Kosten bloedonderzoek vooraf niet duidelijk

Bespreek hier zorgverzekeraars en aanverwante zaken.
moederslink
Berichten: 8847
Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30

Re: Kosten bloedonderzoek vooraf niet duidelijk

Ongelezen bericht door moederslink »

Ik heb het er niet over dat de zorg in Nederland niet meer zo goed is, integendeel, ik voel me bevoorrecht in Nederland.
En ik heb die kosten van bijna €50.000 totaal uiteraard niet zelf hoeven te betalen.

Ik ben verzekerd voor € 149 per maand, basis, aanvullend en tandarts.
In dat andere topic vroeg iemand waarom ik mij zo ( duur) had verzekerd...
ik antwoordde dat ik eind van dit jaar het e.e.a zal gaan bezien en mogelijk overstap of de verzekering ga aanpassen.

Lady1234
Berichten: 15419
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Kosten bloedonderzoek vooraf niet duidelijk

Ongelezen bericht door Lady1234 »

Ik heb in mijn omgeving heel veel ouderen met soms zeer beperkte inkomens en kwalen op allerlei gebied, die zeker geen zorg mijden, omdat dat helemaal niet kan. En drie echtparen daarvan maken zelfs zoveel zorgkosten dat zij in aanmerking komen voor de TSZ. En dat extraatje in de loop van het jaar is zeer welkom. Maar ook hen heb ik geadviseerd eens zeer streng naar hun aanvullende verzekeringen te kijken, of die werkelijk nodig waren. En bij twee echtparen waren die volkomen overbodig en zou er een keer iets van die aanvullende dekking gebruik gemaakt moeten worden, dan was het nog veel voordeliger dat zelf te betalen, dan dat door die aanvullende dekking te laten vergoeden.

moederslink
Berichten: 8847
Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30

Re: Kosten bloedonderzoek vooraf niet duidelijk

Ongelezen bericht door moederslink »

Maar goed...er zíjn nu eenmaal ook mensen die vanwege de kosten wél de zorg zijn gaan mijden, met alle slechte scenario's en perspectieven vandien.
Er zijn ook mensen met gigantische achterstanden in het betalen van hun maandelijkse zorgpremie.
Hoe het komt daar oordeel ik niet over , dát velen zo.n schuld hebben is bekend.

Lady1234
Berichten: 15419
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Kosten bloedonderzoek vooraf niet duidelijk

Ongelezen bericht door Lady1234 »

Inderdaad, sommigen hebben problemen, maar dat iemand die het goed heeft, zegt dat de gezondheidszorg niet meer zo goed is, als het geweest is, en dat het systeem in Nederland absurd is, vind ik schandelijk.

grieg4
Berichten: 2
Lid geworden op: 13 jan 2012 16:00

Re: Kosten bloedonderzoek vooraf niet duidelijk

Ongelezen bericht door grieg4 »

Jammer dat op dit forum zo vaak ongenuanceerd, respectloos en vol onbegrip wordt gereageerd. Degene die een post plaatst, vraagt een antwoord op zijn/haar vraag. Vraagt geen mening over de vraag en ook geen oordeel/veroordeling. Wat is er nou zo moeilijk aan gewoon een antwoord geven als je het weet, een eventueel oordeel voor jezelf te houden en als je geen antwoord weet gewoon niet reageren ?

Ik vind het geen schande dat iemand zorg probeert te mijden. Het is alom bekend dat de lagere lonen zó laag zijn, zelfs met alle toeslagen, dat zorg een luxe aan het worden is. Een aanvullende verzekering zit er dan al helemáál niet aan. Als vrijwilliger van een financiële werkplaats kom ik te vaak situaties tegen waarin men echt geen ruimte heeft voor een eigen bijdrage. En ja, dát vind ik een schande. Zorg moet voor iedereen op dezelfde manier toegankelijk zijn.

Overigens vind ook ik het eigenlijk heel vreemd dat juist in de zorg de prijzen niet duidelijk zijn voor de consument. Het is toch vreemd dat niemand je kan vertellen wat het kost maar je uiteindelijk wél een rekening kunt krijgen. Dan zijn die kosten dus wél bekend.

