LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] CZ declareert achterwaarts naar vorig kalenderjaar

Bespreek hier zorgverzekeraars en aanverwante zaken.
JBM Sonnemanns
Berichten: 2
Lid geworden op: 28 jul 2016 21:00

CZ declareert achterwaarts naar vorig kalenderjaar

Ongelezen bericht door JBM Sonnemanns »

Mijn schoondochter heeft in december 2015 een intakegesprek gehad met een KNO-arts. 
In januari 2016 heeft er een tweede gesprek plaats gevonden en in maart 2016 een operatie.
In juli 2016 brengt het ziekenhuis alle behandeling ineens in rekening en eist het CZ, alsnog het eigen risico van kalenderjaar 2015 op, omdat toen de behandeling zou zijn begonnen.
Welnu, die behandeling was slechts een intake gesprek van 30 minuten.
De overige behandeling hebben in het kalenderjaar 2016 plaats gevonden.

Op de site van CZ staat de navolgende uitleg:
Bij ziekenhuiszorg bepaalt de startdatum van het traject over welke periode u eigen risico betaalt.
Bijvoorbeeld: u bent onder behandeling van een arts in het ziekenhuis. Op 21 december 2015 had u de eerste afspraak bij uw arts. Maar op 6 februari 2016 bent u geopereerd. Zowel de eerste afspraak als de behandeling vallen binnen hetzelfde traject. Omdat de startdatum van uw behandeling in 2015 was, betaalt u eigen risico over 2015.

Deze stelling lijkt zich niet te verdragen met de informatie op de site van de Rijksoverheid.
Daar staat als volgt:

Het eigen risico:
- geldt per persoon;
- geldt per kalenderjaar;
- kunt u niet doorschuiven naar een volgend kalenderjaar.


CZ permitteert zich hierbij dus wel, om ACHTERWAARTS het eigen risico te declareren (over 2015), terwijl de klant een intake-gesprek, qua rekening, niet mag doorschuiven naar het volgend kalenderjaar 2016.

Ook wijst het CZ het ziekenhuis, min of meer, als schuldige aan, omdat zij alles in een keer declareren, terwijl de behandelingen in 2 verschillende kalenderjaren vallen.

Evenmin is het ziekenhuis en/of het CZ in staat geweest, om het intakegesprek van 2015 separaat in rekening te brengen, onder het eigen risico van 2015 en de andere 2 behandeling over 2016 te verrekenen.... omdat het nooit anders geweest is.... was het argument!

Het gevolg van deze CZ-houding is, dat mijn schoondochter alle eigen risico over 2015 heeft verbruikt en in 2016 opnieuw te maken krijgt met een eigen risico.

In een telefonisch contact met een medewerkster van CZ, wordt gesteld, dat dit altijd al, zo is geweest.
Ik ben van mening, dat als dit al zo is, dit niet automatisch betekent, dat het daarom GOED is.

Mij lijkt, dat het CZ listige kunstgrepen heeft toegepast om zo weinig mogelijk tot betalingen te hoeven overgaan.

Volgens mij kan het standpunt van CZ dan wel, naar de letter van de wet zijn, doch is volgens mij niet in de geest van de wet.

Een afschrift van deze casus, zal ook richting de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Mevr. E. Schippers worden verstuurd.

JBM Sonnemanns
Berichten: 2
Lid geworden op: 28 jul 2016 21:00

Re: CZ declareert achterwaarts naar vorig kalenderjaar

Ongelezen bericht door JBM Sonnemanns »

Inmiddels heb ik ook al antwoord van het Ministerie gekregen.

Zij stellen min of meer, dat de toepassing van de regels, conform de letter van de wet is.
Mocht ik daar toch problemen mee hebben, zo heeft mijn mij doorverwezen naar;
- klachtenregeling van de Zorgverzekeraar;
- Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekering (Ombudsman Zorgverzekering, die vanuit zijn rol/positie, kan bemiddelen tussen de klager en de beklaagde);
- Geschillencommissie Zorgverzekeringen.

Gezien het traject, dat men hierbij moet doorlopen, snap ik, dat menigeen zich hiervan weghoudt.

Mij lijkt de beste oplossing: Maatschappelijke aandacht voor deze vorm van "volksverlakkerij en geldklopperij".
De zorg is al duur genoeg, zonder, dat men op deze manier "de beurs krijgt leeggeklopt".

