LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] woekerpolis

Bespreek hier de ontwikkelingen in de woekerpolis-affaire
jeanetterengers
Berichten: 3
Lid geworden op: 13 okt 2009 12:22

woekerpolis

Ongelezen bericht door jeanetterengers »

Hallo

Ik heb dus ook een woekerpolis bij de DSB. Ik heb 2 week terug deze polis met ingang van 7-12-2009 kunnen stopzetten, omdat hij nu 5 jaar loopt. Heb bericht ontvangen van hun dat ze terzijnertijd contact opnemen. Dit zal vast nu niet meer gebeuren. Wie weet waar ik nu met mijn vragen heen kan of zijn er belangenbehartigers hiervoor.

Groetjes Jeanette Rengers

wevera
Berichten: 671
Lid geworden op: 06 apr 2008 20:11

Re: woekerpolis

Ongelezen bericht door wevera »

Hallo Jeanette Rengers
De DSB-Bank heeft als tussenpersoon beleggingsverzekeringen/woekerpolissen, zoals Hollandsch Welvaren en Profijtplan, verkocht van/voor de verzekeraar SNS-Reaal.
Het is dus SNS-Reaal die moet uitkeren , ook voor afgekochte polissen.
Je moet je dus in verbinding stellen met een kantoor van SNS-Reaal bank/verzekeringen.
SNS-Reaal heeft voor een kostencompensatie geschikt met de stichtingen woekerpolisclaim en verliespolis. Als het goed is heb je daarover een bericht gekregen van SNS-Reaal en anders zou je dat nog moeten krijgen. Ik zou hiernaar toch even vragen en aangeven dat je voor kostencompensatie in aanmerking wil komen.
De kostencompensatie voor de polissen Hollandsch welvaren en Profijtplan zou nog wel eens aanzienlijk kunnen zijn. Sommige varianten hebben, volgens AFM onderzoek, een jaarkostenafslag van meer dan 8% terwijl het volgens de schikkingen maximaal 2.45 - 2.85% mag zijn.
2.45% - 2.85% jaarkostenafslag is ook nog veel teveel, maar dat is weer een ander verhaal.
Succes en met vriendelijke groet, A. Wever

Alkerik
Berichten: 5
Lid geworden op: 04 dec 2008 14:38

Re: woekerpolis

Ongelezen bericht door Alkerik »

Ook ik heb 2 kapitaalverzekeringen van Hollands Welvaren en betaal maandelijks inleg. Vanwege het feit dat het rendement afgelopen jaar met 50% is afgenomen heb ik contact gezocht met DSB en ze verweten dat ze kosten in rekening brengen voor beheer. Hoezo beheer ???? Maar je begrijpt, ze kunnen er niets aan doen :evil:
Zie ik ooit m'n ingelegde kapitaal nog terug? En wat doe ik met mijn maandelijkse inleg nu DSB in de problemen zit? Storneren?

wevera
Berichten: 671
Lid geworden op: 06 apr 2008 20:11

Re: woekerpolis

Ongelezen bericht door wevera »

Hallo Alkerik
De beleggingsverzekering Hollands Welvaren is een verzekeringsproduct van SNS-Reaal die onder het label van de DSB-bank is verkocht. De DSB functioneerde als tussenpersoon en heeft hieraan erg veel geld in de vorm van provisies verdiend. Maar SNS-Reaal is als verzekeraar het verantwoordelijke bedrijf dat dit product heeft ontwikkeld en , via de DSB, in de markt heeft gezet. SNS-Reaal heeft het toegelaten dat de DSB voor dat product zulke hoge kosten, in de vorm van provisies, verrekende.
Voor klachten over het teveel aan verrekende kosten moet je dus toch bij de verzekeraar, SNS-Reaal, zijn en daarnaar een klachtbrief sturen.
De stichtingen verliespolis en woekerpolisclaim hebben voor de te hoge kostenverrekening geschikt met SNS-Reaal en niet met de DSB-bank.
Het zou natuurlijk best kunnen dat er tussen de DSB-bank en SNS-Reaal een onduidelijk/verborgen contract bestaat t.a.v. Hollands Welvaren, we weten het niet.
Maar, nu de kans groot is dat er bij de DSB-bank helemaal niets meer te halen valt, als het gaat om het uitkeren van de poliswaarde,is het des te meer verstandig om SNS-Reaal hiervoor te benaderen en aansprakelijk te stellen. Beleggingsverzekeringen, zitten net als spaarrekeningen van meer dan € 100000 en achtergestelde deposito's, niet in het depositogarantiestelsel.
Succes en met vriendelijke groet, A.Wever

wevera
Berichten: 671
Lid geworden op: 06 apr 2008 20:11

Re: woekerpolis

Ongelezen bericht door wevera »