Radar
Site Admin
Berichten: 4943
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

Re: Kosten bloedonderzoek vooraf niet duidelijk

Ongelezen bericht door Radar »

Bezem door het topic gehaald. ^FG

kweenie
Berichten: 15493
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Kosten bloedonderzoek vooraf niet duidelijk

Ongelezen bericht door kweenie »

AVSGedupeerde schreef:
30 aug 2019 16:32
Als jij bij de garage komt en de garage zegt "ja we kunnen uw auto repareren, maar daar zijn wel kosten aan verbonden", en jij vraagt "welke kosten" en de garage zegt "geen idee".. dan vind je dat ook raar, toch?
Als je de garage belt en zegt 'de auto doet het niet, wat kost het om te repareren?' dan zou ik het niet raar vinden als de garage niet weet wat het zal kosten. Want die zal dan geen idee hebben wat er aan de hand is en welke kosten daar dus aan verbonden zijn. Als je een onderzoekslab belt met de vraag wat een bloedonderzoek kost, dan is dat niet anders. Die onderzoeken kunnen ook van alles inhouden, net als het bijbehorende prijskaartje.

Wij weten niet wat TS precies gevraagd heeft en wat het antwoord op de vragen was. Alleen hoe het op TS is overgekomen. Het kan dus best zijn dat de huisarts zei dat hij geen idee had wat het kost, maar dat hij daarbij wel de suggestie noemde om het op internet op te zoeken. Het zelfde voor het telefoontje naar het lab. Als die aangeven dat ze geen indicatie kunnen geven als niet duidelijk is wat er precies onderzocht moet worden, dan kan dit op TS overkomen alsof ze de kosten niet kunnen aangeven, terwijl de intentie misschien juist was dat TS zou moeten opzoeken welke onderzoeken er gedaan moeten worden.

Maar omdat niemand bij die gesprekken aanwezig was, is het allemaal vooral een hoop gespeculeer. Waarbij de conclusie eigenlijk is dat de kosten in de regel wél te achterhalen zijn, mits je precies weet wát er onderzocht moet worden.

Icasheb
Berichten: 240
Lid geworden op: 27 nov 2017 15:35

Re: Kosten bloedonderzoek vooraf niet duidelijk

Ongelezen bericht door Icasheb »

Dus de kosten van een bloedonderzoek zijn bepalend of je dit wel of niet wilt doen? Lijkt me toch dat de noodzaak van gezondheid en evt. preventie van ergere klachten hoger ligt dan de kosten van een bloedonderzoek?

Theotrucker
Berichten: 5024
Lid geworden op: 21 jan 2018 19:42
Locatie: Landgraaf

Re: Kosten bloedonderzoek vooraf niet duidelijk

Ongelezen bericht door Theotrucker »

Je bent zorgmijder of je bent het niet. Dat is ook een keuze.

Irene van Houte
Berichten: 82
Lid geworden op: 21 jun 2018 10:04

Re: Kosten bloedonderzoek vooraf niet duidelijk

Ongelezen bericht door Irene van Houte »

Niemand wil de 385 euro uitgeven. Als je een bloedonderzoek moet doen , is er wat aan de hand. Ik krijg elke 3 maanden een bloedonderzoek voor trombose en suiker. Ik ben elk jaar mijn volledige 385 euro kwijt. Ook voor mijn man dus 2 x.
Als het je zo zwaar valt om iets van die 385 te moeten betalen …..spaar maandelijks wat geld voor dit soort dingen.
Ik krijg zorgtoeslag, daar doe ik niets mee, maar spaar het op een speciale rekening. Dat is in ons geval ongeveer 1,200 euro per jaar. Je ziet daar hou ik aan over, maar spaar gewoon door, dan kan ik ook mijn auto nog laten keuren.


Wat weten wij van de kosten het is bijna overal anders. Als ik naar een ziekenhuis in België zou gaan kost het 16,00 euro.
Ik zal eens kijken op het bij mijn zorgverzekering staat...

Bij mijn verzekering betaal ik 16,45... Ik ben wel aanvullend verzekerd, weet niet of dat in dit geval iets uitmaakt..

renewouters
Berichten: 3498
Lid geworden op: 27 jul 2015 12:20

Re: Kosten bloedonderzoek vooraf niet duidelijk

Ongelezen bericht door renewouters »

Lady1234 schreef:
30 aug 2019 23:15
U hebt blijkbaar overal een probleem mee, jammer.

De gezondheidszorgen Nederland is prima. En iemand met een echt laag inkomen krijgt de premie zowat als zorgtoeslag toegekend. En dat geldt dus voor een AOW-er, Wajongers, iemand met bijstand, en anderen met een laag inkomen. En als die persoon dus de toeslag voor iets anders gebruikt dan zijn premie te betalen, ja, dan moet hij op de blaren zitten.

