LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] NN Woekerpolis afkopen

Bespreek hier de ontwikkelingen in de woekerpolis-affaire
Eric-H
Berichten: 11
Lid geworden op: 02 jan 2012 17:00

Re: NN Woekerpolis afkopen

Ongelezen bericht door Eric-H » 11 jan 2012 10:43

Beste Aardjee,
In ieder geval al heel erg bedankt voor al je snelle reacties.
Ik ben hier erg blij mee want ben echt zo een leek in dit soort zaken.
Ik wil er nu vanuit gaan dat ik alles wil stopzetten en het bedrag op mijn rekening wil krijgen.
Hopelijk kan jij me daar ook de juiste kant op helpen.
Helaas heb ik geen dame meer die de belasting voor mij kan invullen.
Stel ik laat NN weten dat ik de lijfrente wil stoppen en deze storten het geld op mijn prive rekening.
Wat zijn voor mij de stappen die ik daarna moet ondernemen?

Wanneer en wat maar ook hoe moet ik dan precies dit aan de belasting doorgeven.
Na mijn verhuizing zijn de belasting aangiften van ongeveer 5 jaar geleden en ouder niet meer in mijn bezit, hoe weet ik precies over welk jaar ik de afgelopen 10 jaar wel belasting teruggave over de betaalde premies ontvangen heb.
Ik lees erg veel over tegemoetkomingen of compensaties, wat moet ik me daar bij voorstellen en wat moet ik daar dan weer mee doen.
Ook lees je over het betalen van boetes
Sorry maar ik ben hier echt een leek in en ik denk een hoop meerdere ook en hopelijk kunnen die ook van deze vragen en jou of iemands antwoorden profijt hebben.
Want ik heb NN verschillende keren hierover aan de lijn gehad maar deze willen natuurlijk dat je de polis bij hun overzet op wat anders en zijn dus heel terughoudend en beperkt in het beantwoorden van mijn bovenstaande vragen.
Eigenlijk is dit Topic op deze Radar site onze enigste kans door mensen die hier wel verstand van hebben de juiste stappen te ondernemen en ben ik en weet zeker vele anderen die helpers erg dankbaar.
Mvg, Eric

Janges
Berichten: 51
Lid geworden op: 19 apr 2011 18:48

Re: NN Woekerpolis afkopen

Ongelezen bericht door Janges » 12 jan 2012 23:16

Beste Eric,

Als ik het goed begrijp gaat het als volgt (maar als ik het fout heb, hoop ik dat ik gecorrigeerd wordt door een echte deskundige):

Als je over de ingelegde premie (dus wat aan de verzekeraar is overgemaakt, rechtstreeks of via spaarloon of wat dan ook) geen (loon)belasting betaald hebt, dan moet je daar alsnog belasting over betalen (lijkt me logisch).
Dat gebeurt dan als volgt: tel al die premie-inleggen (waar je destijds geen belasting over betaald hebt) over de loop der jaren bij elkaar op, dat bedrag moet je in het jaar van afkoop bij je inkomen optellen en dus belasting over betalen in box 1.
De te betalen belasting is dus afhankelijk van je belastingschijf, maar als je een behoorlijk bedrag bij je gewone salaris/inkomsten optelt kom je natuurlijk al snel (deels) in een hogere schijf.
De verzekeringsmaatschappij zal op moment van uitkeren al op voorhand de belasting inhouden en gaat er dan vanuit dat je in hoogste schijf zit (52%). Als dat niet correct is, krijg je dat later via belastingdienst terug bij je (definitieve) aanslag.

Hiernaast wordt revisierente gerekend, op site belastingdienst staat een rekenhulp.
Dit is een percentage (vaak 20%) van de waarde van de polis.
Let op: ‘waarde van de polis’, dit is dus wat anders dan de som van alle premie-inleggen (!).

Sterkte in de strijd!