Miepje1
Berichten: 1742
Lid geworden op: 22 feb 2005 15:12

Re: CZ declareert achterwaarts naar vorig kalenderjaar

Ongelezen bericht door Miepje1 »

Helaas werkt dit bij elke verzekeraar zo. Je kan hoog en laag springen, niets aan te doen. Fijn geregeld... (maar niet heus). Hier zijn al talloze topics over geweest.

berndv
Berichten: 9044
Lid geworden op: 29 dec 2005 11:10

Re: CZ declareert achterwaarts naar vorig kalenderjaar

Ongelezen bericht door berndv »

zo zijn inderdaad de regels, de behandeling start inderdaad bij de intake, als de daadwerkelijke uitvoering plaats vindt in een nieuw kalenderjaar, wordt de datum waarop het traject is gestart als startdatum genomen.

Maar wat zou het feitelijk uitmaken? Of u nu vorig jaar het eigen risico betaalt of dit jaar, dat maakt onder de streep toch niet uit? Tenzij u vorig jaar bewust het eigen risico verhoogd heeft, en voor dit jaar het reguliere eigen risico heeft laten instellen.

16again
Berichten: 16103
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: CZ declareert achterwaarts naar vorig kalenderjaar

Ongelezen bericht door 16again »

Wat is er dan mis? Door alle rekeningen op een grote hoop te gooien (nu 2015) heb je ook kans 2016 helemaal geen eigen risico te gebruiken.

Kwalijk is pas als 1 behandeling, deels in december en deels in januari betaald moet worden, dan ben je gelijk 2x eigen risico kwijt

berndv
Berichten: 9044
Lid geworden op: 29 dec 2005 11:10

Re: CZ declareert achterwaarts naar vorig kalenderjaar

Ongelezen bericht door berndv »

16again schreef:Wat is er dan mis? Door alle rekeningen op een grote hoop te gooien (nu 2015) heb je ook kans 2016 helemaal geen eigen risico te gebruiken.

Kwalijk is pas als 1 behandeling, deels in december en deels in januari betaald moet worden, dan ben je gelijk 2x eigen risico kwijt
ik kan wel wat scenario's bedenken waarin dit voor de verzekerde vervelend is. Als ts komend jaar weet dat er nog meer behandelingen aan komen, dan moeten die voor het nieuwe, ongebruikte, eigen risico afgerekend worden.

Of als ts vorig jaar het eigen risico verhoogd heeft met de maximale vrijwillige 500 euro extra, en dit jaar dat juist niet gedaan heeft, met de wetenschap dat deze operatie er aan kwam. Hoewel het verhogen met de maximale 500 euro zelden voordelig is (scheelt 30 euro premie per maand, dus 360 per jaar, maar bij problemen kost het je dus 500 extra).

16again
Berichten: 16103
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: CZ declareert achterwaarts naar vorig kalenderjaar

Ongelezen bericht door 16again »

berndv schreef:Of als ts vorig jaar het eigen risico verhoogd heeft met de maximale vrijwillige 500 euro extra, en dit jaar dat juist niet gedaan heeft, met de wetenschap dat deze operatie er aan kwam.
Als je als burger wil calculeren, dan wel eerst kennisnemen van de regels.
Eerst 2015 uitzingen , eigen risico verlagen , en dan pas in 2016 met de klacht aankloppen
berndv schreef:Hoewel het verhogen met de maximale 500 euro zelden voordelig is (scheelt 30 euro premie per maand, dus 360 per jaar, maar bij problemen kost het je dus 500 extra).
Deze rekensom afmakend....
Je kan dus 360 euro max verdienen , en max 140 euro verliezen. Winkansen voor gemiddeld gezonde Nederlander zijn in het casino beduidend lager

Webcareteam CZ
Berichten: 28
Lid geworden op: 30 mar 2011 17:29
Contacteer:

Re: CZ declareert achterwaarts naar vorig kalenderjaar

Ongelezen bericht door Webcareteam CZ »

Goedemiddag,

Dat is inderdaad behoorlijk schrikken voor je schoondochter als ze naast haar eigen risico 2016 ook een rekening voor haar eigen risico 2015 ontvangt. Ik kan me voorstellen dat ze hier geen rekening mee heeft gehouden. Uiteraard kan ze dit bedrag in termijnen betalen. We helpen haar hier graag mee. Voor het afsluiten van een betalingsregeling kan je schoondochter contact met mijn collega's van afdeling Klantenservice opnemen. Zij zijn op werkdagen bereikbaar van 8.00 tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur op telefoonnummer 0900 0949. Ook kan ze hiervoor een e-mail sturen via onze website: https://www.cz.nl/klantenservice

Onderstaand geef ik je graag uitleg waarom wij nu pas een rekening van het eigen risico van 2015 bij je schoondochter in rekening kunnen brengen. Wanneer je voor de eerste keer in het ziekenhuis komt, opent het ziekenhuis een traject (DBC). Vanaf dat moment houdt het ziekenhuis al jouw afspraken bij. Afhankelijk van de soort en het aantal afspraken, wordt dit traject na 42 dagen, 90 dagen of 120 dagen gesloten. Is het behandeltraject na 120 dagen nog niet afgelopen? Dan opent het ziekenhuis een nieuw traject, dat weer na maximaal 120 dagen sluit.