Nog even een aanvulling op mijn vorige reactie.
Ik ga er vanuit dat in de polisovereenkomst staat dat de verzekeraar SNS-Reaal is. Het kan best zijn dat er is ondertekend door de adviseur van DSB, maar dan heeft deze voor Hollands Welvaren ondertekend namens SNS-Reaal. Verder ga ik ervanuit dat de premie gestort wordt op een bankrekeningsnummer van SNS-Reaal en niet van de DSB-bank.
Een ondertekende polisovereenkomst is een juridisch document en premie-betaling is een wettelijke verplichting. Zomaar de premie-inleg stoppen kan niet en levert een boete op.
Als het stoppen van de preme-betaling gewenst/ noodzakelijk is dan moet de andere partij, de verzekeraar, dus SNS-Reaal hiervan schriftelijk, per aangetekende brief op de hoogte worden gebracht. Hierin moeten de redenen van het stoppen van de premie-betaling en het polisnummer vermeld worden.
Maar waarom zou je de premie-inleg in dit geval stoppen? Het gaat goed met de beurs en de jaarkostenafslag is door de compensatieregeling verlaagd naar 2.5%?
Die kostencompensatie krijg je echter pas op de datum van uitkering, de polis loopt ongewijzigd gewoon door, en dat kan dan weer een reden zijn om te zeggen ik stop ermee, dus afkopen. Zorg er dan wel voor dat de polis langer dan 5 jaar heeft gelopen want anders krijg je helemaal geen kostencompensatie.

Als het anders is en de premie gestort wordt op een rekeningsnummer van de DSB-bank dan zou ik de premiebetaling direct stoppen en eventueel de vorige premiebetaling , als dat nog mogelijk is, storneren. Enn dan dit vervolgens schriftelijk aan SNS-Reaal laten weten. Want die blijft de verzekeraar.

Met vriendelijke groet, Arie Wever

jeanetterengers
Berichten: 3
Lid geworden op: 13 okt 2009 12:22

Re: woekerpolis

Ongelezen bericht door jeanetterengers »

Hoi Arie

Nou mijn polis is dus niet van SNS-Reaal. Het is van A... Dutch nog iets en is tot stand gekomen door Postkrediet, dus DSB. Ik heb SNS-Reaal gisteren gebeld en dit is dus niet van hun. Telefonisch is postkrediet ook niet meer te bereiken, omdat die dus ook onder de DSB vallen. Ik denk dat ik dus kan fluiten naar mijn geld.

Groetjes Jeanette

Alkerik
Berichten: 5
Lid geworden op: 04 dec 2008 14:38

Re: woekerpolis

Ongelezen bericht door Alkerik »

Ik ben er inmiddels achter dat de 2 Hollands Welvaren polissen geheel op naam van DSB (of Anglo Dutch, 100% dochter van DSB) staan. Dit is niet bij een andere verzekeraar ondergebracht.
Daarnaast heb ik destijds een levensverzekering bij DSB leven afgesloten die in 1 keer is afgekocht. Wat gaat hiermee gebeuren?
Volgens mij ben ik dus niet meer gedekt bij overlijden.
Kan ik nog iets regelen?

wevera
Berichten: 671
Lid geworden op: 06 apr 2008 20:11

Re: woekerpolis

Ongelezen bericht door wevera »

Het is me wat met de beleggingsverzekering/woekerpolis Hollands Welvaren.
Op de Kifid-lijst van beleggingsverzekeringen staan er 4 bij verzekeraar Reaal. Nl. Holland Welvaren extra, Holland Welvaren Garant, Holland Welvaren plus en Holland Welvaren Vastrentend. ( zie http://www.verliespolis.nl , klik op "hier bij heb ik een woekerpolis en vervolgens op producten naast Reaal) Deze polissen worden onder het label DSB verkocht.
De Hollands Welvaren plus Polis is door de AFM onderzocht, en is de woekerpolis met de meest hoge kostenafslag van alle onderzochte beleggingsverzekeringen.
( zie http://www.afm.nl , klik op consumenten , dan op beleggingsverzekeringen, dan op onderzoek naar beleggingsverzekeringen, dan op check je eigen polis en dan in het keuzemenu bij maatschappij op DSB(reaal),vervolgens krijg je onder aan de pagina een overzicht van de betreffende fact-sheets)

