LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Delta LLoyd Schikt

Bespreek hier de ontwikkelingen in de woekerpolis-affaire
Ijs
Berichten: 16
Lid geworden op: 02 jul 2008 19:36

Delta LLoyd Schikt

Ongelezen bericht door Ijs » 02 jul 2008 19:38

wo 02 jul 2008, 18:51 | 0 reacties
Delta Lloyd wil woekerpolis afkopen
Gerelateerde artikelen

Dossier woekerpolis
Veel lezers van Overgeld...

Twingly blog zoekenBlog over dit artikel
Als je een opmerking en een link naar dit artikel plaatst in jouw blog, zal jouw blogpost vanuit hier worden gelinkt.

Ping je blog bij Twingly, zodat wij hem kunnen vinden.
Wat is Twingly? AMSTERDAM - Delta Lloyd is als eerste verzekeraar bereid al zijn oude beleggingsverzekeringen voor te leggen aan klachteninstituut Kifid en Ombudsman Jan Wolter Wabeke om een oordeel over te hoge kosten af te dwingen. Door collectief afspraken te maken, zo heeft bestuursvoorzitter Niek Hoek aan Wabeke gemeld, wil Delta Lloyd de impasse rond de dure 'woekerpolissen' vlot trekken en tot schadevergoeding aan gedupeerden komen.


Ads door Google
Woekerpolis gedupeerde?
De belangenorganisatie die hulp biedt voor woekerpolis gedupeerden.
www.woekerpolisclaim.nl
Lijfrente Verzekeringen
AEGON helpt u bij het maken van een keuze over uw lijfrente regeling.
www.AEGON.nl
Beleggingsverzekering?
Afsluiten of niet? Bekijk hier onze onafhankelijke testresultaten!
www.consumentenbond.nl
Volgens bronnen rond het overleg over woekerpolissen zijn minstens nog twee grote verzekeraars bereid collectief tot schadeafhandeling te komen. "Mits Delta Lloyd tot een goede regeling komt, is het eerste schaap over de dam en volgt de rest", aldus een bron. "De Delta Lloyd-regeling moet wel spijkerhard vastliggen."

Er zijn in totaal 6,5 miljoen beleggingspolissen in omloop. Delta Lloyd bevestigt dat er gesprekken worden gevoerd over een collectieve overeenkomst.

Ombudsman Financiële Dienstverlening Jan Wolter Wabeke beoordeelt momenteel een geschil over een verzekering tussen Delta Lloyd en een vermeende gedupeerde.


Zijn oordeel over de maximaal te berekenen kosten in deze voorbeeldzaak, dat beide partijen als bindend aanvaarden, zou doorgevoerd kunnen worden voor alle polissen van Delta Lloyd, zo heeft dit concern gemeld. "De gesprekken daarover lopen nog, maar het ziet er niet slecht uit", reageert de Delta Lloyd-woordvoerder.

Ombudsman Wabeke bevestigt de proefzaak met een Delta Lloyd-polis. Dat heeft "tot zeer constructieve gesprekken geleid. Het verloop is dusdanig dat ik voorzichtig optimistisch ben over de vruchtbaarheid van een vervolg".

Andere betrokkenen wijzen op egeltjesgedrag: de schade van de woekerpolissen wordt door alle verzekeraars in zekere mate erkend, maar niemand durfde zich als eerste voor een schaderegeling te melden. Niek Hoek heeft volgens bronnen als oud-voorzitter van het Verbond van Verzekeraar "voorzichtig de eerste stap gezet, de anderen kijken toe". Hoek werd destijds geconfronteerd met de eerste claims en zou zich schatplichtig voelen om het probleem snel op te lossen.

Delta Lloyd loopt waarschijnlijk ook veel minder risico dan andere concerns vanwege het grote aantal zogeheten kapitaalgarantieproducten, waarbij een minimale uitkering is gegarandeerd en waarvoor de verzekeraar miljoenen in kas moet houden.

Ombudsman Wabeke schatte de totale schade van de woekerpolisaffaire voor verzekeraars op minimaal €2 miljard, consumentenstichtingen claimen minstens het dubbele en hebben rechtsprocedures tegen Delta Lloyd en Nationale-Nederlanden in gang gezet.

Door alle producten - er zijn ongeveer duizend soorten in omloop - nu eerst langs het klachteninstituut Kifid te leiden, voegen de verzekeraars zich naar het oordeel van de Ombudsman. Zijn de gedupeerden en de claimstichtingen zoals stichting Verliespolis het niet eens met het oordeel, dan volgt alsnog een gang naar de rechter. Maar die kan jaren in beslag nemen.

Nadat de AFM met onderzoek in 2006 de extreem hoge kosten voor deze polissen blootlegde, heerst rond terugbetaling van teveel berekende kosten een impasse. Alle verzekeraars wachten momenteel op het onafhankelijk onderzoek naar de kosten per polis in opdracht van minister Bos (Financiën). Eind december hoopt toezichthouder AFM inzicht te bieden in de eerste vijftig representatieve soorten producten.

Volgens het Centrum voor Verzekeringsstatistiek gaat gemiddeld 40% van de maandpremie eerst op aan kosten. Met de rest wordt belegd.

Door alsnog akkoord te gaan met een regeling via de ombudsman denken verzekeraars het tumult van het onafhankelijk feitenonderzoek te ontlopen. Met deze eerst stap bij Wabeke proberen de grote verzekeraars de affaire met woekerpolissen achter zich te laten. "Een regeling is dichter bij dan ooit", zegt een verzekeraar over de lopende gesprekken.

flabbergasted
Berichten: 185
Lid geworden op: 19 jun 2008 21:06

Re: Delta LLoyd Schikt

Ongelezen bericht door flabbergasted » 02 jul 2008 19:48

okeee.....?
Maar wat zou er dan worden geschikt? Volgens welke criteria?
2,5% aanhouden? Ben ik nog steeds de pineut.
Inleg terug? Zijn we nog steeds gedupeerd, want x aantal jaren gemiste kansen om te beleggen.
Met rente erbij? Tuurrrrlijk....not.
Ik vrees het ergste als er ooit 'geschikt' gaat worden...
maar een stapje is beter dan geen stapje.

ferry67
Berichten: 8
Lid geworden op: 21 jul 2008 21:25

Re: Delta LLoyd Schikt

Ongelezen bericht door ferry67 » 24 jul 2008 08:35

Ik ben inderdaad ook erg benieuwd naar de uitkomst van deze gesprekken. Is er ook een datum gesteld wanneer er meer duidelijkheid komt?

peewee
Berichten: 2194
Lid geworden op: 15 mar 2004 12:00

Re: Delta LLoyd Schikt

Ongelezen bericht door peewee » 25 jul 2008 09:36

Ik meen dat de uiterst magere voorstellen van KIFID Ombudsman Jan Wolter Wabeke door de belangenorganisaties (woekerpolisclaim, verliespolis, Vereniging Eigen Huis, Consumentenbond en de Vereniging Consument & Geldzaken) al enkele maanden terug naar de prullenmand zijn verwezen.

Dus over wat voor schikking praten we eigenlijk ? Een onacceptabele schikking toch zeker !

Gesloten