Eric-H
Berichten: 11
Lid geworden op: 02 jan 2012 17:00

Re: NN Woekerpolis afkopen

Ongelezen bericht door Eric-H » 13 jan 2012 12:14

Bedankt Janges,
Wat ik bedoelde over belasting dat zijn de afgelopen 5 jaar waarover ik bij de belasting de betaalde premies niet meer heb ingevuld omdat ik vanaf dat moment volgens de belasting consulente geen aow gat meer had en dus ook geen recht meer had voor teruggave van de betaalde premies.
De eerste 5 jaar is de betaalde premie wel steeds doorgegeven omdat ik op dat moment wel een aow gat had volgens mijn belasting consulente die deze toen nog voor me invulde. En dus die 5 jaar wel teruggave over mijn betaalde premies gekregen had.
Als ik alles goed lees is hier op dit forum is dat als ik de polis stop zet en het geld op me rekening wil krijgen dat ik dan wel over die eerste 5 jaar van de 10 jaar waar ik dus wel teruggave van de betaalde premies gekregen heb belasting moet terug betalen.

Maar hoe weet ik hoe veel dat is?
Hoe ga ik dit doen?
Betaal ik nog boete over het stopzetten en opnemen van het gespaarde saldo?
En als ik ruim 1000 euro verlies heb gemaakt in deze 10 jaar, hoe zit het dan met een e.v.t compensatie / tegemoetkoming?

Misschien kan iemand mij op deze 4 vragen antwoord geven.
Bvb mijn dank ( en vele met mij die dit dan ook kunnen lezen )
Eric.

Eric-H
Berichten: 11
Lid geworden op: 02 jan 2012 17:00

Re: NN Woekerpolis afkopen

Ongelezen bericht door Eric-H » 20 jan 2012 00:25

Kan niemand mij helpen om mijn vragen te beantwoorden, ik heb de brief van nn nu bijna een maand, hoelang heb ik om de juiste keuze te maken en wat gebeurd er met de premie die ook weer deze maand automatisch afgeschreven wordt, ?

hakra
Berichten: 710
Lid geworden op: 07 feb 2011 14:38

Re: NN Woekerpolis afkopen

Ongelezen bericht door hakra » 20 jan 2012 22:39

@Eric-H

je haalt 2 onderwerpen aan:
1 - fiscaliteit
2 - compensatie regeling

die twee moet, voor zover mij bekend, je los van elkaar zien. Wanneer je wilt afkopen resp. het bedrag op eigen rekening iwlt overmaken, dan komt de belastingdienst ter sprake.
er zijn echter bepaalde maximum/minimum bedragen vrijgesteld. "Even" de andere fora doorspitten, is genoeg over geschreven. En ik heb die kennis niet (paraat) en mij er ook niet in verdiept. hoeveel belasting je eventueel moet terugbetalen hangt mede af van hetgeen je eerder in mindering hebt gebracht en wat je inkomen is. Is mijns hier geen antwoord op te geven.
Vraag je belastingconsulent.

compensatie regeling: die staat los van de fiscaliteit en wordt "geregeerd" door de betreffende Overeenkomst. Daarvan krijg je bericht van de verzekeraar.

Afgesproken is in diverse regelingen dat in de meeste gevallen géén kosten worden berekend bij omzetten naar andere verzekeraar.

Indien je verlies een gevolg is van een slechts beleggingsresultaat, valt dat niet onder de compensatie regeling.
Die regeling gaat alleen over te hoge/onbekende kosten en te hoge of onbekende orv premie.

Je kunt ook je oorspronkelijke assurantie tussenpersoon vragen, en wanneer je die niet (meer) hebt, een ander zoeken. Die kan dan eventueel de polis overnemen en krijgt in een aantal gevallen van de verzekeraar een vergoeding voor vervolgadvies.

Hoop dat je er iets aan hebt. Meer kan ik niet voor je doen.

Eric-H
Berichten: 11
Lid geworden op: 02 jan 2012 17:00

Re: NN Woekerpolis afkopen

Ongelezen bericht door Eric-H » 22 jan 2012 00:02

Beste Hakra, wel wat laat maar hierbij heel erg bedankt voor je uitleg.
Ik ben er nog steeds niet uit gewoon door het feit dat ik in mijn situatie er niet 123 achter achter kan komen wat ik nu van mijn eindbedrag over houd, dit omdat ik ongeveer de helft van mijn inleg jaren wel belasting terug gekregen heb en werd dit nog betaald uit mijn spaarloon.
Echter de laatste ruim 5 jaar betaal ik de premie uit eigen zak en niet meer uit een spaarloon rekening.
Waar ik nu moet zijn en bij wie om voor mij te berekenen wat ik over houd van mij eindbedrag, daar kan ik niet achter komen.
Misschien kan iemand die dit weet mij daar antwoord op geven.
Als ik zoiets aan NN vraag dan willen ze je eerst overhalen om toch bij hun maar voor een andere spaarvorm te kiezen en als ik aangeef dat ik dat niet wil dan verwijzen ze me door naar de belasting dienst, want ik heb geen Belasting Consulent.
Gr. Eric