De kosten van een DBC verrekenen wij met het openstaand eigen risico in het jaar dat de DBC is geopend. Dit is dus het jaar waarin je de eerste keer naar de behandelend arts gaat. Dit kan tot gevolg hebben dat je nog een verrekening met een openstaand eigen risico krijgt van een eerder verzekeringsjaar. Een zorgaanbieder moet binnen 36 maanden na behandeldatum de rekening versturen naar de zorgverzekeraar of naar de patiënt. Deze termijn is opgenomen in de zorgverzekeringswet en geldt ook als je zelf rekeningen naar de zorgverzekeraar stuurt. Als wij binnen de termijn van 36 maanden een rekening ontvangen, dan zijn wij verplicht deze te accepteren. Wij verrekenen de kosten van de rekening met het eigen risico als de kosten te maken hebben met zorg die in het lopende kalenderjaar of het vorige kalenderjaar gemaakt zijn.

Elk DBC-zorgproduct heeft een eigen tarief dat bestaat uit het honorarium van de specialist en de kosten van het ziekenhuis. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft een filmpje (https://vimeo.com/65734279) en een informatiekaart (https://www.nza.nl/1048076/1048181/Info ... risico.pdf) over hoe een DBC-traject werkt.

Met vriendelijke groet,

Dagmar
Medewerker Webcare CZ

Moneyman
Berichten: 30081
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: CZ declareert achterwaarts naar vorig kalenderjaar

Ongelezen bericht door Moneyman »

Chapeau voor dit duidelijke antwoord!

zalmmetwijn
Berichten: 264
Lid geworden op: 26 mei 2006 14:48

Re: CZ declareert achterwaarts naar vorig kalenderjaar

Ongelezen bericht door zalmmetwijn »

Ik neem aan dat TO excuses gaat aanbieden vanwege de gedane beschuldigingen.

Brahms
Berichten: 3158
Lid geworden op: 15 okt 2015 23:09

Re: CZ declareert achterwaarts naar vorig kalenderjaar

Ongelezen bericht door Brahms »

zalmmetwijn schreef:Ik neem aan dat TO excuses gaat aanbieden vanwege de gedane beschuldigingen.
Ik neem aan dat TS dit ook gaat doen, zeker na de meer dan nette en buitengewoon duidelijke uitleg. Deden alle bedrijven dit maar zo goed.

Het wordt ook gedaan om te voorkomen dat je een laag eigen risico gaat nemen omdat je voorkennis hebt van een aankomende dure operatie. Sommige patiënten hebben dit toch wel natuurlijk, maar veel ingrepen zijn nog niet op 1 januari, start nieuwe verzekeringsjaar bekent...

Als je jong of oud bent, maar gezond, moet je ALTIJD een maximaal eigen risico nemen. Immers gaat het eens een jaar echt fout, dan is de schade prima te overzien omdat je gewoon veel spaart door de aanzienlijk lage premie.
Wij hebben zo al duizenden euro's bespaart als gezin in enkele jaren !

rozemarijntje
Berichten: 6897
Lid geworden op: 23 mar 2010 23:14
Locatie: Tussen andere kruiden! Behalve onkruid ;-)

Re: CZ declareert achterwaarts naar vorig kalenderjaar

Ongelezen bericht door rozemarijntje »

Ben ik blij dat ik al zolang ik verzekerd moet zijn bij cz zit,nooit problemen.
En idd dit i heel normaal,ik snap ook als je normaal niet veel met de zorg te makrn hrb je schrikt,maar ja,helaas,iedereen betaald...

En cz zal niet blij met mij zijn als klant :D :oops:

elenpe
Berichten: 19
Lid geworden op: 25 dec 2014 11:32

Re: CZ declareert achterwaarts naar vorig kalenderjaar

Ongelezen bericht door elenpe »

Zoals u schrijft behoort de gehele behandeling tot 2015 en dient derhalve de verzekeraar het eigen risico over 2015 aan te spreken en de rest van de kosten te vergoeden aan de zorgverlener als zijnde kosten over 2015. Het eigen risico over 2016 valt dus geheel buiten deze behandeling.

