverzekering is er een - in tijd gemeten - afnemend risico, terwijl het risico bij de losse ORV gelijkblijvend is.

Een PB derhalve zonder kop of staart, en de oppervlakkige lezer denkt: Hé, dat gaat goed.

Floris2
Berichten: 203
Lid geworden op: 26 mar 2011 14:54

Re: Compensatieregeling om te huilen.

Ongelezen bericht door Floris2 » 18 jul 2011 22:46

Hakra
Weer een mooi verhaal, consument denkt hey dat is mooi, je kunt er eingenlijk helemaal niks mee.
Zo gaat het ook in de verzekeringswereld.
Klinkt mooi goed verhaal van de adviseur.
Daarna zit je met de gebakken peren.

kweenie
Berichten: 15407
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Compensatieregeling om te huilen.

Ongelezen bericht door kweenie » 19 jul 2011 09:42

hakra schreef: Ten principale zou dit dienen te betekenen dat óók de premies die gekoppeld zijn aan een kapitaalverzekering gedaald zouden moeten zijn. Beide zijn immers gebaseerd op GBM sterftetafels, en bij koppeling aan een kapitaalverzekering is er een - in tijd gemeten - afnemend risico, terwijl het risico bij de losse ORV gelijkblijvend is.
Nee hoor. Een nieuwe ORV polis is juist gebaseerd op de nieuwe overlevingstafels, waarbij de sterftekansen ook een stuk lager liggen. Dat is een van de redenen dat de premies voor ORV polissen zo veel gedaald zijn. Op het moment dat je een verzekering aangaat, dan ga je akkoord met een bepaalde premiestructuur gebaseerd op de overlevingstafels die op dat moment geldig zijn. Dus als je 10 jaar geleden een kapitaalverzekering bent aangegaan, dan heb je grote kans dat je premie gedurende de hele looptijd gebaseerd is op bijvoorbeeld de 1990-1995 GBM/V overlevingstafels, terwijl een nieuwe ORV of kapitaalverzekering gebaseerd kan zijn op de nieuwste AG prognosetafel, wellicht al de AG 2010-2060 prognosetafel.

Ten tweede neemt bij een kapitaalverzekering (als het kapitaal de verwachting volgt) de sterftekans een groot deel van de tijd sneller toe dan dat het gedekte kapitaal daalt. Het totale risico wordt daarom gedurende grofweg 2/3 van de tijd elk jaar hoger. Pas in het laatste stuk neemt het gedekte kapitaal sneller af dan het risico toeneemt en krijg je te maken met een dalende premie voor de overlijdensdekking. Maar als het kapitaal achterblijft bij de prognose, dan zal ook in het laatste stuk van de looptijd de premie niet dalen.

hakra
Berichten: 710
Lid geworden op: 07 feb 2011 14:38

Re: Compensatieregeling om te huilen.

Ongelezen bericht door hakra » 19 jul 2011 12:53

@kweenie
Ten tweede neemt bij een kapitaalverzekering (als het kapitaal de verwachting volgt) de sterftekans een groot deel van de tijd sneller toe dan dat het gedekte kapitaal daalt. Het totale risico wordt daarom gedurende grofweg 2/3 van de tijd elk jaar hoger. Pas in het laatste stuk neemt het gedekte kapitaal sneller af dan het risico toeneemt en krijg je te maken met een dalende premie voor de overlijdensdekking. Maar als het kapitaal achterblijft bij de prognose, dan zal ook in het laatste stuk van de looptijd de premie niet dalen.
Mee eens dat mijn redenering een beetje kort door de bocht is.
Je hebt gelijk met de stelling dat vanaf de leeftijd van 45 jaar de sterftekans toeneemt. En daarmee het risico. Ik maak onderscheid tussen een "losse ORV" en een die gekoppeld is aan een beleggings/kapitaalverzekering.
Bij een "normaal" beleggingsrendement neemt het kapitaal jaarlijks toe en daarmee daalt het risico element. Vanaf medio jaren 80 tot en met medio 2000 werden, in het algemeen, (zeer) goede rendementen gerealiseerd. De hoogte van de premies worden geacht mee te bewegen met de kapitaal opbouw gerelateerd aan de sterftekans. In mijn situatie (beleggings/kapitaalverzekering) was na 17 jaar het or risico volledig afgedekt door de waarde van de polis. Niettemin werd de volle mep aan premie daarna ook ingehouden.

Maar misschien bedoelen we, vanuit een verschillende gezichtspunt, wel precies hetzelfde.

kweenie
Berichten: 15407
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Compensatieregeling om te huilen.

Ongelezen bericht door kweenie » 19 jul 2011 13:55

Wellicht bedoelen we wel het zelfde. Punt is dat de overlijdenskans elk levensjaar met ongeveer 7% toeneemt, terwijl het te dekken bedrag binnen een kapitaalverzekering (dus de uitkering bij overlijden minus de opgebouwde waarde) de eerste tijd met minder dan 7% per jaar daalt. Per saldo stijgt de OR premie dan dus.

Pas als de daling van de dekking groter is dan de stijging van de sterftekans gaat de OR premie dalen. Natuurlijk geldt dit verhaal alleen als de premie afhankelijk is van de leeftijd op dat moment, wat bij kapitaalverzekeringen i.h.a. wel het geval is, maar bij een losse ORV vaak niet.

tygosebel1
Berichten: 1
Lid geworden op: 04 aug 2011 16:31

Re: Compensatieregeling om te huilen.

Ongelezen bericht door tygosebel1 » 04 aug 2011 16:51

Hallo,

Kan iemand mij advies geven over de compenstieregeling van ASR :evil:
Ik heb vandaag weer gebeld maar kreeg weer te horen dat er weer fouten zijn gemaakt in de brieven die ze op 16 juli wilde versturen. Daadoor gaat alles nu nog langer duren en krijgt iedereen die nog niets heeft gehoord tussen juli en november bericht.
Ik heb verschillende polissen gehad bij ASR waarvan 2x Variabel investeringsplan afgekocht in 2008 en 3 ABC spaarplan polissen afgekocht in 2010.
Bij ASR kunnen ze niet zeggen wat ik eventueel terug zou moeten krijgen en ik heb zelf ook echt geen idee.
Voor de Variabel Investeringplan heb ik 10 jaar betaald.
Voor de ABC spaarplannen iets van 2 jaar.
Ik kan mijn rechtsbijstand denk ik ook niet inschakelen want dit loopt via ASR.

Alvast bedankt :roll:

DaveD
Berichten: 20
Lid geworden op: 01 dec 2010 17:03

Re: Compensatieregeling om te huilen.

Ongelezen bericht door DaveD » 05 aug 2011 09:07

Men wil je aan het lijntje houden zodat je blijft wachten, in de tussentijd netjes premie blijft betalen en op een gegeven moment denkt: ach, de resterende looptijd zit ik dan ook maar gewoon uit...

hakra
Berichten: 710
Lid geworden op: 07 feb 2011 14:38

Re: Compensatieregeling om te huilen.

Ongelezen bericht door hakra » 05 aug 2011 14:30

@tygosebel1
Ik kan mijn rechtsbijstand denk ik ook niet inschakelen want dit loopt via ASR.
Dat heeft er niks mee te maken. ASR heeft waarschijnlijk de rechtsbijstand "uitbesteed" aan bijv. ARAG of DAS of een ander. Alléén de polis loopt via ASR, en ASR ontvangt daarvoor provisie.
Vraag eerst eens aan ASR bij wie de rechtsbijstand is ondergebracht - misschien staat dat zelfs wel in je polis.

Gesloten