arvandongen
Berichten: 1177
Lid geworden op: 09 mar 2011 12:03

Re: NN Woekerpolis afkopen

Ongelezen bericht door arvandongen » 22 jan 2012 18:44

Eric,

Ook ik zal je proberen een stukje op weg te helpen.

Voor je exacte behandeling bij belastingen, zul je toch echt bij de belastingdienst moeten aankloppen. En vraag door totdat je een betere specialist dan de belastingtelefoon aan de lijn hebt. Jouw situatie is zo specifiek dat er geen standaard regels van toepassing zijn.

Voor het deel waarover belasting is terug gegeven:
Dit deel valt onder de standaard regels van lijfrenten etc. Te vroege afkoop wordt bestraft met belasting in het hoge tarief + revisirente (="boete").
Dit deel van het geld kan je beter op een geblokkeerde rekening zetten die geaccepteerd is door de belastingdienst. In dat geval hoef je nu geen belasting te betalen en vervalt de boete. Bij uitkering (pensioen?)betaal je belasting (tariefschijf bij uitbetaling, mogelijk lager dan nu).


Voor het eigen geld dat ingelegd is (na belasting):
In feite is dit nu belastingvrij. Hierover zou dus geen belasting of boete geheven moeten worden. VRAAG DE BELASTINGDENST om dit schriftelijk te bevestigen!!


Hoeveel ingelegd belast en hoeveel belastingvrij?
Dit moet uit je eigen administratie blijken. Zijn deze gegevens verloren gegaan, vraag ze dan op bij de verzekeraar, OF vraag ze op bij de belastingdienst. Heeft niemand meer deze informatie, maak dan een schatting. Overleg deze schatting met de belastingdienst voor hun acceptatie (schriftelijk).


Succes ermee!

graaier
Berichten: 31
Lid geworden op: 01 apr 2009 22:13

Re: NN Woekerpolis afkopen

Ongelezen bericht door graaier » 23 jan 2012 20:05

December 2010 heb ik na lang aarzelen en veel gedoe met NN en ING mijn woekerprijs van NN afgekocht. Ik heb destijds geen moment bij de fiscale gevolgen stilgestaan. Het was ook allemaal zo gevaarlijk. het ging wel om mijn financiële toekomst. dit was het commentaar van NN. Ik was het beu en vreselijk zat. en dacht alles achter mij te laten. Echter, nu is er weer die vreselijke fooi van de tegemoetkoming. Grijs haar krijg ik er van. Het gaat mij inmiddels niet meer om het geld, als zou het wel leuk zijn als er nog iets meer terugkomt. het gaat vooral om de vreselijke oplichtingspraktijken uit het verleden. Om het liegen en bedriegen op grote schaal, om de regeling waar geen mens iest van begrijpt en een uitvoering van lik mijn vest. Soms hoop ik nog eens iemand tegen te komen........of nee,beter maar van niet.

Ik kom wel over het geld heen maar er zijn natuurlijk talloze mensen voor wie dat niet zo is. je zult maar hopen op wat extra pensioen om er vervolgens achter te komen dat je spaargeld nar de haaien gegaan is. van verbrassen heb je ten minste nog plezier!

ik heb besloten all The way te gaan en nog een keer alles uit de kast te trekken om dan toch via de tegemoetkoming een fatsoenlijke compensatie krijgen

geld opzij zetten doe ik met banksparen en heb bij de abnamro heel duidelijk gezegd dat ik niet van geintjes houd, en als ze mij iets flikken of achterhouden dat ik ze datvpeesoonlijk zwaar aanreken. de boodschap was duidelijk.

tegen liegen en bedriegen is geen kruid gewassen maar blijf vragen en desnoods zeuren om te weten war je staat.

Eric-H
Berichten: 11
Lid geworden op: 02 jan 2012 17:00

Re: NN Woekerpolis afkopen

Ongelezen bericht door Eric-H » 24 jan 2012 15:26

Goedendag,
Ik ben inmiddels weer wat wijzer geworden wat betreft het afkopen van mijn NN lijfrente polis.
Bij NN werd mij verteld dat zij sowieso 52% van het eindbedrag moeten inhouden voor belasting.
En inderdaad daarboven op nog 20% voor NN zelf.
Nu heb ik van NN vernomen dat als ik gewoon zeg van, stort alles wat over blijft maar op mijn rekening dan gaat al het bovenstaande van het bedrag af.
Maar er werd ook verteld dat ik een Saldo Verklaring bij de belasting kon opvragen omdat ik 5 van de jaren dat ik premie betaal dit wel van de belasting heb afgetrokken maar de laatste 5 jaar dus niet meer.
De belasting kijkt dan precies voor je welke jaren je wel belastingaftrek vanwege je lijfrente polis hebt genoten en welke jaren niet.
Dit wordt dan op een saldo verklaring aangegeven die ik van de belastingdienst dus krijg opgestuurd.
Deze Saldo verklaring moet ik dan weer naar NN sturen zodat zie precies weten over welk bedrag nu wel alsnog 52% betaald moet worden en over welk bedrag dit niet het geval is.
De 20% van NN blijft volgens mij in dit geval altijd staan.

Ik wil dit nu eigenlijk voorrekenen maar kom er zelf nog niet echt uit, misschien kan iemand mij hier mee helpen.
Mijn Situatie is zo,
Ik ben met de lijfrente polis begonnen in 2001
Ik betaal per maand 787,68
De eerste 5 jaar betaalde ik de premie uit mijn spaarloon regeling
De laatste nu 5 a 6 jaar betaal ik dit zelf van mijn priverekening.
Mijn afkoopsaldo is nu 6.072,27.
Er wordt 52% ingehouden van 5 jaren waar ik wel belasting aftrek heb genoten.
De laatste 5 jaar heb ik dus geen belasting aftrek genoten !
Ik probeer er nu achter te komen wat nu het eindresultaat zal zijn als straks bij NN de gegevens van mijn Saldo verklaring binnen zijn.
Kan ik van te voren al berekenen wat er voor mij overblijft?
Ik hoor het graag van iemand,
mvg,
Eric

Janges
Berichten: 51
Lid geworden op: 19 apr 2011 18:48

Re: NN Woekerpolis afkopen

Ongelezen bericht door Janges » 24 jan 2012 15:37

Hallo eric,

Even een vraagje:
Kloppen de getallen wel?
787,68 per maand = 9452 per jaar.
Max inleg spaarloon is toch slechts zo een 660 per jaar?
Tevens: afkoopsaldo van 6.072 (10 jaar inleg = 94.520)

Graag even zekerheid voordat ik wat ga rekenen.

Eric-H
Berichten: 11
Lid geworden op: 02 jan 2012 17:00

Re: NN Woekerpolis afkopen

Ongelezen bericht door Eric-H » 27 jan 2012 11:30

Beste Janges,
Sorry voor mijn late reactie, ben 2 dagen weggeweest.
Ik lees net mijn bericht even na alvorens naar de reacties te kijken en heb inderdaad een fout gemaakt.
Ik betaal dus 787.68 per jaar.( en niet per maand, gelukkig niet zeg dan had ik nu vreselijk veel verlies geleden )
Hopelijk kan je nu zoals je het noemde wat voorrekenen.
Bvd en groeten,
Eric

Janges
Berichten: 51
Lid geworden op: 19 apr 2011 18:48

Re: NN Woekerpolis afkopen

Ongelezen bericht door Janges » 27 jan 2012 12:34

Hoi,

Ik vermoed dat de (fiscale) afrekening ongeveer als volgt zal plaatsvinden:

