LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Fraudemelding Menzis, men doet niks

Bespreek hier zorgverzekeraars en aanverwante zaken.
Flipp
Berichten: 50
Lid geworden op: 29 okt 2016 18:41

Fraudemelding Menzis, men doet niks

Ongelezen bericht door Flipp » 29 okt 2016 19:22

Ik heb in 2014 een fraude melding gedaan bij Menzis. Er is daarna met enige regelmaat contact geweest met iemand van de fraude afdeling. Meestal werd er echter aangegeven dat de melding op dat moment geen prioriteit zou hebben of er geen tijd zou zijn. Het gaat echter niet om een tandartsrekening van €15 te hoog, waarbij ik me kan voorstellen dat ze het ergens op een stapeltje leggen, je moet meer denken in de richting van €150.000. Veel geld dus, en er zijn uiteraard ook nog andere cliënten waar 'waarschijnlijk' hetzelfde speelt. Na twee jaar herhaaldelijk contact zoeken, inclusief het opsturen van medische gegevens, waaruit blijkt dat de boel niet klopt, heb ik nog een klacht ingediend bij Menzis zelf, maar die is evengoed intern afgewimpeld.

Wat ik in de contacten nooit als terugkoppeling heb vernomen is dat er wat de medewerker betreft geen sprake is van fraude. Menzis claimt op haar website een zeer actief fraudebeleid te hebben, daar lijkt in mijn geval weinig van terecht te komen, als je het nieuws een beetje bij hebt gehouden komt dit vaker voor, zo'n mooi beleid lijkt vooral een stukje PR te zijn.

Ik heb mij gedurende het verloop van dit proces ook wel afgevraagd wat de beweegredenen nu precies zijn. Mogelijk wil Menzis geen onderzoek doen en bedragen terugvorderen om een schandaal te voorkomen. Mogelijk of in combinatie met het gegeven dat het ze weinig interesseert omdat ze aan het eind van het jaar simpelweg gecompenseerd worden voor teveel besteed geld.

In ieder geval voel ik mij wel een beetje bekocht door Menzis, veel tijd gestoken in uitzoekwerk, op basis van het op internet te vinden beleid gedacht dat ze het op een gegeven moment ook wel zouden oppakken, maar helaas....

Ik heb zelf wel vaker gehad dat rekeningen niet helemaal klopten, als je dan contact zoekt met de verzekeraar doen ze tot op heden steeds niks, en moet je het zelf maar uitvechten met de zorgaanbieder, wat dan ook wel lukt maar.... Je gaat je bijna afvragen welk nut deze partijen nog hebben die zonder er transparant in zijn ons geld heen en weer schuiven. Ben benieuwd of er anderen zijn met dezelfde of vergelijkbare ervaringen met Menzis of andere zorgverzekeraars.

vroem
Berichten: 3748
Lid geworden op: 29 jun 2009 13:58

Re: Fraudemelding Menzis, men doet niks

Ongelezen bericht door vroem » 01 nov 2016 10:09

dit en andere consumenten fora staan er vol mee...

Wanneer je meent een heldere zaak te hebben, dus fraude kan bewijzen , dan kan je je wenden tot de zorgwaakhond NZA, ook mbt de houding van Menzis in deze.
Waarbij ik ook daar weinig kans op succes verwacht. De NZa houdt er namelijk een geheel eigen agenda op na, en wat ons aan deze kant logisch lijkt is niet per se hun insteek. Vaker niet dan wel. Daarnaast is mij recent ook weer gebleken dat de kennis van diverse medewerkers ook over eigen regels tranentrekkend slecht is. Elk commercieel werkend bedrijf was al gesloten met deze werkwijze...

Dus paar opties: zorg dat je je eigen zaakjes op orde hebt en aanpakt. Het meer algemeen belang : het is lovend je daar druk om te maken, maar pas op dat het niet ten koste van jezelf gaat...
Is naar dat soort instanties heel vaak trekken aan een dood paard. Als het erg genoeg is en het algemeen belang groot genoeg: media opzoeken met de bewijzen.

Flipp
Berichten: 50
Lid geworden op: 29 okt 2016 18:41

Re: Fraudemelding Menzis, men doet niks

Ongelezen bericht door Flipp » 05 dec 2016 02:59

Ik vind het compleet bizar dat een 'zorgverzekeraar' enkel fraude onderzoek doet als de media het onderzoek al heeft gedaan. Moet dat ook gezien worden als onderdeel van de marktwerking, net als dat men claimt een actief fraudebeleid te hebben en meer tijd lijkt te hebben gestoken in het mooi omschrijven daarvan dan in daadwerkelijk fraude onderzoek?

Moneyman
Berichten: 14079
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Fraudemelding Menzis, men doet niks

Ongelezen bericht door Moneyman » 05 dec 2016 07:36

Vergeet niet dat er op oa dit forum wel vaker gesteld wordt dat er sprake is van fraude, terwijl dat na wat uitleg op een misvatting aan de zijde van de patiënt blijkt te liggen. De regels zijn immers bijna ondoorgrondelijk.

Maar goed, ook als dat het geval zou zijn, had Menzis dit goed moeten toelichten.

Gesloten