Het is dus zo dat DSB blijkbaar zelf een eigen verzekeringsbedrijf(je ) heeft waarmee een eigen Hollands Welvaren polis in de markt is gezet. Dit geeft dus verwarring.
Maar er is hoop. Scheringa is wel zo slim geweest om van zijn bedrijfsactiviteiten allemaal verschillende, zelfstandige, bedrijfjes te maken die onderling met elkaar zaken doen.
Er is zelfs een bedrijfje dat "Hollands Welvaren " heet.
Het verzekeringsbedrijf staat los van de DSB-bank. Er is dus een gerede kans dat als de DSB-bank failliet wordt verklaard dat het afzonderlijke verzekeringsbedrijf niet mee gaat in het failliesement en gewoon verder gaat.
De toezichthouders die het faillisement van de DSB-bank hebben voorbereid zouden hierover meningsverschil hebben gehad. (wel of niet meegaan van het verzekeringsbedrijf)
Dus het zou best kunnen dat het met de DSB- Holland Wevaren polis gewoon door kan gaan ook na het faillissement van de DSB-bank.
Daarover moet informatie worden opgevraagd.
Met vr. groet, A.Wever

Alkerik
Berichten: 5
Lid geworden op: 04 dec 2008 14:38

Re: woekerpolis

Ongelezen bericht door Alkerik »

Ik heb vanmorgen nog contact gehad met DSB verzekeringen 088-3726700. Daar gaf men desgevraagd aan dat Hollands Welvaren een aparte BV is. DSB verzorgt voor hen de administratie en incasso.
Ze gaven aan dat na een faillisement Hollands Welvaren blijft bestaan, maar dat een ander bedrijf de zaken voor ze gaat waarnemen. Voor wat hier allemaal van waar is weet ik niet, maar ik moet toch iemand kunnen geloven.
Ik heb intussen wel de betaling van 1 oktober met succes gestorneerd.
Met vriendelijke groet,
Erik van Egmond

kweenie
Berichten: 15914
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: woekerpolis

Ongelezen bericht door kweenie »

Hollands Welvaren is een aparte verzekeraar met een eigen verzekeringsvergunning. Deze zal dus niet zomaar met het failisement van de bank mee omvallen.

Anglo Dutch is heeft geen verzekeraarsvergunning. Deze is dus waarschijnlijk slechts tussenpersoon voor polissen van andere verzekeraars, die ze eventueel onder eigen naam verkopen. Of het is een niet-Nederlandse verzekeraar, maar ik betwijfel of je bij een niet-Nederlandse verzekeraar een KEW-polis zou kunnen afsluiten.

jeanetterengers
Berichten: 3
Lid geworden op: 13 okt 2009 12:22

Re: woekerpolis

Ongelezen bericht door jeanetterengers »

Anglo Dutch staat ook een telefoonnummer op waar je dus een antwoordapparaat erop krijgt dat de curator de boel dus heeft plat gelegt, dus het is ook een onderdeel van DSB, hopen dat het een aparte bv is.

Jeanette

kweenie
Berichten: 15914
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: woekerpolis

Ongelezen bericht door kweenie »

The Anglo Dutch assurance society B.V. is inderdaad een aparte B.V., net als Anglo Dutch Hartley Cooper en Anglo Dutch Holdings. Als de overkoepelende DSB organisatie failiet gaat, dan zullen de curatoren het bezit van die organisatie willen verkopen. De B.V.'s zijn onderdeel van dat bezit en de curatoren zullen waarschijnlijk zoveel mogelijk de onderdelen in hun geheel willen verkopen.

Maar eerlijk gezegd, het is wel de vraag of Anglo Dutch dan verkocht kan worden. Als anglo dutch alleen maar polissen van andere maatschappijen onder eigen naam verkocht, met een flinke opslag op de tarieven, dan zou het kunnen zijn dat veel woekerclaims juist op deze organisatie zijn gericht. En als er verder nauwelijks kapitaal in die BV zou zitten, zou je dus een BV hebben waar alleen maar het risico van hoge claims aan hangt. Niemand zou die willen hebben. Dat hoeft overigens voor de verzekeringen zelf geen probleem te zijn, als die toch zijn ondergebracht bij een andere organisatie.

Trouwens, in de polis zal staan bij welke verzekeraar de polis is ondergebracht. Een deel van de polissen (AO) is in elk geval bij Cardif ondergebracht,

Gesloten