a. 5 jaar a 787 = 3935, dat heb je in loop der jaren van belasting afgetrokken. Daar moet je nu alsnog belasting over gaan betalen door het in 1x (dit jaar dus) bij je inkomen op te tellen (box 1).
Afhankelijk van je inkomen zul je dus ca 33%, 43% of 52% belasting betalen.
NN moet dit al inhouden voor de fiscus en zal aannemen dat je in hoogste schaal zit. Ofwel NN zal 52% inhouden (en dat overmaken aan de fiscus). Als dat ten onrechte is, wordt dat verrekend bij je belastingaangifte over dit jaar.
Hierover kun je niet richtng NN mopperen, zij moeten dit gewoon zo doen.
Ofwel: ca 2046 zal nu ingehouden worden, wellicht krijg je later van de fiscus nog wat terug via belastingaangifte.
NB: in die jaren heb je 787 afgetrokken van belasting, ofwel je hebt toen een deel (33, 43, 52%) ervan 'teruggekregen'/niet hoeven te betalen. Wat je toen niet hebt hoeven te betalen, moet je nu alsnog betalen - hooguit watpech doordat je in hogere schaal terechtgekomen bent.

b. de revisierente, de ‘boete’ die de fiscus oplegt omdat deze constructie afgebroken wordt, deze is 20% van de poliswaarde, ik neem aan dat dat hetzelfde is als de afkoopwaarde. Misschien zit daar nog enig verschil in, maar ik zou uitgaan van 20% van 6072 = 1214.

Volgens mij zal het ongeveer zo gebeuren, ik ben geen expert. Dus als anderen verbeteringen hebben zie ik dat graag. Kan ik er ook weer wat van leren.

groeten

Eric-H
Berichten: 11
Lid geworden op: 02 jan 2012 17:00

Re: NN Woekerpolis afkopen

Ongelezen bericht door Eric-H » 27 jan 2012 17:03

Omdat NN blind de hoogste 52% moet hanteren is volgens mij daarom een Saldo Verklaring in het leven geroepen die je bij je belasting kantoor kan opvragen.
Met deze Saldo verklaring wordt volgens mij exact aan NN doorgegeven hoeveel procent zij van het belastbare deel moeten inhouden.
Anders zou een Saldo Verklaring geen nut hebben als ze alsnog nadat ze deze opgestuurd hebben gekregen toch de hoogste 52% moeten hanteren.
Is er hier iemand op dit forum die dit misschien kan bevestigen?
Mvg. Eric

Eric-H
Berichten: 11
Lid geworden op: 02 jan 2012 17:00

Re: NN Woekerpolis afkopen

Ongelezen bericht door Eric-H » 13 feb 2012 23:03

Beste mensen,
Op dit moment wacht ik op een saldo verklaring bij de belasting.
Dit kan max 8 weken duren, maar deze 2 maanden wordt nog wel de premie automatisch afgeschreven.
Wat gebeurd daar nu mee? En kan ik misschien al de automatische betaling stopzetten tot wanneer ik alles van de belasting binnen heb en dan ook nog moet afwachten als ik de saldo verklaring naar NN opstuur wanneer ik daar bericht van heb.
Hopelijk kan iemand mij hierbij helpen.
Groet, Eric

Eric-H
Berichten: 11
Lid geworden op: 02 jan 2012 17:00

Re: NN Woekerpolis afkopen

Ongelezen bericht door Eric-H » 28 feb 2012 10:23

Janges, allereerst hartelijk dank voor je duidelijke uitleg en berekening.
Ik heb zojuist met NN gesproken om te vragen of ik mijn automatische premie afschrijving kan stop zetten omdat ik nog wacht op mijn saldoverklaring bij de B.D .
Ik vind het zonde dat mocht ik het toch afkopen dat de premie die nu nog steeds doorloopt daar natuurlijk bij afkoop ook weinig van overblijft.
NN vertelde mij dat ik in eerste instantie een verzoek kan indienen om de verzekering premie vrij te maken en dat ik later zodra ik alles binnen heb en via NN weet wat ik netto overhoud met afkoop, dat ik dan alsnog de verzekering kan stop zetten.
In de brief die ik eerder van NN gekregen heb staat in optie 2 dus dat ik de verzekering premie vrij kan maken maar er staat ook bij dat dit dus betekent dat de verzekering wel doorloopt.
Mijn vraag is nu dus, NN vertelde mij dat als ik eerst de verzekering premie vrij gemaakt heb dat ik daarna nog zeker ook de verzekering nog kan afkopen.
Is dit echt zo.
Mocht iemand dit weten dan zie ik erg graag een reactie.
bvd, Eric

