Radar

toggle menu

RADAR+ test: Pannenkoekenpannen

Fijn tafereeltje op de lunchtafel: een stapel dampende pannenkoeken. Je maakte de lekkerste met een heuse pannenkoekenpan. Waarmee je ze ook makkelijk de lucht ingooit en weer opvangt. Anne-Marie Rem probeert er drie uit.

BIALETTI

PRIJS: €17,95
CIJFER: 9

Deze pannenkoekenpan belooft ook geschikt te zijn voor het grillen van bijvoorbeeld een stukje tonijn. De pan ligt prettig in de hand door zijn geribbelde handgreep en is niet te zwaar om de pannenkoek ermee in de lucht te gooien. Wat geeft het toch altijd een goed gevoel om een pannenkoek met een Sjoukje Dijkstra–achtige beweging in de lucht om te draaien. Ook hier is het resultaat een prachtige stapel. Doordat de pan wat platter is, kun je er ook mooie dunne flensjes in maken. Ook al heb ik een overdosis zetmeel in de mik, toch kan ik de verleiding niet weerstaan 's avonds nog een visje te grillen. Ook dat gaat prima, ik heb in een paar minuten een heerlijk stukje vis op het bord. Schoonmaken, zowel na de pannenkoek als na de vis, is geen enkel probleem, er is niets aangekoekt. Kortom: een multifunctionele pan.

IKEA

PRIJS: €6,99
CIJFER: 8

Ik ben benieuwd, aangezien ik de kwaliteit van het pannenaanbod bij IKEA nogal wisselend vind. De boter (een pannenkoek wordt echt het lekkerst als je 'm bakt met roomboter) wordt snel bruin en dan kan het eerste beslag erin. Meestal wordt de eerste pannenkoek een broddellapje, omdat de pan dan nog niet heet genoeg is. Maar deze eerste pannenkoek blijft niet plakken en lukt eigenlijk heel goed. Dat komt door de extra dikke bodem en wanden waardoor de hitte gelijkmatig wordt verdeeld. En hoewel het dus een stevige pan is, is ie niet te zwaar om de pannenkoek er een zwiep mee te geven. Er staat vlot een stapel overheerlijke pannenkoeken op tafel, dus geen klagen! Ook het schoonmaken gaat moeiteloos: de pan is in een wip schoon.

TEFAL

PRIJS: €34,95
CIJFER: 7

De duurste pan is van Tefal. De pan heeft een handigheidje. In het midden van de bodem zit een cirkel; de zogeheten 'thermo-spot', die rood kleurt als de ideale temperatuur is bereikt. De pan voelt goed solide aan en – eerlijk is eerlijk – de eerste pannenkoek verslaat moeiteloos de andere eerste pannenkoeken. Dat heeft toch waarschijnlijk met die 'thermo-spot' te maken, en met de rvs-inductiebodem. Toch is er ook een minpuntje. Na de tiende pannenkoek gaat de bodem een tikkie kleven, terwijl ik wél genoeg boter toevoeg. Dit had ik eerder verwacht bij de goedkopere pannen. Desalniettemin vind ik het zeker geen miskoop

Deze test is eerder gepubliceerd in RADAR+, Winter 2013, nummer 6

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant