LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Behandeling in buitenland

Bespreek hier zorgverzekeraars en aanverwante zaken.
Skinamp
Berichten: 3
Lid geworden op: 18 feb 2007 12:56

Behandeling in buitenland

Ongelezen bericht door Skinamp »

Goedendag,.

Wanneer het gaat om behandeling in het buitenland en vergoeding van de verzekeraar, lees ik alleen maar over oplossingen, mogelijkheden en problemen wanneer het gaat om kortere wachttijden in het buitenland !

Bij mij gaat het om het volgende probleem:
Na verschillende behandelingen in Nederland die allemaal op een fiasco zijn uitgelopen heb ik me door een Duitse arts laten onderzoeken. Deze wist mij te vertellen dat mijn huidige problemen voor een groot deel door de slechte behandelingen hier zijn veroorzaakt en misschien nu zelfs een operatief ingrijpen nodig is. Het vakgebied is er een, waarvoor de Nederlandse chirurgen slechts een korte opleiding genieten en dus geen echte specialisten zijn. Gezien de slechte ervaringen die ik tot nu toe heb opgedaan wil ik me i.v.m. het ontbrekende vertrouwen niet in NL maar in Duitsland laten behandelen. De arts Duitse arts die ik heb gevonden is een specialist op dit specifieke gebied.

Wij zijn bij Achmea verzekerd "extra" maar willen nog geen slapende honden wakker maken,... Ik heb vaak gehoord dat mensen zich voor een "zogenaamde" spoedbehandeling hebben laten opnemen en dat de verzekering dan MOET betalen ? Wanneer ik bij de verzekering navraag ben ik bang dat ze afwijzen en mijn probleem daar gelijk bekend is, hiermee dus elke verdere mogelijkheid voor mij is afgesloten.

Mijn vraag is :
Is er kans dat de verzekering een behandeling op basis hiervan in het buitenland tolereert of kan ik beter voor een zogenaamde :wink: spoedbehandeling kiezen ?

m.v.g.
Een wanhopige pijn patient

Alvast bedankt voor eventuele antwoorden

Walter van V
Berichten: 1997
Lid geworden op: 31 jul 2006 09:38

Re: Behandeling in buitenland

Ongelezen bericht door Walter van V »

moet gewoon in de polisvoorwaarden staan. En tja.. zorgverzekeraars zijn erg alert op zgn ""spoedbehandelingen"" omdat daar nogal mee gefraudeerd wordt....zowel door patient als door behandelaar...

Wat is er aan de hand dat er volgens u geen gekwalificeerde artsen in NL zijn?? Als dat makkelijk aantoonbaar is , maakt het de discussie met de zorgverzekeraar ook veel makkelijker.

Veel zorgverzekeraars accepteren ook behandelingen in het buitenland, maar wel gewoon na aanvraag!

Ook omdat er in het buitenland zoals gezegd nogal vaak gefraudeerd wordt met de declaratie (veel moeilijker na te gaan en ook lastiger tegen op te treden..) maar ook vaak onnodige behandelingen gedaan worden...(overbehandeling zeg maar).

Bob_tails
Berichten: 61
Lid geworden op: 23 jan 2007 23:19

Re: Behandeling in buitenland

Ongelezen bericht door Bob_tails »

@Walter

*Ook omdat er in het buitenland zoals gezegd nogal vaak gefraudeerd wordt met de declaratie (veel moeilijker na te gaan en ook lastiger tegen op te treden..) maar ook vaak onnodige behandelingen gedaan worden...(overbehandeling zeg maar). *

En wat te denken van de Ned. artsen?


@Skinamp, * gezien de ervaringen die ik tot nu toe heb opgedaan
wil ik me i.v.m. het ontbrekende vertrouwen niet in NL
maar in Duitsland laten behandelen.
De Duitse arts is een specialist op dit gebied.


Je zou ook eventueel iemand van je verzekering uit kunnen leggen,wat
er aan de hand is.
Of je Duitse specialist een brief laten opstellen i.v.m. de noodzaak
tot 'behandeling' ....

Geen idee om wat voor bedrag het gaat, of zelf betalen en in het jaar
daarop aftrekking van de belasting.
Zo hebben wij dit namelijk gedaan !!!

Men heeft in Ned. nooit geluisterd naar de klachten want het zat toch
altijd "tussen de welbekende oren" !!!
In aug 2004 ben ikzelf voor een tien-tal dagen opgenomen geweest in een Duitse Neurologische Klinic te Bedburg-Hau, waar ik een aantal onderzoeken heb gehad, o.a. de Lumbaal-punctie die men in Ned. ook
vertikte om te doen.
Daar is MS [multiple slerose] uitgekomen en ben daarvoor ook behandeld. Wel iets anders dan "tussen de oren" !!!