arvandongen
Berichten: 1177
Lid geworden op: 09 mar 2011 12:03

Re: NN Woekerpolis afkopen

Ongelezen bericht door arvandongen » 29 feb 2012 09:59

Eric-H schreef:In de brief die ik eerder van NN gekregen heb staat in optie 2 dus dat ik de verzekering premie vrij kan maken maar er staat ook bij dat dit dus betekent dat de verzekering wel doorloopt.
Mijn vraag is nu dus, NN vertelde mij dat als ik eerst de verzekering premie vrij gemaakt heb dat ik daarna nog zeker ook de verzekering nog kan afkopen.
Is dit echt zo.
Mocht iemand dit weten dan zie ik erg graag een reactie.
bvd, Eric
Zoals ik je verhaal lees, dan betekent premievrijmaken in jouw geval dat je geen nieuwe afschrijvingen hoeft te verwachten. Dat de verzekering tot afkoop doorloopt, betekent dat NN risico loopt en dat er dus wèl risicopremie betaalt moet worden tot afkoopdatum. Deze premie word waarschijnlijk uit je opgebouwde kapitaal gehaald en verlaagt daarmee je uitkering bij afkoop.

De enige die hier duidelijk antwoord op kan geven (en MOET geven) is NN zelf.

jammer
Berichten: 766
Lid geworden op: 22 jan 2011 13:21

Re: NN Woekerpolis afkopen

Ongelezen bericht door jammer » 18 mar 2012 14:59

En hoe gaat het met jou polis Arvandongen? Heb jij al zinnige antwoorden gekregen van de NN?
Of heb jij al iets concreet van de KIFID gekregen?
Ik heb zelf van de abn NOG NIKS zinnigs ontvangen.....En bij de Kifid blijft het bij mij ook erg stil......
Ook van de AFM heb ik nog niks gehoord.....Ik heb gevraagd waarom er soms verschillen zitten in de waardes van het Equityfund van de aegon.....

arvandongen
Berichten: 1177
Lid geworden op: 09 mar 2011 12:03

Re: NN Woekerpolis afkopen

Ongelezen bericht door arvandongen » 18 mar 2012 22:25

jammer schreef:En hoe gaat het met jou polis Arvandongen? Heb jij al zinnige antwoorden gekregen van de NN?
:roll:............:roll:.............:roll:............ :roll:............ :roll:............ :roll:............ :roll: ............ :roll: Grapje zeker......????

Er zit bij het KiFid schot in bij mij. Echter, waarschijnlijk zal de mondelinge sessie pas na de zomer plaatsvinden. Nog even geduld dus.

blade0172
Berichten: 8
Lid geworden op: 14 jan 2010 16:35

Re: NN Woekerpolis afkopen

Ongelezen bericht door blade0172 » 06 apr 2012 22:58

een vervolg op mijn eerdere berichten.
Ik heb gebeld met NN om te vragen voor een voorstel om de polis af te kopen
nu kreeg ik vandaag het volgende binnen. Het lukte me niet om er documenten van te maken dus dan kopie/past.Ik hoop dat het een beetje overzichtelijk is.
Begrijp ik het goed dat van de afkoopwaarde nog 52% moet afdragen aan NN en
dan nog 20% van het resterende bedrag nog 20% aan de belastingdienst.
Ik snap alleen het 2e formulier niet met de de nihil en totaal af

pagina 1,

NN Leven Particulieren
(088) 663 00 00
(010) 513 03 02
3 april 2012
polisnummer
opgave afkoopwaarde

U hebt ons gevraagd voor uw levensverzekering de afkoopwaarde op te geven.