Slechts als voorbeeld, een echtpaar met een belastbaar inkomen van € 30.000, waar dus eventuele extra medische kosten al van af zijn, kreeg in 2018 nog € 830 zorgtoeslag per jaar.

Dus praat me niet van de premie niet kunnen betalen.
+1.

We kunnen rustig stellen dat de ziektekostenverzekering voor mensen met de laagste inkomens goedkoper is dan in het verleden. Zeker als je inflatiecorrectie meeneemt.

Maximale zorgtoeslag is 99 euro. Gemiddelde zorgpremie is 118 Euro. Dus voor 19 euro ben je klaar. Toen ik 25 jaar geleden nog in het ziekenfonds zat betaalde ik al 35 gulden per maand. En daar zat echt niet zoveel meer in dan in de basisverzekering.

witte angora
Berichten: 23757
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Kosten bloedonderzoek vooraf niet duidelijk

Ongelezen bericht door witte angora »

Niet alleen dat. Als je een laag inkomen hebt, en in veel gemeenten gaat dat tot 130% van het geldende sociaal minimum, kun je een collectieve verzekering via de gemeente afsluiten. De gemeente betaalt dan een deel van de premie.

Deze jongen betaalt nu 118 euro per maand bij Zorg en Zekerheid. Daar zit in: een tandartsverzekering, een aantal andere vergoedingen, en eens per drie jaar een brillenvergoeding van 230 euro. Toen ik het nog 'op eigen houtje' deed was ik meer kwijt voor minder.

Ok, er komt nu een nota van 385 euro aan, dat weet ik. Het vakantiegeld hebben we al gehad, bij de afrekening van de energie heb ik iets meer dan 300 euro teruggekregen, en ik had nog een leuke belastingteruggaaf, en in samenhang daarmee extra huurtoeslag. Ik kan dus kiezen uit welk potje die 385 euro betaald moet worden. Wat dat 'potje huurtoeslag' betreft: als je je inkomen te hoog opgeeft (zeg 1000 euro) krijg je in dat jaar een paar honderd euro minder huurtoeslag. Iets van 25-30 euro per maand. Zo gauw je belastingaangifte verwerkt is, kun je dat opvragen. Op die manier kun je ook geld opzij leggen. Idem dito met de energierekening: verhoog de voorschotnota met een eurootje of 20. Mocht je meer verbruiken dan verwacht hoef je niet bij te betalen; zo niet, dan heb je toch een leuk extra potje van zo'n 200-250 euro.

Ok, je hebt per maand minder te besteden, maar uiteindelijk komt het terug, en je kunt er uitstekend tegenvallers mee opvangen.

Nederland arm? Ga eens naar een land als Nigeria, daar zijn mensen arm.

moederslink
Berichten: 8847
Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30

Re: Kosten bloedonderzoek vooraf niet duidelijk

Ongelezen bericht door moederslink »

Je bent niet voor € 19 klaar , er is een ER en eigen bijdragen voor sommigen voor de medicatie bijgekomen.
Maar goed...het is nu uitentreuren besproken en de meningen zijn en blijven verdeeld. Dat mag natuurlijk.
De TS wil van te voren de kosten weten om zodoende de keus voor wel of niet behandelen te hebben.
Voor de TS wegen wát voor extra kosten dan ook kennelijk zwaar.

Een land als Nederland is idd niét arm.
Desalniettemin is er nog veel ( verborgen) armoede.
Laatst gewijzigd door moederslink op 31 aug 2019 12:40, 1 keer totaal gewijzigd.

ZeerPrivé
Berichten: 2633
Lid geworden op: 27 feb 2017 14:50

Re: Kosten bloedonderzoek vooraf niet duidelijk

Ongelezen bericht door ZeerPrivé »

Moederslink, lang niet iedereen betaalt eigen bijdrage aan medicijnen. Ik heb veel medicatie, maar voor geen enkele zit daar een eigen bijdrage op. Dat mensen krap zitten heeft vaak te maken met slecht budgetteren (of helemaal niet). Soms zie ik op t.v. mensen klagen dat ze nauwelijks rond kunnen komen, maar ondertussen zie ik wel verschillende smartphones op de salontafel liggen, net als de pakjes sigaretten.