Daarbij heb ik ook een Chronische zenuwontsteking die dagelijks de nodige pijnen opleverd....
Middels door eigen onderzoek en de nodige klachten uiteraard, er achter
gekomen dat er nog twee ziektes de bekende "doofpot" in zijn gestopt...
Allemaal auto-immuumziektes.... en de ene houdt helaas verband met
het ander....
Ik heb het dan ook helemaal gehad in Ned. voorwat betreft artsen...
Ze bestaan nog wel goede artsen maar je moet ze met een kaarsje zoeken tegenwoordig.
Dankzij bepaalde fora hier achter gekomen en kan daar alleen maar
dankbaar voor zijn.
Afgelopen woensdag eindelijk naar een specialist geweest die ECHT notitie nam van de klachten...
onvoorstelbaar wat een man, eindelijk in nederland een arts die WEL
luistert naar de patient !!!
en zo hoort het


Mijn advies, niet twijfelen maar ga ervoor
het gaat tenslotte om jouw gezondheid :wink:


sterkte en succes

Walter van V
Berichten: 1997
Lid geworden op: 31 jul 2006 09:38

Re: Behandeling in buitenland

Ongelezen bericht door Walter van V »

En wat te denken van de Ned. artsen?
die zijn makkelijker aan te pakken.. En de fraude betalen we met zijn allen aan mee middels de hoogte van de premie. Maar uit onderzoeken tot nu gedaan is realtief gezien de fraude in het buitenland met name met ""spoed"" veel groter. overigens geeft vragensteller zelf al aan frauderen te overwegen, namelijk door het als "'spoed"" op te geven, terwijl het dat dus duidelijk niet is....

Als dat gewoonte gaat worden, zullen de premies nog veel harder omhoog gaan...Maar ja daar zult u dan wel niet over klagen, als u de oorzaak ervan acceptabel vindt..

overigens: wat te denken van de nl patient. Bij de onderzoeken naar fraude in de zorg blijkt dat alle takken in de zorgsector frauderen.... dus zowel zorgverleners, als ziekenhuizen maar zeer zeker ook patienten...En uiteindelijk betalen we daar met z`n allen aan mee.

Declareer wat je doet, en doe wat je declareert geldt als gouden regel voor de zorgverleners en ziekenhuizen, maar geldt met andere bewoordingen natuurlijk zeker ook voor de andere kant, de patient.
En het stuk zorg wat echt niet onder de verzekeringsregels/voorwaarden valt (waar de grens helaas wel onduidelijk ligt...en vaak ook ter beoordeling is aan de medisch adviseur van de verzekeraar..) is jammer maar helaas voor eigen rekening.

Maar om op de vragensteller terug te komen, want dit is allemaal deels wel behoorlijk off-topic en een geheel andere discussie:

Wat is precies het probleem, dat er in nl geen gekwalificeerde artsen zijn? Dan kan daar precieser op gereageerd worden, ook mbt de grenzen van de zorgverzekering.
Deze wist mij te vertellen dat mijn huidige problemen voor een groot deel door de slechte behandelingen hier zijn veroorzaakt en misschien nu zelfs een operatief ingrijpen nodig is.
en laat hem dit vooral zwart-op-wit zetten, om voor te leggen aan de verzekering!

Mathilde D.
Berichten: 2085
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Behandeling in buitenland

Ongelezen bericht door Mathilde D. »

Er wordt heel wat afgesjoemeld in doktersland.

Want iedereen wil een "acceptabel" inkomen verdienen. Huisartsen kijken naar wat specialisten en notarissen verdienen. Zij vinden dat zij daar ook "recht" op hebben: immers zij hebben zogenaamd zo'n zwaar en moeilijk beroep. Maar zij vergeten dat zij 2x zoveel verdienen als hun Belgische collega's. Belgen, kom alsjeblieft naar Nederland, het Nederlandse tarief gaat dan weliswaar omlaag maar de Nederlandse patient ontvangt jullie met open armen, want de kennis en kunde van jullie is veel beter en we moeten het nu doen met die klagende zielepieten die het te druk en te zwaar hebben.

Ik vind dat er korte metten gemaakt moet worden met dokters die sjoemelen. Ik noem maar wat voorbeelden: huisartsen berekenden een volledig consulttarief voor het toedienen van een injectie, waar officieel maar een half tarief is toegestaan, de specialist orthopedie berekende een jaarkaart terwijl de patient maar 1 consult had gehad en er geen herhalingsbezoek was afgesproken, de specialist stuurt een aanvraag voor een behandeling naar de verzekeraar, die mede-ondertekend is door de patient maar de patient krijgt geen afschrift..., een interventie-radioloog voert standaard bij elke interventie een extra onderzoek op, specialisten geven onvolledige informatie over kosten van een behandeling die niet onder de basisverzekering valt(lastig he!).

Walter vertolkt de heersende opvatting over het gedrag van Duitse artsen. Zij zouden te gemakkelijk bepaalde behandelingen/operaties doen die in Nederland juist afgeraden worden. Om duidelijkheid te verkrijgen is de beste weg om de een schriftelijk verslag te krijgen van deze Duitse arts(en). Hierin moet duidelijk naar voren komen wat de diagnose is en wat hun advies is.