Moneyman
Berichten: 30081
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: CZ declareert achterwaarts naar vorig kalenderjaar

Ongelezen bericht door Moneyman »

elenpe schreef:Zoals u schrijft behoort de gehele behandeling tot 2015 en dient derhalve de verzekeraar het eigen risico over 2015 aan te spreken en de rest van de kosten te vergoeden aan de zorgverlener als zijnde kosten over 2015. Het eigen risico over 2016 valt dus geheel buiten deze behandeling.
Dat hangt er maar net vanaf of alle behandelingen onder dezelfde dbc vallen. Behandelingen buiten de eerste dbc, die gestart is in 2015, komen gewoon voor rekening van het eigen risico 2016.

Alex E
Berichten: 147
Lid geworden op: 30 jan 2015 17:37

Re: CZ declareert achterwaarts naar vorig kalenderjaar

Ongelezen bericht door Alex E »

Hoewel het antwoord van de CZ medewerker duidelijk is impliceert dat niet dat het voor de verzekerde ook helder is. Mijn partner, toevallig ook verzekerd bij CZ, heeft sinds de geboorte een chronische aandoening. De medicatie zorgt er voor dat elk jaar het eigen risico al in januari opgesoupeerd is. Ergens eind 2011 werd er echter medicijnonderzoek gedaan waaraan mijn partner deelnam. Medicijnen en (bloed)onderzoek werden toen anderhalf jaar volledig vergoed door de medicijnfabrikant. Dat betekende dat in 2012 geen eigen risico werd gebruikt. In maart 2013 vond de behandeld specialist het echter nodig om een echo van de lever te doen en dat zou niet vergoed worden door de medicijnfabrikant. Vervolgens werd het eigen risico over 2012 alsnog geheel opgeëist door CZ. Omdat in het verleden de startdatum van het DCB-traject ergens halverwege het jaar was geweest zou de echo in maart 2013 dus nog vallen in het eerdere DCB-traject. Totaal onduidelijk, zeker ook omdat er destijds niet gecommuniceerd werd over deze regel.
Dat een behandeltraject max. 120 dagen is, lees ik trouwens nu ook voor eerst. Als verzekerde moet je dus weten wanneer het eerste DCB-traject is gestart, ook al is dat al jaren geleden en dan moet je ook nog rekening houden met een termijn van 42, 90 of 120 dagen. Was het nu niet veel eenvoudiger geweest, zowel voor de zorgverzekeraar als de verzekerde, dat het eigen risico loopt van 1/1 t.e.m. 31/12!

Suzanne K
Berichten: 9
Lid geworden op: 11 aug 2015 20:07

Re: CZ declareert achterwaarts naar vorig kalenderjaar

Ongelezen bericht door Suzanne K »

Het eigen risico wordt over het jaar gedeclareerd in het jaar dat de DBC code is geopend. En dat is in december 2015 gebeurd. Een dbc geld voor 3 maanden. dus december, januari en februari vallen onder dezelfde code. En zelfs dan nog mag een operatie apart gedeclareerd worden als dit onder een ander specialisme valt. Bv intake door internist en operatie door chirurg. En chirurgie valt onder een ander specialisme dan een internist.

berndv
Berichten: 9044
Lid geworden op: 29 dec 2005 11:10

Re: CZ declareert achterwaarts naar vorig kalenderjaar

Ongelezen bericht door berndv »

Alex E schreef:Was het nu niet veel eenvoudiger geweest, zowel voor de zorgverzekeraar als de verzekerde, dat het eigen risico loopt van 1/1 t.e.m. 31/12!
voor de consument wel, voor de verzekeraars is dat natuurlijk totaal niet interessant, tenzij je niet mag overstappen.

bijvoorbeeld:
Als iemand in december een behandeling begint en verzekerd is bij CZ en per januari overstapt naar bijvoorbeeld menzis, zou menzis dus de kosten moeten betalen van de behandeling die is ingestart toen verzekerde nog bij cz zat, en belangrijker nog, de vergoeding die door cz is afgesproken met het ziekenhuis.

of:
Je gaat van een natura naar een restitutiepolis, je start in december een behandeling bij een niet-gecontracteerde aanbieder, die vanuit de restitutiepolis wel vergoed wordt en vanuit de naturapolis niet, kan je opeens de behandeling zelf gaan betalen.

of:
je gaat van een vrijwillig eigen risico van 885 euro naar het normale verplichte eigen risico van 385 euro omdat je weet dat er een dure behandeling in is gezet, ga je dus opeens je goedkope eigen risico gebruiken voor een periode dat je het dure eigen risico had, we kennen allemaal de term "een brandend huis kan je niet verzekeren", dat gaat ook op voor dure behandelingen.

Gesloten