moederslink
Berichten: 8847
Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30

Re: Kosten bloedonderzoek vooraf niet duidelijk

Ongelezen bericht door moederslink »

Dat kan ik niet ontkennen, ik zie ook de smartphones en shag en sigaretten liggen.
Dat mensen verkeerde keuzes ( kunnen) maken is evident.
Ik krijg iedere 3 maanden een zak vol medicatie en bij een aantal medicijnen moet ik een eigen bijdrage betalen, u niet , dus dat is fijn!
Dat er mensen in de armoede zitten is níet per definitie altijd eigen schuld dikke bult.
Er kunnen diverse redenen aan ten grondslag liggen en ik durf dan ook niet te spreken over slecht budgetteren, het kán, maar is niet altijd het geval.

renewouters
Berichten: 3498
Lid geworden op: 27 jul 2015 12:20

Re: Kosten bloedonderzoek vooraf niet duidelijk

Ongelezen bericht door renewouters »

moederslink schreef:
31 aug 2019 11:56
de meningen zijn en blijven verdeeld. Dat mag natuurlijk.
Het gaat hier niet om meningen maar om cijfers. Daar valt weinig over van mening te verschillen.

renewouters
Berichten: 3498
Lid geworden op: 27 jul 2015 12:20

Re: Kosten bloedonderzoek vooraf niet duidelijk

Ongelezen bericht door renewouters »

moederslink schreef:
31 aug 2019 12:24

Ik krijg iedere 3 maanden een zak vol medicatie en bij een aantal medicijnen moet ik een eigen bijdrage betalen, u niet , dus dat is fijn!

Dan bof je dat je in Nederland woont en slechts een eigen bijdrage hoeft te betalen en dat de rest op een andere manier wordt betaald. (80% van de zorg wordt in NL uit de belastinginkomsten betaald)

ZeerPrivé
Berichten: 2633
Lid geworden op: 27 feb 2017 14:50

Re: Kosten bloedonderzoek vooraf niet duidelijk

Ongelezen bericht door ZeerPrivé »

Ik krijg iedere 3 maanden een zak vol medicatie en bij een aantal medicijnen moet ik een eigen bijdrage betalen, u niet , dus dat is fijn!

Moederslink, het gaat er niet om dat ik geen EB heb. Ik gaf het als voorbeeld omdat jij er blijkbaar vanuit gaat dat iedereen die medicijnen gebruikt, net als jij een EB moet betalen. Net als dat je er vanuit gaat dat iedereen een aanvullende verzekering heeft. Je telt in je voorbeelden namelijk automatisch de premie van jouw AV er bij op voor anderen.
Laatst gewijzigd door ZeerPrivé op 31 aug 2019 12:36, 1 keer totaal gewijzigd.

snuffel1
Berichten: 3887
Lid geworden op: 06 dec 2012 16:14

Re: Kosten bloedonderzoek vooraf niet duidelijk

Ongelezen bericht door snuffel1 »

Waar het om gaat is dat de huisarts de kosten van het bloedonderzoek niet helder kon maken en Ts die kosten eerst helder wenst te hebben voordat het bloedonderzoek plaats gaat vinden. Op zich al zorgelijk omdat de gezondheid van Ts gevaar kan lopen als zo'n onderzoek niet gedaan wordt maar als Ts de kosten er niet voor over heeft omdat de prioriteiten ergens anders liggen zijn de gevolgen voor Ts zelf. Zorg mijden om financiële redenen kan en mag geen excuus zijn om de nodige zorg niet af te nemen omdat als er iets ernstig mis blijkt te zijn de samenleving er voor moet betalen. Zelfs met een uitkering op bijstandsniveau is de zorg betaalbaar maar dan mogen er geen schulden uit het het verleden zijn en dat is vaak wel het geval omdat niemand voor zo'n uitkering gekozen heeft. Daarbij is het voor velen moeilijk om het uitgavepatroon naar beneden bij te stellen en raken in een neerwaartse spiraal waar ze uiteindelijk niet meer uitkomen.

moederslink
Berichten: 8847
Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30

Re: Kosten bloedonderzoek vooraf niet duidelijk

Ongelezen bericht door moederslink »

Zeer Privé, ik heb mijn tekst aangepast, idd niet iederéén betaalt een eigen bijdrage voor de medicatie, maar sommigen.
En idd ook niet iedereen heeft een aanvullende verzekering.
Excuses....

Plaats reactie