De afkoopwaarde van uw levensverzekering is
De afkoopwaarde hebben wij berekend per

: € 9.396,01
: 3 april 2012

Dit is een voorbeeldberekening. De definitieve waarde wordt bepaald als u afkoopt.
Wat zijn de fiscale gevolgen voor u?
Uw verzekering is een gerichte lijfrenteverzekering (nieuw regime).
Wij zijn verplicht 52% loonbelasting in te houden over de afkoopwaarde en af te dragen aan de Belastingdienst.
Wat u op moet geven als inkomen in box 1 bij uw aangifte inkomstenbelasting is het hoogste van:
- de afkoopwaarde;
- het totaal van de door u betaalde lijfrentepremie.
Daarnaast bent u een boeterente (maximaal 20% van de afkoopwaarde) aan de Belastingdienst verschuldigd.
NB. Als de totale waarde van al uw gerichte lijfrenteverzekeringen bij Nationale-Nederlanden lager is dan
€ 4.171,00 (2011), dan vervalt voor u de boeterente. Wat u in dat geval moet opgeven als inkomen in box 1 bij
uw aangifte inkomstenbelasting is de afkoopwaarde. Wij zijn in dat geval verplicht loonbelasting (volgens de
loonbelastingtabel) in te houden over de afkoopwaarde.
Het is mogelijk dat in de afkoopwaarde een onbelast saldo aanwezig is. De hoogte hiervan bepaalt u samen met
de Belastingdienst. De Belastingdienst stelt bij uw aangifte vast of u nog een bedrag ontvangt of moet betalen.
U wilt uw verzekering niet afkopen.
Uw verzoek om opgave van de waarde was misschien geheel informatief. In dat geval hoeft u natuurlijk geen
actie te ondernemen.
U wilt uw verzekering afkopen. Wat moet u hiervoor doen?
Wanneer u besluit de verzekering af te kopen, vragen wij u vriendelijk de volgende stukken in te sturen:
- een schriftelijk verzoek tot afkoop, ondertekend door de verzekeringnemer(s).
- het rekeningnummer waarop wij de afkoopwaarde kunnen overmaken.
- als de verzekering is gekoppeld aan een geldlening, de schriftelijke toestemming van de geldverstrekker
(pandhouder).


pagina 2,

Mutatieoverzicht bij afkoop van uw beleggingsverzekering.
Polisnummer:
U overweegt uw beleggingsverzekering te stoppen. Wat betekent dit voor u?
Dit betekent dat de waarde van de voor uw verzekering aangehouden participaties na aftrek van kosten wordt
uitgekeerd. Dit noemen wij de afkoopwaarde.
Waarde van de participaties € 9.396,01
per afkoopdatum
3 april 2012
Verkoopkosten nihil
Administratiekosten 1) n.v.t.
Eerste kosten die u nog niet heeft betaald 2) nihil
Verrekening verschuldigde premies en n.v.t.
achterstandsrente 1)
Totaal af nihil -
Afkoopwaarde € 9.396,01
1) Deze kosten worden door ons niet in rekening gebracht bij afkoop van de verzekering.
2) Een deel van de kosten is afsluitprovisie voor de verzekeringsadviseur. Omdat u de verzekering nu beeindigt,
krijgt u een deel van deze kosten terug.

met vriendelijke groet

arvandongen
Berichten: 1177
Lid geworden op: 09 mar 2011 12:03

Re: NN Woekerpolis afkopen

Ongelezen bericht door arvandongen » 10 apr 2012 09:59

@blade
=> De 52% is loonbelasting. Deze moet NN inhouden en afdragen aan de belastingdienst.
=> De 20% is boeterente, wegens vervroegd beëindigen van de lijfrenten. Óók voor de belastingdienst. Deze boete kan je voorkomen door de polis premievrij te maken (dus niet afkopen) tot aan de datum dat deze boeterente niet meer betaald hoeft te worden. Vraag een specialist om advies.
=> Nihil betekent: Geen/niks, ofwel 0 Euro. NN berekent geen extra kosten voor de handeling: Afkoop. Alle kosten zijn reeds eerder ingehouden.

Let op: De afkoopnota's van NN laten niet zien het volgende:
- Het aantal participaties op verkoopdatum
- De verkoopkoers
- De verkoopdatum

Het aantal participaties op verkoopdatum geeft duidelijk inzicht in de totale ingehouden kosten en premies. Bijvoorbeeld: Heb je in totaal door de jaren heen 600 participaties aangekocht, en worden nu bij verkoop 300 verkocht, dan is er reeds 50% aan kosten/premies ingehouden.

De verkoopkoers en verkoopdatum zijn nodig om de kunnen controleren of NN het juiste bedrag berekend heeft. NN geeft wel eens onjuiste koersen en datums aan hun klanten (ervaringsfeit).

Gesloten