Ik ben het dus met Walter eens. Alleen op basis van schrijftelijke informatie kan een zinnig advies/antwoord/second opinion gegeven worden. Als deze Duitse artsen daar heel zuiver in zijn, dan zullen ze het zeker aandurven om hun diagnose en advies schrijftelijk vast te leggen. Toch blijft er een moeilijk probleem: het is mogelijk dat de standaard-behandeling in Duitsland anders is dan in Nederland. In dat geval zou de verzekerde zich toch kunnen laten behandelen, zonder toestemming, en zonder spoed (fraude!), maar volgens de regel dat men volgens de regels van dat land een vergoeding zou kunnen krijgen. (dus ook alle eigen bijdragen en kosten volgens de regels van dat land). Kijk dat na in de officiele tekst van de ZVW: daarin staat duidelijk te lezen dat op basis van 2 verschillende regelingen vergoedingen voor buitenlandse behandelingen mogelijk zijn.

Walter van V
Berichten: 1997
Lid geworden op: 31 jul 2006 09:38

Re: Behandeling in buitenland

Ongelezen bericht door Walter van V »

Ik vind dat er korte metten gemaakt moet worden met dokters die sjoemelen.
helemaal mee eens!!! maar vergeet ook de rol van patienten bij fraude niet!!!
http://www.rtl.nl//financien/rtlz/nieuw ... stegen.xml

maar dit vind ik echt nergens op slaan wat betreft argumentatie.
Want iedereen wil een "acceptabel" inkomen verdienen. Huisartsen kijken naar wat specialisten en notarissen verdienen. Zij vinden dat zij daar ook "recht" op hebben:
Het gaat er niet om dat ALLE huisartsen sjoemelen, want dat is niet waar. Op het moment gaat de meeste fraude (of heeft het te maken met dat fijne nieuwe declaratiesysteem??) om problemen bij ziekenhuizen en specialisten, niet door de huisartsen.

En men moet echt eens ophouden een in principe eerlijk werkende beroepsgroep (welk beroep dan ook!) over 1 kam te scheren met een kleine frauderende minderheid ....

maar nu weer on topic verder, de vragensteller is weer aan zet!

Skinamp
Berichten: 3
Lid geworden op: 18 feb 2007 12:56

Re: Behandeling in buitenland

Ongelezen bericht door Skinamp »

Hallo,..

Als eerste
Bedankt voor jullie antwoorden,...

@Walter
Om de polisvoorwaarden goed te kunnen interpreteren moet je helaas je doctoraal gehaald hebben, er is niet uit te komen ! Ook uren lange avonden, waarbij ik vergelijkende internet sites heb onderzocht en polis-voorwaardes heb doorgelezen, hebben me niet verder gebracht.
--------
Doktoren zullen elkaar niet snel "schriftelijk" afvallen, maar ik ben er wel mee bezig om hem hetgeen hij vertelde op papier te laten zetten. Volgende week m´n tweede consult waarbij ik om deze verklaring zal vragen.
--------
@Bob_tails
Gefelciteerd :!:
Volgens mij ben je 1 van de weinige gelukkigen die een goede Nederlandse arts heeft gevonden,... Wees er zuinig op :lol:
echter PAS OP :
Wij dachten er in Utrecht in het Academisch Ziekenhuis ook een gevonden te hebben, wat was dat een vriendelijke, attente en vooral competente specialist !! Tot bleek dat hij a) De ontsteking volledig over het hoofd had gezien en b) hij een behandeling heeft laten plaatsvinden die bij deze ontsteking NOOIT had gemogen.

Het bedrag waarom het gaat is nog onbekend. Eerst een tweede consult.
Deze betalen we al uit eigen zak om de verzekering niet wakker te
schudden voor de grote klap.

P.S.
Mag ik vragen via welke Fora :?:
---------
@Mathilde
Precies zo denk ik er ook over !
De artsen in Nederland zijn alleen bezig hun BMW Z4 te onderhouden en de verzekeringen werken daaraan goed mee. Dat de Duitse en Belgische arts ook graag goed verdient staat als een paal boven water,... Ik heb daar ook niets op tegen wanneer ze hun werk naar behoren doen.
----------
@Algemeen
Ik sta er volledig achter dat "sjoemelen" niet goed is.
Ik ben echter van mening dat mijn gezondheid boven alles gaat,...
Indien ik met sjoemelen, overdrijven, bedrog en/of liegen beter kan worden en van m´n pijn verlost ben zal ik dit zeker niet laten. Is het systeem zoals wij dat nu kennen en beleven niet zelf schuld aan het "bedrog" door patienten met pijn, die niet op een menselijke wijze geholpen worden ?
Laatst gewijzigd door Skinamp op 19 feb 2007 01:41, 1 keer totaal gewijzigd.

Gesloten